Tadilat Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? (Kişisel Tecrübe)

seaBahAR

Nosce Te İpsum
Pro Üye
13 Nisan 2007
15.555
36.072
Son iki aydır evde tadilat yaptırıyorum. Artık çoğu bitti, azı kaldı.. Bu yorucu ve aynı zamanda sıkıntılı dönemde yaşadığım tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Aynı şekilde siz de tecrübelerinizi paylaşırsanız, bundan sonra tadilat işine kalkışacak arkadaşlarımıza oldukça faydalı olabiliriz.

Ha’di kızlar! Usta(!)ları hayatımızın kabusu olmaktan çıkaralım. :lepi:

Aşağıda; boş bir evde yaptırdığım tadilat işlemlerinin sıralamasını ve önemli noktaları görebilirsiniz.

Birinci Aşama: YIKIM
İyi düşünün. Tadilat işine başlamadan önce, evde birleştirmek istediğiniz odalar var mı? Herhangi bir odanın kapısını ördürüp, başka bir duvara açtırmanız işlevselliği arttırır mı? Açık mutfak kullanmak hayatınızı kolaylaştırır mı? Belki de yatak odanıza, banyoya açılan bir kapı yaptırmak isteyebilirsiniz.
Bunları iyice gözden geçirin, evde nerede yıkım yapacağına karar verin.
Ve yıkım ekibini işe başlatın.

İkinci Aşama: TESİSAT
Mevcut elektrik sisteminde yenilik yapmayı düşünüyor musunuz? Ya da yerlerde dolanan metrelerce uzunluktaki kabloların görüntüsünden sıkıldınız mı? Belki de çamaşır makinenizi yer kazanmak amacıyla banyodan çıkartsanız daha iyi olur.. Bu durumda su tesisatının da elden geçirilmesi gerekiyor.

Bunları değerlendirin ve mutfak tasarımcınızdan mutlaka elektrik şemasını alın.
Elektrik ve su tesisatçısını işe başlatın.

Üçüncü Aşama : ALÇI, KARTONPİYER ve BOYA
Duvarların alçıya ihtiyacı olabilir. Yıkım yaptırdıysanız zaten bu aşama kaçınılmaz. Kartonpiyer yaptıracaksınız ya da mevcut kirişleri, köşebent kartonpiyerle süsleyecekseniz sırada bu aşama var. Tavanlar boyanacak.
Ben duvarları kağıt kaplattığım için sadece alçı yaptırdım. Tavanlara ise iki renkli fasarit yaptırdım. Bunun için; ilk kat fasarit atıldıktan sonra, tavanlara beyaz boya uygulandı. Kuruduktan sonra farklı renkte ikinci kat fasarit atıldı. Dekorasyon olarak oldukça hoş göründüğünü söyleyebilirim.

Dördüncü Aşama : ISLAK ZEMİN KAPLAMA
Genelde yapıldığı üzere, “ıslak zemin” olarak adlandırdığımız mutfak, banyo ve tercihe bağlı olarak giriş ve antreye fayans kaplatılır.
Derz dolgusu yapıldıktan sonra, hem dolgunun kuruması hem de fayansların yerlerine iyice oturmaları için bir gün bekletilir.
İş sırasında taşların uçlarında kopma, çatlama gibi hasarlar olduysa derz dolgusunun tozu nedeniyle göremezsiniz. Bu nedenle, ustanın parasının bir bölümünü ödemeyi daha sonraya bırakın.
Derz kurusun, yerleri paspaslayın. Herhangi bir sorun varsa bu şekilde kolaylıkla görebilirsiniz.
Herhangi bir aksiliğe karşın en az 2 kutu fazladan fayans almayı da unutmayın.

Beşinci Aşama: KAPI ve ÇERÇEVELER
Boya işlemi tamamlandıktan sonra sıra iç ve dış kapıları değiştirmeye gelir. İç kapılar takıldıktan sonra, tek tek bütün kapıları açıp kapatın, kilitlerini kontrol edin, ses çıkartıp çıkarmadıklarına bakın. Gerekli ayarlamalar yapılmadan ücretini ödemeyin.
Sokak kapısı takıldıktan sonra eşik kısmında mutlaka fayans kırılacaktır. 4. aşamada, parasının bir bölümünü ödemediğiniz ustaya zaten bu aşamada ihtiyacınız var. Gerekli düzeltmeleri yapacak.
Mevcut çerçevelerim ahşap olduğu için boyatıp bir kez daha verniklettirdim. Ustalar, cam kirlenmesin diye bu işi yaparlarken kağıt bant kullanıyorlar. Boya işlemi biter bitmez bu bantları söktürtün, çünkü verniği ve boyayı içine emen bant daha sonrasında çok zor çıkıyor.

Altıncı Aşama : DUVAR KAĞITLARI
Siz eğer duvar kağıdı yerine boya yaptırdıysanız beşinci aşamadan önce olması gerekiyor.
Ama ben duvar kağıdı yaptırdığım için, takılan kapılara sıfır kaplanabilmesi açısından, altıncı aşamaya aldım. Eğer bunu yapmazsanız, kapı çerçeveleri takılırken mutlaka kağıda zarar vereceklerdir.

Yedinci Aşama : ELEKTRİK EKİPMAN MONTAJ
Seyyar bir lambayla bütün fişlerin kontrolünü yapın. Bir de prizli çalışan küçük bir alet yanınızda olsun ki, fişleri de kontrol edebilin.

Sekizinci Aşama: YER DÖŞEMESİ
Artık bütün pis işler bitti. Islak zemin haricinde kalan bölgeler için, zevkinize göre belirlediğiniz yer döşemesine geçebilirsiniz.

Dokuzuncu Aşama : MUTFAK ve BANYO MONTAJI
Bu aşamayla ilgili dikkatinizi çekmek istediğim tek bir nokta var. Birçok ürünün teslimatı başka, montajı başka kişilerce yapılıyor.
Ürünleri teslim alırken mutlaka ambalajından çıkartıp, en azından görünürde bir hasar var mı yok mu diye kontrol edip, irsaliyeye imzanızı öyle atın.
Sonra montaj ekibi, dansözlük yapabilir…
Ve montaj esnasında mutlaka elemanın yanında bulunun. Örneğin; Setüstü ocağın cam kaplamasını kendisi kırdığı halde, suçu size atabilir.
 
Son düzenleme:
Benim en önemli kişisel tecrübem, usta işini yaparken arada sırada da olsa mutlaka kontrol edin, başında durun. Bizim küvetimizi ters takmışlardı, balkonla mutfağı birleştirmek için kırdırdığımız kapının üstünün kartonpiyerini eğri yapmışlardı, avize takan usta bile avizeyi kafasına göre eğri bir şekilde takmıştı. Tecrübesizlikten başımıza türlü iş gelmişti. Eğer başlarında durmazsanız ustaların yapabileceği şeylerin sınırsızlığı insanı şaşırtıyor gerçekten de. Artık hiç anlamadığım bir iş de olsa başlarından ayrılmıyorum sürekli burnumu sokuyorum.
 

Bu ustalarla olan anılar, yaşanırken ne kadar delirticiyse, sonrasında da en az o kadar gülmemize sebep oluyor.. "Küveti ters takmışlardı" demişsin.. Yani, küvetinin su giderini, deliğin üzerine değil de, düz fayans üzerine mi denk getirdiler? Hey Allahım! :roflol: Çok yaratıcılar, çok.. :roflol:
 
bizde bi kac sene once banyoyu yeniledik...........yerler sutlu kahveydi,beyaz yaptirdik,simdi eski rengini arar oldum...........bidaha asla beyaz yaptirmam yerleri...

dusakabinide nasi taktiysa,durmadan tikaniyo........bide bazen su kaciriyo...


muslugu desen o da bi alem....


aslinda kisinin basinda durmaninda pek bi faydasi olmuyo ,eger isten anlamiyosan,nasi olsa o biliyo,yaptigi dogrudur diyosun.........en guzeli bence ordan ,burdan arastirip azda olsa yaptiracagin is hakkinda biraz bilgi edinmek,o zaman ama ben boyle biliyorum siz niye boyle yapiyosunuz diyip,sizi kandiramiyacagini gosterebilirsiniz...........
 
başlığı açan ve cevap yazan arkdaşlara çok teşekkürler.
çok faydalı bir topic olmuş.


ben de yakın zamanda tadilat yaptıracağım inşallah.

sizin yaptırdığınız işlerin tamamını ben de düşünüyorum.
sizin yaklaşık ne kadar bir maliyet tuttu?
 

Kabataslak yazmaya çalışayım.. Soracağınız ayrıntıları memnuniyetle yanıtlarım..
Banyo : 6.500 (bu fiyata ıslak zemin malzemesi de dahil)
Mutfak : 9.000
Laminat Parke : 1.500
Duvar Kağıtları : 2.500
Duvar Kağıdı İşçilik : 1.200
Çelik kapı, tuvalet ve banyo menfezleri : 1.850
Elektrik ekipman ve işçilik (yeni tesisat kuruldu) : 2.000
Kaloriferler, işçilik ve tesisat işçiliği : 2.000
Kalan diğer işçilikler ve boya vs. malzeme : 7.000
Kapılar (Amerikan panel) : 1.450

Ben toplayamadım...kafamçokkarıştı :bbo:
 
Son düzenleme:

Evet sonrasında insan hakikaten çok gülüyor kaydirigubbakcemile3 Ama olay anında resmen trajikomik bi olay. Su giderini göre göre küveti ters takmak maharet isteyen bi iş. Hele o kartonpiyer olayında tam anlamıyla sürrealist çalışmışlardı. O geçişin eğriliği insana acaba ben sarhoş muyum başım mı dönüyor etraf neden eğri hissi veriyordu. Sorunca da "abla o kadar belli oluyo mu yauuvv" gibi bi cevap almak çok daha beter =)

Bunların dışında bir de aklımda kalan konu parayı asla asla peşin vermemek gerektiği. Bi kısmını iş başlamadan önce verip, iş bitip memnun kalmadan kalanını vermemek lazım. Saf olunca çok canı yanıyor insanın malesef.
 
çok güzel bir konu...


ben de mayıs gbi evimize çıkacagımız için araştırmalar yapıyorum iyi ustayı nerden bulmalı vb vb..

google görsellerden de değişik fikirler oluşturabilmek için resmlere bbakıyorum özellikle yabancı sitelerden...deokrasyn işlerini çok seviyorum ama tabi insanın elişnin kolunun rahat oynaması için ucu açık bir bütçe lazım bu arada üstte fiyat veren konu sahibi arkadaşım ne kadar masraf yağpmışsın gözüm korktu
 

Hiç sorma tatlım.. Başta hesaplayamadık bu kadar tutacağını. Sonra da iş işten geçmiş oldu tabii.. yerimseniben İşçilikler hariç hepsi taksitle.. Yavaş yavaş ödenip bitecek inşallah..

Sana da kolay gelsin.. a.s. Yabancı siteler gerçekten de güzel fikirler veriyor insana..
 
özellikle evde oturuyoken tadilat yaptırmak çok zor bütün her yer batıyor,
geçen yıl salonumun zemini değiştirmek zorunda kaldık bir ay öncede mutfak ve banyo değişti zeminler değişmedi ama eski mutfağın kırılması ve özellikle tesisat işleri bezdirdi bizi sizlere tavsiyem özellikle işini temiz yapan ustalarla çalışmanız belki biraz daha fazla ödüyorsunuz ama inanın değer ..


bu arada bizim fiyatlar
eski mutfağın kırılması, (eski tezgahın kenarları duvardı ve bunların atılması vs)
su tesisatı mutfak dolapları ara pano musluk vs.
klozet banyo dolabı vs.hepsi 5.000 ytl'yi geçti, belki sıfırdan değiştirmedik herşeyi ama genede güzel oldu ..
 
Son düzenleme:
Gerçekten en ufak tadilat yaptırırken bu işlerden anlamak lazım yoksa usta ne yaparsa rıza gösteriyorsunuz :mymeka:

Ben de geçen yıl banyoda sadece küvet ve duşakabin yeniledim eşim sağolsun bu tür işlerden anlamadığı için yıllık iznimizde birlikte uğraştık piyasayı dolaştık en uygununu bulmaya çalıştık fayansçısı ayrı tesisatçısı ayrı duşakabincisi ayrı tam 2 haftalık iznimi onlarla harcadım sositososito şimdi tadilat denildiğinde bir durup düşünüyorum
:uhm:
 
evdeyken tadilat yapımı gerçekten zor.
annemlerin evinde banyo komple değişmişti. su tesisatı da yenilenmişti. ustalar ısrarla sağlam gördükleri boruları değişmek istemiyordu(parası ödendiği halde). dedikleri zamana da yetişmiyor bazen.
maalesef ustaların çoğu dürüst çalışmıyor,başlarında beklemek şart.
bu konuda dilimiz çok yandı. şimdi iyi bir usta-tesisatçıya denk geldiği gibi annem kartlarını istiyor. sonraki işlerde direkt o kişileri çağırıyorlar.
.
 
benim için de çok yararlı bir konu çünkü kafamda bazı soru işaretleri var, fikir verirseniz sevinirim.
evimiz 3 oda bir salon ve gayet geniş güzel bir semtte. aldığımızda pencereler haraptı pvc yaptırdık, bir de boya yaptırdık 6 senedir oturuyoruz. vestiyer dolabımızı ve iç kapılarımızı beyaz yağlıboya yaptırmıştık zamanla yıprandı ve sarardı
-evi komple boyatmak istiyorum duvar-kapı-vestiyer acaba hangi ay boyatmam iyi olur?
-yerler krem bej ağırlıklı mermer karo sizce kapı ve vestiyeri ne renk yağlı boya yaptırsam?
beyazdan sıkıldım gibi ama başka renk de yağlıboyada nasıl durur acaba?

fikir verirseniz sevinirim
 

Boya genelde ilkbahar aylarında yaptırılır. Hem kokusundan dolayı solunum sorunu yaşamamamız hem de çabuk kuruması için camlar, kapılar açılır..

İkinci sorunuz aslında kişisel zevke yönelik.. Sadece beyaz dışındaki renkler de yağlıboyada güzel duruyor diyebilirim kendi tecrüblerime dayanarak..

Benim önceki evimde, giriş bölümünde yer alan gömme dolap kapılarını ilk önce kırmızıya, daha sonra da yeşile boyamıştım. Her ikisi de güzeldi ama diyorum ya.. kişisel beğeni.. yerimseniben

Size şimdiden kolay gelsin..
 
kızlar : bu dedikleriniz iyi güzel de tadilat yapmaya ikna edeceğiniz bir babanız varsa sadece hayal ediyorsunuz güzel güzel evleere bakıp iç geçiriyorsunuz .............. bunu da çaresini bilen varsa yazsın lütfeeeeeeeeeeeeeen
 
teşekkür ediyorum püsküt hanım gerçekten çok yararlı oldu. bizde bu pazrtesi başlıyoruz allahın izniyle tadilat işine. bakalım nasıl çıkıcaz işin içinden tanıdık ustalar bulmaya çalışıyoruz işler güzel olsun diye tabi tecrübede önemli eşim çalışmaya devam edecek çünkü. bende 2 çocukla pek takip edemicem inşallah fazla sorun çıkmaz. eşimin ailesinden kalan evi tadilat yaptırıcaz herşey çok eski hemen hemen herşey değişecek. bütçemizin yettiği kadar yaptırmaya çalışıcaz artık. 1,5 - 2 ay gibi düşündük zamanı ama yeterli olur inşallah kira sözleşmemiz bitiyor çünkü nisan sonu geçmemiz gerekiyor oraya.
tadilat sıralamasını şöyle düşündük.
önce kırılcak yerlerden başlanacak( eski fayanslar, açılacak duvarlar), pencereler küçültülcek,pvc takılacak , elektrik su tesisatı değişecek , banyo mutfak fayansları yapılacak, mutfak dolapları ve tezgahı takılacak, banyo klozet duş kabin lavabolu dolap takılacak, kırılan yerler için alçı ve kartonpiyer , badana boya yapılacak , kapı pervazları takılacak, yerlere laminat yapılacak, avizeler ve elektirik düğmeleri takılacak , eşyaları taşıdıktan sonra kapıları takmayı düşünüyoruz ama bakalım bi başlayalım ortam ne getirecek unuttuğum bişey yoktur inşallah.
bu saatte bu kadar geldi aklıma varsa sizlerinde başka önerileriniz paylaşırsanız çok memnun olurum.
 
Unuttuğunuz bir şey yok gibi enan.. Bu tip tadilatlar 2 aydan önce bitmiyor zaten.. ışlerin hepsi birbirine bağlı olduğundan birindeki ufak bir gecikme zincirleme reaksiyona sebep oluyor..
Şimdiden kolaylıklar dilerim, her şey gönlünüze göre olur inşallah..
 

çok teşekkür ediyorum bugün başladık bakalım sonuç ne olacak. inşallah bir gecikme olmadan tamamlayabiliriz. :Saruboceq:
 
püsküütüm açmış bu yaraya da bir konu diye nasıl gözlerim parladı:)))

kesinlikle bildiğiniz usta varsa önceden onunla çalışmak ve de referans olan kişilerin karakterini, huylarını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. biz de başladık yeniden tadilata, işler ilerledikçe paylaşırım.

geçen sene güya bir tanıdığın önerisiyle bir ustayla çalıştık, sinirden mahvolduk, tekrar gelip yaptılar güya ama bir sene dolmadan kabardı her yer. sonradan düşündük bize onları tavsiye eden bayan zaten birçok konuda ucuz olsun, çok olsun ya da kalitesiz de olsa güzel görünsün düşüncesinde biriydi.
 
bu tadilat ne kadar pahaliymis. kizlar bizde ilerde dusunuyoruz Allah nasip ederse
ben yaziyayim belki yeni yaptiran biri az cok fiyat verir.

2 secenek var amerikan mutfak olursa duvar kirilacak, digerinde gerek yok. diger yapilacaklarda ayni tabi

mutfak salon duvari yikilicak ama ben yari acik istiyorum yani tum duvar degil sadece kapi kadar bir yer belki
biraz daha genis.
yerlere sistre cila renk degisimi oluyormu bilmiyorum oluyorsa renginide acik istiyorum.
sonra bir banyomuz var 6 m2 . 2 ye bolmek istiyoruz 2m2 yatakodasindan acmak istiyoruz diger 4m2 likte kuvetli banyo olsun diyoruz ama bilmiyorum sigarmi 2m2 dus klozet ve lavobo. en kucuklerinden taktiricaz ama yinede emin degilim.
elektrik ve su tesisati degisecek .
camasir makinasini balkona koyucam orayada su elektrik cekilecek
mutfagin yeri ve hol dosenecek mutfak fayans diger yerler parke olucak
mutfagin kocaman bir penceresi var daha dogrusu balkonla mutfagi birlestirmisler balkon penceresi yani
onu cikartip normal kucuk pencere taktirayim diyorum.
simdi kisaca aklimizdakiler bunlar ne kadara mal olur ??
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…