Tellerim

Arkdasinki sorunlu bi dis yapisiydi anlasilan.
Bende 2 seneye yakin kullandim telleri.
O kdr asiri duzensizlik yoktu bende arkdasa nazaran. Alt on disler azilardan dolayi baski goruyordu ve yamulmustu dedigniz gibi. Beni bende bi azi dizlerin agiz icine dogru buyumesi vardi, alani daraltiyordu. O yuzden 2 sene surdu yoksa 1 sene yeterdi azilardan dolayi alttaki yamuk disler icin.
Arkdas sonradan gelen azi disler dengeyi bozdugndan bahsediyor. Dogrudur. Ama 26 yasimdayim diyosaniz bu azilar zatn cikmistir sizde, avantajlisiniz.
Bi sefer taktirdiktan sonra daha sorun yasamazsiniz.
Ayrica gec frlan dgilsiniz.
60 yasina gelincede " keske 26 yasindayken yaptirsaydim" diyeceksiniz.
Ertelemek keske demeye sebep olur.
Insan yapmadiklarindan daha pismanlik duyar. Ben iyiki yaptirmisim diyorum.
İlk fırsatta doktorla görüşcem canım.peki şeffaf telleri önerir misin

süre çok uzun değilmiş, dayanabilsen ilerde çok rahat edersin. benim kızım da üst damak kubbesni genişletip, alt çeneyi öne çeken bir aparey takmıştı. yaklaşık 3 sene çok zor konuştu, çünkü taktığı aparey üst ön dişlerini ileri itmemesi için, dilini dişlerin gerisinde tutuyordu. sabırla dayandı. görümcem de liseye giderken, diş ve çene tedavisi için headgear denilen çok zor bir aparey taktı. yani demem o ki; dayanabiliyorsan dayan dr.una söyle takmak istiyorum ama canım yanıyor, kolaylaştırıcı çözümler mutlaka vardır.
yok illa ki takamıyorum diyorsan da annenle git, tek başına gitme.

İlk fırsatta doktorla görüşcem canım.peki şeffaf telleri önerir misin

Onermem asla. Metal renklileri kullan. Cunku seffaf diyosan arkasi onu gorunur, ulasip disini fircalayamadigin yerlerde. Ornegin dis etinle disin arasindaki yerler. Sari sari gorunucek yemek artiklari. Cunku cidden bazi yerlere ulasamiycaksin. Yada ispanak yediginde yem yesil gorunucek her nerye takildiysa artik. Saklanma olasiligi sifir. O yuzden yapma.

Ayrica tavsye olarak her ne kdr ulasamadgin yerler olsada, ulasabildigin yerlere cok iyi bak tel takarken. Ozenle fircala.
Ben kucukken okula felan disci kontrol amacli geldginde( avrupada ilk okulda gelirler) " beyaz ve saglikli dislere sahipsin, boyle devam' denilen kizdim.
Hic bi curugum yoktu. Ve " aaa ne kdr beyaz dislerin var" diyede cokca duyardim etrafimdan yine.
Ama ulasamadgim yerlerden dolayi, ' zaten ulasamiyorum" diyip diger yerleride bosladim tel takilinca. Ve sonuc curukler.. dis sararmalari. Tellerle alakali olmayan yerlerde tamda.
Dis telimi cikardiklarinda o telden dolayi sararan yerler bi kenara, zamanla acildi onlar. Ama tamda dolgularla ugrasiyorum.
Sen yapma bunu.

Ve takip takmama konsunda sunu demek istyorum. Bana acil degildi dis teli. Ama ben istedim hemen biseylrin baslangicinda. Sirf ilerde " keske" dememk icin. Verdgim en dogru kararlardan biri. O disler seneler gectikce duzelmez o belli. Yaptir kurtul.

Yaş 30 ama ben de 6 aydır telliyim :) Dilini şu an kesiyor gibi olsa da inan 1-2 haftaya o kesme hissi geçiyor. Ben de 1 hafta hiçbir şey yiyemedim, dilim yara oldu şişti. Dr a çok acıyor böyle olur mu dediğimde geçecek merak etme demişti, inanmadım. Ertesi gün geçti :)
Tedaviyi yarım bırakmayı ben de çok düşündüm yüzümü değiştirdiğini düşündüğüm için ama onca acılı dönemi atlatmışken bırakma bence tam olsun. Şu an çok memnunum bırakmadığım için

Yok 1-2 haftalık bir şey değil.. ön dişlerim de zaten vardı 3 senedir takıyorum tel ama en arkaya içe taktığı braket 2 aydır orda ve acayip kesiyor yani peçete koyuyorum 1 2 saate kesiyor bazen daha kısa sürede dilim mahvoldu 2 aydır konuşamıyorum bile tükürük yutarken dil hafif oynuyor ya o zaman bile kesiyor yani

Yeri değil ama devlette mi taktirrdiniz yada devlette yani çapa çağını vs hastanelerde tel taktiran var mı acaba
Özelde taktırdım devlet hastaneleri çok geç çağırıyor ya mesela 8 yaşımda muayene için gitmiştim devlete biz sizi aricaz dediker 14 yaşımda aradıar

süre çok uzun değilmiş, dayanabilsen ilerde çok rahat edersin. benim kızım da üst damak kubbesni genişletip, alt çeneyi öne çeken bir aparey takmıştı. yaklaşık 3 sene çok zor konuştu, çünkü taktığı aparey üst ön dişlerini ileri itmemesi için, dilini dişlerin gerisinde tutuyordu. sabırla dayandı. görümcem de liseye giderken, diş ve çene tedavisi için headgear denilen çok zor bir aparey taktı. yani demem o ki; dayanabiliyorsan dayan dr.una söyle takmak istiyorum ama canım yanıyor, kolaylaştırıcı çözümler mutlaka vardır.
yok illa ki takamıyorum diyorsan da annenle git, tek başına gitme.

Kızınızın teli gerekliymiş sanırım bu kadar zahmet verdiğine göre.. benim tamamen keyfi olduğu için katlanmak istemiyorum açıkçası çünkü arka dişim hariç bütün dişlerim dümdüz ve o diş ileride de bir sorun yaratmayacakmış.. teşekkür ederim yorumunuz için:)

Bundan 2 ay kadar önce doktora gittiğimde doktorum artık tellerimin çıkacağını söyledi. Ama arkada yamuk bir dişim daha vardı, bende o dişi gösterdim. 'İstersen orayı düzeltmeyide deneyelim ama oraya tel takarsam dilini keser, bir de çok ağrır. Zaten orası sana ileride problem yaratmaz. Estetik açıdan diyorsan gözükmüyorda ama sen bilirsin.' Dedi. Bende taktırmamaya karar verdim ve ölçü aldıktan sonra çıktım odadan.
Buraya kadar tamam.

Çıktıktan sonra babam aradı. Bende anlattım durumu artık çıkıyor diye. Telefonda öyle bir bağırıyor ki ben zaten o dişin için para verdim falan. Sonra geldi dişçiye, aynı gün içerisinde tekrar doktorun yanına girdik ve doktora 'bu arkadaş biraz korkmuşta biz o dişide düzeltmek istiyoruz.' Dedi. Doktor bana söylediklerini ona söylesede fayda etmedi ısrar kıyamet oraya teli taktırdı.

Şimdi benim o tel takılan yere lastik takmam gerekiyor. Alt dişimin iç kısmından üst dişimin dış kısmına takmam gerekiyor hemde. Ama takınca ağzımı dahi açamıyorum öyle bir ağrı yapıyor. Bir de 2 aydır neredeyse çorbayla besleniyorum, konuşamıyorum doğru düzgün dilimi çok fena kesiyor orası. Tükürüğümü yutarken bile kesiyor dilim hafif hareket ettiği için. Peçete koyuyorum peçeteyide kesiyor. Annem bu halimi görünce konuştu babamla, babamda ne yapıyorsa yapsın çıkartsın istiyorsa dedi.

Şimdi sorunum şu ben gidip doktora ne diyeceğim? Dalga geçer gibi olmaz mı çıkartmak istiyorum diyince? Azarlar mı beni? Sonuçta ölçüyü aldık sonra vazgeçtik düzeltelim orayı tarzı bir şey oldu, ondan sonra yine gidip arkadaki teli çıkartalım deyince saçma olacak gibi geliyor. Ne yapmalıyım?
Seni suçlamaz doktor. Zaten biliyordu, uyarmıştı. Git çıkart. Eziyet çekme boş yere.

Özelde taktırdım devlet hastaneleri çok geç çağırıyor ya mesela 8 yaşımda muayene için gitmiştim devlete biz sizi aricaz dediker 14 yaşımda aradıar
Hamgindevlette gittin peki birde ne gibi bir yol.izlendi mesela benim dış etlerimduzelmeden tel takmiyorlar ayrıca sana ne kadara patladı bu

Hamgindevlette gittin peki birde ne gibi bir yol.izlendi mesela benim dış etlerimduzelmeden tel takmiyorlar ayrıca sana ne kadara patladı bu
Çapa diye hatırlıyorum yanlış olmasın.. banada önce diş etlerimin düzelmesi gerektiğini söylediler, 1 ay boyunca diş etlerimide fırçaladım toplamaya başladı sonra takıldı.. 4-5 bin civarı bir şeydi sanırsam

Çapa diye hatırlıyorum yanlış olmasın.. banada önce diş etlerimin düzelmesi gerektiğini söylediler, 1 ay boyunca diş etlerimide fırçaladım toplamaya başladı sonra takıldı.. 4-5 bin civarı bir şeydi sanırsam
Baya tutuyormuş yaaa çapa ya gitmesi de ölüm ama malesef randevu alması falan

Back