Tüp bebek ne zaman yapılmalı ? tüp bebek ne zaman yapılır ? Tüp bebek uygulaması ne zaman kime yapılmalı , Tüp bebek tedavisi ne zaman yapılmalı?
Genellikle kanalları tıkalı olan kadınlarda uygulanan tüp bebek tedavisi artık günümüzde neredeyse bütün kısırlık nedenlerinde başvurulan bir yöntem haline gelmiştir.
Kanalların kapalı ya da tıkalı olması, erkekte ki sperm bozukluklarında ve ileri yaş nedeni ile açıklanamayan kısırlıklarda tüp bebek tedavisi kullanılmaktadır. İleri derecede olmayan sperm ve yumurta bozukluklarında aşılama yöntemi ile gebelik sağlanabilmektedir. Aşılama en fazla 6 defa denenebilir. Genellikle 3 denemede başarı olasılığı oldukça yüksektir. Üç denemede başarısız olmuşsa tüp bebek tedavisi denenmelidir. Üç denemeden fazla denenen durumlar polistik over hastalığı olan kadınlardır. Bu hastalığa sahip kadınlarda daha fazla yumurtlama tedavisi denenebilir.
Açıklanamayan kısırlıkta ise, kısırlık süresi üç yılı geçmiş ise tüp bebek tedavisi denenmesinde yarar vardır. Eğer kadın 35 yaşını geçmiş ise üç yıl gibi bir sürenin beklenmesine gerek yoktur.
Hormonal bozukluklarda ise, 1 yıl yumurtlama olmasına rağmen gebelik oluşmamış ise tüp bebek denenmelidir.
Endometriozis hastalığı olan kişilerde hastalık hafif ya da orta dereceli ise açıklanamayan kısırlık olarak tanımlanır.
Erkek faktörleri, toplamda hareketli sperm sayıları eğer 1 milyondan az ise mikroenjeksiyon tekniği uygulamak gerekir. Eğer toplam sperm sayısı 1 ila 10 milyon arasında ise direkt olarak tüp bebek tedavisi uygulamak gerekir.
Tüp bebek tedavi riskleri nelerdir ?
Tüp bebek tedavisi uzun yıllardır uygulanan ve çok emniyetli bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavileri iyi seçilmiş merkezlerde ve tecrübeli doktorlar tarafından yapıldığı sürece hiçbir ciddi sorunla karşılaşılamaz. Ancak tüp bebek tedavisinin de diğer tedavi şekillerinde olduğu gibi %1 – 2 oranlarında bazı sorunlara neden olma olasılığı vardır. Ancak bu sorunlar da dikkatli ve tecrübeli doktorlar tarafından çözümlenebilecek sorunlardır.
Çoğul Gebelik Riski
En önemli risklerinden birisi çoğul gebelik riskidir. Bir bebek beklerken iki veya daha fazla bebeğe sahip olmak size kendinizi şansı hissettirebilir fakat çoğul gebeliğin hem anne hemde bebekler için ciddi riskler oluşturur. Tüp bebek tedavisindeki transfer edilen embriyo sayısı kısıtlı olsa dahi çoğul gebelik riskini tamamen ortadan kaldırmamaktadır.
Tüp bebek tedavisinde en sık rastlanılan karın içinde sıvı birikmesi, şişkinlik ve hastanede tedaviyi gerektirecek aşırı uyarılma sorunlarıdır. Tecrübe sahibi olan merkezlerde bu sorunlar % 1 oranlarında görülür. Ayrıca kullanılan hormon ilaçlarının hiçbir kanser yapıcı özelliği yoktur.
Tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlar nelerdir?
Doktor kullanılacak ilaçları kişilerin özelliklerine göre belirler. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ile gelişmeler ultrason yardımı ile gözlemlenir. Kan ile yapılan testlerde yapılabilecekler arasındadır. Bu uygulamalar ile yumurtalıkları hareketlendirme yöntemlerine kişinin ne kadar cevap verdiği gözlemlenir. Yumurta transferlerine uygun hale gelen folliküller HCG enjeksiyonu ya da diğer tedavi yöntemleri ile yumurtaların olgunlaşmasına yardımcı olur.
Herhangi bir tedavinin sonucu tam kişinden ve mutlaka iyi klinikten bağlı. Tedavi göreceğiniz yeri iyice aranırsanız olumlu bir sonuç olucak. Ben Ukrayna'da biotexcom'da tedavi gördüm. gerçekten çok beğendim. Tanıdıklarım Türkiye'de tedavi görmemi tavsiye ediyordular ama kocamla artık karar verdik ve bundan sonra hiçbir zaman üzülmedim.