Sütümü nasıl arttırırım lütfen fikir verin :((((

insanlar budurumda cok yıpratıyor...sanki isteyerek bebeğime mama veriyorum...gece 4 lerde sutumu sağıyorum..mama hazırlamak dahamı kolay sanki...bugun sağlık ocağında hemşire bile anlamadan dinlemeden azarladı..ya iyice psikolojim bozuldu..ne lüzumsuz insnalar var..

geçenlerde saraçoğlu tv de söyledi kuru inciri 1 bardak kaynamış suya 5-6 tane ekleyip 5 dk kaynatıp sabah akşam içmeyi tavsiye etti 2 gün hatta telefonla soran bayana 2 gün dene ondan sonra sütünü sağmak zorunda kalacaksın dedi bi deneyin bence kızlar :KK66:

kızımı yatırdıktan sonra elime pompayı alıyorum, 10 dk.da bir sağıyorum. bütün akşam, her gerektikçe. bazen zorlansam da hala idare ediyoruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
bol bol su ıçmenız gerekıyor bırde humana nın stıl tea dıye bı cayı var bu cok ıse yarıyor ayrıca o kadar sık sagmanız gerekmıyo aksıne bekleyın bebegınız emsın o emdıkce daha cogalır ve sut bırıkmıs olur bebegınızde doyar cunku sagınca butun sut cıkmadıgı ıcın pek etkılı olmaz kolay gelsın sıze:)

Mrb arkadaslar bebisimin 9ayi bitti 10 gundur sutum iyidi.her 2saate 60-70cc cikoyodu ve ben biriktirip oyle veriyodum boylece ya hic mama
kullanmiyodum yada cok az mama veriyodum.bunu incir kurune borcluydum ama onun etkiside bugun itibariyla gitti. Dut kurune baslycam ins etkisini gsterir

Öncelikle bol bol su içmeniz gerekiyor bunun dışında hurma,boza,incir (ben kuru incir yemiştim yada haşlayıp suyunu içmiştim) ve tahin bol süt yapıyor.Hepsini denedim çok faydasını gördüm tavsiye ederim.

HUMANA STİLL TEA kesinlikle denemelisin; bir de yazmışlar ama tahin helvası.
aslında bu süt yapma olayı her bünyede değişiyor yani örneğin bana iyi gelen humana still tea sana o kadar iyi gelmeyebilir ama işte hepsini tek tek deneyip bulmalısın. bir de kızını emzirmeyi hiç bırakma. bebeğinin emme güdüsü kaybolmasın. sütün çok çok gelmese bile alışkanlığını kaybettirme . senin kokun bile ona iyi gelecektir :)
bir de hiç üzülme, ol bol bebeğini kokla :::::)

Soru:

Kızım 2 aylık,doğduğunda 3760kg,52cm idi.45 günlükkken doktora götürdüm.Tartıldığında 4500 kgve boyu ise 58 cm idi. Doktorum bana az kilo aldığını ve anne sütüne ek olarak biberon maması kullanmam gerektiğini söyledi ve ben bebeğime biberon mamasını alıştıramadım.bebeğim mamayı reddetiyor,ve her mama aldığında tamamen aldığı mamayı kusuyor. Böylece hiç mama takviyesi yapamıyorum.bebeğim günde ortalama enaz 4-5 kez altını kirletiyor.

Acaba ne yapmalıyım. Teşekürler

Cevap:

Annenin sütünün yeterli olduğunu düşünüyorken, anne ile bebek arasında, emzirme işlemi sırasında, bir uyum sorunu yokken bebeğin yeterli kilo alamaması durumunda neler düşünürüz?

Böyle durumlarda aslında annenin bebeğini nasıl emzirdiğine bakmak gerekir. Yani emzirme işleminde uygulama hatası yapılıp yapılmıyor mu; bu önemlidir. Buna benim şansım yok. Ama siz bir ana çocuk sağlığı merkezine giderek (bebek dostu ana çocuk sağlığı merkezleri) doğru emzirme teknikleri konusunda birebir bilgi ve destek alabilirsiniz.

Diğer bir sebep annenin sigara kullanıyor olmasıdır. Sigara içmesi annenin süt miktarını ve süt kalitesini bozar. gebelikte iken nasıl isgara içildiğinde bebekler düşük doğum ağırlığıyla doğuyorsa emzirirken de kilo alımı azalır.

Annenin emzirme süresince başka bir rahatsızlığı nedeniyle uzun süreli ilaç alıyor olması da bebeğin yetersiz kilo almasına neden olur.

Emziren annenin meme başı çatlağının olması, memede şişlik, tıkanıklık olması da emzirmenin yetersiz verimde olmasına neden olur.

Emziren annenin iyi dinlenememesi, iyi beslenememesi anne sütü yapım miktarını ve kalitesini azaltır.

Annenin sütünün yeteceği ya da bebeğini besleyebileceği ile ilgli endişeleri nedeniyle psikolojik baskı altında olması emzirme işinin verimini azaltır. Bebek emer ama süt kanallarında spazm olduğu için bebeğin karnı doymaz.

Beeğin emme işini iyi yapamaması. Memeyi uygun şekilde tutamaması yeterli süt almasına engel olur.

Bebeğin sık kusması, gazının iyi çıkartılmaması nedeniyle kusması emdiği sütün kaybına neden olarak kilo alımına engel oluşturabilir.

Bebeğin yeterli emmesi, emzirmeden hata olmaması halinde bebekte başka sorunların olup olmadığına bakmak gerekir. Bu sorunlar bebeğin hasta olup olmaması ile ilgilidir.

Bebeğin barsağında aldığı sütün yeterli emilmesine engel olan durumlar söz konusu mu değil mi düşünmek gerekebilir. Bunlara malabsorbsiyon diyoruz.

Eğer bebekte yeterli işareti olmayan gizli enfeksiyonlar varsa (gizli idrar yolu enfeksiyonu gibi) bebek emerek kazandığı enerjisini kilo almak yerine hastalığı yenmek için harcıyor olabilir. Bunların da araştırılması gerekebilir.

Ayrıca sanırım muayene sırasında doktorunuz da eğer bir sorun olsa size söylerdi, doğumsal bazı metabolik hastalıklar, doğumsal kalp hastalıkları da bebeğin kilo alımını engelleyebilir .

Umarım verdiğim bilgiler sizi korkutmamıştır. Elimden geldiğince durumunuzu olası tüm ihtimalleri hatırlayarak tartışmaya çalıştım.
Tüm bunlar gözden geçirilerek gerekirse bebeğe o zaman biberon maması başlanır.

Kolaylık ve sağlık dileklerimle.

merhaba.. bende 3 aylık bir bebek annesiyim..allaha şükür pek süt sorunum olmadı... bence en büyük etken huzur (stressiz bir yaşam ) ve uyku ... kesinlikle sütüm olmuyor bebeğim doymuyor diye düşünme bu sütü çok etkiliyormuş...bebeğini sık sık emzir.. bende marul , ısırgan çayı , sabahları ılık suyla beraber hurma ,yeşil üzüm , kefir çok güzel süt yaptı..özellikle kefir sütün kalitesinide arttırıyormuş ... su içmeyi sakın ihmal etme ben 3 litre rahat saf su içiyordum ...allaha şükürler olsun bebeğim ilk ay 1400 gram almıştı... ne zaman ben üzüldüm sitres yaptım sütüm azaldı.. inşallah sütün artacak bol bol beğinle ilgilen onun göğsüne dokunmasına izin ver...ve bebeğin en son hangi göğsünü emdiyse ondan başlat ..yani tamamen boşalsın göğsün...

öncelikle üzülmeyi bırak...seni o kadar iyi anlıyorum ki yazdıklarını okurken inan göğüslerim sızladı...11 aylık bir kızım var ve ilk 4 ayını hatırlamak bile istemiyorum...öncelikle sana ilk tavsiyem yemek içmenin yanıda bir süre kızını süreklli emzir..saati zamanı boşver..kızın her istediğinde ağladığında, senin canın her istediğinde kızını özlediğinde...uzun uzun yazamayacağım özelden sana bir link göndereceğim blogu incele ve "emzirme kampı"nı dene mucize gibi emin ol....o zamanlar inanamazdım ama ben hala emziriyorum ve her türlü sıkıntıya rağmen (bebeğimin yaşadığı kilo sorunu ve mama için ciddi mahalle baskısı) hiç ama hiç mama vermedim...umudumu kaybettiğim her an karşıma ya beni anlayan bir dr. ya da bir yazı çıktı..yeter ki sen istekli ol arkadaşım...

merhaba arkadaşım link demişsin bana da gönderirmisin lütfen.

Sütüm arttımı diye merak edenler için yazmak istedim.Sonuçta bu annelerin genel sorunları arasında yer alan bi konu.
1 bardak suya 2 tatlı kaşığı rezene oranında çayı günde 2 bardak içtim düzenli olarak.Dolup taşma olmadı ama mamayı 1ay gibi bir süre bıraktık.Mecburi sebeplerle emziremediğim günler verdim mamayı.
Hiç sağmadım.Sağmanın sütü arttırdığına kesinlikle inanmıyor drlar.Bebeğin tükmük salgısı beynimizi uyarıp süt salgısını arttırıyormuş.Makina o hissi vermez diyorlar.
Bir ara inek mantığıyla gittim:KK37:Günde 2-3 kez duşa girdim (mandıralarda fıskiye sistemiyle ineklerin sırtları nemlendirilirmiş:)) Bol bol yeşil yedim.Bir koca göbek marulu bir öğünde gibi.. Yine de çok etkisi olmadı.
Pekmezi denemeye fırsatım olmamıştı.Bugün başlıyorum 3 bardak pekmez şerbeti içmeye.O da çok kilo yapıyormuş ama zaten şu an 2 kg fazlam var.Alsam da umrumda değil işin açığı.

2,5 aylık bebeğim var.Göğüs ucu çatlağı,kanal tıkanması vs derken düzenli emziremedim hiç kızımı.Kah elektrikli pompayla sağdım,kah emzirdim ağlaya ağlaya acıdan.Herkesin anlattığı gibi yatağı,yorganı ıslatacak kadar hiç sütüm olmadı.Ne derin ve güzel bi uykudan sonra ne duştan sonra.Her ikisinden sonra da göğüslerim şişti ama tek emmede hepsini bitirdi kızım.
Süt arttırmak için ne yaptın diye sorarsanız.Soğan,bulgur,incir hoşafı,ayva hoşafı,bisküvi+meyvesuyu,un kurabiyesi,börek,sulu yemek,çorba,et,tavuk,sebze,salata,maydonoz,humana,rezene,lokum,ekmek,su,lactamil hepsini denedim.Hatta biçoğunu beraber yaptım.Ama akşam 6dan sonra kızım mama içmeden uyumadı hiç.Misal bugünümü yazayım size.Sabah duş aldım,1 yumurtalı iyi bi kahvaltı yedim,5-6 bardak açık çay içtim.1 koca kase dolusu aşure yedim,1 kase incir+ayva hoşafı içtim,1 büyük fincan sütlü neskafe içtim.Öğlen etsuyu çorba ve bol domates soslu kaşarlı-tereyağlı makarna yedim.Akşam yemeğinde hindi ızgara ve salata yedim tıkabasa.Ve bunların yanında ekmeğimi de yedim bol bol.Az önce 1 tas hoşaf içtim yine.Ve 3-4 bardak daha açık çay.Sonuç 4cclik mama...
Ağlamaktan içim çıktı artık.Lütfen bana akıl verin.İlaç,iğne,ot,çöp ne derseniz yapmaya hazırım.O kadar içim yanıyorki mama yaparken hep gözyaşları içinde oluyorum.Burnumun direği sızlıyor.Üzüntüden kalan 2 damla sütüm de kesilecek diye çok korkuyorum.:KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14:

sütü en iyi artıran bitki melek otudur yani angelica bu ot prolaktin hormonuna etki ediyor tam laktamin gibi ülkemizdede yetiştirliyor degerlendirlmesi gereken bir konu

Her aktardan fikir alırım ama hepsini uygulayanlardan değilim.Zira dedem saraçoğlu ile iletişim halinde olan bir aktar.Bitkilerden karışım olan özel bir çay aldım 5 gün önce.Marka isteyenler mesaj atarsa bilgilendiririm.5 aydır hiç olmadığı kadar sütüm oldu elhamdülillah.Her gün min.100ml süt atıyorum dolaba.
Allah kimseyi çaresiz bırakmasın....

Her aktardan fikir alırım ama hepsini uygulayanlardan değilim.Zira dedem saraçoğlu ile iletişim halinde olan bir aktar.Bitkilerden karışım olan özel bir çay aldım 5 gün önce.Marka isteyenler mesaj atarsa bilgilendiririm.5 aydır hiç olmadığı kadar sütüm oldu elhamdülillah.Her gün min.100ml süt atıyorum dolaba.
Allah kimseyi çaresiz bırakmasın....

Ben isterim şahsen, ama özel mesaj hakkım yok o yüzden simdiden burdan teşekkürlerimi sunayim..

Pozitif düşünmek göğüslerin doluymus gibi düşünüp emzirmek müthiş etkili. Tecrubemle sabit :).. bebeginiz uyurken uyumak dinlenmek..Gıda olarak bulgur pilavı ve yanında yeşil soğan bende çok ciddi derecede işe yaradı... illaki takviye istenirse gnc nin bira mayası hem bağışıklık sistemimi destekledi hem de sütümü... sütünüzle kalın ♥♡

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Merhaba anne adayları ve çiçeği burnunda taze annecikler. Ben hamileliğimde her konuda araştırma yapmış, kitaplar dergiler edinip hatmetmiş biri olarak doğumdan sonra hemen süt gelmesi ve bol sütüm olması için neler yapabileceğimi destek ürünlerini hiç araştırmamıştım. Bolca sütüm olacağını düşünmüştüm güdüsel olarak' ta bebeğimin doğar doğmaz göğsüme yapışıp cuk cuk emeceğini :) ama kazın ayağı öyle değilmiş öğrendim. Maalesef 5. gün sütüm geldi tam anlamı ile yetmedi. Bu bir anne için gerçekten çok üzücü bir şey. Hele bide sarılık olunca lohusalık durumu, ani duygu değişimleri derken çok üzülüyorsunuz. Bebeğine yetemediğimi düşünmek, anne sütünün bir mucize olduğuna inan bebeğini fazlası ile emzirmek isteyen bir anne için çok zor oluyor.

Durum böyle olunca bolca araştırdım, okudum eş dost arkadaşlarıma danıştım. Anne sütü nasıl arttırılır öğrendim. Bir sürü şey denedim yedim içtim ve sütümü arttırdım. Tüm bunları keşke işin başında bilebilseydim diye çok hayıflanıyorum. Eğer bu yazıyı hamileyken ya da daha bir kaç haftalık anneyken okuyorsanız çok daha şanslısınız. Neler yaptığımı aşağıda tek tek yazacağım. Doğum yaptığım hastanede çok tatlı bir bebek hemşiresi vardı doğum sonrası benimle çok güzel bilgiler paylaştı. Çok destekledi, moral verdi sağ olsun. İşte neler öğrendim, denedim hepsi aşağıda;

• Doğum yaptığınızda sütünüz hemen gelmeyecek. Hele birde sezeryansa.. Başlangıçta az miktarda "kolostrum" adı verilen sarı şeffaf bir süt geliyor o kadar kıymetli' ki bir damlasını bile ziyan etmeden bebeğimin ağzına damlattım çünkü biliyordum' ki ilk aşısı niteliğindeki bu süt bebeğimi hastalıklara karşı koruyacak, bağışıklığını yükseltecek, büyüme ve gelişimini hızlandıracaktı. Burada sorun yoktu ama beyaz süt bir türlü gelmiyordu, buda beni çok üzüyordu oğlumun sarılık olmasından korkuyordum, derken sütümün gelmesini engelliyordum. Siz sakın böyle olumsuz düşünüp kendinizi üzmeyin, moralinizi bozmayın o süt mutlaka gelecek :) Duş çok iyi geliyor sarılıktan dolayı bizim hastanede kalma süremiz uzadığı için ben alamadım maalesef. Ama küçük havlular almıştım yanıma onları sıcak suya batırıp sıktık ve göğüslerime kompleks yaptım.
  • Bebeğimi bolca emzirdim. İlk doğduğu gece sabaha kadar memedeydi. İlk zamanlar ikimizde çok acemiydik ama zaman geçtikçe bu işi yavaş yavaş becerebildik. Bu çok normal ama bana o zaman öyle gelmiyordu ne zormuş Allahım diyordum içimden. Bol bol emerek göğsünüz uyarılacak ve beyninize sinyal gidecek ve o süt gelecek :)
  • Mutlaka yanınızda sevdiğiniz güvendiğiniz daha önce bebeğini uzun süre emzirmiş biri olsun. Sizi telkin edecek, olumlamalarda bulunması bu aşamada pek bir önemliymiş benden söylemesi. Emzirmek deneyim ister ve bu konuda öğreneceğiniz ufak taktikler işinize çok yarayacaktır.
  • Bebeğiniz sütünüzün gelmemesiyle, yada o ilk sulu sütle doymayıp huysuzlanıp ağlayabilir. Böyle bir durumda kendinizi suçlamayın, üzülmeyin bu normal bir süreç ve bir çok kadın bunu yaşıyor. Hemşireler sizi ve bebeğinizin emmesini süt durumunuzu kontrol ediyor ve gerekirse mama takviyesi yapıyorlar. Çay kaşığı ile azar azar içirmiştik oğluma. Eğer bu yüzden kendinizi suçlar ya da çok etkilenir üzülürseniz sütünüz de bu durumdan etkilenecektir. Kucağınızdaki minik mis kokulu mucizenizin tadını çıkarın. Onu öpün, koklayın, sevin. Bu sevgi beyninize onu beslemek için süt üretmeniz gerektiğini hatırlatacak, sütünüzün gelmesini bollaşmasını sağlayacaktır.

• Oğlumun doğumunun 5. gününde besleyici ve miktarı fazla olan sütüm geldi. Bu herkes 'de böyle olmayabilir doğumdan hemen sonrada sütünüz gelebilir. Genelde 3-5 gün arasında geliyormuş. Göğüsleriniz iyice büyüyor ve sertleşiyor hafif bir sızı eşliğinde süt göğüslerinize iniyor. Hissetmemeniz çok zordur. Bebeğinizi bolca emzirin saat falan beklemeyin her ağladığında memeyi verin ağzına bir güzel doysun yavrucak. Ve her emzirme sonrası bir süt pompası ile göğüslerinizi güzelce sağın. Yeni doğmuş çene kasları güçlenmemiş bebeğiniz çabuk yorulacak, uyuyup kalacaktır. Memeler boşalmayacaktır. Bu hem göğüslerinizin rahatsız olmasına sebep olur, hemde sütünüzün artmasına engel olur. Arz talep meselesi gibi düşünün ne kadar talep varsa o kadar üretim olacak :) Emzirme sonrası göğüsleri pompalamak, yetmiyor sütümü arttır mesajı verecektir beyne. Ve bebeğiniz gece kalkmasa bile siz kalkıp sağın. Süt hormonu gece çok aktifmiş, en çok süt gece üretilirmiş üşenmeyin emzirin sağın sütünüz bollaşsın. Hamileyken bir süt pompası edinmediğim için çok pişmanım. Tek başına sağmak bile o kadar etkiliki anlatamam. Ebemizin yönlendirmesi ile hastane tipi bir pompa kiraladık bir aylığına. Çekim kuvveti çok yoğun oluyor biraz canınız acıyor ama süper işe yarıyor. Allah razı olsun diyorum ondan. Bebeğimi emzirebildiysem onun sayesinde diyebilirim.
  • Her fırsatta dinlenip uyuyun, moralinizi bozmayın bebeğinizi sık sık emzirin bol sıvı almayı, 3 öğün düzenli beslenmeyi ihmal etmeyin.
  • Hamileyken susam yağı ile göğüslere masaj yapmak, doğuma bir hafta kala huamana still tea içmek. Yine solgarın süt arttıran hapını doğumdan birkaç hafta önce içmek. Solgar Brewer's yeast vıth Vitamin B12 arkadaşım denedi sütü hemen geldi, bol ve besleyiciydi. Bebeğin kilo alımı çok iyiydi. Ben doğum sonrası kullanmaya başladım. Ve şiddetle tavsiye ederim.

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler ve İçecekler

Yukarıda değindiğim konuların dışında aşağıdaki yiyecek ve içecekleri bol bol tüketmemin' de sütümün artmasında etkili olduğunu bizzat kendim tecrübe etmiş oldum. Oğlum 2 aylıkken hiç mama vermeden onu besleyebildim. Gelişimi ve kilo alımıda gayet güzeldi maşalah.Umarım annelerin işine yarar ve 6 ay bebeğinizi sadece anne sütü ile besleyebilirsiniz. Ona hayatı boyunca sağlıklı yaşamın anahtarını sunmuş olursunuz. Bol sütlü günler dilerim ...

1. Bolca su içmek gerek. Günde 4 litre demişti hastanede ebe.
  2. Sebze ve meyveler,
  3. Sütünüzdeki Omega 3 oranını arttırmak için; balık, ceviz, badem, nohut, keten tohumu, yeşil yapraklı sebzeler.(Roka,semizotu,ıspanak,pazı v.s)
  4. Siyah üzüm, incir hoşafı, erik, kayısı kompostosu.
  5. Marul içine 5-6 yaprak ıspanak, semizotu doğranıp yenebilir.
  6. Tahin-pekmez, tahin helvası.
  7. Süt ve süt ürünleri özellikle kefir ve bolca ayran,
  8. Dereotu,
  9. Soğan,
  10. Börülce,
  11. Kırmızı et,
  12. Bir çay kaşığı bira mayası ve bir tatlı kaşığı pekmez karışımı,
  13. İncir
  14. Beyaz Dut veya dut kurusu
  15. Beyaz üzüm
  16. Dereotu
  17. Yer Elması
  18. Boza
  19. Alkolsüz bira veya malt içeceği
  20. SOLGAR BREWER'S YEAST VITH VITAMIN B12
  21. Sahlep
  22. Maden suyu
  23. Rezene Çayı
  24. Isırgan Çayı
  25. Yulaf Ezmesi
  26. Fesleğen
  27. Turuncular(Havuç,bal kabağı,kavun v.s)
  28. Armut ve ayva kompostusu
  29. Kısır ve Bulgur Pilavı

X