Stress IVF Sonuçlarını Etkilememektedir.

elifimm83

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
18 Eylül 2008
296
0
Stress IVF Sonuçlarını Etkilememektedir.

Gothenburg-İsveçteki Üniversite Hastanesi araştırmacılarının yaptığı bir çalışma, intertilite tedavisi sırasında kadının yaşadığı stres ve kaygının hamile kalma ihtimalini etkilemediğini ortaya koymuştur. Anketi cevaplandıran 166 kadından 139u, çalışma sırasında embriyo transferi için uygun koşulda idi. Bu kadınlardan 58i hamile kalırken, 81i hamile kalamadı. Kadının gerek ilk gerekse embriyo transferinden hemen önce gerçekleştirilen ikinci anket vasıtasıyla değerlendirilen ruh hali; hamile kalıp kalmaması durumunu etkilemiyordu. Araştırmacılar kaygı ve depresyon yaşayan ve yaşamayan kadınlarda benzer hamile kalma oranları saptadılar. Bu nedenle yüksek kaliteli embriyoların varlığı hamile kalma konusunda tek belirleyici faktör olarak ortaya çıktı.

Çalışmada kullanılan anket Psikolojik Genel Durum Değerlendirme Indeksi (PGWB) olup, bu indeks bir kadının duygu durumunu, genel sağlığını, ilişkjilerini, yaşam stilini, yaşama bakış açıcını ve çocuk sahibi olma arzununun yoğunluğunu ölçmekte idi. İlk anket kadınlar tedaviye başlamadan önce uygulanmış olup, ikinci anket ise yumurtlama toplama işleminin hemen öncesinde uygulanmakta idi çünkü ebeveyn adayları en çok bu süreçte kaygı ve endişelerini dile getirmektedirler. İkinci anket embriyo transferinden önce gerçekleştirildiği için tedavinin başarılı olup olmaması olup olmamasından etkilenmemektedir. Yine de bu durum kadınların duygularını tüm açıklıkla dile getirdiklerini veya hissettiklerinden daha olumlu duyguları yansıtmadıklarını garanti edemez.
Geçmiş araştırmalar, stress ve gerilimin hamile kalma başarısı üzerindeki etkisi konusunda bir görüş birliği sağlamamaktadır. Bazı araştırmalar bu durumun etkili olduğunu iddia etmekte ve kadınları bu konuda uyarmaktadır.

Bu çalışma her ne kadar kesin bir cevap vermese de, yapısı ve örnek hacminin büyüklüğü itibariyle, stres ve kaygının bir kadının hamile kalması ihtimalini düşürmediği yolunda bir sonuca destek vermektedir. Araştırmanın baş yazarı olan Dr.Lisbeth Anderheim "bu sonuçlar ve bilgileri kadınların bu konuda yaşadıkları kaygı ve endişeyi azaltmak amacıyla kullanabiliriz" demektedir.
 
Duygularınızı kendinize saklamayın. Korku ve kaygılarınızı başkalarıyla konuşun.Konuşurken ne hissettiğinizi mutlaka vurgulayın. Herkezin sizi anlamasını beklemeyin. Onlar sizin desteğe ihtiyacınız olduğunu ve sizi nasıl destekleyeceklerini bilemeyebilirler.

Neler yapıp neler yapmayacağınızı öğrenin. Tedavi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmak her zaman sizi rahatlatır. Ancak her zaman kesin doğruyu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Tedavi süresi içinde başka hastalarla kendinizi karşılaştırmayın. Çünkü her kişinin infertilite sebepleri ve tedaviye verdiği cevaplar birbirinden farklı olabilir.

Tedavi sırasında bekleme salonunda sizi oyalandıracak bir şeyler bulundurun. (Kitap, bulmaca, örgü vb.)

Unutmayın zaman zaman karamsarlık yaşayabilirsiniz, böyle durumlarda başarı ihtimalini ve umutlu olmanın size sağlayacağı yararı düşünün.

Yeterli uyku uyuyup düzenli beslenin yağlı ve şekerli besinlerden uzak durun

Tedavi sırasında yaşamınızda sizi strese sokacak işleri düşünceleri çok önceden halletmeye çalışın. Tedavi süresi içinde sorunlarınızı çözmeye çalışmayın Büyük kararlarınızı erteleyin.

Duygularınızı kontrol etmeye çalışın. İçinde bulunduğunuz durumda küçük problemlerin sizi etkilemesine izin vermeyin.

Bir şeyler kötü gittiğinde kendinize acımayın. Neler yapabileceğinizi sorarak öğrenin.

Özellikle gergin olduğunuzda esprili olmaya çalışın. Bu sizin bazı şeyleri çok fazla ciddiye almanızı engelleyerek sizi koruyacaktır.

Düzenli olarak kendinize moral verin ve kendinizi şımartmak için elinizden geleni yapın.

Sizin durumunuzu daha önce yaşamış ve başarıya ulaşmış infertil çiftlerle tanışın. Onların başarı hikayeleri sizi motive edecektir.
Tedavi sırasında eşinizle ilişkilerinizi daha da güçlendirin. Ancak onun içinde önemli bir dönem olduğunu unutmayın. Eşinizle ilişkilerinizin iyi olduğu bir dönemde tedaviye başlamayı tercih edin.

Tedavi sırasında uygulanan işlemler ( ultrason, iğne veya kan alma ) sizi zaman zaman rahatsız edebilir. Ancak unutmayın ki burada bulunma sebebiniz çok istediğiniz bir rüyanın gerçekleşmesi içindir.
 
Paylaşımın için teşekkürler canım.Herkesin fazlasıyla yaşadığı bir konuya değinmişsin.Özellikle ben stresi çok yaşıyorum.Stresten ziyade garip bir beklenti,heyecan ve sabırsıklık var bende.Senin yazdıklarının akisne en son doktorumdan duyduğum stres bizim başlıca düşmanımız asla strese girmemelisiniz.Bu yazıyı okuyanlar eminim artık daha rahat olacaktır.Stres zararlı dendikçede daha fazla strese giriyor insan çünkü.En azından ben :)
 
buyuk beklentiler buyuk strese yol acıyor
benim ikinci denemem olacak bu baslıkla stresten uzak durma yontemlerimizi de paylasabiliriz
mesela ben baska bir hastalıgım var ve tedavi goruyorum diye dusunmeye zorluyorum kendimi simdilik
 
Ne güzel yazmişsin ellerine sağlik. Bizlere hep drlar sakin stres yapmayin kendizi üzmeyin diyorlar.sanki elimizde.zaten stres yapmamaya çaliştikça insan daha çok strese giriyor.bunu okumak iyi geldi bana. Artik doya doya strese girerim. şaka tabiki....
 
Ben yeni başladım tedaviye.Daha doğrusu başlayamadım bile.Bu ay ilk kez aşılama olacaktı ama iğnelere başladıktan sonra rahimde polip olduğu görüldü ve tedaviyi kestik.Önce polip alınacak devamında inşallah tedaviye devam.Sende ne yapılıyor aşılamamı yoksa tüpmü?Aslında yazdımya bende stresten ziyade çok büyük bir sabırsıklık var.Bir an önce olsun istiyorummm...
 
Ne güzel yazmişsin ellerine sağlik. Bizlere hep drlar sakin stres yapmayin kendizi üzmeyin diyorlar.sanki elimizde.zaten stres yapmamaya çaliştikça insan daha çok strese giriyor.bunu okumak iyi geldi bana. Artik doya doya strese girerim. şaka tabiki....

aynı şeyleri hissetmişiz.sanırım bunu okuyan herkes aynı şeyi hissedek ve istesede istemesede rahatlayıp stresten kurtulacak.:):teytey:
 
ben ikinci tup bebek tedavimin sonuna yaklasıyorum yarın son ignemi vurucam bunu bilmek bile beni biraz rahatlattı
igne fobim vardı cocuklugumdan beri bunu yendim allahtan hep dusunuyorum binlerce kadın yaptırıyor benim ne farkım varda korkuyım dedim kendime
tup bebek icinde onu dusunuyorum binlerce kadın kotu haber alıyor ben neden almıyım veya guzel habere onlar kadar sevinmiyim
arkadaslar buyuk beklentiler icinde olmamak ve benim uyguladıgım bir metod herkese soylememek beni stressten uzak tutuyor
nekadar cok kisi bilirse o kadar zor oluyor beklemek
guvendıgınız yardım edebilecek kısıden fazlasına soylemeyin bence
ben bunu iki aileyede soylemedim hergun rapor vermek zorunda kalmıyorum cok rahatım inanın suan icin.
 
Sana bu konuda tamamen katılıyorum.Ne kadar insan bilirse o kadar çok soruyorlar ver stres oluşuyor.Benim çevremde bir kişi bile bilmiyor durumu.En yakın arkadaşlaım dahil.Aileler kesinlikle bilmiyor.Kız kardeşimle çok yakınız ona bile söylemedim.Arkadaşlarım aileler herkes bizi bebek istemiyoruz korunuyoruz biliyor.Buna rağmen herkes soruyor ne yaptınız hala düşünmüyormusunuz diye.Düşünsene birde bilseler neler olur tahmin etmek bile istemiyorum.
 
kesinlikle benim ilk denememde sonucu baskasına anlatmayı bırakın kendim bile kabullenmek istemedim ama insanlar soruyordu aglarken anlatmak zorunda kalıyordum
 
kesinlikle benim ilk denememde sonucu baskasına anlatmayı bırakın kendim bile kabullenmek istemedim ama insanlar soruyordu aglarken anlatmak zorunda kalıyordum



Ay kıyamam yaaa.Ağlama dicem ama insanın elinde değil.Bende çok sulugözümdür ordan biliyorum.Herşeyde ağlayıveririm.Polip olduğunu öğrendiğimde bile çok basit bişey olmasına rağmen saldım kendimi...:roflol:
 
X