temizlik konusunda yardıma ihtiyacım var !:(

gozdece89

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Nisan 2012
107
-2
herkese merhaba. birkaç aylığına yurtdışında (almanya) yaşıyorum öğrenim için. burda yurtta kalıyorum. tr.de ailemle yaşardım, annem okuyorum diye bana ev işi yaptırmazdı. hoş zaten bu işlere pek de yeteneğim yoktur ya. zaten buraya gelmemin sebeplerinden biri de buydu: zorda kalınca hepsini öğrenirim diyordum. ama şimdi baya zorluk çekiyorum ve yardıma ihtiyacım var :KK43:

esasında iç çamaşırlarımı elimde yıkamayı tercih ediyorum ama burda hiçbir yerde elde yıkama deterjanı bulamadım :KK43: almanya'da yaşayıp da böyle bir deterjan bilen varsa adını yazabilir mi? ya da makineye atıyorsanız nasıl yapıyorsunuz?

diğer kıyafetlerimi tabi makineye atacağım ama kafamda birsürü soru işareti var. çamaşırlarımı mahvedip moralimin bozulması ihtimalinden ölesiye korkuyorum. hiçbir hata yapmamam gerek. beyazlar ve renklileri ayrı atmam gerektiğini biliyorum. ama mesela kotlarımı, kazaklarımı, elbiselerimi, çoraplarımı ve taytlarımı aynı anda atabiliyor muyum makineye?? bunun bir zararı olur mu? atabiliyorsam derecesini falan nasıl ayarlamalıyım? ve tavsiye edebileceğiniz bir deterjan markası var mı (özellikle almanya'da yaşayanlar)?

ve son soru: regl olunca maalesef çarşafa biraz kan bulaşmış:KK43: bunun içi ne yapmalıyım? direk makineye atmadan önce elde mi yıkamalıyım?

yardım eden herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Beyazları ayır önce, açık renk kotlarını renklilerle yıkayabilirsin bu arada tersini çevirip at makinaya. Beyazları yıkarken makinaya(çamaşırların arasına) bir parça sabun koy ve yüksek ısıda yıka. Siyah-lacivert-kahverengi türünden şeyleri de ayrı bir gurup yap. Kan lekesi için de ; lekeli yeri bir parça leke çıkarıcı ile elinde yıkayıp, sonra makinaya at. İç çamaşırlarını da ayrı bir parti yap ve narin programda yıka. Kolay gelsin

Kıyafetlerini pantolon bluz çorap diye değil de, öncelikle renkli - beyaz daha sonra da kumaşlarına göre ayır. Mesela pamuklu pantolonla pamuklu bluz olur, sentetik etekle sentetik çorup olur... Birdee daha önce yıkanmamışsa renk verebilecek kıyafetler var, yoğun kırmızı, mavi renkler gibi, bunlara da dikkat etmelisin.

Valla ben siyahlar, renkliler ve beyazlar olarak ayırıyorum sonra kumaşlarına göre ayırmadan makineye atıyorum ama çok yüksek derecelerde çalıştırmıyorum, şimdiye kadar hiçbir kıyafetime birşey olmadı. Birde havluları ayrı olarak atıyorum o kadar.

Valla ben siyahlar, renkliler ve beyazlar olarak ayırıyorum sonra kumaşlarına göre ayırmadan makineye atıyorum ama çok yüksek derecelerde çalıştırmıyorum, şimdiye kadar hiçbir kıyafetime birşey olmadı. Birde havluları ayrı olarak atıyorum o kadar.

Aynen bende böyle yapıyorum. Kesinlikle sentetik, pamuklu, pamuksuz, yünlü, narin, v.s şeklinde ayırmıyorum. Yoksa bitmez. Onun yerine 40 derecede yıkıyorum. Oldu bitti.

Eğer "düşük derecede yıkamam çok lekeli çıkmaz yada hijyenik olmaz v.s" diye düşünüyorsan dikkat et, bazı kumaş tiplerini 40 derece üstünde yıkadığında çeker. Böyle durumlar için etiketlerinde zaten 40 derece v.b yazar.

Deterjan içinde renkliler için sonunda matik yazanlardan kullanabilirsin.

valla canım ben öğrenci değilim, koskoca evli ve çocuklu kadınım ama bu sorun bende de var. hala çamaşır yıkıcağım zaman onla bunu mu atsam, kaç derecede yıkasam, nasıl deterjan koysam, öff dert yani. düşük sıkcaklıkta yıkasam lekeler çıkmıyo, hele bebeğin yemek lekeleri. ben beyazları( eşimin gömlekleri, iç çamaşırlar, beyaz nevresim falan) 90 derecede yıkıyorum, çamaşır suyu da koyuyorum. renklileri de 60 derecede. bi de siyahları ayrı yıkıyorum, onların her şeye rengi çıkabiliyo çünkü. bi de yünlüler ve sentetikleri falan ve de etiketinde 40 derecede yıkayın falan yazan çamaşırları birlikte atıyorum.
herşeye rağmen bişey olursa da artık yapacak bişey yok.

havluları kaç derecede yıkıyosunuz?

havluları kaç derecede yıkıyosunuz?
Canım onları da 40 derecede yıkıyorum ben. Bence yeterli temizlik için eskiden elde yıkıyormuş insanlar sonuçta ellerinin dayanamayacağı bir sıcaklık değildir ona rağmen hijyeni sağlıyorlarsa, ben çamaşır makinesinde bi ton deterjanla 40 derecede haydi haydi sağlarım diye düşünüyorum.

Ben de birşey sorayım,
Havluları, sadece havlular olarak mı yıkıyorsunuz yoksa uygun renkli bişeyleri de makineye atıyor musunuz?

Ya aslında ben önceden havluları da ayırmıyordum, sonra annem havluların emici özelliği olduğu için diğer kıyafetlerdeki renkleri içlerine çekip soluklaştıracaklarını, grileşiceklerini vs. söyledi o zamandan beri ayrı yıkıyorum ama ne derece mantıklıdır bilmiyorum bu düşünce.

ben havlularla ic camasirlari beraber bazen 60 bazen 95te yikiyorum yanlismi yapiyorum acaba :26:

Havlular el yuz havlulari 60 derece olmali uzmanlar oyle diyo ben havlulari ,carsaflari, renklileri ,boya verenleri, ust ic camasiri , alt ic camasiri ayri yikiyorum camasirim hiiiiccc bitmiyoooo.kirli sepetinin dibini goremiyorum valla :KK43:

Keke gelince benimde hep incecik olurdu puf noktasini buldum pandispanyam bile harika oluyor.firini once 150 derecedeyken keki firina sur ve alt ust isi varya sadece alti acik tutuyosun 20 dk kadar sonra takip et iyice kabarinca ust isiyida aciyorsun ve bu defa dereceyi170 e aliyosun bu kadar.

Keke gelince benimde hep incecik olurdu puf noktasini buldum pandispanyam bile harika oluyor.firini once 150 derecedeyken keki firina sur ve alt ust isi varya sadece alti acik tutuyosun 20 dk kadar sonra takip et iyice kabarinca ust isiyida aciyorsun ve bu defa dereceyi170 e aliyosun bu kadar.

bende alt üst işi yok canım..
güzel garanti bir tarif varsa çok iyi olur.
ya bakıyorum arkadaslar yalap salap çırpıp atıyor mis gibi benimki olmuor

ben havlularla ic camasirlari beraber bazen 60 bazen 95te yikiyorum yanlismi yapiyorum acaba :26:

Yoo, çok doğru. Mantıken iç çamaşırları ve havlular yüksek derecede yıkanmalı ki hem hijyenik hemde daha temiz olsun. Bu yüzden bende havluları, pamuklu çamaşırları, iç çamaşırları atletler, gömlekler ve çarşafları 60 derece ve üstünde yıkıyorum, tabi ki renkli veya beyaz olarak ayırarak.

bende kek yapmayı beceremiyorum..
banada bir el atıverin bari..:KK14:

Canım bu zamana kadar yaptığım hiç bir kek, farklı fırınlar dahil hiç kabarmamazlık yapmadı. Öneri olarak şunu söyleyebilirim sana; her zaman ilk yumurtaları köpürene kadar mikserle. Tarifte olsun olmasın, her zaman kekin içine 1 paket karbonat at. Alt üst pek farketmiyor fırınlarda. Çünkü ben farklı fırınlarda da çok yaptım sorun olmadı. Ama turbo daha iyi olur. Yada yeni fırınlarda alt + fan var bu ayar en iyisi.

pamuklu,sentetik yünlü vs bunları nasıl tek tek ayırıp ayrı ayrı yıkıyorsunuz böyle yapmak için çok biriktirmek lazım ,ben beyazların hepsini 60 renklileri 30 da yıkıyorum kumaşın cinsine görede ayırmıyorum ,

X