Herkese merhaba.. gerçekten çok karışık bir durumdayım. Okuyup yorum yazan herkese şimdiden teşekkür ederim.
Ben sayısal öğrencisiyim mf3te 20.000deyim mf4te 30.000deyim. Yani bazi tıp ve dişler tutuyor ama tıp istemiyorum aşırı sosyal şen şakrak ve aile düşkünü bir insanım yani kendimi tamamen mesleğime adayabilecek bir insan değilim. Bu sebeple tıp istemiyorum. Discilik de bana göre değil. Eczacılık, fizyoterapi ve diyetetik de tutuyor fakat bu bölümler hakkında hem pek bir bilgim yok hem de pek yakın değilim :)
Mimar olmaya karar verdim gerçekten hirsliyimdir ve başarılı görüyorum kendimi. Diyeceksiniz 30 000desin. Matematiği fulleyebilecekken sınav sabahı önce regl oldum sonra ayıptır söylemesi kustum sonra da ağlama krizine girip 50 soruda 35 yapabildim tamamen nasip diyorum keşkem yok.. :) neyse konuyu toparlayayim ve ne konuda yardım isteyeceğime geleyim :)
Istanbulda itü ve yıldız teknik gibi üniversiteler tutmuyor. Ve devlette odtü tutmuyor. Istanbul dışındaki devletlerin hepsi tutuyor. Istanbulda ozellerin neredeyse hepsinib tam burslusu geliyor. Ben Şilede yaşıyorum ailemle. Buradaki fen lisesinden mezunum. Ve belki bilirsiniz burada Işık üniversitesi var orası da tutuyor.
Sormak istediğim sorular:
1) Sizce özelde tam burs mi iyidir devlet mi?
2)Yurtta kalmak mı iyidir evden gidip gelmek mi? (Bu arada yurtta kalmayı çok istiyorum istanbulda bir yurtta kalırsam yillik 16.000 civari bir ücreti var ailem karşılayamaz. Işıkta 5.000)
3) Sizce istanbulda mi kalmaliyim yoksa başka şehirler mi görmeliyim? Başka şehre gidersem devlet bu şehirde kalırsam ozelde okuyacağım.
4) Özelde okumuş insanlar varsa kitapları 1000tl oluyor vs diyorlar doğru mudur?
5) bunu sormaya utanıyorum aslında saçma ama ozelde burslu okuduğum için herhangi bir dışlanma ya da aktivitelere rahat katilamamam gibi bir durum söz konusu olur mu?
Herkese teşekkür ederim uzun oldu kusura bakmayın :)
Hem geçmiş olsuun hem de hayırlı olsun öncelikle
1.Vakıf tam burslu mu yoksa devlet üniversitesi mi? Kesinlikle ama kesinlikle yanlış soru. Bi üniversitenin marka değerini, eğitim kalitesini, size eğitim hayatı dışında kattığı bilgi, eğitim, görgüyü; öğrencilerini dünyanın her yerinde is yapabilecek kapasitede dil ve donanımla yetiştirip yetiştirmediğini devlet mi yoksa özel mi olduğu belirlemez.
Koçta tam burslu okuyabilecek bi insan dönüp devletlere bakmaz mesela, Ankara Hukuk İstanbul Hukuku beğenmez, İstanbul Marmara'yı beğenmez. Ki hicbiri kötü okullar değildir, ekol meselesidir biraz.
O yüzden okul okul incelemeniz lazım, orada hali hazırda okumakta olan öğrencilerle iletisime gecin net üzerinden, mezunlarına bakın, akademisyen kadrosuna bakın, derslerin ne kadarını asistanlar veriyor ne kadarında hocanın kendisiyle geçiyor onu inceleyin. (Ki ne asistanlar vardır profesöre bin basarlar) Istediginiz bölümle ilgili iş ilanlarına bakın mesela tercihen hangi üniversitelerden eleman istemisler. O okullar tutmuyorsa bile aynı ekolden, ortak hocaların ders verdigi okulları secin.
2. Aile yapınıza göre degisir ama ben evden gelip giderek şahane bi üniveriste hayatı geçirdim. Ev ve yurt hayatı biraz daha şans işi. Yanınıza denk gelecek insanlar çok önemli. Sinirleriniz dayanıklı degilse hic bulasmayın. Hani ev arkadasıyla kavga etmek annenle kardesinle atısmaya benzemiyo derdi bizimkiler. İsın icine para, fatura, sorumluluk paylaşımı, ortak alan kullanımı girince rezil de olabilirsiniz vezir de.
3. Ben hayatımı kurmak istedigim sehirde okumayı seçmiştim. İleride is yapacagım, çevre edinecegim, meslektas ve rakip olacagım insanlar burada cünkü. Okul bitince eve dönecegim bi sehir sokmadım hayatıma. İstanbul un fırsatlarını da terk etmek istemedim. Özellikle konferanslara seminerlere giderken (baska okulları da ziyaret edeceksiniz bu amacla ve en cok okul istanbulda) okul döneminde is ararken cok faydası oldu burada kalmamın.
4. Bölümden bölüme degisir. Yabancı dilde egitim alacaksanız dolar ya da euro uzerinden fiyatlar cıkabilir bazı kaynaklar icin ama kolayı var fotokopi alırsınız. Biz koca dönem 1 er lira vererek 1 tane aslını alıp onu çogaltmıstık.
5. Maddi anlamda ayak uydurmakta zorlandıgınız ortamlar olabilir ama baskası olmaya calısmazsanız biraz da sosyal bi insansanız zorlanmazsınız. Universite liseye benzemez, her kafaya göre insan her bütceye göre etkinlik bulunur.
Hakkınızda hayırlısı olsun.