televizyon yasaaaak....

kalemkitap2

Kapsama Alanı Dışında !
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2006
1.977
6
Kaynak: www.ntvmsnbc.com /

Seattle’daki Çocuk Hastanesi ve Bölge Tıp Merkezi’nin yürüttüğü araştırma, okul öncesi dönemde çocukların günde televizyon izledikleri her saatin gelecek yaşamlarında yüzde 10’luk bir dikkat dağılımına neden olduğunu gösterdi.

Araştırmanın, televizyon izlemenin dikkati yoğunlaştırma süresini kısalttığına ilişkin bulguları desteklediği ve Amerikan Pediatri Akademisi’nin 2 yaşından küçüklere asla televizyon izlettirilmemesi yönündeki tavsiyesini haklı çıkardığı belirtildi.

Araştırmacı Dr. Dimitri Christakis, "Çocukların televizyon izlememesini gerektiren pek çok sebep var. Diğer bazı araştırmalar da televizyon izlemenin çocuklarda obezite ya da agresifliğe sebep olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

Beyinleri sürekli yeniden şekillendiriyor
Pediatrics dergisinin Nisan sayısında yayınlanan ve yaşları bir ila üç olan iki grup çocuk üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları, televizyonun çocukları aşırı şekilde uyardığını ve gelişmekte olan beyinlerini sürekli olarak yeniden şekillendirdiğini ortaya çıkardı.

Hükümetin desteklediği araştırmaya 1345 çocuk katılırken, ailelere de çocukların televizyon izleme alışkanlıkları ve 7 yaşına geldiklerinde dikkat bozukluğu yaşayıp yaşamadıklarına dair sorular soruldu. Sürekli televizyon izleyen çocukların konsantrasyon zorluğu çektiği, durmaksızın ve düşünmeden hareket ettiği ve çabucak kafalarının karıştığı belirtildi.

Dikkat sorunu yaşatıyor
Araştırma sonuçlarına göre, ABD’de 1 yaşındaki çocukların yüzde 36’sı hiç TV izlemiyor, ancak günde bir ya da iki saat televizyon izleyen yüzde 37 civarındaki çocuğun yüzde 10 ya da 20’sinde dikkat sorunu yaşama riskinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Günde üç ya da dört saat televizyon izleyen yüzde 14’lük kesimin ise hiç televizyon izlemeyen çocuklara göre dikkat bozukluğu riskinin yüzde 30-40 oranında arttığı kaydediliyor.

Üç yaşındaki çocuklarda televizyon izlemeyenlerin oranı sadece yüzde 7 iken, bu yaştaki çocukların yüzde 44’ü günde bir ya da iki saat, yüzde 27’si dört saat, yüzde 11’i beş ya da altı saat ve yüzde 10 civarı da günde yedi saat ya da daha fazla süreyle televizyon izliyor.

2 yaş altındaki çocuklara televizyon yasak
Amerikan Pediatri Akademisi, sosyal, duygusal ve zihni yeteneklerini olumsuz etkilediği için 2 yaş altındaki çocuklara asla televizyon izlettirilmemesi uyarısında bulunmuştu.

Çocuk eğitim programları yapan Susam Sokağı yapımcıları da araştırma sonuçlarını değerlendirmeye alacaklarını açıkladı

benim kızımmda acayip tv hastası ve daha 22 aylık.ama sadece baby tv yi seyretttiriyorum.acaba bi zararı olur mu?ççocuğun gelişimi açısından çook yararlı şeyler var.

baby tvyi bende seyrettiriyorum(kızım 5 aylk ama renkleri ölee canlı ki ilgisini çekiyo) ve çevremdeki her çocuğa seyrettiriyorlar.yabancı dil seçeneği var.ayrıca uzmanlar hazırlıyo .benim yazım bence reklamlar video kipler için geçerli...

bizimki baby tvci oldu çıktı:)

Aynen bizimki de öyle. Ayrıca baby tv nin zararlı olduğunu düşünmüyorum ben. Mesela kendimden örnek vermem gerekirse, geçen gün baby tv. de oğlum bir pogram izledi. Velilerle beraber, cocuklar kutuların içine kamışlar atıyorlardı işte doldurup boşaltıyorlardı, topların üzerine çıkıp oturmaya çalışıyorlardı ve buna benzer eğitici oyunlar oynuyorlardı. 1 saat sonra oğlumda aynılarını taklit etmeye ve yapmaya başladı. Onun haricinde bir çok eşya, hayvan vs. isimleri resimleri ile beraber tanıtılıyor çocuklara. Bu nedenle zararı olabileceğini düşünmüyorum.

Ben cocuk gelisimi üzerine okuyorum. vE SIZE SÖYLIYEBILECEGIM SU, cocugunuzun televizyon seyretemsi iyi degil cünkü gelisimini hatta dil gelisimini olumsuz yönde etkiliyor. Televizyon izlerkene cocuk mesela orda diyaloglari dinliyor, ve bir sorusu var bunu televizyondaki kisilere soramaz, böylece cocugun kendi konusmasi kisitlaniyor. vEYA ANLAmadigi birseyi soramiyor. Birde televizyondaki resimler kesitler cok cabuk gecitgi oicin , cocuklar cogu seyi algilayamiyor bile. BU dil gelisimini cok olumsuz yönde etkiliyor.

Televizyon fazla izletmeyin derim, resimli kitaplara baksin, oyunlar oynasin bu gelisimini olumlu yönde etkiliyor:1yes2:

umarim biraz yardimci olabilmisimdir.

Ben cocuk gelisimi üzerine okuyorum. vE SIZE SÖYLIYEBILECEGIM SU, cocugunuzun televizyon seyretemsi iyi degil cünkü gelisimini hatta dil gelisimini olumsuz yönde etkiliyor. Televizyon izlerkene cocuk mesela orda diyaloglari dinliyor, ve bir sorusu var bunu televizyondaki kisilere soramaz, böylece cocugun kendi konusmasi kisitlaniyor. vEYA ANLAmadigi birseyi soramiyor. Birde televizyondaki resimler kesitler cok cabuk gecitgi oicin , cocuklar cogu seyi algilayamiyor bile. BU dil gelisimini cok olumsuz yönde etkiliyor.

Televizyon fazla izletmeyin derim, resimli kitaplara baksin, oyunlar oynasin bu gelisimini olumlu yönde etkiliyor:1yes2:

umarim biraz yardimci olabilmisimdir.

Evet haklı olabilrsin Yasemin. Bende duymuştum bunu dil problemi olabileceğine dair. Özellikle reklamların hızlı bir sirkülasyonu olduğu için daha da zararlı olduğunu duydum. Normal kanlları ise izletmemeye özen gösteriyorum zaten.Ama çocuk gelişimi kanalı olduğu için günde 1 saat izlemesine izin veriyorum açıkçası.

benim oğlum reklamsız yemek yemiyor birazda bizim suçumuz bu .babya tv izliyor ama reklamları tercih ediyo daha çok

gercekten dogru katılıyorum sana ınsanın yıyesı yoksa bıle yemek gecıyo aklından...

Televizyon izlemenin çocuklar üzerindeki etkileri çoğunlukla olumsuz. ben çareyi çocuklar için hazırlanmış eğitici cd lerle çözdüm sayılır. tabiki evde televiyon kapanmadığı için ben dikkatini başka yönlere çekmeye çalışıyorum.ama sadece ben.....

problem televizyon olmasi degil vcd, veya dvd olsun bunlardada ayni etkiyi görebiliyoruz. Bol bol Kitap okyun cocuklarinizla ve bol disariya cikin, cocuklar hareket ettiklerinde ögrenirler ve kendilerini gelistirebilirler:1yes2:

yaseminhh ypok sormadım dr ama çok hareketli olduğundan reklamla duruo sadece o yüzden yiyo

anladim bu olabilir ama hayati boyuncada reklemlarin önünde yemek yedirmeyi düsünmüyorsunuz herhalde??? Bu yüzden bence doktorunuza bunu bir danisin, hyperaktiv olabilir yada simdi en iyisi doktora bir sormak.

problem televizyon olmasi degil vcd, veya dvd olsun bunlardada ayni etkiyi görebiliyoruz. Bol bol Kitap okyun cocuklarinizla ve bol disariya cikin, cocuklar hareket ettiklerinde ögrenirler ve kendilerini gelistirebilirler:1yes2:

canım bazı söylediklerine katılıyorum. ama cd v.s. onlardanda epeyce şey öğrendi. zaten onların oyundan başka telaşı yok. ama beni görünce kucağımda oturmak istiyor. başka bir şey yapmak istemiyor. bende televizyon izletmek yerine cd oylıyorum. birde masal kitabımız.:a015:

kızlar benm oğlumda 3 aylık 2 haftadır kanepeye yatırdığımda televizyona başını çeviriyo ve bakıyor hareketler ve renkelri görüyor sanırım ondan ağlayan çocuk susyor bende endişeleniyordum tv seyretmesi konusunda bebeğimin sağlığı açısından zararlı olurmu diye.gözlerini etkilermi acaba şaşılık yaparmı onu merak ediyorum bende.izlettirmeme taraftarıyım ama :KK43:

bence gercekte zararlı ama çogu anne çocugunun televizyon basında geçirdiği zamanları fırsat bilip iş yaptıgı için umursamıyor bile...
benim 2 yegenim var...ikiside televizyon ve bilgisayar manyagı...kucuk olan yumurcak tv hastası...24 saat izle de izler...bence 1-2 saat izlemesinde sorun yok ama butun gununu tv karsısında gecirmeleri sakıncalı...biz eskiden sürekli yaz kıs dışarılarda arkadaslarımızla oyun oynardık...şimdiki çocuklar bu yönden çok pasif...

bence gercekte zararlı ama çogu anne çocugunun televizyon basında geçirdiği zamanları fırsat bilip iş yaptıgı için umursamıyor bile...
benim 2 yegenim var...ikiside televizyon ve bilgisayar manyagı...kucuk olan yumurcak tv hastası...24 saat izle de izler...bence 1-2 saat izlemesinde sorun yok ama butun gununu tv karsısında gecirmeleri sakıncalı...biz eskiden sürekli yaz kıs dışarılarda arkadaslarımızla oyun oynardık...şimdiki çocuklar bu yönden çok pasif...

arkadaşa katılıyorum.tv nin özellikle 3 yaş altı çocuklar için zararlarını bizzat yaşayan bir anne olarak lütfen çocuklarımızı tv önünde beslemek ve iş yaparken oyalanmaları için tv açmak rahatımıza gelmesin.hem zihinsel hemde fiziksel bir çok zararı var.hareketsizliğe alışan çocukların hem motor becerileri gelişemiyor hemde şişmanlık problemi yaşıyor.psikolojik etkileri de cabası...

X