Yöresel Tarif Tunceli Mutfağı

Yöresel Yemekler

Efser

Nirvana
Pro Üye
8 Aralık 2011
45.618
165.686
798
$image.webp
$image.webp$image.webp$image.webp
$image.webp$image.webp$image.webp
$image.webp$image.webp$image.webp
Keşkek -
Tunceli’de temel ekonomik etkinliklerin tarım ve hayvancılık olması nedeniyle yöre mutfağı, tahıl ürünleri ile hayvansal besinlere dayanır.

Bağcılığın yaygın olduğu yerlerde besin ürünleri çeşitlenmektedir. “Şire”nin hem tatlı hem de katık olarak kullanımı yaygındır. Pekmez, pestil ve orcik (cevizli sucuk), şireden yapılan besin türleridir. Ayrıca döğme denilen bulgurla ‘şireli’ tarhana yapılır.

Buğdaydan elde edilen döğmeden yapılan ‘döğme pilavı’ ve ‘keşkek, yarmadan yapılan ‘malhuta çorbası’, tarhana, erişte ve un pilavı yörenin yaygın yemeklerindendir. Sütten yağ, yoğurt, ayran ve çökelek yapılır. Yörenin en bilinen yemeklerinden biri olan ‘hazırlop köftesi’dir. Bu köfteyi yapmak için el değirmeninde öğütülmüş mercimek ve culbant (bir tür baklagil) ıslatılır, un, soğan ve maydanozla yoğrularak rulo biçimi verilir. Pişirildikten sonra üzerine kızdırılmış kırmızı biberli yağ gezdirilir.


Keşkek
Ekmekler genellikle tandırda ya da sacda pişirilir. Mayalı hamurdan yapılan ekşili ekmek, bazlama; mayasız hamurdan yapılan yufka, kumbik, kül (ocak) gömmesi ve değirmen poğaçası yaygın ekmek türleridir. Yumurtalı tepsi kumbiği, su böreği, bişi ve hırınç gibi börek türü hamurlu yiyecekler, sacda ya da ocakta pişirilir. Kalbur hurması ve baklava, yaygın türleridir.

Tunceli’de son yıllarda bazı tarımsal ürünlerin turizm ve ekonomiye katkısını artırmak amacıyla daha iyi tanıtılmasına yönelik çabalar artmıştır. Bu anlamda bal üretimi her yıl Pülümür ilçesinde düzenlenen ‘Bal Festivali’ kapsamında tanıtılmaya ve ilgi görmeye başlamıştır. Çemişgezek, Hozat ve Pertek ilçelerinde hayvancılığa dayalı olarak üretilen şavak peyniri ve tulum peyniri ile meyveciliğe dayalı kurutulmuş çekirdeksiz dut, pestil, orcik gibi ürünler özellikle bu yörelerde düzenlenen festivaller kapsamında tanıtılmakta, yapılan ödüllü yarışmalarda üreticiler teşvik edilmektedir.

Bu ürünlerin il dışında ve ülke genelinde tanıtımına yönelik etkinliklerin artması ve paketlemenin malzeme ve tasarım olarak geliştirilmesi halinde, geleneksel ürünlerin Tunceli Turizmine önemli bir katkı oluşturması sağlanacaktır.

TUNCELİ YEMEKLERİ

Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında;

Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir. Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir. Geleneksel yöresel tatlılar arasında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
$image.webp
Malzemeler

Yoğurt

Kömbe(30cm çapında tepsi ekmeği)

Tereyağı


Babiko Tarifi

Kömbenin içerisini oyup içindeki kısmı parçalara ayırdıktan sonra oymuş olduğunuz yere bu parçaları dolduruyoruz. Üzerine önceden hazırlamış olduğumuz sıvı kıvamdaki yoğurdu döküyoruz. Son olarak tereyağını sıcak olarak üzerine döküyoruz. Babikomuz servise hazırdır.

Alıntıdır...
 
$image.webp


Malzemesi:
Yufka ekmek
Haşlama suyu (soğan, kavurma, tavuk eti, patates).

Yapılışı:
Pişirilmiş yufka ekmeği doğranarak tepsiye konur. Üzerine bol soğanlı, kavurmalı haşlama suyu dökülür. Bazen yufka ekmeği yerine kurumuş ekmek parçaları da kullanılır.


Alıntıdır...
 
$image.webp
Malzemeler
1kg buğday (aşurelik buğday),
1 adet tavuk veya 1kg kuzu eti ,
tereyağı ,
tuz ,
su.
Tarif
1kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır.
iyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdaylar bir süzgeç içine alınarak suyu süzülür ve buğdaylar ezilir, ayrı bir tencerede kaynayan etlerde et suyunun içersinden çıkarılarak lif lif olacak şekilde parçalanır
büyük ayrı bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdaylar koyularak üzerine etsuyu ilave edilerek karıştırılır,
yeteri kadar et suyu koyulduktan sonra lif lif hazırlanan etler buğdayın içine ilave edilerek karıstırılır,
tahta kepçe ile karıstırılan keşkek , kariştırılırken ezilmeye devam edilir,
iyice sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir,
servis tabaklarına hazırlanan keşkeğin üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biberli sosu gezdirilerek sıcak servis yapılır.
Alıntıdır...
 
$image.webp
Mantar yemeği malzemeleri
1 kg mantar Tereyağı 1 soğan 1 havuç 2 salçalık kırmızıbiber Domates salçası Sıcak su Kırmızı pul biber Karabiber Tuz
Darüzziyafe şefi Ahmet Demircioğlu, sizlere Mantarlı Piliç Tava tarifi sunuyor
Mantar yemeği hazırlanışı
Mantar yemeği:
Mantarları bol suyla yıkayıp küçük doğrayın. Soğanın kabuğunu soyup kıyın. Havuç ve biberleri temizleyip küçük parçalar şeklinde doğrayın. Tereyağını tencerede eritip havuç, biber ve soğanı kavurun. Mantarı ekleyip kavurmaya devam edin. Domates salçası, baharat, tuz ve çok az sıcak su ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Alıntıdır...
 
$image.webp


1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı margarin
1/2 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
Alabildiği kadar un
Kızartmak için sıvı yağ

Derin bir kasede yumurta, yağ, eritilmiş margarin, süt ve tuzu karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip, kek hamuru kıvamında bir hamur hazırlayın.
Daha sonra hamurdan kaşıkla parçalar alıp, kızgın sıvıyağda kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını aldıktan sonra sıcak servis yapın.
Alıntıdır...
 
$image.webp


Kabuğu soyulan soğan haşlanır. Bulgurla et ve baharat karıştırılır, soğan doldurulur. Piştikten sonra üzerine yağ ve limon yahut domates salçası konur.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Back
X