Merhaba. Durumunuzu anlayabiliyorum. Bebeginizde alerji var muhtemelen. Benim bebegim de 16 aydır alerjik. Doktordan yana biz de pek şanslı degiliz. Ne yazık ki sorunun kaynağını araştırmak yerine reflü deyip gecebiliyorlar. Benim bebeğim kusmazdi ama durmaksizin ağzına mide sıvısı gelir geri yutardi. Uykudayken boğulur gibi olurdu. Sağolsun bir doktor kakasinda da kan gorunce inek sütü alerjisi dedi ipin ucunu verdi elimize. Arastirdik çocuk alerji uzmanlarina, çocuk gastroenteroloji uzmanlarina gittik. Testler temiz çıktı fakat belirtiler alerji gösterdiği için deneme yanılma yöntemiyle alerji yapan besinleri keşfetmeye calistik. Diyetle beraber bebegimin rahatsızlıkları belirgin azaldı ama tamamen bitmedi çünkü kesfedemedigimiz besinler hala alerjiye sebep oluyordu. Bebeğim büyüdükçe rahatladı. Son 3 aydır asi detoksu yapiyoruz, yüzde 80 oranında iyileşme gördük şükürler olsun.
Bunları şunun için yazdim. Doktorlarin olur öyle bebeklik reflusu 6 aydan sonra geçer dedikleri şeyin altından alerji çıktı bizde. İnanamayacaginiz kadar çok yazı okudum bebegimle sabahladigim uzun gecelerde. Şunu ogrendim, nasıl ki biz midemizi rahatsız eden yiyeceği anlar ve onu yemekten kaciniriz, bebekler de alerji yapan kendilerini rahatsız eden yiyecekleri anlayıp onlardan kaciniyor. Hatta bu sebeple annesini emmeyen bebekler var. Tahmin ediyorum bebeginizin bir şeylere alerjisi var ve rahatsız oldugu için yemeyi reddediyor. Karnı doymadigi için de meme diye pesinizden ayrılmıyor.
Size tavsiyem zor ama sütten kesmeyin. Yediği her şeyle rahatsız olurken bir de sütten kesmek travma yaratabilir. Sutunuzu artırmak için karbonhidrattan uzak durup su ve yesillik, taze sebze meyve tuketin. Adaçayı gibi sütü azaltan şeylerden uzak durun. Bebeginizin de yemek yemesi gerekiyor elbette. Bizim kulturumuzde bebeğe bir çorba dayatması var nedense. İçinde salça baharat olan çorbaları bir bebegin midesi nasıl kaldirsin? Benim araştırarak ve tecrübe ederek öğrendiğim şudur. En güvenli sebzeleri çok az zeytinyağı ile damakta ezilecek yumusaklikta haslayin. Suyunu çekince bir iki dakika yağında çevirin ve altını kapatıp doğal tuz ekleyin. Doğal tuzlar yemekte ve banyo suyunda vücudun toksin yükünü azaltmaya yardımcı. Bu da alerjileri hafifletiyor. Hasladiginiz tek çeşit sebzeyi nohut büyüklüğünde parçalayip bebegin önüne koyun. Önce oynar, minciklar, bir iki tadına bakar sonra yer. Belki üç gün sürer belki bir hafta sürer ama yer. Dikkat etmeniz gereken bunu ona oyun gibi sunmak, elinizde kaşıkla yemek yedirme hazırlığı yaptığınız hissini verirseniz reddeder çünkü yemek yeme çocuğun canını yakan bir eyleme dönüşmüş durumda. Siz müdahale etmeyin, kendi yesin oynasın. Hatta evinizin biraz kirlenmesine göz yumup ulaşacağı bir yere oyun alanına güvenli bir yiyecek koyup kendi haline birakabirsiniz. Merak edip oynar bir süre sonra da yer. Bir ay sürse de yer sonunda.
Güvenli yiyecekler, kabak, kabugu mutlaka soyulmuş havuç, pazi, pismis elma, mantar, zeytin, çok az soğan ve sarimsak oldu bizim için. En çok alerji yapan besinler süt ürünleri, yumurta, gluten, fıstık başta olmak üzere kuruyemisler, domates ve mercimek gibi kırmızı renkliler, baklagiller, inek eti, tropikal meyveler, karabiber, tarçın gibi bazı baharatlar, az bilinse de ıspanak ve patates. Her bir sebzeyi bir hafta denemeden başka sebzeye geçmeyin ki neyin dokundugundan emin olun. Bebeğiniz yemeye iyice alismadan karışım yemekler vermemeye dikkat edin.
Son olarak araştirarak ulastigim ve çok memnun kalinmis bir doktor fügen çullu çok uğraş, imkânınız varsa kendisine muayene de olabirsiniz. Allah yardımcınız olsun