TDK 'kirli'yi böyle tanımladı: Aybaşı durumunda bulunan kadın!

şimdilerde böyle söyleyen hiç duymuyorum ama eskiden kadınlar kirlendim derdi, hatta bazıları "kirliyken yaptığın kek tutmaz" falan derdi:KK53::KK53::KK53: çocukluğumdan altın günlerdinden inciler:olamaz:
Evet eskiden kirlendin mi diye sorarlar ki bizim cevrede hala kullannlar var
Haberi yapanda niyet baska heralde oturup sozluk anlamlarina mi baktilar acaba tek tek:confused:

49651_oda3c.jpg

Sensin kirli!
Şahsım adima "pislik" kelimesini TDK da yazayım.
Cinsiyet ayrımı yapan, kadının hakkına, hürriyetine gasp eden, seçme seçilme hakkını elinden alıp tecavüz eden ve kadının kadın olarak doğurganlık-en yüce olması gereken aybaşı nı 'kirli' diye tanımlayan(erkek)

Bdv de bir konu okumuştum bir kere, açan üyeyi hatırlamıyorum, adetliyken kendini çok pis hissettiğini, sürekli yıkandığı halde bu histen kurtulamadığını falan yazmıştı. O konuyu okuduktan sonra uzun bir müddet etkilendim ve bende adetliyken kendimi hep çok iğrenç hisstmeye başlamıştım. Önceden sadece verdiği sıkıntılardan yakınırken şimdi bir de kendimi kirli bir yaratık gibi görmeye başlamıştım o aralar ki hala tam anlamıyla atlatamadım da doğrusu, çok etkilendim nedense. Yani kadınlara zamanında kabul ettirilmiş öyle saçma sapan şeyler var ki, kadınlar da buna inanıyor bir süre sonra. Kuralları belirleyen toplumdur aslında. Biz ve bizden sonraki nesil pek çok yanlışı düzeltecektir umarım, her şey bize bağlı.

İnsallah ban yemem ama kuranda da esleriniz temizlendikten sonra size helal klınan yerden yaklasin demez mi... demek ki malesef islam da kirli olarak goruyor ki temizlendikten sonra diyor... Bazı seylerede cok takilmamak gerek sırf muhalefet olmak icin elestirmek bana pek mantıklı gelmedi su konu... Adet kanıda pistir ayrıca yahu sizde kutsallastırmayaydınız iyidi...

Çokta abes gelmedi açıkçası ben de kullanıyorum bu kelimeyi.Bazen abartıyormuyuz ne bazı şeyleri.

Ben hic Aybaşı haline kirlendim diyeni duymadim. Hastalandim derdi bizim büyükler. Bize de oyle gecti.
Benim reglim bir gun gecse dengelerim bozuluyor. Ne demek kirlendim, aksine temizleniyorsun..

İnsallah ban yemem ama kuranda da esleriniz temizlendikten sonra size helal klınan yerden yaklasin demez mi... demek ki malesef islam da kirli olarak goruyor ki temizlendikten sonra diyor... Bazı seylerede cok takilmamak gerek sırf muhalefet olmak icin elestirmek bana pek mantıklı gelmedi su konu... Adet kanıda pistir ayrıca yahu sizde kutsallastırmayaydınız iyidi...

Kuran'da evet oyle gecer. Ama ondan önce " O, insana rahatsizlik veren bir haldir" diye gecer. Yani kirlilik olarak gecmiyor. Rahatsizlik veren bir durum olarak geciyor ki öyle.
Temizlenmek deyimi de yikanmaktir yani. Kirli oldugun icin degil burdaki, kadina rahatsizlik veren hal bitince o rehaveti ustunden atmak..

Nasil travma olmaz?? Cinsellik duydugum en igrenc seydi. Kimin aklina gelir erkegin pipisini oraya koymayi! Yurtdisinda yasadigimiz icin hatta ögretmene diyordum "sen yalnis biliyorsun, Türklerde böyle birsey yok" diye tutturmustum :KK70:

Yani senin yerinde olsam "gözümde birsey vardi" konusmasini tercih ederdim :KK70:
İnsan insana öyle şey yapar mı kararsız? :KK70: :KK70:

Kutsallaştırmak... Herhangi bir şeyi kutsal olarak nitelendiren biri değilim ama şundan dolayı kutsal olarak görülebilir. Üremek için adet görmek zorundasınız. Ve erkeğin aksine kadın doğurgandır, yani hayat verendir, hayat verebilmesi için de adet olması lazım.
Bütün pagan inançlarından dişiliğin kutsal olmasının sebebi de budur, kadın yaratır, doğurur, can verir.
Benim için son derece sıradan biyolojik bir olay, ama kutsallığı hangi açıdan baktığınıza bağlı. Adet kanı da elinizden akan kandan daha pis değildir.

Şu an kirliyim, hem de çok kirli, öğğğğğüm, kirlendim dün, kirletildim, anavatan kan ağlıyor :KK43:((

Saçma ötesi saçma ama maalesef bu ülkede adet olan birçok kadın kirliyim terimini kullanıyor. Bu aslında hoş değil, dinle de ilgisi yok ama TDK bazen halk arasında kullanılan terimleri de veriyor. Çok kadının orada burada kirliyim dediğini duyan ve böyle deme adetliyim, aybaşıyım falan de diye düzelten biriyim ama alışmışlar ve çokça kullanıyorlar...

Dervişin zikri ne ise fikri de o imişbasımızdakilerin aklı belden
aşağı çalışıyor

Ben de hiç hoşlanmam ama bu şekilde bir kullanım var malesef. Halk tarafından kullanılan bir anlam varsa bunun sözlükte yer alması da anormal değil. TDKnin daha önceki örnekleri fiyaskoydu ama bu tanımda bir sıkıntı yok bana göre.

Neden şaşırdık ki? Senelerce kuyumcu çantalı kaynanalardan sözde modern gelinlere kadar herkes adet halini "kirliyim" diye tanımlamadı mı?

Kadın kendine onu derse halk dilinde kabul gördüğünden, TDK gibi bir kurumca bile somutlaştırılması çok normal........ Ne diyeyim ki..

X