Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Tane İğne Gerekir?

Tüp bebek tedavisi, tıp bilimindeki en iyi gelişmelerden bir tanesi. Doğurganlık problemlerinden dolayı ebeveyn olamayan çiftlerin gebe kalmalarına yardımcı oluyor. Bu tedavi sürecinde yumurtalık uyarımı, yumurta toplama, sperm toplama, yumurta dölleme, embriyo transferi ve gebelik testleri gibi pek çok aşama bulunuyor. Kadınlarda yumurtalıkların uyarılmaları için doktorlar tarafından hormon iğneleri yapılıyor.

Kadınlarda iğne korkusu olabiliyor ve bu korku genellikle çocukluktan kalma oluyor. Tüp bebek tedavisinde ise iğne olunması gerekli olduğundan bu iğnelerin yapısına, adetlerine, kaç gün iğne yapıldığına kısaca bir göz atalım.

Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Tane İğne Gerekir?​


Tüp bebek tedavisinde gerekli olan iğne adedi kesin değildir. Kadından kadına, farklı tüp bebek protokolleri arasında değişim gösterir. Seçilen tüp bebek protokolüne ve kadının sağlığına bağlı olarak doktor en doğru sayının belirlenmesini sağlayacaktır. Genel olarak 8-10 gün boyunca iğne yapılması gerektiği söylenebilir.

Yumurtalık Uyarımı İçin Kullanılan İğneler Nelerdir?​


Tüp bebek tedavisinin başlangıç aşamasında doktorunuz iğne uygulamasına başlayacaktır. 8-10 adet sağlıklı folikül gelişimi için genellikle 8-10 gün boyunca doğal yoldan üretilmiş olan hormonları anne adayına iğne ile uygulayacaktır. Sağlıklı bir folikül genel olarak 18-22 mm boyutlarındadır. Bazı kadınlarda günde iki defa hormon iğnesi gerekli olabilir. Aşağıda tüp bebek tedavisinde uygulanan iğne türleri mevcut:

Gonadotropinler: Gonadotropinler tek bir folikülün büyüyüp olgunlaşmasını sağlarlar. Bu hormon iğnesinin rolü doğal döngüdekine benzerdir.
Östrojen: Bu hormon iğnesi rahim dokusunun kalınlaşmasını ve gelişmesini sağlar, böylece doğurgan bir rahim elde edilir. Doktorlar bunu gebe kalmak için donmuş bir yumurta veya donör elde edildiğinde kullanırlar. Ayrıca oral yoldan bazı ilaçlar almanız da gerekebilir.
Progesteron: Doktorunuz rahim içi dokusunun embriyo için daha kabullenici olması amacıyla progesteron iğnesi de uygulayabilir. Kadınların yumurtalıklarında bulunan corpus luteum hücreleri yumurtlamanın ardından bu hormonu üretirler. Ayrıca daha iyi sonuç vereceği beklenirse başka iğneler de uygulanabilirler.

Tüp Bebek İğneleri Acı Verirler mi?​


Yumurtalık uyarımı esnasında veya sonrasında doktorunuz oral tabletler, jeller, bantlar önerebilir. İğneler genellikle karın, kalça veya koldan uygulanır. İğneler güvenlidirler ve genelde rahatsız edici olmazlar. Bazen hafif bir rahatsızlık olabilir.

Yumurtalık Uyarımı İçin Kullanılan İğnelerin Yan Etkileri Nelerdir?​


Diğer ilaçlar gibi tüp bebek iğneleri de bazı yan etkiler görmenize sebep olabilirler. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce tüm önemli noktaları doktorunuzla konuşmanız gerekir. Aşağıda uyarıcı iğnelerden kaynaklanabilecek bazı yan etkiler mevcut:

  • Gece terlemeleri, baş ağrısı ve sıcak basması
  • Karın ağrısı, bulantı ve şişkinlik
  • Mide kalkması
  • Rahim ağzı mukusunda değişimler
  • Bir kaç dakika boyunca görüşte bulanıklık
  • Sık sık ruh hali dalgalanması
  • Sersemlik
  • Memelerde gerginlik
  • Deride kızarma, morluk veya hassasiyet
  • Huzursuzluk ve sinirlilik hali
  • Yumurtalıkların aşırı uyarımı sendromu

Tüp Bebek İğnelerini Daha Kolay ve Güvenli Hale Getirmenin Yolları​


Tüp bebek tedavisi yer yer zorlu olabilir. İğnelerin yapılması ise bazıları için bu süreci daha zorlu hale getirebilir. Ancak bu iğneleri kendiniz için daha kolay ve güvenli hale de getirebilirsiniz. Aşağıda bazı ipuçları mevcut:

  • Doktorunuzdan gereken tüm bilgileri alarak kendinizi süreç hakkında bilgilendirin
  • İğne uygulaması sırasında uzmanın size söylediklerini dikkatle dinleyin
  • İğne uygulama bölgesini uyuşturmak için buz veya ısıtma pedi kullanın

Sonuç Olarak​


Tüp bebek iğneleri bazıları için korkutucu olabilir. Ancak kendinizi tüp bebek tedavileri konusunda bilgilendirerek ve uzmanınızla görüşerek bu endişelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Tedavinin başarılı olması için moralinizin yüksek olması gerektiğini de unutmayın.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…