- 30 Aralık 2009
- 22.676
- 88.240
- 40
Hep oyleyimdir ; )Cok romantiksin.
Bence de karışmasın. Dini diline dolayanlar belli hanımefendi.hadi lider olsun ama adamca başörtüsüne karışmasın ezana karışmasın dini diline dolamasınn yok ezan türkçe olsun demesinn.. daha sayayımmı yoksa başa gelmiş saygı duysun ve hakları gözetsinn..
Ee sen anlamadığın halde inanıyorsun bu daha acı değil mi? İnsan hiç zahmet edip dinini araştırmaz mı? Ya da en doğrusu insan ilk önce dini araştırır sonra o dine inanıp inanmayacağına karar vermez mi? Bak senin dinini sana anlatıyoruz. Bu senin için ne kadar utanç verici farkında değil misin?eee o zaman niye soruyorsunuz yok kuma gelse yok şeriat gelse inandığın bir dini sen anlayamıyormusunn..
Aha fetvamizda geldi sıcak sıcak buyurun hanımlar sofraya ! kapanin elinde kalır o derece ilim yüklü :)Bence de karışmasın. Dini diline dolayanlar belli hanımefendi.
Ezanın Türkçe olmasında da dini hiçbir sakınca yok. Yani ben anlamıyorum. Müslümanım diyen bir insan açıp kendi dinini gereklerini biraz olsun araştırmaz mı?
Ezan dini bir farz değildir. Eskiden insanlar Arap yarımadasında tarım ve ticaretle uğraşırlarmış. Saat teknolojileri gelişmemiş. Alarm diye bir şey yok. Hal böyle olunca da namaz vakitlerini unutabiliyor ya da karıştırabiliyorlarmış. İşte insanlar sokakta iş yaparken namaz vakitlerini hatırlatmak için ezan icat edilmiş. Sesi gür biri yüksek bir yere çıkıp insanları namaza davet etmeye başlamış. neden Arapça dersen, çünkü ezan uygulamasına ilk Medinede başlanmış. Arapları İngilizce namaza çağıracak halleri yok değil mi? Oysa ki mesela İslam Arap yarımadasında değil de Fransada, doğsaymış bu sefer de Fransızca okunurmuş.
Yani Arapçanın bir kutsiyatı yok. Ona kutsal anlam yükleyen KİMİ cahiller.
Ha ben şahsen Arapça okunmasından rahatsız değilim, sonuçta artık gelenek halini almış, ama ezanı Türkçe okutanlara da dinsiz atfetmek İslamı bilmemekten geçiyor ve çok abes.
Sözün özü ezanın Arapça olma gibi bir zorunluluğu dinen, hatta en başta ezan zorunluluğu yok. Ezan okunması bir farz değil yani.
Bunu bizzat din hocamıza sordum. Kendisi o sıralar Saadet Partiliydi hatta. Hatta şunu da sormuştuk: Hocam ezan okunurken yatılmaz diyorlar doğru mu? O da öyle bir zorunluluk yok, ama kalkıp dinlersen hoş bir jest olur, ezan sesi insanın yüreğini yumuşatır demişti. Ama dini bir zorunluluğun yokmuş. Bana inanmıyorsan Diyanet İşlerine mesaj at sor bakalım ezan farz mı değil mi?Aha fetvamizda geldi sıcak sıcak buyurun hanımlar sofraya ! kapanin elinde kalır o derece ilim yüklü :)
Ben öyle de istemem valla.Şeriat, Arapça kökenli bir sözcük olup; "yol; mezhep; metod; adet'' demekmiş.
Yani burada kullanıldığı anlamıyla Kuran hükümlerine göre devletin hareket etmesi.
Tamam çok güzel, şeriat olsun.
Ama bunu savunanların da lider olarak seçtikleri o zatı muhterem de şeriattan nasibini alacaksa ben de varım şeriata.
Hadi bakalım hodri meydan.
Şeriatı hakkıyla uygulayan bir ülke bile gösteremezsiniz.Neden?Ben öyle de istemem valla.
Şeriatle yönetilen ülkeleri de görüyoruz. Şeriati geçtim İslami Cumhuriyetler bile... Neyse ya.
Yukarıdaki yazımı tekrar okur musun? Kendim de dedim beni Arapça okunması rahatsız etmiyor, gelenek olmuş diye. Hatta sesinden de rahatsız değilim bunu da dedim. Sadece farz değil ve Arapçaya kutsiyet yükleyen bizleriz. Yani bir yandan Müslümanlık evrenseldir deyip, bir yandan Arapçaya ve Araplara kutsiyet yüklemek abes değil mi? Kaldı ki Arapların İslamın imajına verdiği zararı hiçbir dinsiz vermedi. Yani Araplardan nefret edilse yeridir. Araplaşmayı İslamla özdeşleştirmek en başta İslama zarar verir. Adamlar baştan aşağı iğrençlik.Diyanet İşleri daha ne dediğini doğru düzgün bilmiyor ne diye onlara telefon acayim milenaJesenska öğrenecek daha sağlam kaynaklar varken kaldı ki ezan sesi duyarken evet yatabilirsin kalkmak sadece saygından dolayidir dini bir yükümlülüğü yoktur bu konuda senden farkli konusmuyorum o ayrı üstteki dediğin aynı ayrıca dini vecibeler sadece farzlardan ibaret değil sünnet kıyası fukaha edillei seriyye ve İçtihadi kavramları da kapsar
bak tartışmıyorum diyorsun o zaman bana niye soruyorsun git merak edip öğrenmek istiyorsan listeni yap ve akılı bir hocaya sorr..