Tırnak yemek duygusal bir sorundur

..GkSu..

Türk Esirlik Kabul Etmez!
Kayıtlı Üye
30 Haziran 2009
2.637
11
Tırnak yemenin duygusal bir sorun olduğunu belirten uzmanlar, özellikle aileleri tarafından azarlanan çocukların tırnaklarını daha fazla yediklerini kaydettiler.

Tırnak yeme alışkanlığı sıklıkla çocuklarda görülmesine rağmen yetişkinlerde de görülen bir davranış. Tırnak yeme alışkanlığının çocuklarda 3-4 yaşlarında başladığını vurgulayan uzmanlar, "Bu aynı zamanda öğrenilmiş bir davranıştır. Ailesinde tırnak yeme davranışı olan bir çocuk bunu kopyalayabilir" dediler. Uzmanlar, tırnak yemenin diğer nedenlerini ise şöyle sıraladılar: "Ev ortamındaki aşırı baskıcı tutumlar ve kuralcı yapı sonuçta güvensizlik göstergesidir. Çocuğun azarlanması, toplum içinde aşağılanması, ona yaşına uygun sorumluluk verilmemesi (mesela odasını toplaması, kahvaltıyı hazırlaması, gibi basit ev işleri), kardeşler arasında taraf tutma, ana baba ilgisizliği, yaşamış olduğu korkular gibi nedenler çocukta tırnak yeme davranışını tetikler".
Çocukta gerginlik ve huzursuzluk oluşturan nedenlerin titizlikle araştırılmasını öneren uzmanlar, sonuçta tırnak yemenin duygusal bir sorun olduğunun altını çizdiler. Azarlamak, korkutmak, başkalarını örnek göstermek veya çocuğu tehdit etmenin sorunu çözmeyeceği gibi daha da ağırlaştıracağını anlatan uzmanlar şu temel görüşü dile getiriyor:

"Onları, korku ve kaygı oluşturabilecek film, video, atari gibi faaliyetlerden uzak tutmak gerekir. Ebeveynler cocuklarının önünde asla kavga etmemelidirler. Ederlerse bile bu bir alışkanlık haline gelmemeli anlaşmazlık nedenleri çocuga uygun bir dille açıklanmalıdır. Sorun uzun sürerse bir uzmanla yüzyüze görüşülmeli. Çocuklar yeni ortamlara ve yeni kişilere uyum göstermekte zorluk çekmezler. Ve çocuklarda bazı davranış biçimlerinin soruna dönüşmesine neden olan yetişkinlerdir".

ay benim eşim 30 yaşında,Ne zaman strese girse elleri ağzında.Tırnak yiye yiye artık tırnakları ufacık kaldı.Gittik beraber zorla acı tırnak cilaları var.Hem bayan için,Hem erkek için.Kıyameti kopardı,ben sürmem,bayan mıyım diye.zorla sürdüm.:mymeka: Ertesi gün tırnak yemeye kalkınca cilanın tadından tiksindi,acı geldi.Bu sefer ne yaptı biliyo musunuz?Tırnaktan vazgeçti,strese girince parmak derisini dişlemeye başladı.Ne yapıcam ben yaaaamafoldumben.Önerisi olan var mı?

yaaa ben de çok uzun zamandır tırnağımın yanındaki etleri yiyorumm mafoldumben sinir oluyorum kendime ama farkında olmadan yapıyorum bazen özellikle de çok stresli olduğum zamanlarda :çok üzgünüm: nasıl kurtulunur ki bundan off senağlama

Gözlerinizi kapatıyorsunuz. Dünyada en tiksindiğiniz ne varsa sanki elinize trnaklarınıza bulaşmış gibi gözünüzde canlandırıyorsunuz.Tırnaklarnızı yediğinizi düşünüyosunuz. O tiksintiyi hissediyosunuz. Bunu birkaç gün yapın. Deneyin

bende tırnak yerdim, Yerdim diyorum kendiliğinden geçti nasılsa acı oje denemiştim ama sanırım her şey insanın kendinde bitiyor kendi kafasında bitirmesi düşündüğün sürece olmiyi çünkü

bunu deniyim bi alkisalkisalkis

Benım esım de 29 yasında. Sureklı tırnaklarını yıyor. Ben yakalıyorum "e... ! yeme hayatım" ya da bırden yerken "yeme canım" dıyorum hemen bırakıyor.Farkında mı olmuyor neden bılmıyorum.Ben de streslıyken yerım ama normal hayatta aklıma gelmez.

bırakmak zor valla ben çok denedim bazen farkında olmadan yiyomm. aynaya baakıyom hiç hoş bi görüntü değil ama stresliyken görüntüyü takmıyorum galiba.. acı ojeyi denemedim ama daha.. bid eonu denicem tiksinmek içinde herşeyi yapcam.. bırakabilirsem yazarım yine inşşcokacimcoook

Ben küçükken yerdim hatta :)ablam tırnaklara sürülen acı ojelerden almıştı bana ama işe yaramamıştıı...Annem habire uyarıyordu yeme şu tırnaklarını diye kızardı..sonra nasıl olduysa ben bu alışkanlıktan vazgeçtim:)))

ıykkk :mymeka: :1rolleyes:
bırakabilir miyim bundan sonra mafoldumben

Kopuk bir ailede yetişmiş birey olarak bende de vardı bir dönem tırnak kemirme hastalığı :1closedeyes: Hatta takma tırnak takardım bir zamanlar bi baktım onu da yemişim cokacimcoook Sonra, Müge Anlı'yı çok sevdiğim için onun upuzun tırnaklarına özenmeye başladım. Uzatabildiğim kadar uzattım ve dişlerimle kesmeyi değil, törpüyle düzeltmenin güzelliğine birine özenerek varabildim :lepi:

ben de ne zaman strese sıkıntıya girsem tırnaklarımı yiyorum , çocukken de böyleydi ama stres sıkıntı olmassa bırakıyorum bu aralar yine yemeye başladım görünümünden nefret ediyorum yediğim de, çünkü yemediğim zaman çok güzel ouyolar acı oje sürcem başka çare yokklmaz:

bende zaman zaman bu hataya düşüyorum ( ger.ektenn çıkış olarak görüyorum bunu...

bende yiyorum stresli olduğumda hemde farkında olmadan,acı oje aldım sürdüm onuda yedim

Son düzenleyen: Moderatör:
4-5 yıl önce benim de bu sorunum vardı..oysa çok sükür aile tarafndan hiç b sorunum yoktu..sanırım yeni çevre ve ilk aşkın zorluklarının sonucuydu =) ne mi yaptım tırnagımı uzatmaya başladım =) e uzun tırnak ye ye biter mi lülülülülülü tiksiniyor insan tırnagı uzun olunca yemekten..sonra da ojeler falan =) tabi bu sırada psikolojmi düzltmek içn yardmlr da aldm

benim kızımda 5 yaşında o tırnaklarını yiyo bi türlü vazgeçiremiyoruz sürekli eli ağzında sıkıntıdan olduğunu düşünüyorum çevremizde yaşıtı arkadaşı yok çok yanlız kaldı şimdi okula başladı ama nasıl bıraktırıcam bilmiyorum

37 yaşımdayım ve kendimi bildim bileli yiyorum tırnaklarımı,ellerimin çok kötü göründüğünü bilmeme rağmen geçenlerde ne kadar güzel uzatmıştım tırnaklarımı ama ne zaman kendimi streste ve çıkmazda hissetsem hemen yiyorum maalesef.:sinifsinif:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…