Selam arkadaşlar;
Aranıza yeni katıldım. Eşimle bu forumdan çok yararlandık, yararlanmaya da devam ediyoruz. Biz de evliliğimizin 5. yılında çocuk isteyenler kervanındayız. Geçen ay denedik ilk kez ancak sonuç alamayınca hemen testleri yaptıralım ve bir problem var mı görelim istedik. Bir katkımız olur belki diye de tecrübelerimizi aktarmak istedim.
Eşim (yaş 34, 10 yıldan fazladır 1.5 paket sigara kilo normalin 10 kilo fazlası) 20.09.2014 tarihinde biz özel hastanede (hastanenin
tüp bebek merkezinde, dediklerine göre de çok ciddi bir labaratuarda) spermiogram yaptırdı. Sonuçlar;
Perhiz Süresi: 2.5 gün (tam olarak 60 saat)
Miktar: 5 ml
Sperms Konsantrasyonu: 5 Milyon / ml
Toplam Sperm Sayısı: 25 Milyon
Hareketli Sperm Oranı: +20 ileri + %40 normal toplam %60
Morfoloji (Kruger): %9
Vizkozite,PH, İstenmeyen hücreler vb. geri kalan herşey ise normal.
Bu testi yaptırmadan önce de internetten de baya araştırmıştık, sonuçlaraı yorumlayabilecek kadar bilgiye vakıf olmuştuk. Göreceğiniz üzere hız ve morfoloji iyi iken konsantrasyon (asgari 15-20 Milyon/ ml olmalı) ve dolayısıyla toplam sperm sayısı (asgari 40 milyon olmalı) çok az. Bir ürolog, bir kadın doğumcu ve bir laborant (hepsi de aynı hastanenin çalışanları) bu sonuçla normal yolla olmayacağını, aşılama bile yapılmasının anlamsız olduğunu, yaşımız geçmeden de tüp bebek yaptırmamız gerektiğini söylediler.
Eşimin morali çok bozuldu tabiki. Bugün (23.09.2014) benden habersiz bir özel hastanenin ürologuna daha gitmiş. O da elle varikosel bakmış biraz var gibi demiş ve ultrason istemiş. Bu arada eşim hocam bir spermiogram daha mı versem, morfoloji ve hareketlilik iyi iken konsantrasyonun düşük olması pek de rastladığım bir durum değil demiş. Bunlar tabi internetten okudukları. Hoca da bizim laborant izinli seni devlet hastanesine yönlendireyim orda ver demiş. Eşim aynı gün umutsuzca, sadece kötü sonucu tasdiklemek için, bir spermiogram daha vermiş. Sonuçları alınca gözlerine inanamamış ve laboranta hocam bir arıza yok değil mi benim çok düşüktü ölçtürdüm ama burada çok iyi çıktı demiş. Laborantta biz bu işi yıllardır yapıyoruz zaten en az 2 tane yapacağız ve makine ölçüyor. Testler farklı çıkabilse de +/-%20 bu kadar hata olmaz demiş. Sonuçları yazıyorum:
Perhiz Süresi: 3 gün (tam olarak 75 saat)
Miktar: 6 ml
Sperms Konsantrasyonu: 25.3 Milyon / ml
Toplam Sperm Sayısı: 151.8 Milyon
Hareketli Sperm Oranı: +81 ileri + %12 normal toplam %93
Morfoloji (Kruger): %21
Vizkozite,PH, İstenmeyen hücreler vb. geri kalan herşey ise normal.
Sonuçları aynen yazdım. Bunun üzerine eşim özel hastanedeki ürologunu aramış o da sonuçları kendisine göndermesini istemiş ve labaratuara sordurmuş. Demişler ki biz çok detaylı ölçtük hata yapmadık vb. Ama iki test arasındaki fark nerdeyse %600. İki testin arasındaki süre ise 3 gün. Belki her iki test de doğru eşim ilk testte çok gergindi ikincisinde ise zaten sonucun kötü olacağını düşündüğü için 3 dakka da örneği vermiş çıkmış. Aklıma özel hastanenin bu kadar hata yapabileceği veya hatadan ötesi tüp bebeğe yönlendirmek için kasıt yapabileceği ihtimalini getirmek veya böyle bir duruma inanmak istemiyorum.
Tek amacım asla tek yerde test yaptırmayın ve bir sonuç üzerinden hayatınızı moralinizi bozmayın diye size tecrübemizi aktarmak. Biz özel de bir test daha yaptıracağız (hastane bizde hata olcağına inanmıyoruz ama ücretsiz yapalım demişler).
Spermiogram hakkında o kadar çok bilgi shibi olduk ki isteyene yardımcı olabiliriz bu arada. Herkese mutluluk, huzur ve tabi isteyene bol bol çocuk rabbimden diliyorum.