Tiroid, TSH, Haşimato, Nodül hakkında her şey...

Hayır, hiç antikorlara baktırmak aklıma gelmedi. Normalde de çok sağlığına düşkün biri sayılmam aslında, çok ihmalkarım.
Dediğim gibi belirtiler beni rahatsız etmese asla doktora gitmezdim sanırım. Üniversite son yıllında mesela cildimde aşırı bir yağlanma, çene bölgemde sürekli sivilcelenme oluyordu. Sonra uykudan uyandıracak kadar çarpıntı, ya da nefes alamıyorum diyecek kadar kalp atışlarını dinleme ihtiyacı... Benimkisi hypotiroid. Doktorun bana dediği TSH 4 çıkarsa mesela, normal insana göre metabolizmam 4 kat daha yavaş çalışıyor demekmiş. Sinsi bir hastalık, iç organlarda yağlanmaya götürecek kadar. Cildimdeki yağlanmada metabolizmadan. Gerçekten geçti ilaçla.
TSH 50 düşünemiyorum, benimkisi 1,30 dan 1,50 ya çıksa bile ilacın dozunda ayarlama yapıyordu doktor. Bu küsüratın bile yaşla olması gereken bir orantısı varmış. Annemin ilk gittiğinde TSH öyle çok yüksekti, o zaman gittiği doktorlar şikayetlerinin nedenini bulamamış, en son iyi bir endokrinoloji uzmanına denk gelene kadar. Ama kadının eli yüzü şiş gezmiş o yıllar. Resmen kurbağa gibi fotolarda, hatta konuşmasında kekeleme falan oluyormuş akrabalar farketmiş; her yerde uyuya kaldığını ben hatırlıyorum, bir keresinde misafirler gelmişti, otuduğu koltukta uyuyakalmıştı annem. Eses07 Eses07 normal bir yaşam sürebiliyor mu?

Halsizlik uykusuzluk uyku bozukluğu ve en önemlisi kilo alıyorum. .
Nodül vs çıkmadı sadece ilaç ile troid tedavisi devam ediyor. .
Çarşamba günü tekrar kan vereceğim. .

evet . dereotunu bıraktım 10gün sonra şişlikler inmeye başladı .
normal kullanımı günde 4,5 sap ben abartıp hergün 1demet kullandım .
leyla gibi dolanıyodum.
ki süt peynir tüketimim yok sadece akşamları 1,2 kaşık yoğurt yerim.
prolaktinide coşturuyo.
Kalsiyumun fazlasının damarlara çöküp tıkamaması ve kemiklere yönlenmesi için K2 vitamini kullanılıyor.

Prolaktini düşürmek için de;
Birer tatlı kaşığı, ıhlamur, kuru nane, tıbbi papatya, 1,5 su bardağı kaynayan suda 7 dk en kısık ateşte kaynatılıp, soğuyunca süzülüp yemeklerden önce içiliyor. Mide rahatsızlıkları ve gaz sorununa da iyi geliyormuş. (Prof. İ. Saraçoğlu tarifi)

Son düzenleme:
En güzel kalsiyum kaynaklarından biridir dereotu ama işlenmiş süt vb. tekelleri bu tür bilgilerin kamuya aktarılmasını istemez. Bunun yanında Günde 10-12 tane kuru erik, kemik erimesi olan hanımlara öneriliyor uzmanlar tarafından.
Aa süper ya, teşekkürler. Kuru erik severim, geçen de aldım ama 10-12 çok geldi sanki. Gerçi günde 3 kere 4 er adet, severek hüplerim:kk77:

Ağırlık kaldırmakta kemiklere çok iyimiş. Pazar torbalarını taşıyalım en azından :KK66:

Halsizlik uykusuzluk uyku bozukluğu ve en önemlisi kilo alıyorum. .
Nodül vs çıkmadı sadece ilaç ile troid tedavisi devam ediyor. .
Çarşamba günü tekrar kan vereceğim. .
Canım hipertiroid hızlı çalışan değil mi? Aksine kilo verdirmiyor mu? Çok kafam karıştı. Sen neredesin? Doktorundan memnun musun? Niye bu kadar sık tahlil yaptırman gerekiyor?

Kızlar zencefili deneyin derim. Babam, 100 lük hormon hapı alıyordu, zencefille 1-1,5 ayda 10 küsürlerde dolaşan tsh ını 1' in altına düşürdü.

aa, kalsiyum fazlalığı mı yaptı diyorsunuz o şişkinlikleri?
Dereotunda kalsiyum olduğunu bilmiyordum.

Yalnız kızlar bu kalsiyum olayı çok karışık bir şey. Başıma geldiğinden biliyorum. 2 hafta önce rutin kontrole gidince parathormonum üst sınırdan fazla çıktı. Ben baya korktum paratiroid bezinde tümör falan mı var acaba diye. Neyse ultrasonla zaten tiroidime bakılacaktı ona da bakıldı sorun yok. Parathormon kanda yükselince kalsiyum da yükseliyor. Çünkü bu parathormon denen şey kemiklerden kalsiyumu emip kana veriyor. Bu durumda senin kalsiyum kaynakları gerekli yere gitmiyor. Böbrekler de atmakta zorlanınca taş falan oluyor. O yüzden Dvitamini seviyenize baktırmanızı şiddetle tavsiye ederim. Benim hormon yüksekliğim büyük ihtimal dvit eksikliğinden kaynaklanıyormuş. Dvit seviyem 22 çıktı normal aralık 10-80 arası olmasına rağmen sağlıklı birinde min 40 olması lazımmış. Doktor Dvit yükseldikçe parathormon düşecek dedi. İnşallah da öyle olur. Yani kalsiyum yüksekliğinize aldanmayın bir de Dvit baktırın.

Bugün yediklerim:

Sabah:

1 Türk Kahvesi

1 elma

3-4 kuru kayısı.

Ara:1 küçük havuç

Öğlen: Akşam avakado salatası yapmıştım, biraz çok yaptım buraya getirdim.

1 yumurta,

½ avuç kadar beyaz peynir

10-15 zeytin

Sınırsız maydanoz, dereotu

Ara: 3 kuru kayısı

Hiç ama hiç acıkmadım. Kesinlikle Karatay usulü beslenince insan acıkmıyor. Düşük glisemik indeksli şeyleri yiyince hem sağlıklı hem de tok kalıyorsun. Bunları diyenlere güler geçerdim. Ama gerçekten de öyleymiş.

Çok mutlu ve huzurlu kapatıyorum günü. Darısı diğer günlerin başına.

Canım hipertiroid hızlı çalışan değil mi? Aksine kilo verdirmiyor mu? Çok kafam karıştı. Sen neredesin? Doktorundan memnun musun? Niye bu kadar sık tahlil yaptırman gerekiyor?

Hipertiroidi çalışmıyor benim. .
Kilo alıyorum, şişkinlik yapıyor. .
Antalya dahiliye doktoru . .
İlaç bittikçe kontrol ..
Tsh 51 çıkmıştı, şimdi kaç ona bakacak Dr. .
Memnum.. senin nedir durum?

dereotunda calsiyum takviyesine gerek kalmıyo.
kadın için max8 calsiyum benimki 19a çıktı dereotuyla tabi tüm eklemlerimin dibinde mercimek gibi şişlikler oluştu
Trıska bunu yenı gordum de bır sey sormak ıstıyorum.sen hıc parathormonuna baktırdın mı? Bu kadar etkılemez dereotu.bu kadar yuksek ca sevıyesıne dr neden bakmadı kı parathormonuna.oncekı sayfada buna benzer bır tecrubem var okursan eger...kandakı ca yukseklıgı kemıklerden emılımınden dolayı olurmus genelde.bır ıhtımal dvıt eksıklıgı.ca yuksek.cıkınca normalda parathormona bakılması lazım.bu kadar yuksek ca dan sonra drnın yorumu ne oldu?

Sen çok fazla para tuzaklarına düşmüşsün sanırım. Ben en son kimyasal gebelik geçirince dr ye dedim çok zamanım yok direkt klomen başlayalım. O da bana tüp bebek yapalım dedi.
Ben çok zor bir durum olmadıkça sevmiyorum. Bir ton tedavi, ilaç vs vs. Erken doğum riski bir çok risk var aslında. Allah herkese ama herkese doğal yoldan hamilelik nasip etsin, her şeyin doğalı. Sen çok kaliteli beslenmeye çalış, tamamen yapayları çıkar hayatında, zencefil eminim ki regl de düzene koyuyor kendimden biliyorum, ben de istiyorum bebek hayırlısıysa tabi. Bu konuda bilgi paylaşalım seninle.
canım çok sevinirim birlikte araştırıp paylaşalım bilgilerimizi. sende de rezerv düşüklüğü var mı

kızlar çok uykum var nedense bugün. Kahvemi bekliyorum. 1 adet kuru incirle içeceğim.

Hipertiroidi çalışmıyor benim. .
Kilo alıyorum, şişkinlik yapıyor. .
Antalya dahiliye doktoru . .
İlaç bittikçe kontrol ..
Tsh 51 çıkmıştı, şimdi kaç ona bakacak Dr. .
Memnum.. senin nedir durum?

Eses, mutlaka iyi bir endokrinoloji uzmanına görün bence. Dahiliye ile olacak iş değil bu, tavsiye alarak uzmanına görünmelisin. 50 çok yüksek, bir yerde bir hata olabilir. Doğruysa hayatını çok etkiliyordur. Senin ki de hypotriod gibi.

Annemin ilk değerleri böyle çıkmış, ama resimlere bakınca yüz , dudaklar dayak yemiş gibi şiş olduğunu görüyorum o zamanlar. Bir de resmen uykudan gözlerini açamıyordu hiç.

Ben iyiyim şükür, 1-2 arası oynuyor değerlerim sadece. İlaca devam ama epeydir doktora görünmedim.
kızlar çok uykum var nedense bugün. Kahvemi bekliyorum. 1 adet kuru incirle içeceğim.

Ipek, kesinlikle hurmayı hayatına dahil etmelisin. Hem çok sağlıklı, hem 3 tane yesen sabah öğlene kadar yetecek enerjin garanti.
Ben de senin bu paylaşımlarınla tekrar sağlıklı yaşama dönme kararı aldım :)
Sabah kahvaltı olarak: 250 ml keçi sütüne 2 kaşık yulaf, 1 tatlı kaşığı çiya ve bir parça vanilya atıp, 15 dk beklettikten sonra yedim. Üzerine de 1 hurma ve 1 erik kurusu evden çıkmadan.

Eses, mutlaka iyi bir endokrinoloji uzmanına görün bence. Dahiliye ile olacak iş değil bu, tavsiye alarak uzmanına görünmelisin. 50 çok yüksek, bir yerde bir hata olabilir. Doğruysa hayatını çok etkiliyordur. Senin ki de hypotriod gibi.

Annemin ilk değerleri böyle çıkmış, ama resimlere bakınca yüz , dudaklar dayak yemiş gibi şiş olduğunu görüyorum o zamanlar. Bir de resmen uykudan gözlerini açamıyordu hiç.

Ben iyiyim şükür, 1-2 arası oynuyor değerlerim sadece. İlaca devam ama epeydir doktora görünmedim.

Ipek, kesinlikle hurmayı hayatına dahil etmelisin. Hem çok sağlıklı, hem 3 tane yesen sabah öğlene kadar yetecek enerjin garanti.
Ben de senin bu paylaşımlarınla tekrar sağlıklı yaşama dönme kararı aldım :)
Sabah kahvaltı olarak: 250 ml keçi sütüne 2 kaşık yulaf, 1 tatlı kaşığı çiya ve bir parça vanilya atıp, 15 dk beklettikten sonra yedim. Üzerine de 1 hurma ve 1 erik kurusu evden çıkmadan.
Sabah çok erken çıkıyorum ben evden.6:30 gibi. O saatlerde canım hiç bir şey istemiyor. İş yerinde ancak kahve yanında incir, kayısı falan yiyorum, elma takviyesi yapıyorum. Arada bir havuç oluyor bazen duruma göre. Çekmecemdeki tüm glikoz türevlerini cani bir şekilde çöpe attım. Kötü gün dostu, regl günlerimde el altında dursun dediğim çikolatalarım... Şimdi incir, kayısı yiyorum ve hayat harika. Yulaf olayını ancak akşam yapıyorum. Kolesterolü düşürdüğü için başlamıştım ama baya hoşuma gitti. Fındık,badem+muz+ceviz vs sütle+polen+çörek otu+keçi boynuzu özü. Hafiflettiğim akşam yemeklerinden sonra çok iyi gidiyor. Gerçi bu yağlı tohumları gündüz yememiz lazım diye öğrendim buradan ama gündüz yiyemiyorum pek. Hurma olayı hep aklımda. Güvenilir temiz satan bir yer bulsam hemen alacağım. Büyük kuruyemişçilere bakmak lazım. Bu hafta bakacağım.

Sabah çok erken çıkıyorum ben evden.6:30 gibi. O saatlerde canım hiç bir şey istemiyor. İş yerinde ancak kahve yanında incir, kayısı falan yiyorum, elma takviyesi yapıyorum. Arada bir havuç oluyor bazen duruma göre. Çekmecemdeki tüm glikoz türevlerini cani bir şekilde çöpe attım. Kötü gün dostu, regl günlerimde el altında dursun dediğim çikolatalarım... Şimdi incir, kayısı yiyorum ve hayat harika. Yulaf olayını ancak akşam yapıyorum. Kolesterolü düşürdüğü için başlamıştım ama baya hoşuma gitti. Fındık,badem+muz+ceviz vs sütle+polen+çörek otu+keçi boynuzu özü. Hafiflettiğim akşam yemeklerinden sonra çok iyi gidiyor. Gerçi bu yağlı tohumları gündüz yememiz lazım diye öğrendim buradan ama gündüz yiyemiyorum pek. Hurma olayı hep aklımda. Güvenilir temiz satan bir yer bulsam hemen alacağım. Büyük kuruyemişçilere bakmak lazım. Bu hafta bakacağım.
Süper yapmışsın, ben iyice zıbıtmıştım su son 6 ay, pasta börek abur cubur ne ararsan, dün burada okuduklarımla hayatıma bir çeki düzen vermenin zamanı geldiğini farkettim.
Hurma alırsan, medine hurması diye satılanlardan al, o kudüs hurması diye iri iri olanlar İsrail'den, muhtemelen genetiğiyle de oynanmış, zaten ben tadını da hiç sevmem.
Muz, kayısı ve şeftali pek yemem, şeker fazla insulin direnci için pek tavsiye edilmiyor. Sütü de yapabilirsen kesinlikle şişe keçi sütü tercih et. Bir parça vanilya ve çiya tohumunu akşamdan süte koyup buz dolabında bıraksan sabah müthiş bir içecek oluyor. Birde keçi kefir var, akşam için efsane diyebilirim .Yulaftan da ekmek yaparsan küçücük bir parçası uzun süre tok tutuyor. Canın makarna türevleri çekerse de yine kinoa süper bir alternatif, no gluten no şişlik :KK48:

Bu arada Mata Hari Mata Hari ile doktorumuz aynıymış; acaba randevularda denk geldik mi hiç? .:KK48:
Ben epeydir gitmedim gerçi, ama doktor tavsiyelerine bakınca 45 dk falan muayne ediyor, çok ilgili, tüm sorularıma cevap verir gibi paylaşımlar görünce, bizimkinin 5 dk'da yollaması seni de düşündürmedi mi Mata Hari Mata Hari ?

Bu arada Mata Hari Mata Hari ile doktorumuz aynıymış; acaba randevularda denk geldik mi hiç? .:KK48:
Ben epeydir gitmedim gerçi, ama doktor tavsiyelerine bakınca 45 dk falan muayne ediyor, çok ilgili, tüm sorularıma cevap verir gibi paylaşımlar görünce, bizimkinin 5 dk'da yollaması seni de düşündürmedi mi Mata Hari Mata Hari ?
Ben 6 ayda bir gidiyorum. Belki denk gelmişizdir :KK53: benim uzun uzadıya muayene edilecek konuşulacak bir şeyim kalmadı ama. İlacımın dozu ayarlanıyor,rutin muayene sonra çıkıyorum.

Adam para basıyor samsuncuğum:KK53: bazen muayenehanede oturacak yer bulamıyorum. Düğün salonu gibi :KK45:
Bu arada nereye yazmışım doktorumu? Hiç hatırlamıyorum :KK70:

Ben 6 ayda bir gidiyorum. Belki denk gelmişizdir :KK53: benim uzun uzadıya muayene edilecek konuşulacak bir şeyim kalmadı ama. İlacımın dozu ayarlanıyor,rutin muayene sonra çıkıyorum.

Adam para basıyor samsuncuğum:KK53: bazen muayenehanede oturacak yer bulamıyorum. Düğün salonu gibi :KK45:
Bu arada nereye yazmışım doktorumu? Hiç hatırlamıyorum :KK70:
Aynen ben de 6 ay da bir gidiyordum, cumartesileri. Dediğin gibi tahlil, kısa bir muayne ve ilaç dozunu ayarlayıp yolluyordu. Gerçekten o muayne nasıl dolu oluyordu ya, şimdi pazar da çalışıyormuş galiba :KK55: Burada öyle 1 saat falan muayne, her soruma uzun uzun cevap diyince diğerleri kıskanmadım değil, ya ben bir keresinde saçlarım dökülüyor çinko mu alsam dedim kızdı bizimki.
En son acayip kilo aldığımda ne bu halin diye kızacağını bildiğimden gitmeye korktum, sonra niye bu kadar arayı açtın diye azar işitmekten:KK70:Sindirdi adam beni yaw
Bir arkadaş tavsiye istemiş, 2012 de yazmışsın, dahi doktorum diye :KK66:

Aynen ben de 6 ay da bir gidiyordum, cumartesileri. Dediğin gibi tahlil, kısa bir muayne ve ilaç dozunu ayarlayıp yolluyordu. Gerçekten o muayne nasıl dolu oluyordu ya, şimdi pazar da çalışıyormuş galiba :KK55: Burada öyle 1 saat falan muayne, her soruma uzun uzun cevap diyince diğerleri kıskanmadım değil, ya ben bir keresinde saçlarım dökülüyor çinko mu alsam dedim kızdı bizimki.
En son acayip kilo aldığımda ne bu halin diye kızacağını bildiğimden gitmeye korktum, sonra niye bu kadar arayı açtın diye azar işitmekten:KK70:Sindirdi adam beni yaw
Bir arkadaş tavsiye istemiş, 2012 de yazmışsın, dahi doktorum diye :KK66:
Kardeşimle de her gittiğimizde atışıyorlar kilo yüzünden :KK53: İlhami ver kiloyu diyor bizimki veremiyorum diyor. Rutin oldu artık :) E sen şimdi başla doktora mı başladın?

X