Tasarruf etmek, Alışkanlıkları değiştirmek

Yarın kızımı dr götürücez

Ablam ev hediyesi altın almış
Birikime eklenmiş oldu.

Çeyiz bana aşırı saçma geliyor.
Keşke çeyiz olmasaydı o paralarla belki iyi bir araba alınırdı ne biliyim belki altın.
Millet ne der diye alınan tabak çanaklar
Yatak örtüleri
Dantel setleri
Vitrinler
İçine süs diye konulan kadehler,fincanlar

Ben evlenirken çok paralar harcadım.
Ve sonrasında esyaları cok dagıttım.
Ama bazı fuzuli seylerden kaçabildiğim kadar kaçtım.
Evimde vitrin yok
Ev görmeye gelenler 'Ayyy ileri doğru alırsın' diyenler.
Almıyacağım dediğimde şaşıranlar.
Neyse ki evren beni duydu ve modası geçti.
Sadece oturma odamın oluşu.
Zigon yerine büyük orta sehba almam
Paspas sevmemem.
Sandık almayışım.
Ve bunlara rağmen düğünden sonra 16 bin tl borç
Beyaz eşya, perdeler ve düğün salonu dışında hersey bize kaldı.
Gelinlikten, kuaföründen, eşyasından, nikahına kadar herseyi kendimiz yaptık.
Yinede üstesinden ii geldik, her zorluklara karşı durduk.

Öylesine aklıma geldi yazıyım dedim.

ah canım bizim düğünümüzde ailelerden bir kuruş katkı olmadı 36 bin kredi ödedik iki ayrı şehirde düğün yaptık hangi akla hizmetse gelen gelirdi sanki
elimizdeki biriktirdiğimiz 25 binde harcandı
bir sürü masraf oldu

Aynen boşu boşuna harcanan paralar,
sonrasında yaşananlar,
bugün ki halimize şükür.

Ay aklıma getirdiniz benim de. Ne safmışım, bir dünya gereksiz, elalem ne der diye alınmış bir tok ıvır zıvır. 12 sene öncesinin parası ile 600 liraya aldığım ve birtek çeyizde serdiğim yatak örtümü dolabın üstünde gördükçe hala delleniyorum: )
30 bin borç ile çıktık bizde. Bir sene boyunca ödedik. Araba da alınabilirdi, ev peşinatı da yapılabilirdi. Şimdiki aklım olaydı kimseyi dinlemezdim...

İnş bu hataları bizde çocuklarımıza yapmayız.
ben yatak örtümü anneme verdim kullanıyor.
Benimde birikimim gitmişti ve taksitleri devam eden ıvır zıvırlar vardı.

Ben çok şanslıydım, eşimin birikimi vardı ve borçsuz evlendik.
Paranın büyük kısmı duruyor, ben harcamadığımız her kuruşu kar bildim.
Tek koltuk takımı aldım. Vitrinim yok zaten alsamda içi boş kalırdı.
Ağır yatak örtüsü almadım. 5 aydır kullandığım incecik güpürlü yumuşacık pikeli bir takım aldım.
3 adet nevresim açtım gerisini hediye hazır olur diye saklıyorum.
Çay seti su seti almadım hala 8 liraya aldığım ince belli bardak ve 20 tl lik porselen tabaklar ile çay ikram ediyorum. Su setine büyük paralar dökmedim.
Ama tekrarı olmayacak hiç bişeyde aklım kalmadı, evimdeki eşyaları seviyorum ve kenardaki paramızı ziyan etmedim.
Evlenme heyecanı ile yapılan borçlara çok üzülüyorum.

Son düzenleme:
çeyizim önceden yapılmıştı birikmişimde vardı , iki düğün yapıldı , iki aile emekli zaten biz çoğu şeyi yaptık , eşim ailde sevilen birisi beyazz eşya amcası , yatak odasınıda patronu destek çıktı , ben, arayan neyine eskik alalım diyenler çok oldu . ev alma niyetim olduğu için ilk 1+1 dr oturdum , iki çekyat aldım bir masa , tv falan , tülleri bile en ucuzu hangisi ise o . hiç te pişman olmadım valla , hani şunu aldım da pişman olduğum diyebileceğim pek bişey yok ... düğünü fazla borçlanmadan yaptık , takıları da sayıp elime verdiler, altınları bozdurup borçları falan kapattık , bilezikleri ben aldım , ev için bozdurdum evimizi aldım yine fazla abartmadan dayadım döşedim , yemek odası takımım yok almam da ferah olsun indir temizle yeniden dizz zaman kaybı

çok zorlanmadık biz , bişey de gözüm kalmadı , aileler de ellerinden geldiğinde destek oldu .
, siz nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben hala elimde olunca yada denk gelirse düğün için iki ailede takacaklarsa çeyrek yada para verir,m . her memlekete gittimizde oğluma bişeyler takılır ilk görenler falan harçlık verirler bu yazın üç çeyreği oldu , birisini kv verdim mesela , yakında düğün vardı orda takın diye , bizim aramızda böyle şeyler olur , eşimin haberi sonradan olur , gelin kaynana arasına beni sokma der karışmaz :) şimdi orda gün yapacaklar , kv beni aradı girmek isterseniz girin ben burda yemeği veririm elinize toplu para geçer dedi , eşimle bende girdik , aylık 200 tl vericez

nasıl konu değişti bende anlamadım :)

Ben böyle yaşayan ince hesaplar yapmayan insanların çok daha kolay mal sahibi olduğuna maddi anlamda ferah içinde yaşadıklarına inanıyorum
Sizi tebrik ederim, kayınvalideniz ile ilişkiniz hoşuma gitti.

Bende eşyalarımı seviyorum.
çay seti bende almadığım, o gümüş tepsiden yok bende.
Kısabildiğim kadar kıstım.
Hatta ev görmeye gelenler çok sade ev, değişik yeni gelin evi gibi değil dediler.
Yinede bazı seyleri aldığım için pişmanım.
Bazı baskıların altında kaldığım içinde...

Ne güzel altınları siz almışsınız o yüzden siz ödüyorsunuz.
Keşke bize de verselerdi zamanında.
Benim şuanda 1 odam boş hiç rahatsızlık duymuyorum.

Çeyiz için alınan ıvır zıvır çok gerçekten
Bende süslü yatak örtülerinden almadım zaten kullanmayacağımı biliyordum
Ama bardak takımı aldım ki çok gereksiz keşke almasaymışım
el alem 1 gün görecek diye yıllarca evimizde yer kaplayan ürünlere dünyanın parasını ver gerçekten çok anlamsız
bende hediye yerine altın ya da nakit para verilmesinden yanayım
oğlum için de verilen harçlıkları ayrıca biriktiriyorum
geçen akşam mutfak çekmecemi düzenledim 3 boy büyük 2 boy küçük çırpıcım var hangi kafayla almışım şaşarım

Ben böyle yaşayan ince hesaplar yapmayan insanların çok daha kolay mal sahibi olduğuna maddi anlamda ferah içinde yaşadıklarına inanıyorum
Sizi tebrik ederim, kayınvalideniz ile ilişkiniz hoşuma gitti.
şükür 9 yıldır daha sıkıntımız olmadı , bazen diyoruz bişey olsa da kavga etsek böyle günlük gülistan olmuyor hep :) rabbim kimsenin ağzının tadını bozmasın inş.

Ne güzel altınları siz almışsınız o yüzden siz ödüyorsunuz.
Keşke bize de verselerdi zamanında.
Benim şuanda 1 odam boş hiç rahatsızlık duymuyorum.

aynen belki zamanında alsalardı , bende sonradan destek çıkmazdım , şimdi içimden geliyor , anneme de sorarım ne takıcan diye . orda ki düğüne gelemeyenler olmuş ben döndukten sonra , kv aradı beni 2 yada 3 dü galiba çeyrek getirmişler , emanetin var diye , onları da almadım at dedim zulana lazım olur ...

ama en çok hoşuma giden , hamile olduğum haberini verdiğimizde hacca idiler. duanıza torununuzu katın deyince bir çığlık . önümüz bayramdı onlar yok . görümcem tam altın parası kadar para verdi , gelince elini boş koyma , müjdesi yerde kalmasın demiş .. parayı alan bir ben , bir hafta boyunca ''müjdemi isterim hala oluyorsun deyip sürekli elini uzatıp da beş kuruş alamayan bir eşim oldu :)

Ne güzel canım herşey de destek oluyorsunuz birbirinize,
Sevinçlerinize ortak oluyorsunuz.
Bize öyle müjde parası veren olmadı

hiç çeyizim olmadı bizde öyle bir kültür yok. babam bir ev verdi sağolsun evlenmeden üstüne yapalım dedi nolur nolmaz hayat bu. eşimle o evde birkaç sene yaşadık çok küçük bir evdi ama babamın hatırası o yüzden hiç satmadım. düğünü eşim ve ben tasarladık, yeşillikler içinde deniz kenarındaydı mekan ve kimseden yardım istemedik zaten düğüne de sadece sevdiğimiz arkadaş eş dostu çağırdık çok eğlendik hiç borç yapmadık bütçemiz kısıtlıydı ona göre ayarladık çok şükür. hey gidi günler. dokuz sene oldu sanki dün gibi.

Ne güzel ilişkiniz, bizimkine benziyor. Sağolsun hep yanımdadır kayınvalidem... Oğluma şansın sen der hep: )

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…