• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tıkınırcasına yeme bozukluğundan kurtulamiyorum

Merhaba, bu konuyu biraz iç dökmek, tavsiye almak ve benim gibi olan varsa yalniz olmadığımı hissetmek için, birbirimizi motive edelim diye açıyorum. İlk açtığım konu o yüzden bir hata yaparsam kusura bakmayın.
Hala gencim, yirmi yaşındayım. Hayatım boyunca kilom, vücudum ve görüntümle ilgili sorunlarım oldu. Çok tuhaftır ki küçücük yedi yaşında bir çocukken bile aldığım kiloları kafama takar, kendimi aç birakir zayıf olunca daha çok sevildiğimi düşünürdüm. Tabi o zamanlar yeme bozukluğu nedir bir fikrim yoktu ve çok sonralara kadar da olmadı, ama benim çocukluk ve ergenligim tamamen bununla geçti. Sorunum az yemek değildi, toplu oldugum için dalga geçilirdi ve bu yüzden dönem dönem kilo vermeye zorlardim kendimi. Mesela beşinci sınıfta bir günümü hatırlıyorum, o zayıf 1.45 halimle koca iki ekmek ve 1 paket sarelleyi bitirmistim. Aç değildim, sadece kendimi rahatlatmak icin yemiştim ve bunu her okul dönüşü yapiyordum. Kilo alip zorbaliga ugrayinca diyete girdim, sonra bir yerde patladim ve yine rahatlamak için yemeğe döndüm. Bu hayatımda en az 10 defa tekrarlandı. Arkadaşlar vücut dayanır mı? Tabii ki ben sürekli 10-12 kilo, 3-5 kilo al ver döngüsü ile defalarca bunu yapınca sağlık sorunlarım çıktı. Her seferinde psikolojim daha da kötüye gitti, kilo vermem daha da zorlasti.
Yıllar geçti bir şekilde, bazı dönemler çok kötü bazi hafif halde duraksiz ben bu hastalığı yaşadım.

Gel gelelim günümüze, son iki senedir öyle bir haldeyim ki çöktüm. Eskiden bir şekilde çözerdim, daha sağlıklı yerdim az yerdim kısmen kontrol ederdim ancak şuan tam olarak bir yeme bozukluğu yaşıyorum. Tüm hayatımı bu yönetiyor. Tüm param, aklım enerjim burada. Hasta olana kadar yiyorum, asiri miktarlarda ve sağlıksız. Sonrasinda inanılmaz bir suçluluk ama anlatamayacagim bir şekilde. Nefes alamiyorum,panikliyorum, kendime olan saygım düşüyor yaşama isteğimi kaybediyorum. Bir daha yapmayacağıma dair söz veriyorum, üç gün sonra aynı yerdeyim. Artık sorun kilomu aştı, ataklar yüzünden sağlığım çok bozuldu insülin direnci,pkos ve anlatmayacağım korkunç şeyler daha. Sadece kendime ne olduğunu anlayamıyorum. Her şeyi gerçekten denedim,hala da devam ediyorum denemeye. Bir süre kendimi kısıtlamadan yemeyi, sezgisel yemeyi, düzenli öğünler ile beslenmeyi, sağlıklı beslenmeyi,orucu, her şeyi. Bir sürü kitap okudum video izledim. Psikiyatriye gittim ve ilaç tedavisi gördüm. Nafile. En ufak sorunda yemeğe sarılıyorum. Zaten sağlığım bozuldu,zaten kilo aldim,zaten çok cirkinim diyorum,yememek için o an bir sebep bulamıyorum.

Uzun olduysa özür dilerim. Lütfen böyle şeyler yaşayanlar varsa yazsın çünkü konuşmaya çok ihtiyacım var. Biliyorum çözüm psikolog diyeceksiniz, maalesef maddi olarak mümkün değil olsa da kesin çözüm olacağını düşünmüyorum psikiyatristi zaten denedim. İyileşecegime ve yavaş yavaş hayata olan inancimi da kaybediyorum. Bu şekilde yaşamak cok zor.
Sorun artik kilom değil, normal bir kiloda olup normal şekilde yemek yemek istiyorum sadece. Sürekli atak yaşamadan, yemek yemememek için kendimle savaş vermeden. Hayatım yeme bozukluğu dışında yeterince kötü ve boyle psikolojik bir hastalik beni bitirdi diyebilirim. Çok zorlanıyorum.
Merhaba. Psikiyatri bence şart ama psikoloğa da gideyim bütçem yok diyorsanız bazı belediyelerin kadınlara özel ücretsiz psikolojik danışmanlık desteği var . Terapi alabiliyorsunuz. İstanbul’da yaygın bir düşünün istanbuldaysanız
 
Terapi için imkanları zorlayın, bu cepte zaten. Kilonuzu artık düşünmeyin, zayıf kilolu olmanın ötesinde sağlık sorunlarınızı çözmeye odaklanın önce. Evin çevresinde yakınlarda günde muhakkak bir saat yürüyüp hem vücudunuzu şekle sokun hem de psikolojik olarak sakinleşin. Dışarıda geçirdiğiniz vakitlerde ağzınızı meşgul etmek için şekersiz çay yeşil çay su işin sürekli. Evde o ağzınızın meşgul olması hissi için havuç ya da salatalık yiyin beyaz leblebi Sakız çiğneyin. Yemeklerinizi sadece öğün olarak yiyin, şimdi kahvaltı yapıyorum şimdi akşam yemeği diye masaya hazırlayın bir şey izlemeden sadece yemeğe odaklanın ve her lokmayı diyelim beş kere çiğnemeye dikkat edin. Tabağınızı tekrar tekrar doldurmayın. Bir de evde geçirdğiniz zamanlarda elinizi meşgul tutun mesela örgü makrome mandala gibi hobiler kazanın ve tv izlerken bile eliniz meşgul olmaya devam etsin. Disiplinli bir şekilde bunları yaparsanız birkaç haftada fayda görürsünüz diye düşünüyorum
 
Ben de öyleyim son 1 yıldır da artti maalesef. Her yil kiloma kilo ekliyorum. Gecen yıl 62dim bu yıl 73 kiloyum. Sebebi tamamen sağlıksız gidalsru tuketmem işten gelirken 1 poşet abur cburu alır evde oturur bir şey izlerken yerim o ara evde tek oluyorum. Kendimce keyif yaparım ama sağlığım elden gidecek yakinda
Eşime kızdım yedim işte stres oldum yedim keyif yapayım dedim yedim. Her yil koysget bedenim büyüyor bel çevrem çok kalın bir ara motive ediyorum kendimi 1 hafta iyi gidiyor sonra sıkılıyorum diyet döngüsünden bi akşam şunu yiyeyim derken yine aynı
 
  • Beğen
Reactions: Gif
Sizinki duygusal bir yeme bozukluğu. Psikiyatrist ve psikolog işbirliğiyle çözülebilir. Benim bir arkadaşım hipnoz tedavisi gördü onda işe yaradı.
Şu anki sağlık sisteminin olanakları geniş. Bağımlılıkların her türlüsüne savaş açmış vaziyetteler. Eskisi gibi 1 sayfa diyet listesi verip yollamıyorlar.
Benim kardeşim üniversitede blumiaydı. Yedikten sonra zorla kusuyordu. 40 kg kadar düştü. Saçları öbek öbek döküldü. Sonra sanırım doktora götürdüler. Annemler gizledi çünkü. Düzeldi.
Darısı başınıza. Hayatta ölümden başka herşeyin çaresi var. Bu başlığı “Hastalığımı yendim” diye güncellemenizi dört gözle bekleyeceğim.
 
Çikolata yerine bezelye mii 😩 ben de haftalardır diyetteyim sinirlerim bozuldu görünce 😂 diyetisyen konusunda katılıyorum size, ilk defa diyetisyenle ilerledim ve çok hızlı sonuçlar aldım doğum sonrası. Benim sorunum da tatlı, şeker, çikolata, biri ikram etse yiyelim dese hemen uyuyorum hiç irade gösteremiyorum.
tatlı öyle bir şey ki, insan yedikçe bu sefer daha çok yiyesi geliyor, şeker dengesi bozulduğu için. Çikolata yerine bezelye değil de kuru incir, muz ya da bal olabilir mesela. Bezelye örneğim, tıkanırcasına yeme krizinde insan önüne ne gelse tüketiyor, hem de büyük miktarlarda, ha bezelye ha çikolata, yediğin şeyin de tadına varamıyorsun, sinirle, böyle tatminsizlik duygusu ile yiyorsunuz. Dolayısıyla bu çikolataya da yazık. Diyetteyseniz o ayrı, canınız çok istedi mi bilinçli bir şekilde bir paket değil de 2-3 kare çikolatayı tadına vararak yiyebilirsiniz ya da bir paket bisküvi yerine 2 tane yiyip bir bardak süt ile dengeleyebilirsiniz.
 
Bende ayniyim. Cozumu sonunda o seyleri "bulmuşken yemek zorundayim " duygusunda buldum. Yani sanirim cocukken olusan bir kitlik bilinci gibiydi. Elbette ac kalmiyorduk ama bir pastayida her gun bulamiyorduk. Sonunda damak tadimda cesitlenip gelistikce, tadiyla bana haz veren her seyi "bulmusken dibine kadar bu zevki somurmeli bu hazzi yazamaliyim" duygusu ile yedigimi farkettim. Bir nevi sigara icerkende yapiyorum ayni seyi. cocugunuz falan yoksa vaktiniz olur surekli aktivitelere katilin evden cikin. Insan hayatta hic bir is yapmadan gun gecirmeye kendini kaptirinca da bu psikolojilere giriyor. Yani ben oyleydim. Ailem spordan aldi, hicbir seye izin vermezdi, hep bi koruma bahanesiyle eve kapatilirdim paranoyak annemin kaygilarindan dolayi ondan sonra her seyin hazzinin yerine yeme hazzini koymustum. Bunu cozmek lazim yani derinlere inip o yemegi size ne yediriyorsa o etkeni bulup onun yerine baska bir sey koymak gibi.
Not: hizli yemeyin her 2 lokmada bir 2 dakikada baska islerle ugrasin. Tokluk bi anda yukleniyor sonra 2 dakika kuralini kullanmaya devam edin yiyecek olsanizda. 3 saat boyunca yemeye dayanamazsiniz bence tika basa yemek istesenizde beklemekten sıkılıyor insan birakiyor bir noktada doydugu icin.
 
Back