1-KİMLER TÜP BEBEK YAPTIRABİLİR ?
Bir yıl boyunca korunmasız ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin oluşmadığı durumlarda çiftlere tüp bebek tedavi yöntemi önermekteyiz. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağını uzman doktor kararı ile belirlemekteyiz.
Tüp Bebek yaptırma nedenleri arasında genellikle tüplerin tıkanıklığı, menopoz, erkek sperm sayısı azlığı veya kalitesinin kötü olması gibi çeşitli nedenler olabilir.
Bunun yanında direkt olarak tüp bebek tedavisi gerektirmese de uzun süreli diğer infertilite tedavilerinden (aşılama, yumurtlama ilaçlar v.s.) sonuç alınmamış ise tüp bebek tedavisi denenebilir.
2-MENAPOZDAYIM ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR MİYİM ?
Sağlıklı bir rahme sahip olan her kadın çocuk sahibi olabilir. Menopozdan dolayı artık kendi yumurtalarınız ile çocuk sahibi olamasanız bile yumurta donasyonu tedavisiyle gebe kalıp çocuğunuzu kucağınıza alabilirsiniz.
3-YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ NE KADAR SÜREDE GERÇEKLEŞİR ?
Yumurtalıklardaki follikül sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 5 ile 10 dakika arasında süreceğini söyleyebiliriz. Yumurta toplama öncesi ve sonrası hazırlıklar da süreye dahil edildiğinde maksimum 2 saat içinde işlem tamamlanabilir.
4-YUMURTA TOPLAMA AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR ?
Yumurta toplama, nispeten ağrılı olmayan bir işlemdir. Damar yoluyla kullanılan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla işlem rahatça yapılabilir. Nadiren daha derin anestezi gerekebilir.
5-EŞİMDE HİÇ SPERM YOK,ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR MİYİZ ?
Meni içinde sperm hücresi gözlenmeyen baba adaylarında Mikro TESE, TESE ve TESA operasyonları ile testis dokusundan alınan örnek içinde sperm hücresi bulunabilinir.
6-TÜP BEBEK İŞLEMİ SIRASINDA OLUŞABİLECEK RİSKLER NELERDİR?
En önemli riskler çoğul gebelik ve aşırı uyarılma sendromudur.
7-TRANSFERİN HANGİ GÜN YAPILACAĞINA NASIL KARAR VERİLİR ?
Hastanın yaşı embriyo sayısı ve kalitesi daha önceki tedavileri ve sonuçlarına göre embriyo transferi 2. 3. veya 5. gün yapılmak üzere değerlendirilerek karar verilir.
8-EMBRİYO TRANSFERİNDEN KAÇ GÜN SONRA ÇİFTLER CİNSEL BİRLİKTELİKTE BULUNABİLİR ?
Gebelik testinin sonucunu alana kadar cinsel ilişkide bulunmamalısınız.
9-TÜP BEBEK İLE OLUŞAN GEBELİĞİN TAKİBİ DOĞAL YOLLA OLUŞAN GEBELİKTEN FARKLI MIDIR ?
Tüp bebek gebeliği ile normal gebeliğin takibi aynıdır.
10-TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARIYI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?
Rahim içinde embriyoların tutunmasını engelleyecek yapışıklık, miyom veya polip gibi problemlerin olması, tüplerin tıkalı ve içlerinin su dolu olması tüp bebekte başarıyı olumsuz olarak etkiler.