Sözde Takı Sorunu

papatya262626

Üye
Kayıtlı Üye
29 Ağustos 2017
8
5
6
32
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 6 ay önce isteme ve sözüm birlikte oldu. Ayrıca bir nişan istemedim. Seneye de düğünüm olacak. Söz günü erkek tarafı alyanslarımız ve bohçayla geldi. Bohça normalde bizim adetlerimize göre daha basit parçalardan oluşmuştu. Bunlar dışında başka hiçbir takı takılmadı. Sözden önce aileme sizin adetleriniz nelerdir ne istersiniz diye soruldu ancak babam bunu söylemenin ayıp olacağını onların daha iyi bileceklerini söyledi. Ancak dediğim gibi söz günü elleri boş geldiler. Bizim buralarda ise söz günü kıza takılan takılar oldukça önemli görülür. Şu anda bu yüzden benim ailemde karşı tarafa karşı olumsuz bir tutum oluştu çünkü erkek tarafının durumu da oldukça iyi. Sizce bu gerçekten bir sorun mu? Neden elleri boş gelmiş olabilirler?

Sözde ne takacaklar ki.soz yuzugu disinda.
Bilezik yada kolye vs nisanda takacaklardir.
Simdi takmis olsalardi nisanda ne takacaklardi

O zaman adetleri farklidir.mesela bizim adette hersey nisanda takilir dugunde hicbir sey takilmaz.eski esim dugunde takilir bizde nisanda takilmaz demisti
Simdi erkek arkadasim biz 2 set takacagiz hem nisanda hem dugunde ikisindede taki takilir bizde dedi.
Herkesin degisiyor.demek ki herseyi dugunde takacaklar ama tabi 1 2 bilezik falan taksalardi daha hos bir durum olurdu

Evet, benim için çok önemli olmasa da ailem biraz tuhaf karşıladı durumu. Aslında bana çok iyi davranıyorlar ama bu gibi konularda çok özensizler. Ben de ne düşüneceğimi bilmiyorum.

ben de o anda anlamadim ama zaman gectikce insanin aklinda yer ediyor esim dugunde bilezik takti ama ne anne babasi ne kardeşi bilezik vs takmadilar. acikcasi gayet de takabilirlerdi. bizimkiler de sessiz kaldi. erkek tarafinin isine geliyor biraz da.

Evet, benim için çok önemli olmasa da ailem biraz tuhaf karşıladı durumu. Aslında bana çok iyi davranıyorlar ama bu gibi konularda çok özensizler. Ben de ne düşüneceğimi bilmiyorum.

Cimriler mi acaba
Yoksa koskaca gormus gecirmis insanlar nisan olmayacak madem 2 bilezik alalimda takalim diyemiyorlar mi.
Iste istemek lazim bir yerde ama bizim ailelerimiz istenmez ayiptir diyen uysal insanlar oldukca yapamiyoruz

Nişanlına söyleyemez misin? Görücü usulü mü?
Hayır görücü usulü değil. Söyledim zaten, o da ailesiyle konuştu. Onlar bizimkilerle konuştu filan filan. Ama bu konunun böyle açılması ve kınuşulması da beni çok rahatsız etti ancak sanırım yapacak başka bir şey yoktu. Çünkü balık baştan kokar. Demek ki bu insanlar biraz cimri ve şimdi ne istediğimizi bilmezlerse her aşamada böyle cimri davranacaklar. Altı aydır nişanlıyım. Ne bayramda ne sözde ne istemede bir hediyelerini yanda başka bir şeylerini görmedim. Normal mi bu?

Bilemiyorum bu işin normali nedir ne değildir fakat nisanlının ailesinin durumu iyiyse küçük bil3 olsa jestler yapabilirler. En azından aile arasında böyle konuşmalar geçmez. Mesela geçen gün kuzenimin sözü oldu ama alyans takildi yani nişan gibi oldu aslında ama erkek tarafı ayriyeten nişan olmasını istiyor. Sanırım başka akrabalarına taktıkları takılar geri gelsin diye... Kurban bayramı için de mesela kuzenimin adına sözlüsü bir tane kurban kesiyor vs. Bunları siz söylemeden yaptıklarında iş güzel oluyor aslında ama söylemeden de yapmıyorlar. Söylemek lazım demek ki...

Neredeyse her ailede gelenek ve adetler farklı oluyor. Kimileri sırf nişanda takar kimisi de sırf düğünde. Sözde bizde de çok bir şey takılmaz. Düğün olur altını, seti o zaman verilir. Söz zamanı takılan takiyla balığın baştan kokacağı fikrine kapilmanizi tavsiye etmem. Sozlenen tarafların ailelerinin söz sonrası taki meselesi görüşmesi yapması çok olmamış zaten. Cimri de olsalar siz sözlü olduğunuz kişiyi dikkate alın, kendisi bu mevzularda cimri mi diye. Her şeyin başı huzur ve mutlu olmak.

Aileden aileye değişir.
Biz karadenizliyiz.

Sözde gelinimize 3 20 gramlık burma takdik. Normaldir yani. Söz veriliyor sonucda kuru kuruya olmaz... hem gelin düğüne kadar takar gezer bilezikleri.

Son 20 senedir bohca yapilmiyor ailemde... gelinler zaten istemiyor. Ama sözden önce ailenin genc bir kizi gelinle alışverişe cikar...
Kiz neleri beğenirse alir, makyaj, parfüm, söz kiyafeti ayakkabısı filan.

Nişanı kiz tarafı yapar ve aslında erkek tarafi taki takmaz bizde. Genelde sadece nisanliga uyan küpe veya ince zarif kolye takilir.

Biz düğüne takıyoruz.
Kimse yanlış anlamasin... ortada daha kümes yokken burmalari hasirlari bayilcak degiliz. Zaten sonunda standart 12 burma bir modern set ve bir trabzon seti takılıyor geline. Benim ailemde durum bu...

Her şeyin başı tabii ki mutlu olmak. Ancak çevrenizde sözlenen nişanlanan herkesin bu konunda ne kadar hürmet gördüğünü, sizeyse sürekli ellerin boş gelindiğini görmek ister istemez insanı üzüyor. Bana takacakları bir bilezikte de değilim zaten. Önemli olan bunun düşünülmesi. Sözde kuaför paramı bile kendim verdim ve bu durum gerçekten hoşuma gitmedi.

CNm yapman gereken nişanlınla konuşmakdı istemeden önce benım babamda senın babanın dusuncesındeydı esımın aılesıde biraz rahat aynen isteme nişan aynı gece yaptım bende isteme öncesı esıme set istedıgımı söyledım bızde adet bu babam istekde bulunmaz size bırakır ama bu sekılde olur dedim işi kimseye bırakmadan kendım cozdum yanı dugundede ayrı set ıstedım ama esımın aılesı ben veya aılem istedi olarak bılmedı esım arayı buldu onada lila isterım demedım ben bunu çok beyenıyorum bu model olursa çok mutlu olurum olmasada olur dedim yanı birazcık işini bilmen lazım ne kımseyle kötü olucaksın ne aılenı uzduruceksın

Aynı şey benim de başıma geldi. Bununla ilgili konu da açmıştım canım bakabilirsin. Sonuç olarak beni istemiyorlardı ve ailesi sayesinde ayrıldık. Seni çok iyi anlıyorum. Takacaklari bir altına muhtaç değiliz ama bunlar kendini önemli hissettiriyo, değer verildiğini anliyosun

Canım eğer ailesi ile başka konularda aranız iyi ise tatsızlık çıkarmaya gerek yok. Evet herkese yapılırken imkanları olmasına rağmen sana birşey yapmamaları çok üzücüdür. Bazı memleketlerde adet olsa bile bazı aileler ne yapmaları gerektiğini cidden bilemiyor . bir arkadaşım da aynı sorunu yaşadı nişanda hiçbir şey takmadılar ancak düğünde altına boğdular meğer o ailede adet böyleymiş. Bunu telafi etmeleri için düğünde isteyebilirsiniz. Uygun bir dille. Size bir dahakine sorduklarında şöyle diyebilirsiniz " bizim ailemiz için sorun değil ancak bizim kültürümüzde hediye az gelirse yanlış anlaşılabiliyor genelde düğünlerimizde şu kadar şu kadar şundan takılır sizin takdirinize kalmış". Bu şekilde hem yanlış anlaşılmamış olursunuz hem de istedikleriniz alınır. Her şeyin başı iletişim

Sözde birşey takılmaz zaten tektaş dışında. Bazı yerlerde bir söz bileziği takılır ama o da zorunlu değil.. Ancak kız tarafı talep ederse takıyorlar. Takı nişanda ve düğünde takılır.

Normal değil tabiki. Cimri bile olsalar atla deve değil küçük birşeyler takmaları lazımdı en azından. Benim sözümde iki bilezik, ince bir kolye küpe, dört küçük altın takıldı. Nişan yapılıp yapılmayacagı bizde de net değildi ki yapmamaya karar verdik. Bayramlarda ve bazı ziyaretlerde de küçük altın takıyorlar.

Ben de geçen hafta aynı şekilde (isteme-söz aynı gün) nişanlandım. Nişanlımla birlikte resmi törenlerle başımız pek hoş değil bu yüzden olabildiğince kısa ve masrafsız olsun istedik. Sizin adetleriniz nedir, biz ne yapmalıyız gibi birçok defa konuşuldu bu süreçte. Özellikle nişanlımın annesi defalarca sordu ama ben hiçbir şey istemediğimizi, yanımızda olmalarının yeterli olduğunu söyledim.

Sonuçta öyle de oldu; merasim günü takı olarak sadece yüzükler takıldı. Mutlulukla takıldığı için yeterliydi de. Çikolatası, çiçeği, tatlısı, pastası her şey tamdı ama bunlar zaten incelikle yerine getirilmiş şeylerdi ve bir taleple olmadı.

Hediye meselesine gelince, hediye istenmez ki!! "Hediyelerini görmedim" ne tuhaf bir ifadedir..

Adetlere göre hareket edilecekse aile tarafından talep edilen şeylerin açıkça söylenmesinde bir mahsur yoktur. Asıl ayıp olan beklentiler boşa çıkınca karşı tarafa dair olumsuz düşünce ve duygular içerisine girmek bence.

Umarım durumu çözebilecek imkanlar yaratırsın, mutlulukla kal, ne diyelim..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…