Tiroid... Bilgileri....Paylaşım alanı

bende bundan 1 bucuk ay önce hipertiroid oldgumu öğrendim yeni doğum yaptım.dahiliyeyegittim doktorum dogum sonrası olmus muhtemelen yenı dedi tsh 0.02 idi t3 t4 de normal degerlerden az bi yuksekti.1bucuk ay propycil kullandım dediği gibi gittiğimde tahlil sonucum tsh 60.14 t3 ve t4 de normal degıldı.bu sefer hipotroid dedi ama beklediğim bir sonuctu ilaç yukseltmıs sımdı levitron verip dengeleyecem dedi bana tuhaf geldı 1 ayda bu kadar yukseltmesı 1 bucuk ay degıl de 1 ay veya 20 gün verseydi bu kadar yukselmeyecektı.sonra endokrıne gıttım bu kadar yukselmemsı lazımdı dedi ama sen yıne de dahılıye doktorunun dedıgını yap dedi o da bir garip.öncesinde böyle bir sıkıntım yoktu kolayca hamıle kalmıstım.şimdi adet duzensızlıgım falan da yok sadece bıraz sinirlilik ve sac dokulmesi var.nodul cıkmadı.baska endokrın doktoruna gıdecegım hmaılıleıkte aldıgım kıloları veremıyorum.sporla 2 kılo verdım zar zor ve dıyetısyenım benı yebrık ettı bu degegrle cok ıyı vermıssın dıye.bunu da stres yapıyorum nasıl vercem dıye veren var mı kılolarını...
 

Öncelikle bebeğinize Allah sağlık versin.Analı babalı büyütsün.Sizede çok geçmiş olsun.
Bende hipotroid hastasıyım.Lavitron kullanıyorum 100 mg.Tiroit bende kilo ile çıktı şiştim aslında.Hem de on kg.İlacı kullandıktan sonra şişlikler gitti.Normal kiloma döndüm.İlacı ve dozunu ayarlamaya çalışıyorlar.Ayda bir bakılıyor tahlillere.Ben ilk farklı bir ilaçla başladım 150 mg dı.Bir ay sonra ilacımı değiştirdi mg da değişti.Bende anormal oynama olmadı değerlerimde.Senin değerlerin normale dönene kadar ilacı ve mg değişebilir.2-3-ay değerler normal çıkarsa aynı ilaca devam ettiriyorlar.Yemeni dengele akşam yemeklerini erken ye.Spor ve egzersiz verirsin merak etme.
 
diyete başladım hamılelıkte asırı kıloaldım 25 kg ve 14 gitti şimdi durdu hiç veremiyrm levitronla verirsin diyorlar inşallah veririrm
 
diyete başladım hamılelıkte asırı kıloaldım 25 kg ve 14 gitti şimdi durdu hiç veremiyrm levitronla verirsin diyorlar inşallah veririrm

İlaç tiroit hormonlarını düzene koyuyor.Hipotiroid kilo yapanı canım.O yüzden yinede dikkatli olman gerekir.
 
Bende de guatr hastalığı var ve bir buçuk yıl önce kan testi yaptırdım. Değerler normal çıkınca ilaç kullanma dedi doktor. Şuanda yine gitmem gerekiyor.
 
Benim en çok korktuğum şey bu hastalık sebebiyle çocuğumun olmaması.. Bu yüzde henüz iki aylık evli olmama rağmen korunmayı bırakıp hemen çocuk yapmayı bile geçirdim biraz önce aklımdan :/ Ama elbette ki tekrar kontrole gitmem gerekiyor..
 
Son düzenleme:

hastalık durumuna göre ilaç veriyorlar bazen duyuyoruz "içtiğimiz ilaçlar bebeğe de geçiyo veya bu hastalıktan bebek olmuyo yahutta çocuk da metabolik rahatsızlık oluyomuş"...vs vs diye gider burda hiçbirimiz doktor değiliz tabiki, en doğrusu düzenli bir kontrolden geçmek sonra da o dünyalar tatlısı bebeği kucağına alıp misler gibi koklamak ,rabbim herkese şifa versin inşaallah sende iğne ucu kadar bile olsa bi rahatsızlık çıkmaz kainatın efendisine emanet olun
 
guatr ım var hatta içinde kistik noldüllerim de var üniversite hastanesinde nodüllerin çoğaldığını söylemişlerdi. burda özel bir hastaneye gittim nodüller yok dediler kendiliğinden kaybolmuş olabilirler mi. aslında çok da ilgilenmediler. neyse tsh testinde hormon seviyem normal görünüyor. doktor ilaca gerek olmadığını belirtiyor. ama benim boynumda lenf bezlerimde kistler var deri altındaki liponlardan değil yani. göğüslerimde de fibrokistler vardı bundan 6 yıl önce açık biyopsi oldum hepsini almışlardı ama yine çıktılar. geçenlerde de doktora gittim Allah tan yumurtalıklarım da yokmuş bunlar. bende neden bu kadar kist var niye oluyo ki bunlar.
 
Tiroid ve Göz

Gözlerde büyüme “Ekzoftalmi” ve göz etrafında şişlik genelde Graves hastalarında (tiroid bezi fazla çalışan veya zehirli guatrı olan hastalarda) ortaya çıkan tabloya “Graves oftalmopatisi” denir. Hashimoto hastalarında çok nadirdir. Bununla beraber ekzoftalmi Graves hastalarının hepsinde ortaya çıkmaz.

Bu hastalığa tiroid göz hastalığı da denir. Bu hastalıkta gözün arkasındaki yağ dokusunda artma, göz kaslarında şişme, sertleşme (fibrozis) ve göz etrafındaki yumuşak dokularda şişlik gözlemlenmektedir. Hastalığın ortaya çıkışı kişiden kişiye değişik bir seyir göstermektedir. Bazı hastalarda kandaki T4 ve T3 hormonları yükseldikten kısa zaman sonra göz belirtileri ortaya çıkarken bazı hastalarda uzun yıllar çok ufak değişiklikler gözlenmektedir.

Göz Belirtileri ile Tiroid Hastalığı İlişkisi

Graves oftalmopatisi % 40 hastada hipertiroidi hastalığı (tiroid hormonlarında yükseklik) başladığında birlikte veya aynı anda ortaya çıkarken, % 40 hastada hipertiroidi başladıktan bir süre sonra ortaya çıkar. Hastaların % 20’sinde ise önce gözlerde büyüme (oftalmopati) oluşur sonra hipertiroidi gelişir. Tiroid hormonları daha önce ve halen normal olduğu halde göz belirtileri olan kişiler olabilir. Bu hastalığa tıp dilinde ‘’ Ötiroid Graves Oftalmopatisi’’ denir. Bunun anlamı tiroid hormonlarının normal olmasına karşılık gizli tiroid hastalığı nedeniyle göz büyümesinin olması durumudur ve nadir görülür ( Bu tür hastalık oftalmopatili olguların % 3’nü oluşturur).

Göz Bulgularının Seyri

Göz belirtileri % 85-95 hastada her iki gözde, % 5-15 hastada ise tek gözde olur.
Göz belirtileri % 3-5 hastada ciddi olmakta ve hastalık şiddetli seyretmektedir, ancak çoğu hastada hastalığın seyri çok iyi olmakta ve tedaviden fayda görmektedirler.
Oftalmopati kadınlarda daha sık görülmekte (kadın/erkek oranı 1.8-2.8/1‘dır), yaşlılarda ve erkeklerde olduğunda ise daha şiddetli seyretmektedir.
Gözlerdeki büyüme veya hastalık % 66 hastada, yani çoğu kişide, hipertiroidi tedavisi sırasında (Propiltiourasil veya Metimazol ilaçları kullanırken) düzelir ve gerileme olur, ancak % 8’inde düzelme olmaz ve göz belirtilerinde artma olabilir. Bu nedenle tiroid hormonlarının normal seviyeye getirilmesi göz hastalığı için çok önemlidir.
Diğer göz bulguları;
1. Yukarı, aşağı, yana bakışta gözde ağrı olması.
2. Gözde kuruma, kaşıntı, kuruluk ve kontak lens takmada zorluk.
3. Gözde ve etrafındaki dokularda iltihap ve şişme
4. Gözlerin kanlanması
5. Bazen çift görme
6. Görmede bozukluk

Teşhis ve Ayırt Edici Tanı

Oftalmopati her iki gözde olduğunda tanı yönünden problem pek olmaz. Ancak tek gözde olması durumunda diğer nedenler mutlaka ekarte edilmelidir. Bu kişilerde önce Graves hastalığı olup olmadığı tiroid hormon tetkikleri ile araştırılır. Daha sonra göze yönelik tomografi veya MR çekimi yapılır. Böylece bu belirtilere neden olabilecek tümörler, aksiyal myopi, iltihabi başka hastalıklar, kist, anevrizma denilen kan damarlarının balonlaşması ve lenfoma adı verilen bir kanser türü gibi hastalıkların olup olmadığı araştırılır. Tam kan tetkiki yapılarak kan hastalığı olup olmadığı araştırılır.

Graves oftalmopatisinin kötüleşmesine veya şiddetinin artmasına neden olan faktörler şunlardır:

1) Şiddetli ve uzun süre devam eden tiroid bezi fazla çalışması (hipertiroidizm),
2) Hastanın aşırı dozda Propiltiourasil veya Metimazol kullanması sonucunda tiroid bezi yetmezliğine (hipotiroidiye) girmesi (TSH’nın yükselmesi),
3) Sigara içmek,
4) TSH-reseptör antikorların çok yüksek olması

Gözün Öne Doğru Çıkma Derecesinin Ölçümü

Oftalmopatide üst göz kapaklarında kasılma veya çekilme vardır. Göz yuvarı öne doğru fırlar ki, buna ekzoftalmi veya proptozis denir. Proptozis, yani gözün öne doğru çıkma derecesi göz doktoru tarafından Hertel ekzoftalmometresi denilen bir aletle ölçülebildiği gibi göz tomografisi veya MR tetkiki ile daha hassas olarak ölçülür. Her ırka göre gözün öne doğru çıkma miktarı değişiktir. Türklerde gözün 21 mm’nin üzerinde çıkıntı yapması anormaldir. Gözün öne doğru çıkmasının nedeni göz yuvarlağının arkasında bulunan yağ ve mukopolisakkarit yapıdaki dokunun artmasına ve göz kaslarının enflamasyon nedeniyle şişmesine bağlıdır.
Toplar damarlarda kanın fazla olması ise göz etrafındaki dokuların şişmesine neden olur. Göz kaslarındaki şişme ise çift görmeye neden olur. Göz kırmızı bir renk alabilir ve bazı hastalar göz kapaklarını kapatamaz. Işıktan rahatsız olma, yanma hissi ve gözde ağrı gibi şikayetler olabilir.

Graves Oftalmopati Evreleri

Oftalmopatinin 2 evre veya dönemi vardır:
1-İlk başlangıç dönemi veya iltihabi dönem veya aktif faz (3-9 ay sürer)
2- Dokuların sertleştiği dönem (Fibrotik faz )
Hastalık ilk dönem denen iltihabi evrede tedaviye cevap verebilir. Dokuların sertleştiği ikinci dönemde tedaviye maalesef yanıt azdır.

Göz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Graves oftalmopati tedavisinin 3 aşaması vardır:

1- Hipertiroidizmin yani T3 ve T4 hormon yüksekliğinin tedavisi
2- Şikayetlere yönelik tedavi
3- Oftalmopatinin yani göz hastalığının tedavisi (İlaç, prizmatik gözlük,kortizon tedavisi, şaşılık veya dekompresyon ameliyat tedavisi)

1-Hipertiroidizmin (tiroid bezi aşırı çalışmasının) Tedavisi : Propiltiourasil veya Metimazol gibi ilaçlarla yüksek olan T3 ve T4 hormonlarının normal seviyeye gelmesi göz belirtilerini bazı hastalarda tamamen düzeltir. Bu düzelmenin veya iyileşmenin ilaçlardan değil hormonların düzelmesinden ileri geldiği gösterilmiştir. Radyoaktif iyot tedavisinin oftalmopatiyi kötüleştirdiği iddia edilmiştir. Ancak bu durumun şiddetli oftalmopatilerde ve sigara içenlerde oluşur.

2-Şikayetlere Yönelik Tedavi: Göz kapamaları, yapay göz damlalarının kullanılması ve gece yatarken yatağın baş kısmının yukarı kaldırılması kişiyi rahatlatabilir. Güneşten rahatsız olma, soğuğa ve rüzgara karşı hassasiyet durumlarında güneş gözlüğü ve yapay göz damlaları veya yağları kullanılabilir. Yatarken gözlerin kapatılması da faydalı olur.

3-Gözdeki Hastalığa Yönelik Tedavi :
İlaç tedavisi hastalığın iltihabi döneminde daha etkilidir. Gözdeki dokular sertleşmişse bu ilaçların etkisi az olur. İlaç tedavisi olarak kortizon tedavisi yapılır.
Kortizon Tedavisi: Kortizon tedavisi gözdeki ağrı ve şişliği giderir. Kortizonla birlikte mideyi korumak için bazı ilaçlar da alınır. Kortizon kullanan kişilerin tuzsuz yemeleri gerekir. Radyoterapi ve kortizon tedavisi birlikte yapılabilir ve kortizon dozunu azaltmamızı sağlar.
· Yeni kullanılmakta olan bazı ilaçlar: Pentoksifilin ve antioksidan ilaçların faydalı olduğuna dair araştırmalar vardır. Antioksidan vitaminler (C vitamini, selenyum, E vitamini gibi) ve omega-3 yağ asitleri destek olarak faydalıdır. Octreotid isimli bir ilaç ile de faydalı sonuçlar alınmıştır.

Göz Ameliyatı

Gözün kornea adı verilen tabakasında yara (ülserasyon) veya enfeksiyon gelişmesine bağlı olarak kalıcı göz hasarları meydana gelebilir.Korneanın kurumasını önlemek için tarsorafi operasyonu ile kapakların bir kısmının veya tamamının geçici olarak kapalı kalmasını sağlıyabiliyoruz. Çift görme için prizmatik gözlük camları veya şaşılık operasyonları uygulanabilir. Retina tabakasında hasar riski veya göz sinir harabiyeti riski nedeniyle görme kaybı gelişebilecek hastalarda veya şiddetli hastalığı olan kişilerde orbita dekompresyon ameliyatı yapılabilmektedir.
alıntı


off ya bende de var bu gözde dışarı çıkma özel'de, araştırma'da gözünde bişey yok diyorlar öyle aşırı değil ama işte napiiim takıyorum kafaya görenler gözün biraz şiş diyorlar ama napıcam bilmiyorum
 
Son düzenleme:
selam kızlar..bana da 3 gün önce trioid problemi olduğunu söylediler.7-8 ay içinde 10 kg alınca bir anormallik oldugunu düşünüp iç hastalıkları dr gittim..yapılan kan tahlili sonucunda tsh 12.945 çıktı t4 0.93...t4 olması gereken en düşük sınırdan biraz yükek yani normal gözüküyor ama tsh en üst sınırı 5.4 gzükürken benimki 13 e yakın..bana ilaç erdiler 25mcg yazıyorr ve günde 1 tablet alıyorum..adet düensizliğim dısında sac dokulmesı usume halsızlık ve diğer tüm internette yazan belirtiler vardı..adetim normaldi ancak fazla sancılı oluyordu..şimdi ne olucak?adetimin günleri bozulucak mı?hamile kalabilecek miyim?acıkcası internette baktığım zaman hep en kötü şeyler yazıyor.birde 3 gündür ilaç içiyorum ama kafamı kaldıramıyorum e acayip baş ağrısı ve eklem ağrıları oluyor birde bazen kalbim yanıyor gibi oluyor..bana yardımcı olur musunuz bilgilerinizi paylaşır mısınz lütfen
 

geçmiş olsun canım,
bence biran önce endokrin veya nükleer tıp'a gitmeni öneririm internette her denilen şeylere aldanma ona bakarsan ben doktora gidene kadar diyodum ki "kesin kanser olmuşumdur" diyordum. birde internette bende bu var şu var deyip her yazılana inanırsak doktora hiç gitmeyelim benim doktorun bi lafı var "sizi gidi internet doktorları"der hep o yüzden düzenli bir doktor takibine aldır kendini çok geçmiş olsun rabbime emanet ol
 


Geçmiş olsun.Tiroitlerin çalışmıyor hipotiroid yani.Yazdığın belirtiler tiroitle ilgili.Soğuğa karşı direnç azalıyor.Endokronoloji doktoruna git.Takibe alırlar seni.Verdikleri ilaç dozu testlere göre değişebilir dengeyi bulana kadar. İlacını sabahları aç karnına al canım.Bir saat bir şey yeme.İlacını düzenli kullan her ay tahlil yaptır tiroitler düzene girdiğinde daha enerjik olacaksın.Üç ay geçsin kendin farkı anlarsın.Baş ve eklem ağrılarını tiroitmi yapıyor onu bilmiyorum.
 


Sedefim, senin yorumlarını takip ederim. Bende bu durumdan şüpheleniliyordu bir ara, gerçi doktor her ay düzenli kan tahliline gelecek, 6 ay' da bir usg çektireceksin demişti ama en azından bende bir şey varsa bile aşırı olmadığını biliyorum. Sende bu belirtiler anlattığın kadarıyla aşırıymış, benim bir arkadaşımda doğumdan hemen sonra basedov graves hastası olmuştu, anlayana kadar eridi bitti, oda anlatırdı titreye titreye misafir ağırlamıştım bir de der, göz bulguları da vardı onda, yaklaşık 3-4 yıldır ilaç kullanıyor ve en son doktoru ilacı kesecekti, inş. tamamen iyileşmiştir, herkes için aynı duayı edeceğim.
 

canımsın yorumun için teşekkürler çeken bilir derler ya elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum bende önce herkese sonra kendime diyorum
 
canımsın yorumun için teşekkürler çeken bilir derler ya elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum bende önce herkese sonra kendime diyorum


Bazıları ömür boyu ilaç kullanıyormuş, başka bir tanıdığım da 20' li yaşlarda basedov graves hastalığı teşhisi kondu radyo iyot falan aldı işte o da, şimdi de hipotiroidmiş, ömür boyu ilaç kullanacağım diyor. İlaçlarla tiroid bezini çalıştırıyorlarmış sanırım, yanlış söylemediyse?

Merak ettiğim bir şey var, internette araştırdım ama bulamadım malesef, bu değerler değişkenlik gösterir mi? Yani yüksek, düşük, normal olabilir mi? Sen bu hastalıkla ilgili epey bilgiye sahipsin.
 

valla canım sana şöyle söyleyeyim ben önce hipertiroid idim ya hani sonra atom aldım hipotiroid oldum,sonra düzenli bir şekilde aksatmadan kontrollü bir şekilde ilacımı aldım ben artık hipotiridim ya bilirsin hipotiroid tembel yani yavaş çalışıyo bu yüzden doktorum levotiron kullandırıyo ki çalışsın diye,ama şu da var hipotiroid oldum ilacımı alıyorum artık ben hipertiroid olmam diye birşey yok,bu hastalık stres istemez kafaya herşeyi takmayacaksın acuk gamsız olacaksın herşeye pozitif bakacaksın yoksa yüksek veya düşük bu sayede belli oluyo velhasıl yüksek veya düşük olmasını istemiyorsan kesinlikle doktor takibini bırakmayacaksın herşeyi kafaya takmadan oluruna bırakacaksın doktorum hastalığın ilk evrelerinde anlatırdı bu kadar zeki olma herşeye kafaya takma bunları yeni çözüyorum ben ilk zamanlar bazen ilacı çok alırdım bazen az,hastalığın seyrine göre değişiyo bu da biraz sana bağlı biraz uzun oldu canım kusura bakma inşaallah ne demek istediğimi anlamışsındır
 
kızlar saç dökülmesi için gittiğimde benimde kan sayımımda T3 ile T4 yüksek çıktı doktorum zehirli guatr başlangıcı dedi . propycil ve dideral başlattı . onları içtikten 15 gün sonra değerlerim normale düştü ama doktor 3 ay daha kullanmamı söyledi . bende bu ilaçları kullandığım 15 gün içinde aşırı kilo aldım geceleri bildiğiniz yemek yemeye uyanıyordum . ilaçları bıraktım kendmide iiyi hissediyordum yani ama ilacları bıraktıktan sonra aldığım kiloları tekrar geri verdim şuan değerlerimin tekrar yükseldiğini düşünüyorum hatta. birde bende kalp çarpıntısı çok var merdiven çıkamıyorum kapalı alanlarda sıkıya gelemiyorum bayılacak gibi oluyorum birden ter basıyor. bu durumun troitlerle ilgisi var mıdır . Ekg çekildim sonuçları pazartesi alıcam ama korkuyorum ..
 

aboooo yemek den geçtim de kalp çarpıntısı çok var demişsin bence hiç bekleme doğru doktor'a git belki hipertiroid hortlamış olabilir,hipertiroidin en belirgin özelliği zayıflık ,bazen terleme,kalp çarpıntısı,sinirlilik gibi hiç bekleme arkadaşım erken teşhis o kadar çok önemli ki yaşayan bilir.rabbime emanet ol.
 

Kalp çarpıntısını hipertiroit mi yapıyor.Hipotiroit yapmıyormu.Ben hipotiroidim.Doktor tiroitin ayak tırnağından saç teline heryeri etkilediğini söylemişti.Teşhis konulma evresinde kalp elektrom normal çıkmadı.Yanlışmı diye ertesi gün tekrarlamışlardı.Sonuç neyse yine aynı idi.Bu aralar durduk yere kalp çarpıntım oluyorda onun için sordum.
Ben genel cerrah doktoruna gidiyorum hala.Endokronoloji doktoru pek bir şey söylemedi ilaca ömür boyu devam dedi o kadar.Geçen ay tahlil yaptırdım normaldi.Doktor 2-3 ay sonra yaptır dedi.Sen ne kadar aralıklarla yaptırıyorsun.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…