• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Acılı, Ağrılı Olur Mu? Can Yakar Mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tüp bebek tedavisi planlayan kadınların pek çoğunun aklındaki sorulardan birisi, tüp bebek tedavisinin acılı, ağrılı olup olmadığıdır. Bu soruya hemen bir çırpıda evet ya da hayır diyebilmek aslında pek de kolay değil. Çünkü tedavinin pek çok aşaması var ve her kadının da acı eşiği aynı değil. Tüp bebek tedavisine başlamak isteyen çiftlere verilen danışmanlık hizmeti veren uzman diğer tüm konularda olduğu gibi tedavinin aşamalarının nasıl hissettireceği konusunda da detaylı bilgi verecektir. Ama genellikle klasik bir tüp bebek tedavisinde kişinin hafif de olsa acı çekmesi beklenen birkaç aşama olabilir.

Konu Başlıkları;

tup_bebek_tedavisi_agrili_olur_mu.jpg


Bununla birlikte uzun zamandır hayal edilen hamileliğin gerçekleşecek olması ve bebek sahibi olma şansı göz önüne alındığında sonuç, olası tüm acı veya risklerin alınmaya değer olduğu düşünülür. Yine de akıldaki soruları cevaplayabilmek adına tüp bebek prosedürünün acılı olup olmadığına kendiniz karar vermenize yardımcı olması için hangi aşamada sizi nelerin beklediğini liste halinde aşağıda bulabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Hipofiz bezi ve yumurtalıkların hazırlanması

tup_bebek_tedavisi_agrili_olur_mu.jpg


Ağrı seviyesi: 10 üzerinden 4

Tüp bebek tedavisine hazırlanma süreci korkutucu olabilir. Çünkü birçok hasta bilinmeyen bir tedavi sürecine giriyor ve laboratuvarda neler olup bittiğinden emin değil. Başlangıçta anne adayı çeşitli oral ilaçlar alacak ve günlük enjeksiyonlar yapacak. Tedavinin acılı olup olmadığı hususunda ise bu aşama özellikle iğneleri sevmeyenler için kesinlikle rahatsız edici olabilir. Ama bu acının basit bir iğne acısı, kan alırken hissedilen kadar bir acı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bununla birlikte anne adayının vücudundaki hormon dalgalanmalarını ve seviyelerini kontrol etmek için de enjekte edilebilir ilaç gerekebilir. Bu noktada tüp bebek prosedürünün ağrılı yan etkileri genellikle parasetamol türevi ağrı kesiciler tarafından kontrol edilebilir. İyi haber şu ki, anne adayının sağlık durumu öyküsü ya da kısırlık sorunu geçmişine bağlı olarak sürecin bu kısmı gerekli olmayabilir.


Tüp bebek tedavisinde ağrı hissedilebileceğinin tahmin edildiği ilk bölüm, kadınların yumurta gelişimi için enjeksiyonlara başlamasıdır. Bunlar yukarıda da bahsedildiği gibi genellikle küçük delikli iğneler veya daha yeni enjekte edilebilir kalem cihazlar ile yapılır. Hemen hemen her kadın bu iğnelerden biraz çekiniyor, ancak ilk uygulamadan sonra kaygı sona eriyor ve çoğu kadın minimal ağrı olduğunu veya hiç ağrı olmadığını söylüyor.
 
Yumurtalık stimülasyonu ve ultrason izleme

Ağrı seviyesi: 10 üzerinden 4

Bazı hastalar tüp bebek tedavisi prosedürünün bu kısmını ağrılı bulabilir. Ancak genellikle tolere edilebilir, yönetilebilir. Folikülleri uyarmak ve yumurtalıklar içindeki folikül sayısını arttırmak için hastaya günlük damar içi ilaç enjeksiyonları verilir. Bu işlem başarılı bir tüp bebek tedavisi prosedüründe şansı artırır. Bu foliküller istenen boyuta veya sayıya ulaştığında vücudun doğal LH artışını taklit etmek için kas içi HCG enjeksiyonları verilir. Bu noktada işte “tüp bebek tedavisi ağrılı mıdır?” sorusunun cevabı yine “fazla ağrılı olmasa da kesinlikle rahatsız edici olabilir” şeklindedir. Yine parasetamol türevi ilaçlar ve etkilenen enjeksiyon alanlarına sıcak / soğuk uygulanması faydalı olabilir. Ultrason ile izleme genellikle foliküllerin büyümesini izlemek için tüp bebek kliniğinde bu aşamada yapılır. Ancak bu prosedür nadiren ağrı veya rahatsızlığa neden olur.

tup_bebek_acisi.jpg


Yumurta foliküllerin içinde gelişmeye başladığında yumurtalıklar genişlemeye başlar ve bir miktar alt karın ağrısı ve şişkinlik olabilir. Bu sadece çok sayıda yumurta gelişmeye başladığında ve yumurtalıklar aşırı uyarıcı olduğunda hissedilir. Tedaviyi gerçekleştiren doktorun kendi takdirine göre, tedaviyi bireyselleştiren yumurta sayısını sınırlandırmak için ilaçları kullanmak akıllıca olur. Her ne kadar çoğu kadın bu ilaçlardan ve enjeksiyondan nefret etse de, iyi kontrol edilen bir stimülasyonla birçok kişi herhangi bir acı bile yaşamaz, sadece başa çıkılabilen, tolere edilebilen hafif bir rahatsızlık hissedebilir. Bu rahatsızlık da sadece birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer.
 
Yumurta toplama

Ağrı seviyesi: 10 üzerinden 5 -6


Hastaların tüp bebek tedavisinde yumurta toplama sürecinin ağrılı olup olmadığını merak etmeleri gayet normaldir. Yumurta toplama işleminden önce, bir miktar rahatsızlığa neden olabilecek birçok kan testi yapılır. Bu noktada hastalar birçok enjeksiyona maruz kalır. Bununla birlikte yumurta toplama sürecinin ağrılı olup olmadığı hususunda ise diğer aşamalarla kıyaslandığında evet kesinlikle ağrılıdır. Yine de hissedilen acı seviyesi kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Kurul onaylı bir anestezi uzmanı yumurta alma işlemine başlamadan önce lokal anestezi uygular. Daha sonra vajinaya yumurta keselerini veya yumurtalıklardan folikülleri çıkarmak için uzun bir prob sokulur. Bu işlem hastalarda endişeye neden olabilir. Sonuç olarak hastaların sinirlerini yatıştırmak ve prosedürü biraz daha rahat hale getirmek için oral bir anksiyete ilacı da alınabilir. Bu sayede hiç ağrı hissedilmeyebilir ya da çok daha az ağrı hissedilebilir.
tup_bebek_yumurta_toplama_agrisi_acisi.jpg


Hastalar yumurtaların vajinadan uzun ince bir iğne kullanılarak çıkarıldığı düşündüğünde elbette ki ağrıdan endişe etmekteler. Ancak işlem öncesinde anestezi uygulandığı için korkulduğu gibi ağrı olmaz. Anestezi işlemi ile hastalar prosedür boyunca ağrısız ve rahat olabilir. Bu işlem için kullanılan anestezi sadece kısa bir süre etkilidir ve kullanılan ilaçlar yumurtaları etkilemez.
 
Döllenme ve embriyo transferi

Ağrı seviyesi: 1o üzerinden 2 -3

Yumurtalar toplandıktan sonra, canlı yumurtalar bir inkübatöre yerleştirilir ve daha sonra aynı gün sperm ile döllenir. Döllenmenin meydana gelip gelmediğini belirlemek için yumurtalar 18- 20 saat içinde kontrol edilir. Yumurtalar döllendikten sonra embriyoya dönüşen bir zigot haline gelir. Embriyoların gebelik için en iyi kalitede olanları blastosistlere dönüşür. Bu aşamada ağrı, acı olmaz. Zaten süreç vücudun dışında, laboratuvar ortamında gerçekleşir.

Döllenmeden sonra, blastosist küçük bir kateter kullanılarak anne adayının rahmine aktarılır. Bu da ağrısız bir prosedür olmasına rağmen, genel konfor için genellikle bir kas gevşetici ve anestezik etki gösteren bir ilaç verilir.

tup_bebek_tedavisi_korkusu.jpg


Embriyo transferi ağrılı mıdır?

Genellikle kadının acı çekip çekmeyeceğini sorguladığı son adım embriyo transferidir. Genellikle yumurta toplama işleminden 3 -5 gün sonra, embriyolardan en kaliteli olan 1 ya da 2 tanesi rahme transfer edilir. Embriyoların transferi neredeyse ağrısızdır. Ancak tıpkı pap smear alırken hissedilen gibi sadece vajinal spekulum yerleştirildiğinde rahatsızlık hissedilebilir.

Embriyolar rahme transfer edildikten sonra fitiller, jeller veya enjeksiyonlar şeklinde olan progesteron alımına başlanır. Progesteron enjeksiyonları yağ bazlı enjeksiyondur ve bu nedenle kullanılan iğneler daha büyük delikli olur. Aslında bu da normal enjeksiyonlara göre daha acı verici olmasına yol açabilir. Bazı hastalar bunu katlanılabilir bulurken, diğerleri şiddetli ağrıdan şikayet edebilir. Ancak bu ağrıyı hiç tolere edemeyen kadınlar, sonuç üzerinde herhangi bir etki yapmadan doktor kontörlünde progesteron içeren tabletleri veya vajinal jelleri de kullanabilirler.

Sonuç olarak;

Bir tüp bebek tedavisinde hastanın ağrı bekleyebileceği çeşitli durumlar vardır. Tedavinin sonunda görüş bildiren çoğu hasta, her zaman minimal düzeyde ağrı yaşadıklarını, ama işlem öncesinde korktuklarından çok daha hafif düzeyde olduğunu söylemekteler.

Kaynak: www.bulenttiras.com
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X