Türkler bu katliamı yapmadi demiyorum. Ama sistematik bilinçli ve sürekli olan Ruslarin katliami ile Dersim katliami bir degildir. Biz bunu sistematik olarak mi devlet ideolojisi olarak mi yaptik.
A önce de belirttim orada kafa kesme olmuyor olabilir ama mesela Belçika da Afrika ya ait olan mücevherlerin ne isi olduğunu bunun boyle olmasinda hangi ideolojinin payi olduğunu kimse açıklama geregi bile duymaz.
Sorun su ki siz sadece kafa kesmeye odaklanmis dünyayı yangin yerine çeviren diger kafalari umursamiyorsunuz bile
Bir olayın sistematik olup olmadığını nasıl anlıyorsun? Bu ayrımı yaparken kullandığın kıstasın nedir?
Çünkü bana kalırsa, insanlar öldüyse, ister dış politika, isterse de ideoloji temelli olsun yanlıştır.
Sana Kafkasyada ki durumu özet geçeyim.
Bu konuyla ilgili bir önce ki yazımda değindiğim gibi, kendi halinde, sakin ve mutlu bir hayat yaşayan halk kışkırtıldı.
Bu halk Rusya'dan önce birbiriyle çatıştı. Dağıstan, Çeçenistan diyorsun, sen şimdiki hallerini hatırlıyorsun ama ben geçmişte nasıl olduklarını, öyle din için kendilerini patlatacak tipler olmadıklarını çok iyi biliyorum.
Din onlar için iyiydi, hoştu ama hayatda güzeldi, eğlenceliydi, dolu dolu yaşamak gerekirdi.
Felsefeleri bu.
Mezhep olarak karışık bir ortam var, caferi de şii de, Kuran Müslümanı denilen kimselerde mevcut. Adı bu değil ama, kaynak tek kabul edilmiş.
Ardından Suudiler devreye girdi. Bir, iki hoca derken vaazlar, dini ritüeller, toplantılar birbirini izledi. Diyorum ya, okuduysan eğer sende bilirsin, insanlar "bir gün önce ki komşumuz bize bıçak çekti" diye anlatır.
Ve ardından olanlar oldu.
Şimdi Kadirov'u kimse sevmez ama Çeçenistan'da bomba patlamıyorsa bunun tek sebebi tek tek avladığı teröristlerdir. Çok ağlanıyordu, Rusya'ya iade edilen kimselerin ardından, sınır kapısında yerden yere vuruyorlardı kendilerini, ama onlar o topraklardan zihinleri okunduğu, gerçek amaçları açığa çıktığı için kaçtı.
Dedim ya, Rusya toprak önerdi.
Gelin dedi, savaşmayın, özerk olun, tüm haklar konusunda eşitiz diye de vurgu yaptı.
Kanıtladı da. Çeçenistan ve Dağıstan'ın ekonomik durumuna bak. Nasıl yaşadıklarını gör.
Şimdi kaçan tayfa, sefil bir şekilde yaşıyor.
Putin bir kez olsun Rus tabirini kullanmadı. Hatta Suriye'de savaşan Çeçen teröristler için "Rusya halkından bazı kimseler" olarak söz etti. Gerçek Çeçenler de elini sıktı, Kadirov asker çıkaralım, geri dönüşleri yine buraya olacak dedi.
Şimdi Çeçenistan da tek bir insan ölüyor mu? Asla.
İnsanlar beni Rus hayranı olmakla suçluyor ama, bu noktaya doğuştan gelmedim. Benim de çevremde herkes "katil kızıl, pis Rus" diyerek büyüdü. Ben o bölgenin insanıyım, kuşaktan kuşağa aktarılan hikayeleri, yazıları biliyorum.
Yukarıda yazdıklarım gerçektir, bu konuda bana inan.