- 16 Ağustos 2010
- 293.027
- 602.892
- 43
Sahurda ne yenir ve tok tutan yiyecekler nelerdir birçok kişi tarafından merak ediliyor.
Ramazan'ın en önemli öğünü olan sahurda ne yenir sorusu da oldukça merak ediliyor.
Sıcak havaların yanısıra uzun süren oruç saatlerinde susamamak ve açlık çekmemek için gece yatmadan önce yenilen yemeklere dikkat edilmesi gerekiyor.
Özellikle tuz oranı yüksek olan pastırma, zeytin, sucuk gibi yiyeceklerin yenilmesi susuzluğu arttıracağı için kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Sahurda tok tutan yiyecekler arasında tahıllı besinler ve yumurta tüketilmesi tavsiye edilirken yeşil çay içilmesi öneriliyor.
En çok tüketilen sahur içecekleri arasında siyah çay yer alıyor fakat siyah çay sürekli tuvalete çıkarttığı için vücuttaki su oranını düşürüyor ve ilerleyen saatlerde kişi de su içme ihtiyacı yaratıyor.
İftar menüsünden daha önemli olan sahur menüsü yenildikten sonra yatıldığı için kişiyi rahatsız etmemesi açısından da önem taşıyor.
SAHURDA NE YENİR?
Sahurda ne yenir sorusunun cevabı birçok kişi tarafından sık sık soruluyor. Sahurda yenilen yiyecekler gün boyu etki edeceği için tok tutması çok önemlidir.
İftara kadar acıkmamak ve susamamak için protein değeri yüksek olan yumurta, süt, çavdarlı ve tahıllı besinler tüketmek gerekmektedir.
Uzun süre boyunca doygunluk hissi sağlayan besinler arasında oldukça önemli yer tutan yumurtanın menemen şeklinde yenmemesi gerekiyor, bunun yerine haşlanmış yenmesi tavsiye ediliyor.
Sahurda tok tutan yiyeceklerin aynı zamanda susatmaması da gerekiyor, bu yüzden suyu vücutta tutacak ve dışarı atmayacak yeşil çay ve süt gibi içecekler öneriliyor.
Yağlı ve kızartma tarzı yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor.
SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELERDİR?
Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir uzmanlar tarafından açıklandı. Bu yiyecekler arasında yumurta, süt, kuru fasulye, yeşil çay, çörek otu, tarçın, esmer buğday, kefir, fıstık, fasulye ve mevsim meyveleri tüketilmelidir.
Bu besinler protein oranı yüksek ve kan şekerini dengeleyicidir. Yeşil çay yaprakları tok tutmanın yanı sıra yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
Ayrıca yeşil çayın kalbin fonksiyonun yükseltilmesinde de etkisi vardır. Sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2-3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi de koruyabilirsiniz.
Ekmek yemek de sahurda önemlidir fakat bu ekmeğin çavdar ya da tahıllı olmasına özen göstermelisiniz.
KAN ŞEKERİNİZİ DENGELEMEYİ İHMAL ETMEYİN
Sahurda tok tutan yiyecekler arasında tarçın da yer almaktadır. Kan şekerini dengeleyen ve açlığı önleyen tarçın her gün 1 su bardağı suya bir çay kaşığı tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.
Maden suları da ramazan ayında susatmayan içecekler arasında yer alır ve vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymayı sağlar.
ÇÖREK OTU, YUMURTA VE SÜT SAHURUN OLMAZSA OLMAZI HALİNE GELMELİ
Protein değeri anne sütünden sonra en yüksek olan yiyecek yumurtadır.
Yapılan çalışmalarda da kahvaltıda yumurta yiyen bireylerin o günkü kalori alımları daha düşük olduğu gösterilmiştir.
Yumurta kan şekeri kontrolü de sağlayarak yemek yeme isteğini düşürüyor.
Çörek otu da tarçın gibi çok yararlı bir baharattır.
Sahurda ister tam hali isterseniz öğüterek yiyebilirsiniz. Bunu yoğurda ve salataya katarak da tüketmek mümkündür.
En önemli kalsiyum kaynaklarından biri olan süt ise her gün hem sahurda hem de iftarda tüketilirse açlık hissini bastırmaktadır.
SAHURDA NE TOK TUTAR?
Sahurda ne tok tutar sorusuna birçok yanıt verilebilir. Esmar buğday, kefir, kuru fasulye ve mevsim meyveleri de tok tutmaya yardımcı yiyeceklerdir.
Magnezyum, B vitamini kaynağı olan esmer buğday geçmiş yıllarda çin askerlerinin güçlerinin artması için de tüketiliyordu.
Esmer buğday ramazanda salatalara, ekmeklere eklenerek hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.
Kuru fasulyede uzmanlar tarafından önerilen yiyecekler arasındandır, ana yemeğin yanında mevsim yeşillikli bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek yiyebilirsiniz..
Kefir de süt ve yoğurt gibi sindirim sistemini destekleyici etkiye sahiptir.
İçeriği zengin mineral, vitaminlerle dolu kefir sıcak yaz günlerinde sıvı alımını arttırmak için kullanılabilecek serinletici bir içecektir.
Kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon ve kolesterol düşürülmesinde etkilidir. Mevsim meyvelerinin de iştahı azalttığı belirtilmektedir.
Bu meyveler arasında en çok avokado ve muz gibi gıdalar önerilmektedir.
SAHURDA KESİNLİKLE YENİLMEMESİ VE İÇİLMEMESİ GEREKENLER NELER?
Sahurda yenilmesi gereken yiyeceklerin yanısıra yenilmemesi gereken ağır gıdalarda vardır. Bunlar mideyi rahatsız edeceği gibi kişinin susamasına da yol açmaktadır.
Susuzluğun artmasına neden olan yiyecekler arasında pizza, börek, pilav, köfte, patates kızartması, açma ve poğaça gibi besinler yer alıyor.
Yağ oranı yüksek olduğu için bu besinler tüketilmemelidir. Ayrıca çikolata, kurabiye, bal, reçel ve kek gibi tatlılarda çabuk acıkılmasına neden olur.
KAYNAK:AA