• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tercihlerimde Yardımcı Olur musunuz?

Evet ben de okudum mimarlar sürekli sabaha kadar proje ciziyorlarmis ağırmis gerçekten. O zaman ailemi ikna edip istanbul dışı devlet yazayim.. siz ne okuyorsunuz acaba merak ettim :)
Yani benim önerim o yönde olur, ama elinizi çabuk tutun başladı sanırım tercihler. Zaten dersiniz ben öyle insanlarla bi arada olmak istemiyorum sürekli, baba parası yiyip model arabalarla gezip mekanlarda takılan tipler olur, kendimi kötü hissederim yaşayamam kafama göre birini bulamam vs vs abartırsınız zaten izin verirler, yurda izin çıktığına göre bunu çok diretmeyeceklerdir :)
Ben tıp okuyorum

Tip okuyamayacak kadar sosyalsen mimarlik hic okuyamassin
Surekli proje odevin olacak bunlari iyi arastir

Ayrica 20bine tip olmaz

Bir şey daha eklemek istiyorum Mimarlik okurken mimarlik burolarinda ucretsiz çalışıp kendimi geliştirmeyi ve mezun olunca direkt kendi buromu açmayı düşünüyorum yani üniversite adı yine de önemli mi?
Ben mimarım, mimarlıkta hangi okuldan mezun olduğunun çok önemi yok kişinin yetenekleri, hayalgücü önemli. bunları da hiçbir üniversite kişiye sonradan eğitimle veremez. yetenek derken güzel resim çizmekten bahsetmiyorum, keza çoğunluk iyi resim yapan birinin iyi mimar olacağını sanmakta. mimarlık varolan binaya bakıp bakıp kağıda çizmek değildir, olmayan bir binayı tasarlamaktır. mimarlığın zor olması sabaha kadar çizim yapmak değildir çizim yapmaktan ibaret bir meslek değildir, mimar tasarımını yapar ondan sonra kağıda dökmesi kolaydır. sabırlı, soğukkanlı ve alıngan olmayan kişilerin eğitm süreci daha iyi geçecektir çünkü proje teslimlerinde jürinin her türlü eleştirisine açık olmalı ve alınganlık yaparak üzülmemelisiniz. şimdiden başarılar dilerim.

atılım ünv burslu okuyan arkadaşım vardı.
zenginlerin yanında kötü hissediyor musun demiştim...
"öyle bir şey yok ustelık orada burslu ben olunca en zeki benim dolayısıyla anlamadıkları yeri bana hep soruyorlar ark olmak içn yarışıyorlar falan demişti:)
tobbtanda mezun arklar vardı hiç öyle bir şey diyen olmadı.açıkcası bende önceden senın gibi düşünüyordum.

benim fikrim diyetisyenlikten yana.
geleceğin mesleği olduğunu düşünüyorum.
sakın eve yakınlık falan düşünme.
ark.ların dediği gibi isim yapmış yerden mezun olmak hayata +1 olarak yansıyor en azından iş hayatına.

Ben diyatetik diyorum ama ilgim yok diyorsun. Insanın mesleğini sevmesi çok önemli. Bu nedenle sana uygun olduğunu düşünüyorsan en güzel Üniv de mimarlık oku. Devlet oluyorsa özel düşünmezdim ben sanırım. Ama çok çalışkan ve azimli biriysem bursum tehlikeye girmez diyerek tam burslu özel düşünürdüm.

Dışlanma gibi durumlar olacağını sanmam.
Ama sen yapı olarak hassas ve kurutulur biriysen kendi kendine kurabildigin durumlar olur ve seni zorlar.

Bunları iyi hesapla.
Tebrikler ve başarılar..

Kız kardeşim mimarlık okuyor. Son senesi bu sene. Sabaha kadar projeydi çizimdi uğraşıyor.Ayrıca kursa gidiyor bir de,bitmiş durumda :) Gözleri zaten bozuktu numarası iyice ilerledi:)) Zor ama zevkli bir meslek bence azimliysen düşünebilirsin. Bende özel üniversitede okudum,kız kardeşimde özelde, ve bu sene erkek kardeşim sınava girdi o da özel yazacak tercihlerinde ışık da olacak bize de yakın çünkü. Benim puanım devlete tutuyordu ama ben istemedim. Siyasal olaylar karışıklık vs istemedim. Liseyide özelde okumuştum devlette yapabilirmiydim bilemedim. Pişman da değilim çok iyiydi okuduğum okulun eğitimi. Hocaları hep boğaziçi vs den geliyordu çok ilgililerdi mecburen:) Eğer tutuyorsa özele %100 burslu gir derim ben. Benim okuduğum üniversitede burslulara hiç önyargı yoktu benimde 2 tane vardı arkadaşım hiç mesele bile değildi bizim için hatta sonradan öğrenmiştim burslu olduklarını hiç sormadım bile:) Arada çürükleri çıkıyordu tabi aşağılamaya çalışan o kadar oluyor. Onlarında ne mal olduğunu herkes biliyordu:) Şehir dışında okusan ekstra maliyet olacak,istanbulda okuman daha mantıklı gibi geldi bana.

Yani benim önerim o yönde olur, ama elinizi çabuk tutun başladı sanırım tercihler. Zaten dersiniz ben öyle insanlarla bi arada olmak istemiyorum sürekli, baba parası yiyip model arabalarla gezip mekanlarda takılan tipler olur, kendimi kötü hissederim yaşayamam kafama göre birini bulamam vs vs abartırsınız zaten izin verirler, yurda izin çıktığına göre bunu çok diretmeyeceklerdir :)
Ben tıp okuyorum

Baba parası yiyip model arabalarla gezen tipler mi???

Benim tek diyeceğim beklentilerini önüne koy tercih yapmadan önce bölümden birileriyle konuş. üniversitede ödev yapmak istiyor musun? Buna göre diş ve mimarlığı düşün. Davulun sesi uzaktan hoş geliyor, her işin zorlukları var ama başka bölümdekiler aşağıda rakı balık canlı müzik yaparken senin yukarıda ders çalışmaya çalışman gerekebilecek bölümler var.

Herkese merhaba.. gerçekten çok karışık bir durumdayım. Okuyup yorum yazan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Ben sayısal öğrencisiyim mf3te 20.000deyim mf4te 30.000deyim. Yani bazi tıp ve dişler tutuyor ama tıp istemiyorum aşırı sosyal şen şakrak ve aile düşkünü bir insanım yani kendimi tamamen mesleğime adayabilecek bir insan değilim. Bu sebeple tıp istemiyorum. Discilik de bana göre değil. Eczacılık, fizyoterapi ve diyetetik de tutuyor fakat bu bölümler hakkında hem pek bir bilgim yok hem de pek yakın değilim :)

Mimar olmaya karar verdim gerçekten hirsliyimdir ve başarılı görüyorum kendimi. Diyeceksiniz 30 000desin. Matematiği fulleyebilecekken sınav sabahı önce regl oldum sonra ayıptır söylemesi kustum sonra da ağlama krizine girip 50 soruda 35 yapabildim tamamen nasip diyorum keşkem yok.. :) neyse konuyu toparlayayim ve ne konuda yardım isteyeceğime geleyim :)

Istanbulda itü ve yıldız teknik gibi üniversiteler tutmuyor. Ve devlette odtü tutmuyor. Istanbul dışındaki devletlerin hepsi tutuyor. Istanbulda ozellerin neredeyse hepsinib tam burslusu geliyor. Ben Şilede yaşıyorum ailemle. Buradaki fen lisesinden mezunum. Ve belki bilirsiniz burada Işık üniversitesi var orası da tutuyor.

Sormak istediğim sorular:
1) Sizce özelde tam burs mi iyidir devlet mi?

2)Yurtta kalmak mı iyidir evden gidip gelmek mi? (Bu arada yurtta kalmayı çok istiyorum istanbulda bir yurtta kalırsam yillik 16.000 civari bir ücreti var ailem karşılayamaz. Işıkta 5.000)

3) Sizce istanbulda mi kalmaliyim yoksa başka şehirler mi görmeliyim? Başka şehre gidersem devlet bu şehirde kalırsam ozelde okuyacağım.

4) Özelde okumuş insanlar varsa kitapları 1000tl oluyor vs diyorlar doğru mudur?

5) bunu sormaya utanıyorum aslında saçma ama ozelde burslu okuduğum için herhangi bir dışlanma ya da aktivitelere rahat katilamamam gibi bir durum söz konusu olur mu?

Herkese teşekkür ederim uzun oldu kusura bakmayın :)
Hem geçmiş olsuun hem de hayırlı olsun öncelikle :KK52::KK52:

1.Vakıf tam burslu mu yoksa devlet üniversitesi mi? Kesinlikle ama kesinlikle yanlış soru. Bi üniversitenin marka değerini, eğitim kalitesini, size eğitim hayatı dışında kattığı bilgi, eğitim, görgüyü; öğrencilerini dünyanın her yerinde is yapabilecek kapasitede dil ve donanımla yetiştirip yetiştirmediğini devlet mi yoksa özel mi olduğu belirlemez.

Koçta tam burslu okuyabilecek bi insan dönüp devletlere bakmaz mesela, Ankara Hukuk İstanbul Hukuku beğenmez, İstanbul Marmara'yı beğenmez. Ki hicbiri kötü okullar değildir, ekol meselesidir biraz.

O yüzden okul okul incelemeniz lazım, orada hali hazırda okumakta olan öğrencilerle iletisime gecin net üzerinden, mezunlarına bakın, akademisyen kadrosuna bakın, derslerin ne kadarını asistanlar veriyor ne kadarında hocanın kendisiyle geçiyor onu inceleyin. (Ki ne asistanlar vardır profesöre bin basarlar) Istediginiz bölümle ilgili iş ilanlarına bakın mesela tercihen hangi üniversitelerden eleman istemisler. O okullar tutmuyorsa bile aynı ekolden, ortak hocaların ders verdigi okulları secin.

2. Aile yapınıza göre degisir ama ben evden gelip giderek şahane bi üniveriste hayatı geçirdim. Ev ve yurt hayatı biraz daha şans işi. Yanınıza denk gelecek insanlar çok önemli. Sinirleriniz dayanıklı degilse hic bulasmayın. Hani ev arkadasıyla kavga etmek annenle kardesinle atısmaya benzemiyo derdi bizimkiler. İsın icine para, fatura, sorumluluk paylaşımı, ortak alan kullanımı girince rezil de olabilirsiniz vezir de.

3. Ben hayatımı kurmak istedigim sehirde okumayı seçmiştim. İleride is yapacagım, çevre edinecegim, meslektas ve rakip olacagım insanlar burada cünkü. Okul bitince eve dönecegim bi sehir sokmadım hayatıma. İstanbul un fırsatlarını da terk etmek istemedim. Özellikle konferanslara seminerlere giderken (baska okulları da ziyaret edeceksiniz bu amacla ve en cok okul istanbulda) okul döneminde is ararken cok faydası oldu burada kalmamın.

4. Bölümden bölüme degisir. Yabancı dilde egitim alacaksanız dolar ya da euro uzerinden fiyatlar cıkabilir bazı kaynaklar icin ama kolayı var fotokopi alırsınız. Biz koca dönem 1 er lira vererek 1 tane aslını alıp onu çogaltmıstık.

5. Maddi anlamda ayak uydurmakta zorlandıgınız ortamlar olabilir ama baskası olmaya calısmazsanız biraz da sosyal bi insansanız zorlanmazsınız. Universite liseye benzemez, her kafaya göre insan her bütceye göre etkinlik bulunur.

Hakkınızda hayırlısı olsun.:KK52:

Sormak istediğim sorular:
1) Sizce özelde tam burs mi iyidir devlet mi?

2)Yurtta kalmak mı iyidir evden gidip gelmek mi? (Bu arada yurtta kalmayı çok istiyorum istanbulda bir yurtta kalırsam yillik 16.000 civari bir ücreti var ailem karşılayamaz. Işıkta 5.000)

3) Sizce istanbulda mi kalmaliyim yoksa başka şehirler mi görmeliyim? Başka şehre gidersem devlet bu şehirde kalırsam ozelde okuyacağım.

4) Özelde okumuş insanlar varsa kitapları 1000tl oluyor vs diyorlar doğru mudur?

5) bunu sormaya utanıyorum aslında saçma ama ozelde burslu okuduğum için herhangi bir dışlanma ya da aktivitelere rahat katilamamam gibi bir durum söz konusu olur mu?

Herkese teşekkür ederim uzun oldu kusura bakmayın :)
Devlette kazanma imkanım varsa özel okul bana tam burs seçenekleri dışında artılar sunmak zorunda. Devlet okullarından farklı bir şey kazandırmış olmalı. Yoksa devlete de para ödemeden gideceğim ne farkı olacak. Hatta devlette bursunu kaybetme korkusu da yaşamıyorsun. Özel okul düşünüyorsanız ne imkanlar sunduklarına bakın. Burs kesilme durumlarını da araştırın. Benim tercihim ise her zaman devletten yana. :)

İstanbul'da mesafeler bir ilden başka ile geçiyormuş gibi. Bulunduğunuz bölgeden uzak bir yeri tercih ederseniz mecbur yurtta kalacaksınız. Geliş gidiş zor olur yoksa. Yurtta kalmak tercihinizse il dışı yazın. Çünkü İstanbul'da devlet yurdu çıkmazsa özel yurtlar pahalı olabilir dediğiniz gibi. Kalabalık ortam sevmeyip iki kişilik ya da tek kişilik yurtta kaldığınız zaman ücretler daha yüksek.

Kendi evimde ve gidiş gelişli olarak okumak istemiyorum diyorsanız kendinizi İstanbul'la sınırlamanıza gerek yok.

Mimarlıkta kitap harici çok kırtasiye malzemesi alıp kullanacaksınız. Devlette de olsa belli bir masraf olacak yani. Ama özeller kendi kaynaklarını diretip pahalı kitaplar almanızı isterler mi orasını bilemem. Okuyan kişilere sormak lazım.

Orta halli bir aile iseniz farklılığı anlarsınız. Burslu 6 kişi ise çoğunluğu burssuz ve zengin oluyor. Bu birazda sizinle ilgili bir durum. Her şeyi kafaya takmamanız gerekir. Ortama ayak uyduracağım diye sizi aşan işlere bulaşmayın. Bir üyenin de dediği gibi onlar size uysun. Sizin gibi başarılı olmak istesinler. Çevreden çabuk etkilenen bir insansanız devlet daha iyi olabilir sizin için.

Hayalinizdeki mesleğe karar vermişsiniz aslında. Mimarlık. :) Bu kararın üzerine başka bir tavsiye vermeye gerek yok diye düşünüyorum. Mimar değilim eminim zorlukları da vardır kolaylıkları olduğu gibi. Bu her meslek için geçerli. Severseniz her şeyi yaparsınız. Bu konuda gözünüz korkmasın.

Mimarlık için sabaha kadar proje çizmek diye düşünme, çok yorucu, aşırı bitirici bir bölümdür, ama ortaya çıkardığın şeyden tatmin olursan tüm o yorgunluk bir anda biter.
ben Ankara'da okudum mimarlığı devlet üniversitesinde, bizim okulu asla tavsiye etmem onun yerine nerede okursan oku hatta o kadar da kesin konuşurum. ama eğer mimarlık düşünüyorsan kendini iyi dinle. zorluk çekip çekemeyeceğini en iyi sen bilirsin. ben çok aktiftim üniversitedeyken, arkadaşlarımla hiç bir gezmemden geri kalmazdım ama herkes evlerine dağılınca ben sabaha kadar proje üzerinde çalışmak zorunda kalırdım.
he bi de bi arkadaş demiş, gerçekten eleştiri kaldırabileceksen mimarlığı seç. neler neler duyuyorsun hocalardan tahmin bile edemezsin. göz korkutmak gibi olmasın ama psikopat bir hoca yüzünden aylarca ağlamış, sonunda da kadını görünce sinir krizi geçirerek okul tarihine adımı yazdırmıştım :KK45:
tüm bu zorlukların yanında ortaya fark yaratacak bişey çıkarmanın mutluluğu paha biçilemez. okula ara verip başka bir meslekte kendimi göremeyip devam etme kararı olan 3 senelik mimar olarak söylüyorum bunu. eksisini artısını iyi tartmak lazım, hakkınızda hayırlısı olur umarım Hoppa

Ozel okul ıcın arkadaslarla sosyal statu farkı cok zorlayabilir ben tavsiye etmiyorum, Hemde ısık universitesi gibi daha ısmını yenı duyurmus bı okul ıcın de o kadar puanı orada harcamanı pek tavsıye etmem.. Yurt masrafları o kadar cok olması ıhtımalım dahılınde degıl.. O kadar para verecegıne kendı evınde oturursun daha ıyı..

vakıf ve devlet üniversiteleri ile ilgili genellemeleri bence bir kenara bırakın. ben ankara da olduğumdan buradan örnek veriyorum. tobb, bilkent gibi özel okullarda okumak anadolu bir çok üniversiteden evladır. devlette de odtü, itü mezunu olmak başkadır. ben sizin yerinizde olsam istediğim mesleği marka, marka derken kaliteli, vizyonu geniş, bitirdiğinizde mezunu olmaktan gurur duyacağınız, özellikle yurtdışında size kapı açabilecek bir okuldan yana kullanırdım.

Herkesin yorumunu okuyorum soracagim cevap vereceğim seyler var ama kusura bakmayın şuan konuyla ilgilenemiyorum teşekkür ederim herkese :)

Back