Torpil olmazsa eşim nasıl işe girecek ?

Turkiye'de yasarken arastirma gorevlisiydim. Torpille girmedim ama lisanstan beri ayni hoca ile calisiyordum, lisans sonrasi gerekli puanlarimi yuksek tutup kadro acilinca basvurdum ve kabul aldim. Ama butun lisans boyunca hocanin arastirma projelerinde bursiyer olarak calistim, uluslararasi yayinlar cikardim, hocam da potansiyelimin farkindaydi ve destek oldu. Baska da herhangi bir bagim yoktu kendisiyle hoca-ogrenci iliskisi haric. Iki kisilik kadro acilmisti diger arkadas disaridan gelen biriydi. Bizim iceriden basvurup alinamayanlar olmustu o yuzden nispeten notr bir secim oldugunu soyleyebilirim.

Sunu diyebilirim ki akademik kadro acildiginda hocalar birbirleri ile yarisir kendi ogrencisini asistan olarak almak icin. Disaridan birinin alinmasi cok zordur cunku hali hazirda master/doktora yapan ogrencileri yeterli kadro olmuyor. Ki anlayabilirsiniz bu durumu sanirim cunku hocalar da calismasini bildikleri, ekip dinamiginin icinde olan kendi ogrencilerini almak istiyorlar eger kagit uzerinde ayni yeterlilige sahip iki aday varsa.

Esinizin hocasi destek olmuyor mu?

benim zamanında akademik kariyer fikrinden vazgeçmemin en önemli sebebidir bu torpil muhabbeti. bende yok çünkü .hatta torpil demiyorlar referans falan diyorlar. allah yardımcınız olsun zor.

Evet torpil çok dönüyor akademide dediğiniz gibi özellikle küçük üniversitelerde akraba şirketi gibi görülüyor ama bu demek değil ki torpil olmadan asla olmaz. Bizzat arkadaşım birincilikle girmişti İzmir’de bir devlet üniversitesinde yüksek lisansa. Dil puanı, ortalaması, alesi çok yüksekti. istanbulda köklü bir üniversitenin ilanına başvurdu araştırma görevlisi olarak, kabul edildi. Bunun gibi başka bildiklerim de var. Böyle örnekler az evet ama yok değil. Eşiniz denemekten vazgeçmesin bence

Arkadaşlar eşim şu anda devlette öğretmen. Ama bir heves üniversiteye geçerim umuduyla eğitim yönetimi teftiş ve planlama alanında doktora yaptı ve bayağı zor şartlarda hem kendi okulunda öğretmenlik yaptı hem çocukla ilgilendi hem de başka şehire doktora için gitti. Tabi doktorayı da kazanamazdıda mülakat yoktu işin içinde .Ales ve dil puanı yüksekti puana göre aldılar .Eşimle birlikte seçilen 6 kişiden bir tek eşim bitirdi.2 sene önce doktorayı bitirdi.Tabi danışman öğretmeninin katkısı sıfır herşeyi kendi yaptı .En son anket yaptı onun analizini yani istatistik diyorlar sanırım kendi yaptı internetten araştıra araştıra normalde parayla uzmana yaptırıyorlarmış .Danışman hocada farkında eşimin ne kadar kapasiteli olduğundan bir kaç makale yazdılar yurt dışında yayınlanan ama elinden bir şey gelmiyor sanırım .Hatta hocalar jüriler çok beğenmiş tezini bayağı övmüşler .Gel gelelim bunca eziyet boşa çekilmiş yok torpilimiz yok bu adam üniversiteye nasıl girecek ilanlar hep kişiye göre çıkıyor. Resmen alacakları kişiyi tarif ediyorlar sadece bir ismini söylemedikleri kalıyor.Bu işin içinde olup şöyle yapmalı yada tanıdığım var şöyle girdi diye akıl verecek olan var mi acaba ???
Yayınları iyiyse mutlaka kadro bulur. Sadece büyük şehirlere bakmayın, özellikle yeni kurulan taşra üniversitelerinde daha fazla kadro oluyor. Üstelik doğudaki üniversitelerde geliştirme ödeneği adı altında maaşlar merkeze göre daha yüksek.

Eklemek istedim; fakülte dördüncüsü olarak lisansını, fakülte birincisi olarakta yüksek lisansini bitirmişti, yayınlarını saymıyorum bile... Ama büyük denilebilecek bir üniversiteye başvurduğunda onun yerine alınan hepimizin tanıdığı bir siyasî kişinin akrabası oldu... bolum mezunu olması dışında hicbir başarısı olmadan hem de...

Hepsinin kör yanından çıksın diye şuracıga da bedduami iliştiriyorum rahatsız olmazsanız... bu ülke işin ehli olanı değil de akraba komşu vs koruduğu için bu hallerde...

alanında bölümü olan üniversiteleri araştıracak

yani doktoralı eleman ihtiyacı olanları

sonra gidip tek tek görüşecek

doktoranı bitir, gel görüş, ona göre ilan verir, alırız diyor bir çoğu

yani adam önce alınacağı belirliyor sonra ilan açıyor, bu üniversitenin gerçeği

atıyorum 10 üniversite var o alanda bakacak kimin kadrosunda açık var gidip damlayacak oraya, hatta danışmanına vs iletecek tanıdığın var mı X üniversitede diye

mesela doktora bitirdiği yerde açık hiç mi yok, o şehirde özel üni vs de

yani o doktora yaparken halihazırda üniversite olan arkadaşları vs yok muydu

ne bileyim, ben yüksek lisans yaparken arkadaşlarım hep doktora yapan araştırma görevlileri idi

hiç mi yok alandan tanıdığı, kendisi ile benzer akademik pozisyonda kişiler yani hoca değil de doktor olan, sektörde olup arkadaşlarından bilgi alabilecek olan
Eşim bir ilden başka bir ile gidiyordu doktora için.Eşimle birlikte seçilen 6 arkadaşı vardı onlar bitiremedi ki hepsi bıraktı bir tek eşim bitirdi.Yani devlette öğretmen olduğu için çok gitmedi okula evde çalıştı hocası idare ediyordu birde il dışından geldiği için arkadaş tutamadı .Danışman hocasıda pasif sanırım üniversite içinde ünvanı daha doktor öğretim üyesi .pek destek olmadı elinden gelmiyor sanırım nasıl işliyor bilemiyoruzki

Eklemek istedim; fakülte dördüncüsü olarak lisansını, fakülte birincisi olarakta yüksek lisansini bitirmişti, yayınlarını saymıyorum bile... Ama büyük denilebilecek bir üniversiteye başvurduğunda onun yerine alınan hepimizin tanıdığı bir siyasî kişinin akrabası oldu... bolum mezunu olması dışında hicbir başarısı olmadan hem de...

Hepsinin kör yanından çıksın diye şuracıga da bedduami iliştiriyorum rahatsız olmazsanız... bu ülke işin ehli olanı değil de akraba komşu vs koruduğu için bu hallerde...
Yok canım ne rahatsızlığı bende aynı şeyi düşünüyorum allahından bulsunlar inşallah .Her yerde torpil var ama özellikle üniversitelerde torpil çok fazla sorgulayamıyor kimse alacakları kişiyi resmen tarif ediyorlar bir tek adını soyadını söylemiyorlar.

6 7 sene öncesine kadar torpilsiz de mümkün diyebilirdim ama şu an diyemiyorum malesef. Ya size güvenen destekleyen uzun zamandır öğrencisi oldugunuz bi hocanız olacak ya da torpiliniz olacak. Benim doktoraya kabul almayan birçok arkadaşım yurtdışında bilenen okullardan kabul aldı gittiler. Eşinizin alanında mümkünse bu yurtdışını düşünün derim.

Yayınları iyiyse mutlaka kadro bulur. Sadece büyük şehirlere bakmayın, özellikle yeni kurulan taşra üniversitelerinde daha fazla kadro oluyor. Üstelik doğudaki üniversitelerde geliştirme ödeneği adı altında maaşlar merkeze göre daha yüksek.
Çok bir yayınıda yok aslında devlette öğretmen olduğu için hem okul hem doktora üç beş tane anca var .Çok taşra yerleride istemiyoruz açıkçası bir ömür orda geçirmek hoş oralarda dolmuştur taliplisi çoktur . Şu anda ankaradayız çünkü.

6 7 sene öncesine kadar torpilsiz de mümkün diyebilirdim ama şu an diyemiyorum malesef. Ya size güvenen destekleyen uzun zamandır öğrencisi oldugunuz bi hocanız olacak ya da torpiliniz olacak. Benim doktoraya kabul almayan birçok arkadaşım yurtdışında bilenen okullardan kabul aldı gittiler. Eşinizin alanında mümkünse bu yurtdışını düşünün derim.
Canım danışman hocasıda pasif hala doktor öğretim üyesi eşimede ışık veremedi o yüzden .Alanı eğitim yönetimi teftiş ve planlama çok dolmuş sanırım bu bölüm ...

Bu yolda ben de uğraştım ama olmadı maalesef. Dediğiniz gibi. Ama bir arkadaşım pes etmedi. Doktorası bitmesine rağmen danışmanının bütün işlerini yaptı. Ne zaman ki danışmanı prof olup söz sahibi oldu o zaman girdi üniversiteye. Ama hiç kolay olmadı resmen 4 yıla yakın danışmanının angaryaları ile uğraştı.

Ben sırf bu yüzden yaklaşık 4 yıl önce tezli yüksek lisanstan vazgeçmiştim. Sizinki biraz geç olmuş sanki.

Esim akademisyen, cevremde bir suru akdemiyen var hic biri torpille girmedi.. cok calistilar gercekten.. yakin arkadasim tam 2 sene evde oturdu.. sabretti cok calisti cok iyi bir uniye tamamen hakkiyla girdi.. hatta bolumde dislandi torpille alacaklari kisinin önüne gecti diye.. ama ici rahat hakkiyla girmenin huzuru baska gercekten..
Evet ünide cok oluyor tanidigi almak ama torpille bi yerlre girmek hos gelmiyor bana..
Yapanlarin vicdani nasil rahat ediyor bilmiyorum..

Canım danışman hocasıda pasif hala doktor öğretim üyesi eşimede ışık veremedi o yüzden .Alanı eğitim yönetimi teftiş ve planlama çok dolmuş sanırım bu bölüm ...
Eşinizin durumunda çok var derken onu kastetmiştim. Bütün eğitim fak mezunları o bölümde yüksek lisans yapıyor. Benim kaç tane arkadaşım yaptı. Neyse bari eşiniz halihazırda çalışıyor zaten. En azından ek dersi varsa yansıması oluyor doktora veya yüksek lisans mezunu olmanın. Ataması olmayan ,önü şimdilerde kapanmış bir bölümü bitirip işe giremeyip akademi peşinde koşan, bursla ya da ailesinden aldığı paralarla uğraşıp didinenler var😔

X