Tarihin Büyük Yalanları

ekrkebkafk

Nirvana
Kayıtlı Üye
21 Nisan 2007
703
4
“Tarihin Büyük Yalanları” adlı kitaba göre, tarihin en ünlü kadınlarından Kleopatra sanıldığı gibi Mısırlı değil, Yunanlıydı. Böyle sanılmasının nedeni, ailesinin 300 yıl kadar Mısır’da yaşamasından kaynaklanıyordu. Ayrıca Kleopatra, bazı filmlere konu olduğu gibi güzel bir kadın da değildi. Kleopatra’nın “kanca gibi çirkin bir burun ve tombul bir surata” sahip olduğu, Antonius’un onuruna bastırdığı Roma sikkelerinden de belirlenebiliyordu.
Roma’yı yaktığı söylenen Neron’un ise bu yangınla hiçbir ilgisi yoktu. Roma yanarken 25 kilometre uzakta bulunan Neron, yangından sonra evsiz-barksız kalanlara barınaklar yaptırdı, mısırın fiyatını düşürdü ve diğer bölgelerden yiyecek getirtti.


ANTOINETTE’İN SÖZÜ DEĞİL
Kitapta, Fransız Kraliçesi Marie Antoinette’e ait olduğu sanılan ünlü “Ekmek yoksa pasta yesinler” sözünün de Antoinette’e ait olmadığı iddia edildi.
Bu sözün kaynağını bulmak isteyen araştırmacıların yıllarca uğraştığı belirtilen kitapta, sonunda bir araştırmacının, bu sözü ünlü yazar Jean-Jacques Rousseau’nun “İtiraflar” adlı kitabında “genç bir prensese mal ettiğini” tespit ettiği bildirildi.


NAPOLYON’UN BOYU
Kitapta, Napolyon’u “bütün dünyayı yönetme kompleksine” sürüklediği iddia edilen kısa boyuna ilişkin bilgilerin de “tarihin büyük yalanlarından” biri olduğu öne sürüldü.
Napolyon’un boyu konusundaki tartışmanın, eski Fransız ölçüm sisteminden kaynaklandığı belirtilen kitapta, Napolyon’un 1.60 olarak bilinen boyunun “Kralın adımları” diye bilinen eski Fransız ölçüm sistemine göre hesaplandığı, bu rakamın günümüz ölçüm hesaplarına vurulduğunda ise boyunun aslında 1.80’in biraz daha üstünde olduğu bildirildi.


BÜYÜK KATHERİNA, SOPHİA ADLI BİR ALMANDI
Richard Shenkman’ın araştırmasına göre, Rusların en ünlü yöneticilerinden biri olarak bilinen Büyük Katherina da aslında Rus değil “Sophia” isimli bir Almandı. Kocası 3. Peter’i hapse attırdıktan sonra tahta geçtiği belirtilen Katherina, 34 yıl tahtta kaldı. Avrupa’da “aydın despot” olarak nitelendirilen Katherina, Diderot’un yoksulluktan kurtulmasına yardım etmiş, Voltaire ile yıllarca yazışmıştı.
 
X