• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Theo Angelopoulos / Yönetmen - Yunanistan

13 Nisan 2007
15.555
36.072
1.123
imagesdq4.jpg

Doğum Tarihi : 17 Nisan 1935, Atina, YUNANİSTAN

Atina Üniversitesi'nde hukuk üzerine öğrenim gördükten sonra, vatani göreviniyerine getirmek üzere askere gitmiş. Askerden dönen Angelopoulos, içindekibitmek tükenmek bilmeyen sinema sevdası üzerine Fransa'ya sinema eğitimialmaya gitmiş. Orada ünlü Fransız sinema okulu IDHEC'i bitirmiş. Museede I'Homme'de Fransız sinemasının öncülerinden olan Jean Rouch'unasistanı olarak görev almış. 1964'de Atina'ya dönen Angelopoulos,1967 yılına kadar Yunanistan'ın ünlü sosyalist gazetesi olan "DemocraticChange"de film eleştirmenliği yapmış.

İlk olarak 1965 yılında film yapmaya başlayan ünlü yönetmen, bu ilkdenemesi filmin yapımcıları ile düştüğü anlaşmazlıktan dolayı yarımbırakmak zorunda kalmış. Yarım kalan bu filmin adı ise, "TheForminx Story" idi. Aradan geçen bunca zaman içinde hala bu filmitamamlayamadı. Daha sonra "Broadcast" adlı kısa metrajlıbir film yapan Angelopoulos, ilk uzun metrajlı filmi sayılan "Reconstruction"ı1970 yılında çekmiş.

Bugüne kadar toplam 11 uzun metrajlı, 1'i televizyon olmak üzere 2belgesel çeken Theo Angelopoulos, katıldığı sayısız festivaller vealdığı sayısız ödüller O'nu çağdaş sinemanın en çok sözü geçen yönetmenlerindenbiri yapmıştır.

"Benim sinemam epiktir; öyküdeki kişiyi tarihsel bir bağlama yerleştirir. Karakterleri hayattakinden daha büyük olan Brecht'te olduğu gibi, tarihin ya da fikirlerin taşıyıcısı olan benim karakterlerim de analiz edilmezler, Bergman'ınkiler gibi işkence çekmezler. Çok daha insancıldırlar. Kayıp şaylari ararlar, arzu ile gerçek arasındaki kopuşta kaybolmuş şeylerin peşindedirler.

Çok eski olmayan bir zamanda, dünya tarihi arzuya dayanıyordu: dünyayı şöyle ya da böyle değştirme arzusuna. Şimdi, hazin bir yüzyılın sonuna geldiğimizde bu arzuların gerçekleşmediğini görüyoruz. Tarih şimdi suskun. Sessizlik içinde yaşamak çok güç olduğundan, hepimiz cevapları kendi içimizde arıyoruz. Yine de sinemanın benim anladığım şekliyle, yaşadığımız çürüyen dünyaya belki de son direniş formu olan sinemanın- amacı, üstü örtülemez tarihsel gerçekleri, masumların gözleri önüne serme çabasından ibarettir.

Kendimi düşünen bir birey olarak görüyorum. Ve insanlığın sorunları dünya yaratıldığından beri aynı, insanların soruları hep cevapsız. Benim filmlerimde tüm bu sorunlar, düşünceler, dünya hakkındaki felsefi görüşler var. Eros, ölüm, doğum,düşler, daha iyi bir dünyanın perspektifi, gençlik ve yaşlılık, aşk... Kısaca insanın kaderi.”​
Filmografi :
  • Broadcast (1968) -Ekpombi-
  • Reconstruction (1970) -Yeniden Kurma-
  • Days of 36 (1972) -36 Günleri-
  • The Travelling Players (1975) -Kumpanya-
  • The Huntsmen (1977) -Avcılar-
  • Alexander the Great (1980) -Büyük İskender-
  • Athens (1983) -Atina-
  • Voyage to Cythera (1984) -Kitara'ya Yolculuk-
  • The Beekeeper (O Melissokomos) (1986)
  • Landscape in the Mist (1988) -Puslu Manzaralar-
  • The Suspended Step of the Stork (1991) -Leyleğin Geciken Adımı-