Bana ameliyat olmam gerektiğini söylediklerinde kızım 6 aylıktı ve ameliyat olamam bebeğim var demiştim. Onlar söyledikten 6 yıl sonra ameliyat oldum. Ama her yıl biyopsi yaptırdım. 6 ayda bazen de yılda bire denk geldi ultrason baktırdım. Nodüllerim büyümeye devam etti tabii bu arada. Sintigrafi sonucunda iyi ve kötü huylu nodüllerim tespit edildi. Bu tespitten iki yıl sonra ameliyat oldum. Ben hep sesimin gitmesinden korkuyordum ve doktoruma da bunu söylemiştim. Ameliyata gitmeden damar yollarımı hazırladılar. Ameliyathaneye girince de narkozu verdiler ve ne zaman uyumaya başlayacağım , bu nedir falan diye sormaya başladım. Gözlerim kapanmaya başladığında uyuyorum artık dedim uyumuşum. Uyandığımda odamda yataktaydım.Bu arada ben beyaz ışık falan görmedim. :) Hatta bir şey görmedim. Duygusuz muyum neyim?
Narkozun etkisi geçmeye başladığı için acıyı da hissetmeye başladım. Doktorum gelince çok acıyor beni tekrar uyutun dedim. Doktorum sevinmen lazım bak sesin çıkıyor dediğinde fark ettim gerçekten de sesim aynen duruyordu. Öğlen ameliyat oldum. 3 gibi uyandım. Akşam 8-9 gibi o acı tamamen geçti. Ağrı vardı tabii ki ama ilk acı geçmişti. 9-10 gibi kendi başıma tuvalete bile gittim. Öncesinde kalkmamıştım zaten. Narkoz beni etkiledi biraz. Baş dönmesi yaptı. Ertesi gün çıktık hastaneden. Annem sağ olsun benimle ilgilendi. Yatağımı falan serdi ama ben yatamadım canım. Öyle yataklık falan bir durum olmuyor yani. Ama ilk zamanlar boyunda ayrı gerilme hissediliyor. Boynumu fazla çevirmemeye çalıştım ilk zamanlar. Ziyaretime gelenlerle oturdum, sohbet ettim, çayımı, kahvemi bile içtim. Ama ev işi yapmadım. 10-15 gün kadar annemlerdeydim, memleketimde oldum ben ameliyatı. Sonra eve geldim ve rutin hayat devam etti.
Ancaka ameliyattan 2-3 gün sonra ellerimde ayaklarımda ve yüzümde uyuşmalar, karıncalanma başladı, hatta ellerim kasılmaya başları. Kapanıyordu kendiliğinden. Doktora gittik hemen tiroid bezleri ile kalsiyum bezleri yakın olduğu için ufak bir etkilenme olmuş ve kalsiyum değerim düşmüş. Suda eriyen tabletlerden verdi. 4-5 defa içtim kasılma uyuşma kesilince bıraktım.
Ameliyat çok zor değil ama sonuçta bıçak altına yatıyor insan. Milyonda bir de olsa tabii ki risk var. Ama evde seninle ve bebeğinle ilgilenecek birileri mutlaka olmalı. En azından 15-20 gün belki senin için 1 ay bile olabilir. Çünkü bebek var, kucak ister.
İz kaldı mı sorusuna cevabım evet ben de hem de bariz bir iz kaldı. Çünkü ameliyatımı yapan dr resmen dikiş atmış. Estetik bir teknik kullanmamış. 4 ya da 5 dikiş ipi çıkardılar daha sonra. Ameliyat olursan bunu mutlaka söyle. Sezeryandaki gibi yapıştırma mı ne onu yapsınlar. Arkadaşım da ameliyat oldu ve onda hiç iz yok. O devlet hastanesinde oldu ben özelde. Bu durum cerrahın elinde olan bir şey. Doktorunu iyi seçmen lazım Ben dikiş izini düşünmemiştim arkadaşımda kalmayınca bende de kalmaz sanmıştım ve bu konuyu doktora hiç söylememiştim. Hoş onun düşünmesi lazımdı. Ama benim doktorumun hiç bir hastasının sesi kısılmamış Ben öncelikle bu durumu gözetmiştim . Başım kapalı zaten boynumda kapanıyor.
Yalnız şunu söyleyeyim illa ameliyat gerekmiyorsa olma. Ben ameliyattan önce ilaç kullanmıyordum. Şimdi bir ömür ilaç kullanacağım. Kullanmazsam anında vücut tepki veriyor. Çünkü hiç tiroid bezi yok ki hormon üretsin. Ben de kötü huylu nodül olduğu ve eninde sonunda ameliyat yolu göründüğü için ameliyat oldum. Kötü huylular malum kansere çevirebiliyor. Eğer o durum olmasaydı ameliyat olmazdım. Nodüllerimin bana bir zararı yoktu. Hormonlarım da normaldi.
Canım çok yazdım. Okurken yorulacaksın muhtemelen ama belki ameliyata karar verirsen diye yazdım. Allah hayırlısını versin. Çok geçmiş olsun.