Tezsiz Yüksek Lisans kaldırıldı

nemise

Guru
Kayıtlı Üye
25 Ağustos 2008
217
35
Tezsiz yüksek lisans kaldırıldı formasyona 9 kriter geldi
Eğitim fakültesi dışındaki öğrencilerin öğretmen olmak için mezuniyetten sonra aldıkları 'tezsiz yüksek lisans' eğitimi kaldırıldı
Cumartesi, 23 Ocak 2010 08:59


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), eğitim fakültesi dışındaki öğrencilerin öğretmen olmak için mezuniyetten sonra aldıkları 'tezsiz yüksek lisans' eğitimini kaldırdı. Bunun yerine ise pedagojik formasyon eğitimine 9 kriter getirdi. Eski mezunlara da formasyon alma hakkı veren YÖK, başarılı öğrencilerin öğretmen adayı olması için formasyon alacaklara not şartı koydu.

YÖK Genel Kurulu, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi ve eğitim fakültelerinin görüşlerini alarak pedagojik formasyon eğitimi alanında önemli kararlar aldı. Bu kararlara göre YÖK'ün belirlediği formasyon eğitimi kriterlerini sağlamayan üniversiteler pedagojik formasyon eğitimi veremeyecek.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç amaçlarını 'daha kaliteli ve nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek' olarak özetlerken, mezuniyetten sonra 1 yılda alınan tezsiz yüksek lisansı pratikte öğrencilerin faydasına olmadığı için kaldırdıklarını belirtti. Saraç, ayrıca tezsiz yüksek lisansa giriş için kullanılan ALES ve yabancı dil bilgisi gibi şartlar yerine diploma notu kriteri getirdiklerini kaydetti.

YÖK'ün kararına göre 'pedagojik formasyon eğitimi vermek isteyen bir üniversitede eğitim fakültesi veya eğitim bilimleri bölümünün bulunması, bu alanda yeterli sayıda ve nitelikte kadrolu öğretim üyesi bulunması' şart olacak. Öğrenci, fen edebiyat veya başka bir fakültede okurken formasyon eğitimi de alabilecek, ancak formasyon eğitimi 5. yarıyılda başlayacak ve 2 yıla (dört yarıyıla) yayılarak verilecek. Formasyon eğitimine kabulde öğrencilerin ağırlıklı not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,5 olması ve en fazla alttan başarısız 2 dersinin olması gerecek.

Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitimleri 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren açılmayacak ve daha önce izin verilenlere öğrenci alınmayacak. Bu öğretim yılından itibaren mezun durumda olan öğrencilere de pedagojik formasyon sertifikası eğitimi verilmeye başlanacak. Mezun durumda olan öğrencilerin de diploma notu 4 üzerinden en az 2,5 olacak. Mezunların formasyon eğitimi süresi ise iki yarıyıla (1 yıl) yayılacak. Üniversiteler vermek istedikleri pedagojik formasyon eğitimi için her seferinde YÖK'ten izin alacak. YÖK, her izin sırasında öğretim üyesi sayısı gibi kriterleri kontrol edecek.

YÖK geçen yıl aldığı kararla fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin eğitimleri süresinde formasyon almalarına imkân vermiş, bu konuda başvuran bazı üniversitelerin talebini kabul etmişti. Mezun durumdaki fen edebiyatlılar ise tezsiz yüksek lisans yerine kendilerine de formasyon eğitimi verilmesini istiyordu.

Eğitim fakültesi öğrencileri üniversite eğitimleri esnasında pedagoji dersleri alarak öğretmen olabilecek durumda mezun oluyor. Fen edebiyat gibi fakülteleri bitirenler ise öğretmenlik yapmak isterlerse mezuniyetlerinden sonra tezsiz yüksek lisans veya pedagojik formasyon eğitimi almak zorundaydı. Fen edebiyat fakültesi öğrencileri dışında Talim ve Terbiye Kurulu'nun öğretmen olarak atanacakları düzenleyen 80 No'lu kararında sayılan branşlarda atanmak isteyenlerin de formasyon eğitimi alması gerekiyor.

Kaynak: Zaman
 
bayanlar sizler ne düşünüyorsunuz?Benim tek ümidim vardı o da yok oldu..benim diploma notum 2.46..nota bağlı bir değişiklik mezunların işine ne kadar yarar ki?fen-edebiyat mezunlarının yüzde kaçı 2.50 nin üstünde nota sahip?pek adaletli bir sistem olduğunu düşünmüyorum,ben canımı dişime takıp 4 yılda okulumu bitirmek için ancak bu notu alabildim,tarih bölümünü bitirdim..ümidim kalmadı artık..
 
tezsiz yüksek lisans kaldırıldı haberini bugün ablamdan aldım ve sevinçle nete koştum
öğrendim ki tezsiz kalkmış adı formasyon olmuş
kolaylaştırıldı adı altında bence kısmen kolaylaşmış kısmen zorlaşmış

avantajları ;
3 yarıyıldan 2 yarıyıla düşmesi
ALES zorunluluğunun ortadan kaldırılması

şahsen bunlar beniç çok işime geldi, özellikle ALES kısmı çok sinir bozucuydu
ama dezavantajları var

öncelikle formasyon verebilecek üniversiteler kısıtlandı, zaten çok az üniversite çok az öğrenci alıyordu, şimdi iyice azalacak
onun dışında not sistemi çok saçma olmuş gerçekten
mezun olan insan mezun olduktan sonra notu yüzünden neden ceza çekiyor ???
hepimizin derdi geçme notunu almaktı, çoğu sınavda derdim ki 60 alayım 61 dahi istemiyorum
derslerimiz çok ağırdı, çoğu sınavda 30 alan insana dahi gözüyle baktığımızı bilirim.
benim notum 2,5'u geçiyor sanırsam çünkü 4 üzerinden 2,5 100 üzerinden 62,5'a denk geliyor.
ama ya 62,5 altında olsaydım napabilirdim ki ???
ayrıca tıp fakültesi mezunu da isterse formasyon alıp öğretmen olabilecekmiş
o zaman ben de tusa girip doktor olabileyim, var mı böyle bir şey ???
sanki eğitimini alanın hemen ataması gerçekleşiyor da bir de eğitimini almayanı işin içine almışlar

ne diyelim, vatana millete hayırlı olsun... çok güzel halletmişler...
en şok olduğum da şu not meselesi oldu gerçekten, mezun olabilmiş bir insanın notuna neden bakılır ki ??? o insan bunu bilerek mi mezun oldu ???
 
X