Su Kaplumbağası Bakımı/Hastalıkları ve Tedavileri Hakkında..

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Su Kaplumbağası





Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası:


Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları evlerde sıkça beslenen, hem karaya hem suya bağımlı yaşayan canlılardır. Ne yazık ki ne istedikleri bilinmedikleri için hobiciler su kaplumbağalarını fazla yaşatamamaktadır. Bakımı ve ihtiyaçları çok olan bir hayvan olmamasına rağmen, pek çok yanlış bilgili insan onların küçük plastik kaplarda bakılmasını öner ererek işi zorlaştırır. Bu şekilde bir bakıma yetersiz ve başarısızdır. Kaplumbağa besleyenlerin en dikkat etmesi gereken konu budur. Asıl önem gösterilmesi gereken kaplumbağanın evidir, bir kere yeterli ev ve donanım lar alındığında daha sonra kaplumbağa 75 yıl kadar sağlıklı şekilde bakılabilir. 75 yıl yaşadıklarını göz önünde bulundurduğu zaman kaplumbağa bakmanın önemi bir daha göz önüne gelmektedir.

Tam yetişkin bir kaplumbağa 30cm'e kadar ulaşabilir. Halk arasında bilinen küçük kalan kaplumbağa deyimi son derece yanlıştır.


Erkekler dişilerden daha küçük olur. Erkeklerin ön ayaklarının tırnakları daha uzundur, bu tırnakları erkekler birbiriyle kavga ederken ve dişilere kur yaparken su atmakta kullanırlar. Aynı zamanda erkeklerin kuyruğu dişilerden daha uzundur.


Amerika'da 1970lerden beri 10cmden küçük kırmızı yanaklı su kaplumbağası satışı yasaklanmıştır. Bunun nedeni kaplumbağanın taşıdığı zehirlenmeye neden olan bir mikrop olan Salmonella'dır. Pek çok kişi küçük bir kaplumbağa alırken onun bu hastalığa sahip olma olasılığını ve büyük boyutlara ulaşacağını düşünemez.


Beslenme: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları hem etçil, hem de otçuldur. Genç kaplumbağalar daha fazla etçil beslenirken yaşlandıkça daha fazla ot yemeye başlarlar. Küçük kaplumbağalar hergün beslenmeli, büyük boyuttakiler ise 2–3 günde bir beslenmelidir.



Kaplumbağalar çeşitli yemlerle beslenebilir. Özel kaplumbağa yemleri kullanılabilir ancak bu oran diyetlerinin %25'ini geçmemelidir. Başka bir %25 lik bölüm hayvansal proteinlerden oluşmalıdır. Örneğin: Akan su altında yediği toprağı kusmuş solucan, cırcır böceği, haşlanmış tavuk, suda yaşayan salyangozlar vb. Küçük kaplumbağalar daha küçük olan kan kurtları (tubifeks değil!), su piresi, karides ile beslenmelidir. Kalan %50 lik kısım ise taze yeşillikten oluşmalıdır. Bunlar; marul, kıvırcık, havuç, yeşil fasulye gibi besinlerdir. Bitkisel olarak ara sıra meyve de verilmelidir. Örneğin elma, muz, çilek, kiraz.


Vitamin ve Mineraller: Haftada bir veya iki kere sürüngenler için hazırlanmış vitaminlerden üründe belirtildiği oranda yemlerine karıştırılmalıdır. Kalsiyum almaları için de kemirecekleri kalsiyum blokları kullanılmalıdır.


Akvaryum: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları zamanın belirli bir bölümünü karada güneşlenerek geçirirler. Bu yüzden hem yüzebilecekleri hem de güneşlenebilecekleri geniş bir akvaryum isterler. Bu yüzden en az 80 litrelik akvaryumlar kullanılmalıdır. Kaplumbağanız büyüdükçe akvaryumu da büyütmeniz gerekecektir. Kaplumbağanıza akvaryum yerine plastik kaplarda da bakabilirsiniz ancak hem o kadar büyük plastik kap bulmak zordur hem de plastik kaplarda yanlardan net görüş sağlanamaz. Akvaryumda dikkat edilecek bir diğer nokta yeterince yüksek bir akvaryum alınmasıdır, böylece kaplumbağalar tırmanıp firar edemez.


Güneşlenme alanı Olarak yumuşak yüzlü kayalar (sivri kayalar zarar verebilir), iri taneli çakıllar veya ağaç kökleri kullanılabilir.


Kaplumbağalar akvaryumu fazlaca kirletirler, bu yüzden akvaryumu sıkça temizlemek gerekir. Akvaryumda kum kullanılması zorunlu değildir ancak kullanırsanız kaplumbağanızın yanlışlıkla yiyemeyeceği kadar büyük Olduğundan emin olun.


Su ve Filtreler: Akvaryumunuzda en az ne kadar su olacağını kaplumbağanızın yüksekliğine göre ayarlamalısınız. Su yüksekliği kaplumbağa yüksekliğinin en az 1,5 katı olmalıdır. Örneğin kaplumbağanız 8 cm yükseklikteyse su 12 cm olmalıdır. Yüzme yerinin boyu da kaplumbağanın en az 5 katı olmalıdır. Örneğin kaplumbağanız 15 cm ise 75 cm uzunluğunda yüzme yeri olmalıdır. Genişlik ise kaplumbağa genişliğinin en az 3 katı olmalıdır. Akvaryumu seçerken kaplumbağanın geleceği boyutları da hesaplamakta fayda var.


Kaplumbağalar özellikle yem yerken çok fazla kirlilik yaratırlar. Bu yüzden kaplumbağa akvaryumlarında iyi bir filtrasyon gereklidir. İç veya dış filtreler filtrasyon için yeterlidir. Bu sistem su değişim sıklığınızı azaltsa da haftada bir %25 su değiştirmelisiniz. Kaplumbağanızı ayrı bir kapta yemlemeniz filtrasyona binen yükü azaltacaktır.


Sıcaklık: Kaplumbağanın suyu 24–30 °C'da tutulmalıdır. Eğer daimi olarak bu sıcaklığı sağlayacak bir ortam yoksa bir ısıtıcı kullanılmalıdır. Kaplumbağaların ısıtıcıyla oynayıp kırmamaları için ısıtıcıyı tercihen iyice delip sirkülâsyonu sağladığınız bir PVC borunun içine koymalısınız. Tamamen suya giren ısıtıcılardan alıp, ısıtıcıyı tamamen suyun içine soktuğunuzdan emin olunuz.


Kaplumbağanın Güneşlenme yerini ışıktan ayrı bir ampul kullanılmalıdır. Buradaki sıcaklık 29–31 °C arası olmalıdır. Lambanın kaplumbağanın erişemeyeceği yükseklikte Olduğuna emin olunuz. Çevre sıcaklığının da 23 °C altında olmaması gerekir.


Işık: Güneşlenme yerine konulan lambaya ek olarak tam spektrumlu bir UVA/UVB sürüngen lambası alınmalıdır. Bu lamba kalsiyum metabolizması için çok önemlidir. Bunun dışında da pek çok faydası vardır. Zararlı olan UV ışını UVC'dir. UVA ve UVB kaplumbağalar için oldukça faydalıdır. Kaplumbağanızı sıcak güneşli günlerde güneşlendirmeniz de faydalı olacaktır. Mümkünse cam arkasından değil direk gün ışığı alacak şekilde güneşlendirilmelidir



1-) BELİRTİLERİNE GÖRE KAPLUMBAĞA HASTALIKLARI



Sulu gaita (İshal):

Muhtemel nedeni bağırsak enfeksiyonudur. Gaitadan örnek alınarak parazit yönünden muayene edilmesi gereklidir. Mide, bağırsak kurtları ishale neden olur. Ayrıca bakterilerin sebep olduğu ishaller yaygın olarak görülmektedir. Parazit ilaçları ve antibiyotiklerle tedavi edilebilinir.

KonsipasyonKabızlık):Bağırsak peritaltiğinin azalmasına bağlı olarak, bağırsak içeriğinin sertleşmesi veya bağırsak içeriğinin dışkıya dönüştükten sonra dışarı atılmaması olarak görülen belirtidir.
Kabızlık kuru gıdalar ve tek yönlü beslenmeden kaynaklanabildiği gibi yoğun bağırsak kurtları nedeniyle kabızlık olabilir. Kış uykusuna bağlı olarak ta kabızlık görülmektedir. Kış uykusu yaklaşık beş aya yakın sürdüğü için bağırsak içeriğinin sertleştiği görülmektedir Nedenine göre parazit ilaçları veya su banyosu ile tedavi edilir.


Bağırsak Çıkması:

Genellikle bağırsak kloakadan dışarı çıkar, anal bezlerle birlikte erkeklerde peniste dışarı çıkabilir. Kara ve su kaplumbağalarında bu durum sıklıkla görülmektedir. Bu durum bağırsaklardaki yabancı cisim ve konsipasyonlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle kış uykusu sonrası dönemlerde çok sık rastlanabilir. Eğer hayvan küçükse antiseptik kompreslerle %0,1'lik rivanol ile yapılır. Büyük kaplumbağalarda kloaka red edilir ve tütün kesesi ağzı dikiş atılabilir.


Göz Kapaklarının Şişmesi ve Kapanması:

Tam olarak nedeni bilinmemekle beraber; su kaplumbağalarının yaşadıkları suların kirliliği ve A vitamini eksikliğinden ortaya çıktığı düşünülmektedir.



2-) KAPLUMBAĞALARDAKİ ÖZEL HASTALIKLAR


Kaplumbağalarda da diğer hayvanlarda olduğu gibi bakterilerin, virüslerin ve diğer etkenlerin neden olduğu çeşitli hastalıklar görülebilir. Bu hayvanların hastalıklarda korunmayı sağlayan özel savunma mekanizmaları ile ilgili fazla bir bilgi henüz mevcut değildir.


Akciğer Yangısı:

Nedeni soğuktur, gırtlakta ıslık sesi, burun deliklerinden kabarcıklı sümük çıkar. Su kaplumbağalarında daha çok rastlanmaktadır. Kara kaplumbağaları akciğer enfeksiyonlarında duvara tırmanma hareketi yapmaktadırlar.


Böbrek Yetmezliği:

Hayvanın boyun bölgesi derisi yüzük halkası şeklinde şişer. Kaplumbağa kafasını içeri çekemez. Tedavisi çok zordur.



Kabuk Kalınlaşması ve Şekil Bozuklukları:


Kabuk parmaklarla palpe edildiğinde yumuşamış olduğu hissedilir. Nedeni, D Vitamini, Kalsiyum, Fosfor ve Ültraviyole ışık eksikliğidir. En çok kış uykusundan çıkan hayvanlarda ve tek yönlü beslenen hayvanlarda görülür.


Kabukta Dökülme ve Aşırı Boynuzlaşma:

Kabukta dökülme fizyolojik olarak meydana gelmektedir. Eğer aşırı bir dökülme varsa hastalık akla gelmelidir.


Deride de zaman zaman dökülmeler olur, suyun içerisinde beyaz ince kalıntılar şeklinde izlenmektedir. Baş ve ayak derilerinde kalınlaşma veya lekeler oluşmasında vitamin eksikliği ve suların kirliliğinden dolayı oluşan mantar enfeksiyonları düşünülmelidir.


Parakeratoz:
Yetersiz beslenmeye bağlı Vitamin A ve D Vitamininin eksikliğine bağlı ortaya çıkan hastalıklardır.


Belirtileri:

Epitel çözülmeleri genelde kabuğun deriyi koruyamadığı boyun, kloaka çevresi ve arka bacakların uç kısımlarında gözlenir. Deride kırmızı ve sarı sahaların ortaya çıkması gibi değişiklikler genelde simetriktir.
Tedavisi: Betadin (İyot) banyosu, antibiyotikler A ve D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Derinin kurumasını önlemek için yaralara antibiyotikli pomatlar sürülmelidir.


Salmonella:
Kaplumbağalar Salmonella enfeksiyonu taşıyıcılarıdır. Çocuklar için tehlikeli olabilir.
Belirtileri: İştahsızlık, ishaldir. Kültür yapılarak sonuca gidilir. Antibiyotik ve vitamin verilerek tedavi yapılır.


Kaplumbağalar çocuklar için Salmonella yönünde risk oluşturabilir. Eğer bakımlı bir hayvan ise bu riski taşımaz. Kaplumbağaların parazitleri kendine hastır. İnsanlar açısından tehlike oluşturmaz.

Kabuk Yaralanmaları ve Kırılmaları:

Normal bir masa yüksekliğinden sert bir zemine düşen, üzerinden araba geçen veya köpek tarafından ısırılan kaplumbağalar yaralanabilir. Eğer hayvanın organlarında bir hasar yoksa kırılma ise antibiyotikli pomat sürülerek veya papatya çayı banyosu ile iyileşme sağlanır. Kırılma büyükse antibiyotikli bir pomatla doldurulduktan sonra üzeri bantlanır. Kabuk kırığı ve yaralanma ile birlikte organlarda hasar varsa o zaman veteriner hekim tarafından mutlaka görülmelidir.

3-) KAPLUMBAĞALARDA SIK RASTLANILAN HASTALIKLAR


Apse:
Kaplumbağalarda sıklıkla deri altı apselere rastlanır.

Nedeni: Yaralanmalar, yabancı cisim batması v.b.

Tedavisi: Lokal olarak açılır, apse tedavisi uygulanır.


Hipervitaminoz A:
Vitamin fazlalığına bağlı olarak deride yer yer dökülmeler meydana gelir. Mantarlarla karışabilir.
Nedeni: A Vitamini fazlalığı

Tedavisi: Vitamini kesmek ve lokal yara tedavisi

Ağızda ve Dilde Stomatis:

Çeşitli etkenlerin sebep olduğu ağız içerisinde meydana gelen yangı ve daha sonra oluşan gangren.
Nedeni: Çeşitli mikroorganizmalar

Tedavisi:Yok

Orta Kulak İltihabı:Kaplumbağalarda kulak kepçesi yoktur. Kulak bir delik şeklindedir. İltihaplanan orta kulak dışarıya doğru delikten bir balon gibi çıkar.

Nedeni: Mikroorganizmalar

Tedavisi: Yok











Bu tatlı dostlara layıkıyla bakabilmek için,onların yaşam alanlarını, doğal ortamlarını araştırarak dizayn etmeliyiz..




Alıntı..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…