Aaaaaa yok hiç öyle der miyim mervecik
peşkeş kelimesini hiç söylemem ben, bir tane peşkeş kelimesi yorumumu bulamazsın
üzdün beni şimdi, halk istemiyor, zorla mı dayatmalılar diyorsun, bak mesela Ege'de de bir Köyden birkaç ev bir şeyhe satıldı, baştan birkaç yer olunca Gözlerine Şirin geldi ama sonra şeyh tüm araziyi isteyince işin tadı kaçtı, köylerinden gitmek istemiyorlar ama şeyhte onları istemiyor, köy dediysem sahilde denize sıfır, halbuki senin gibi biri dayatmaya karşı olmalı değil mi?
Bence halk duygusal tepki veriyor, o yüzden boşver onları şimdilik. Oradaki araziyi Türklere 1 tl ye satsan almaz ama Araplar 2-3 veriyorlar orası için. Ama mesele aarazi fiyatı bile degil. Araplar oraya paralarını yatırıp şehirleştirmeyi hızlandırdıklarında bunun ardından çok fazla şey gelir.
Önce Araplar için konutlar inşa edilecek, e bu konutlar için bizim inşaat şirketlerimiz çalışacak, bizim ürünlerimiz kullanılacak çogunlukla ve bizim işçilerimiz... Yani istihdam artacak. Bununla da kalmayacak yollar yapılacak bölgenin ulaşımı ve ticareti gelişecek, her yeni kurulan şey farklı ihtiyaçları tetikleyecek (magazalar açılacak, iş yerleri açılacak.. vs vs) ve istihdam arttıkça artacak, o yöre zenginleştikçe zenginleşecek ve sanayileşmeye başlayacak. Egitim kalitesi artacak falan fialn. Hepsi peş peşe gelecek kısacası çünkü Araplar orada yaşamaya başladıklarında bir sürü ihtiyaçları olacak ve giderek artacak.
Bölge halkı için kötü ne olur? Hayat pahalılıgı başlar, ama çok sürmez. Kısa sürede dengeye gelir, bölge halkı oranın yerel işverenleri olur.. vs. Büyür de büyür büyür de büyür. İşsizlik azalır, insanların kazançları artar, yaşam standartları yükselir.. vs.
Kötü şeyler mi bunlar?
Azıcık bir toprak satılınca ülke topragı bitmiş olmaz sonuçta dimi? Ayrıca yıllardır İngilizlere de satılıyordu toprak, Almanlara da... Arapların farkı ise, şu anki teşvikler ile sadece yerleşmekten ziyade bölgeyi kalkındıracak şekilde gelmeleri. Yani yabancılardan bu kadar korkamya gerek yok. Aksine yabancılara kapıları kapattıgımız sürece ekonomi oldugu yerde sayacak.
Senin anlattıgın şeyh olayına bir şey diyemem. Ama en basitinden eger se milyon dolarları verirsen (ya da yeterince diyelim) dünyanın her yerinden sahile yakın arazi alabilirsin, hatta istersen ada alırsın. İstedigin ülkeden alabilirsin, böyle bir özgürlügün var. Türkler Almanya'da hiç mi arazi almadılar, hiç mi işyeri, fabrika falan kurmadılar? Eger biz her yerde toprak alabilyorsak, yabancılar niye alamasın ülkemizden?