Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Tiroid sonuçlarım anlayan varsa yardımcı olabilir mi lütfen
Arkadaşlar benim tiroitim yüksek çıkmıştı tekrardan başka hastanede muayne oldum sonuçlarım çıktı tekrar gidemedim doktora anlayan birisi varsa lütfen yorumlayabilir mi yardım edin
Tiroid lob boyutları normaldir → Tiroid bezinin genel boyutları normal sınırlardadır, yani herhangi bir büyüme (guatr) veya küçülme söz konusu değildir.
Her iki lobta çapı 5 mm’den küçük kolloid kistler izlenmiştir → Tiroid bezinde küçük kistik oluşumlar saptanmıştır. Kolloid kistler, genellikle zararsız, iyi huylu sıvı dolu keseciklerdir ve tiroid fonksiyonlarını etkilemezler. Takip gerektirip gerektirmediği hastanın genel durumu ve şikayetlerine bağlıdır.
Her iki lobun parankim ekosu hafif heterojendir → Tiroid dokusunda hafif düzensiz bir görünüm vardır. Bu durum, tiroidit (örneğin Hashimoto tiroiditi) gibi inflamatuar süreçlerle ilişkili olabilir, ancak tek başına kesin bir tanı koydurmaz.
Genel Değerlendirme ve Öneriler:
Kolloid kistler genellikle iyi huyludur ve belirgin bir şikayete neden olmuyorsa takip dışında ek bir tedavi gerektirmez.
Parankim ekosunun hafif heterojen olması, tiroid iltihabı veya otoimmün hastalıkları düşündürebilir. Tiroid hormon testleri (TSH, T3, T4, anti-TPO, anti-TG) ile değerlendirilmesi önerilir.
Eğer hastada yorgunluk, kilo değişiklikleri, çarpıntı, halsizlik, saç dökülmesi gibi şikayetler varsa, tiroid fonksiyon testleriyle beraber endokrinoloji uzmanına danışılması faydalı olur.
Mevcut bulgular ciddi bir patolojiye işaret etmese de, doktor önerisi doğrultusunda belirli aralıklarla ultrason takipleri gerekebilir.
Bu rapor, hastanın genel klinik durumu ve şikayetleriyle birlikte değerlendirilmelidir. En doğru yorum için endokrinoloji veya radyoloji uzmanına başvurulması önerilir.