"HİPER" MİSİNİZ?
Tiroid bezinin aşırı hormon üretimi ile birlikte olan pek çok hastalığı vardır. Bu hastalıkların ortak noktaları aşırı bir hormonal üretiminin yansıtmalarıdır. Tıp terminolojisinde "hipertiroidi" olarak bilinen bu durumun ortak bazı belirtileri şunlardır: Çarpıntı, kilo kaybı, terleme eğilimi, sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme, sinirlilik ,uyku bozuklukları yorgunluk ve kas güçsüzlüğü bunların başlıcalarıdır. Aşırı hız kazanan metabolizmanız da beden ve ruhunuzda rahatsızlıklar yaratır. Hipertiroidi Bazedow Hastalığı, Nodüler guatr, Haşimato Tiroidi ve diğer tiroiditler nedeniyle ortaya çıkabilir.
YOKSA "HİPO" MU?
Tiroid bezinin düşük hormon üretimine yol açan hastalıkları da vardır. Yeteri kadar tiriod hormonu üretemeyen bedenlerde ortak sorunlar yaşanır: Kilo alma, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, uyku eğilimi, şişme, kabızlık, cilt kuruması, saç ve tırnak sorunları, unutkanlık, isteksizlik, keyifsizlik, gezici kas ve eklem ağrıları ve hatta depresyon! Tiroid hormonunu yeteri kadar bulamayan bedenler buna oldukça uzun bir süre tahammül edebildiğinden hipotiroidi yavaş ve sinsi gelişen bir süreçtir. Çoğu kez hastalar da doktorlar da farkına varmaz, teşhis başka nedenle yapılan kan incelemeleri esnasında tesadüfen konulur. Hipotiroidininin bu sessiz ve gözden kaçmış şekilleri özellikle önemlidir. Bir türlü izah edilemeyen, sebep bulunamayan yorgunluklarda, kilo almalarda, ağrılar sızılar ve şişmelerde, depresyona girip geri çekilme ve küsmelerde hipotiroidi hatırlanmalıdır.
Kızlar ayda bir kan verip değerlerinizi kontrol ettirin lütfen..ben hamile kaldığımda tesadüt eseri öğrenmiştim TSH değerim 16,5 çıkmıştı hamilleiklet kullandığım eutrox 125mg alıyodum a,kahvaltıdan 45 dk önce..hamilelik geçincede 100mg alıyorumm..tsh değerim şuan 3,5:)