Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Fantazi hayal demek hanimefendi.
Halk arasinda yaygin kullanilişina degil anlamina bakmaniz gerekir
İnsanın aklına ilk olarak ne geliyor fantezi denince? Hoş bir şey mi çocuk taciziyle fantezi kelimesinin aynı cümle içinde durması? Onun yerine, hayal ürünü mü denilemez miydi?Fantazi hayal demek hanimefendi.
Halk arasinda yaygin kullanilişina degil anlamina bakmaniz gerekir
Tesla vs Edison tartışmaları bir ara çok yaygındı. Kimin nüfuzubhaklisinizÇünkü araştırdığım kadarıyla o dönemde bilim kadınları hala 2. Sınıftı. bilime yaptıkları katkılar erkek çalışma arkadaşları tarafından çalındı ve birçoğu nobel aldı.
Nobel ödülleri de bu açıdan güvenilir değil.
O dönemde bilim çevresinde liyakattan çok çevrenin gücü önemliydi muhtelelen.
Güçlü çevresi olanların sözleri fikirleri de önemseniyordu.
Tabi bunda darwinist, marksist ve ateist olmasının popülariteye katkısı olabilir.
Haklısınız. Cinsellik o zamanlar bütün insanlar için bir tabuydu. Buna eğilen ilk bilim adamlarından olunca başka çare kalmıyor tabi ki. Cesaretini takdir ediyorum yine de. Rüyalar bundan kaynaklı bilinçaltının yansıması olarak görülüyor ki doğru. Ama bilimsel veri elde etme yolu bu değil. Tabi işte fizik/ kimya gibi gözlemle/deneyle kesin sonuç elde edebileceğimiz bir alan değil psikoloji. Bir yerden sonra iş varsayımlara kalıyor. Freud'un hayatına çok büyük iz bırakmış bu olay. Bu da yaklaşımını bir yerde haklı kılıyor. Ama bahsettiği kompleksler gerçekten fantezi mi/ yaşanılanlardan dolayı ortaya çıkan bir durum mu bilmiyorum. Her insan ayrı bir psikolojik vaka çünkü.Kesinlikle.
Cinselliği babasının taciziyle öğrenen bir çocuğun, yetişkin olunca fantezi diye geçiştirip, babasıyla uzlaşmayı tercih ve tavsiye etmesi sıkıntı.
Kokain ve cinsel açlıkla gördüğü rüyaları istediği gibi yorumlayıp, psikanalistik yorumlar diye yayınlaması ve bunun kabul edilmesi ne kadar doğru?
Haliyle çocukların cinsel gelişim dönemlerinde birincil kaynak olarak başvurulan Freud, ne kadar güvenilir diye soruyorum.
Ve biz de bu adam ve düşünceleri haklimiyi tartışıyoruz ?Kendisi de babası tarafından istismar edilmiş.
Anneye ve kızkardeşe cinsel hisler duymuş.
Kesinlikle.Tesla vs Edison tartışmaları bir ara çok yaygındı. Kimin nüfuzubhaklisiniz
Haklısınız. Cinsellik o zamanlar bütün insanlar için bir tabuydu. Buna eğilen ilk bilim adamlarından olunca başka çare kalmıyor tabi ki. Cesaretini takdir ediyorum yine de. Rüyalar bundan kaynaklı bilinçaltının yansıması olarak görülüyor ki doğru. Ama bilimsel veri elde etme yolu bu değil. Tabi işte fizik/ kimya gibi gözlemle/deneyle kesin sonuç elde edebileceğimiz bir alan değil psikoloji. Bir yerden sonra iş varsayımlara kalıyor. Freud'un hayatına çok büyük iz bırakmış bu olay. Bu da yaklaşımını bir yerde haklı kılıyor. Ama bahsettiği kompleksler gerçekten fantezi mi/ yaşanılanlardan dolayı ortaya çıkan bir durum mu bilmiyorum. Her insan ayrı bir psikolojik vaka çünkü.
Kabul edilmeli ki, hala freud geçmişe gömülemeyen araştırmacı.Freud' dan sonra eleştirisi çok yapıldı. Aslında psikolojide çok kullanılan yaklaşımları yok. Otoritesi sınırlı kaldı. Daha çok eleştiriye tutuldu ki çoğu haklı eleştirilerdi.
Freud, kendini Darvin ve Kopernik’e eşdeğer bir bilim adamı olarak sunmayı sevse de dünya görüşü ve idealleri dar, kanıtlama ve akıl yürütme yöntemi, kendinden hareket edip kendini referans göstermekten başka bir şey olmayan bir düşünür olmaktan öteye gidememiştir. Eysenck için Freud’un psikiyatriye en büyük katkısı onu 50 yıl geriye atmaktır diyor öğrencilerinden biri.Ya Freud'un çalışmaları gayet de kıymetlidir, dönemi için çığır açmıştır.
Üzerine bir yere kadar tartışabilirsiniz.
Küçük yaştaki bir çocuk için; büyük bir fantezisi var mı denir,yoksa büyük bir hayal gücü var mı denir??TDK - Fantezi :
1. isim Sonsuz, sınırsız hayal, fantazya
2. Değişik heves, değişik beğeni, değişik düşünüş
"Üstelik büyük bir taklit kabiliyeti ve fantezisi vardı."
Şu fantezi kelimesini rahat bırakalım artık.
Tam da bu yüzden soruyorum.insan psikolojisi evrimsel değildir. Her birey özeldir . O nedenle bu gibi anketlerin sonuçları bile doğru değildir. Değişken etkenler çok fazla olduğu için sonuçlar aldatıcıdır.
Şu an nobel ödüllü bilim adamlarının en az % 30 u hırsız ama büyük bilim adamı olarak geçiyorlar.Kabul edilmeli ki, hala freud geçmişe gömülemeyen araştırmacı.
Ölümünün üstünden 70 sene geçti nerdeyse hala tartışılabilir vaziyette.
Demekki eleştirselerde mükemmel bir yer edinmiş.
Ha bu arada bende çoğu düşüncesini sağlıklı bulmayanlardanım.
Freud, kendini Darvin ve Kopernik’e eşdeğer bir bilim adamı olarak sunmayı sevse de dünya görüşü ve idealleri dar, kanıtlama ve akıl yürütme yöntemi, kendinden hareket edip kendini referans göstermekten başka bir şey olmayan bir düşünür olmaktan öteye gidememiştir. Eysenck için Freud’un psikiyatriye en büyük katkısı onu 50 yıl geriye atmaktır diyor öğrencilerinden biri.
Biz de gelişim psikolojisi dersinde gördük. Bütün yaklaşımlar öğretiliyor eksikleri ve fazlalariyla. Cinsel gelişim üzerine açıkladığı evreler üç aşağı beş yukarı doğru. Benim oğlan da gözlemledim. Şu an anal dönemde kakası onun için çok önemli. Vs vs butun teoriyi çöpe atamayiz çünkü doğru yönleri de var.Kesinlikle.
Fakat neden tüm yanlışlarına rağmen hala Freud'un fikirleri doğruymuş gibi okutuluyor üniversitelerde?
100 yıldır başkası çıkmadı mı bilim dünyasında?