4.5 yaşındaki oğlum; çok akıcı konuşmuyor.... bize öneriniz?????????
merhaba, konuma yorum yapmışsınız, ilgilenmişsiniz öncelikle teşekkür ederim.
Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Kizim 2 ay sonra3 yasina girecek.ama 100 _150 ye yakin jelime bilmesine ragmen cumle kuramiyor maleseff.bu durum beni inanilmaz. uzuyor ne yapmaliyim bilmiyorum
merhaba öykü hanıım kızım 2 yaşında onunla evde ne gibi tiyatral çalışmalara yapabilirim örnekler verebilir misiniz ya da bi kaynak gösterebilir misinz
Merhaba.. Tırım tırım aradım konuyu açmış mıyım diye ancak pek fazla ilgi olmadığı için biraz ağırdan almışım ve açmamışım.. o yüzden hemen kısa bir iki örnek yazacağım size..
Anladığım kadarı ile kızınızın bir sıkıntısı yok ve evde vakit geçirmek, bu vakti kaliteli geçirirken kızınızında birşeyler öğrenmesini sağlamak istiyorsunuz.. 2 yaş çok "ben" bir yaştır.. Bu yaş gurubundaki çocuklar genellikle herşeyin odağında olmak isterler ve çoğunluklukla da "ellerinde tuttukları şey onlarındır". :) Ama her ne hikmetse herşeyi de ellerinde tutmak isterler.. Bu yüzden yavaş yavaş öykülere başlamaki, hikayeler anlatmak hatta yazmak harika olacaktır.. Tabii ki bunları anlatırken ve yaparken, mümkün olan herşeyi fiziksel olarak da uygulamak gerekiyor..
Örneğin; sizin için bir hikaye yazalım hemen.. Tabii bu hikayeyeyi kızınıza anlatırken, sizin yaptığınız her hareketi yapmasını isteyin..
"Küçük kelebek sabah evden çıkmış ve hemen uçarak etrafta dolaşmaya başlamış (kollarınızı kanat gibi çırpın ve bulunduğunuz mekanda [salon ya da oda da ] koşarak daireler çizin... sonra sert bir rüzgar esmiş ve kelebek yere düşmüş.. (kendinizi yere bırakın).. etrafına bakınmış ve kanatlarını ve bacaklarını oynatmış (yerde kollarınıız tekrar kanamtış gibi çırparken bacaklarınızı da yüzerken yaptığınız gibi hareket ettirin).. sonra tekrar uçmak istemiş ama yuvarlanmaya başlamış... (yere yatın ve yuvarlanın).. çok yorulduğu için biraz dinlenmiş ve tekrar uçmayı denemiş (kollarınızı ve bacaklarınızı tekrar çırpın).. bu sefer başarmış ve havalanıp annesine doğru uçmuş.. (kollarınızı çırparken kızınıza doğru koşun ve onu kucaklayın.. )...
Bu şu anda aklıma geldi.. ancak böyle ufak hikayeler yaratmak bazen vakit alıcı olabiliyor.. İnternete baktım benzer bir şeyler bulabilir miyim diye genellikle 3 yaş için bi iki site var açıklamalı oyun anlatan.. bir tanesi genellikle ritim oyunları içeriyor ve bu da drama çlışmaları için işinizi görür.. forum kuralları açısından sakıncalıolacağını tahmin ettiğim için sitelerin linklerini özel mesaj ile gönderiyorum.. umarım linklerdeki oyunlar yeterli olur.. eğer bir konuda takılırsanız ya da sorunuz olursa yine iletişime geçebilirsiniz :)
Şimdiden kolay gelsin :)
NOT: linkleri burada vermek durumundayım.. Sİtede yazdığım mesaj sayısı, özel mesajlarıma kısıtlama getiriyormuş .. henüz yeterli değilmiş.. umarım linkler forum kuralları ihlali içermiyordur.. Ancak benim de bu konuda yapabileceklerim kısıtlı maalesef.. yani sırf özel mesaj yazabilmek adına boş yazılar yazmak istemedim bir anda :) aşağıdaki linklerde bir kaç oyun verilmiş.. özelliklle ilk link tam aradığınız gibi olacaktır.. Kızını bu oyunlardan sıkılmaya başladığında tekrar buraya yazarsanız başka oyunlar üretebiliriz :)
3 yaş grubuna uygun drama oturum örnekleri
0-3 Yaş Etkinlikleri
bunun dışında bir de kendini ifade edecek kelimeleri bulamıyor olabilir. Onun çözümü en basidi aslında.. Hani küçüklüğümüzden beri bize kitap okuyun derler ya.. İşte o kitabı siz okuyacaksınız.. Öncelikle bir hikaye kitabı ile başlayın.. Burada elnizde resimli bir kitap olması çok önemli.. mesela pamuk prensews ve yedi cüceler olabilir. resimleri onun da görebileceği şekilde kitabı ona okuyamaya başlayın.. "Hikayeyi biliyorum ve ben anlatırım" yanılgısına düşmeyin.. Bunun iki sebebi var.. birincisi olayın ikinci aşaması için kitaba ihtiyacınız var.. İkincisi; zaten bir kelime eksikliği varsa çocuğunuzun çektiği, evde sizin kullandığınız kelimeleri anlamıyor ya da anlamlandıramıyor oluşundandır.. kitapta hem sizin günlük konuşmalarınızda olmayan kelimeler olacak hem de resimlerle bunu pekiştirmiş olacak.. Bu çalışmanın ikinci kısmında çocuğunuzun hikayeyi aşağüı yuları öğrendiğini düşündüğünüz anda (mesela 10 okuyuştan sonra) okuma sırasının ona geldiğini söyleyin.. iki ihtimal var ya evet diyecek ve aklında kaldığı kadarı ile kafasından uydurmaya başlayacak (ki iyi bir konuşma pratiği) ya da resimlere bakarak kendi hikayesini yazacak (ki bu daha iyi).. Her şekilde, hikayeyi anlattığı sürece sürekli konuşması gerekecek.. daha sonra kitap sayısını arttırabilirsiniz ve çocuğunuzdan bunları size okumasını talep etmeye devam edebilirsiniz..
Eğer sorun tamamen diyalektik bir sıkıntı ise.. yani yarım konuşma olsun olmasın kelimeleri söylemekte zorlanıyorsa o zaman tiyatral çalışma olan dramalı ve dramasız kelime çalışmalarına başlamak gerekecek..
Bunu da ayrı bir konu olarak açacağım ancak size ilk önce şu çalışmayı tavsiye edebilirim.
Yaşı itibari ile çocuğunuzu karşınıza alın.. Bir hikaye uyduralım sizin için.. mesela;
Karlı bir kış günü (burada ellerinizi soğukmuş gibi ovuşturup "dırrrrrrrr" sesini çıkarın), (oğlunuzun adını söyleyin - örn; Ahmet [diyeyim ben]) Ahmet kardan adam yapmak için bahçeye koşmuş (yerinizde koşun ve koşarken "pat pat pat" diye ağzınızdan ses çıkarın), karları bir araya getirmiş ve bir kar topu yapmış (söylediğiniz herşeyi göstermeye devbam edin).. daha sonra kartopunu büyütmülş büyütmüş büyütmüş.. en sonunda kardan adamını bitirmiş ve önce burnunu sonra gözlerini sonra da kollarını takmış.. ama hemen bir rüzgar esmeye başlamış ("vuuuuuvvvv") sonra yağmur başlamış (ellerinizi dizlerinize vurun ve "pıt pıt pıt" diye ses çıkarın" .. Ahmet'in kardan adamı erimiş, göl olmuş (kendiniz yere bırakın)..
Bu çalışmadaki pek çok ses, oğlunuzu kelime çalışmalarına geçirmeden evvel yapacağımız ısınma aslında.. hareketler ve hikaye ise sadece odaklanabilmesini sağlamak için.. özellikle ve mutlaka sesleri onun da tekrar edip çıkarması gerekiyor..
Bundan sonraki aşama biraz daha eğlenceli (sizin için) maalesef daha sıkıcı (onun için).. tekerleme çalışması..
İlk önce basit bir tekerleme ile başlayın.. Mesela; "Bir cam, İki cam, Üç cam, Dört cam, Beş cam, Altı cam, Yedi cam, Sekiz cam, Dokuz cam, On cam, Bu da benim amcam."
Yukarıdaki tekelermeyi çalıştırırken dikkat edeceğiniz hususlar:
1- Tekerlemenin lik kısmındaki kelimeler genellikle birer heceli.. iki ya da daha fazla hece denk geldiğinizde heceleri ayırtarak söyletin
2- Kesinlikle ve kesinlikle ses ve harf olarak ağzıdnan tam çıkmamış heceyi kabul edip geçiş yapmayın.. doğrusunu söyleyene kadar tekrarlatın.. iki ve daha fazla olan hecelerde, hecelerden sonra kelimeyi düzgün söyleyene kadar tekrar yaptırın
3- Mutlaka pekiştireç kullanın.. Ancak yaş itibari ile alıştırma sonunda vereceğiniz pekiştireç ilgisini çekmeyebilir.. Bu yüzden sevdiği bir meyveyi kullanabilirsiniz.. Örneğin muz. Muzu dilimlere ayırın ve her dosdoğru söylediği hecenin ardından bir dilim verin..
Yaşı küçük ve bu tarz bir oyuna sizinle alışık olmayabileceği için ilk denemelerde tekerlemenin tamamını çalışamayabilirsiniz bunun için 1-2 dakikalık kısa sürelerle başlayın.. mesel yukarıdaki tekerlemede ilk gün 1 den 5 e kadar çalışın ama bunu günde iki kere tekrarlayın.. br hafta böyle devam edip ikinci hafta ikinci yarsını çalışabilirsiniz.. ikinci hafta, ikinci yarıyı çalışırken günde 3 çalışmaya çıkartın ama çalışmanın birinde ilk haftaki ilk yarıyı tekrar edin ve böylece 3. hafta geldiğinde tekerlemenin tamamını çalışıyor olaiblirsiniz..
Merhaba;
Genel olarak formun bu kısmındaki şikayetlere bir göz gezdirdim.. Davranış bozuklukları, bebeklikten itibaren çocuklarda sıklıkla karşılaşacağımız sorunlar oluyor.. İyi bir eğitim vermek tabii ki istiyoruz ama odaklanamayan, hırçın ya da sinirli bebeklerimiz (yaşı ne olursa olsun) ne yapmalıyız? Tabii ki profesyonel yardım bir seçenek.. Hem de önemli bir seçenek.. Ama tek başına yeterli mi?
Bence hayır.. Çocuğunuz haftada bir gittiği psikolog ile belki bir çok şeyi çözmeyi başarır ancak aslolan evde geçirdiği zamandır her daim..
Müzik ile tedavi, terapi ve eğitim vermek her annenin yapabileceği bir şey..
Eski zamanlardan beri müzik ile pek çok tedavi yapılmış (internette "müzik ile tedavi" olarak aratırsanız pek çok yazı bulabileceksiniz.. Ancak bu ülkemizde maalesef aktif olarak uygulanmıyor.. Ben mental çocukların tedavisinde bunu denedim; doktor değilim Etnomüzikoloğum.. Uygulama okullarında ki orada çocuklar ağır ve orta mental oluyolar, müzik dersi verirken neler yapmalı sorusuna çözüm ararken denk geldim bu aktif kullanıma.. Sonra fark ettim ki mental rahatsızlığı olan olsun ya da olmasın her çocukta işe yaramakta.. Üstelik yaşı ne olursa olsun..
Öncelikle sıkıntılardan ilki ile başlayalım.. Odaklanma sorunu.. Hemen ve derhal bir müzik dersi başlatılmalı çocuğa.. Mümkün ise eve alınabilecek bir çalgı ile.. Yani evinizde bir piyano yok ise çocuğa piyano dersi aldırmanızın bir anlamı yok.. çocuğunuz için haftada bir gittiği psikiyatristten bir farkı kalmayacak çünkü.. çocuğunuz profesyonel müzisyen olmayacağı için (zira kurslar ya da özel derslerle çok fazla umut yoktur bu konuda) eve alabileceğinz bir çalgı ile başlatabilirsiniz bu derslere; Gitar, Keman ya da Flüt gibi..
Müzik derslerinin odaklanma konusunda nasıl bir faydası olacak?
Müzik icra etmek beynin odaklanması ile mümkün olur.. Odaklanma sorunu yaşayan çocuğunuz bilinçsiz olarak beynini odaklamaya başlamak zorunda kalacak.. Böylece dersler ilerledikçe odaklama süresi de artacak.. Tabii ki başta odaklanma sorunu yaşamayan bir çocuk kadar aktif olarak ders verilemeyecek.. Bu sebeple kimden ve nasıl ders aldırıyorsanı aldırın mutlaka ders veren kişiye bunun tedavi amaçlı olduğunu söyleyin.. Ayrıca ders veren kişilere kesinlikle söylemeyin (çünkü her ders veren bunun anlamını bilemez ve tabiri caiz ise "yayar" ) ama çocuğunuzdan da ciddi bir performans beklemeyin.. Yani bir kursa götürürseniz çocuğunuzu yıl sonunda diğer çocuklarla aynı performans da eserler çalamayabilirler (daha yavaş ilerleneceği için parça seviyeleri de daha düşük olacaktır).. Ancak siz yine de gurur duyun ve destekleyin çocuğunuzu bu konuda..
Konuşma ile ilgili sorunların çözümüne müzik ile yardımcı olunabilir mi?
Tabii ki evet.. Aslında müzikten ziyade tiyatral eğitim desek belki daha iyi olacak.. çocuğunuzu karşınıza alıp drama ile tekerleme çalıştırmaya başlamlısınız (eğer altında yatan psikolojik bir sebep ise bunun tedavisni zaten psikolog ile görüyor olacaksınız..).. bu sadece antreman gibi .. Tabii ki tekerlemelerin br anda söylenmesini beklemek çok mantıklı dğeil ancak ritmik bir çalışma ile kısa zamanda bu halledilebilir bir durum...
Hırçın ya da huysuz çocuklarımız için ise kesinlikle müzik ile tedavi tam tanımıyla uygulanmalı.. Özellikle Re minör tonlarındaki eserlerin (ki yapılan araştırmalarda bunlar balinaların çıkardıkları tondur), çocukların sakinleşmesine yardım ettiği biliniyor.. Bunu yanı sıra biraz daha müzik ile iligilenenlerin aşina olbileceği yavaş tempolu ve minör tonlardaki diğer eslerde kullanılaiblir.. eğer arzu eden olursa karma bir listem var burada yayınlarım yavaş yavaş..
Müzik ile terapi, tedavi ve eğitim hakkında yazacağım çok şey var.. ancak bu sadece bir bilgi bombardımanı olur..
İsterseniz bu başlık altına bebeğiniz (yaşı ne olursa olsun) ile ilgili sorunlarınızı yazın ben de müzik ya da drama ile bunların ne kadarı ile başa çıakbiliriz, nasıl başa çıakbilirz onları yanıtlayayım..
Not: Müzik ile tedavi de kişisel deneyimlerim olmasına rağmen tabii yoğun ve ağır sorunlarda, aynı zamanda bir psikolog ile de görüşmenizde fayda olacaktır..
İyi günler dilerim..
Öykü Kanneci
okanneci ve zeyyneep buradan ikinize de ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Zeynep'e, benim 2 yasındaki oğlumun durumu ile tamamen aynı durumda olan yiğenini anlattığı için okanneciye da güzel cevapları için teşekkürler.ben de otizm süphesiyle nerdeyse 1 yıldır arastırmalar yapıyorum ama netice alamıyorum. küçük bir sehirde yasadığımdan çok fazla imkanım da yok.çevre illerde gittiğimiz uzmanlar çocuğumun kesinlikle otizm olmadığını kreşle 5-6 ayda yaşıtlarını yakalayacağını söylüyorlar. ama özellikle forumda otizm başlığını okuduğumda çocukları benimle aynı durumda olan annelerin çocuklarına atipik otizm tanısının konulduğunu, karmakarışık eğitimleri, diyetleri vs. okuyup umutsuzluğa kapılıyorum. benim oğlumdaki durum da zeynep'in anlattıklarıyla aynı, 10-15 anlamlı kelimesi var.tabi konuşmuyor komutların çoğunu anlamıyor. bunun yanında anne bağımlılığı ileri derecede.ben çalışıyorum bakıcımız var.ben evde yokken de ona bana yaptığı gibi yapışıyormuş, tabiri caizse nefes aldırmıyormuş.kendi başına 5 dakika vakit geçirmez hemen sıkılır bana yapışır. yabancı bir eve gidince 15-20 dk ağlar sonra da kucağımdan inmez bize biri geldiğinde de aynısını yapar. yaşıtların fazla sevmez ama kendinden 4-5 yaş büyükleri çok seviyor. parkta bile hiçbir oyuncakla 5-10 dk.dan fazla ilgilenmez. tv.den başka ilgisini çeken bir sey yok onu da kısıtladık çok mecbur kalınca açıyoruz. tv.de de sadece reklamları izler, başka şeylerle fazla ilgilenmez. özellikle anne bağımlılığı, yabancılardan hoşlanmama ve dikkat eksikliği konularında bana neler önerirsiniz.şimdiden teşekkür ederim...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?