• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Söz Kesimi ''Söz'' için neler gerekli ?

minegg

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2012
436
1
0
33
İstanbul
Meraba.. Erkek arkadaşımla sözlenmeye karar verdik.. Annem de biliyor.. Ben babama söyle dediğim de babamla konuşacak.. Artık o aşama nasıl olur bilemem ama söz için ne gerekli, erkek tarafı ne yapar, kız tarafı ne yapar hiç birşey bilmiyoruz erkek arkadaşımla.. Şimdi bunları öğrenip liste yapmak istiyoruz.. Şimdiden hazırlanalım diye.. Büyüklere soruyoruz hep eksik,gedik söylüyorlar.. En iyi KK ya sormak dedim :) Lütfen yardımmm edin... ''Söz'' için neler gerek????

Meraba.. Erkek arkadaşımla sözlenmeye karar verdik.. Annem de biliyor.. Ben babama söyle dediğim de babamla konuşacak.. Artık o aşama nasıl olur bilemem ama söz için ne gerekli, erkek tarafı ne yapar, kız tarafı ne yapar hiç birşey bilmiyoruz erkek arkadaşımla.. Şimdi bunları öğrenip liste yapmak istiyoruz.. Şimdiden hazırlanalım diye.. Büyüklere soruyoruz hep eksik,gedik söylüyorlar.. En iyi KK ya sormak dedim :) Lütfen yardımmm edin... ''Söz'' için neler gerek????

Sevgilini alır gelir ailesini yanına da çiçeğini,çikolatasını!:55:
Sen kahve yaparsın.
Babası "Allahın emriyle,peygamberin kavliyle" der ister seni.:16:
Baban "hayırlı olsun" der.:21:
Olur biter...
Mutluluklar!!!:nazar:

Sevgilini alır gelir ailesini yanına da çiçeğini,çikolatasını!:55:
Sen kahve yaparsın.
Babası "Allahın emriyle,peygamberin kavliyle" der ister seni.:16:
Baban "hayırlı olsun" der.:21:
Olur biter...
Mutluluklar!!!:nazar:

Söz bohçası fln diyorlar o tip şeylerden bahsediyorum.... Tşk ederm

ilk isteme olur kahveler içilir yüzük ya o gün takılır yada ertesi gün takılır..ardından kurdeleyi kesen büyük anlamlı ve güzel birkonuşma yapar..hatta takılan yüzüğün kurdelesinden etrafınızdaki bekarlara kesilip verilir..
söz bohçası ailelerin adetlerine de bağlı bir durum.bazıları ister bazıları istemez..biz istemedik yapılmadı..amayapılan arkadaşımdan hatırladıklarımı yazayım..söz kızı için:çorap,mendil,havlu,terlik,ayna ve tarak takımı,makyaj malzemeleri,parfüm,iç çamaşırı,elbise,ayakkabı
söz erkeği için:çorap,mendil,havlu,terlik,traş takımı,kemer,cüzdan,ayakkabı,gömlek,kravat,piyajama takımı,ropdöşambr,parfüm,iç çamaşırı...v.b....şimdiden mutluluklar..

Merhaba.. Ben de sözlüyüm umarım yardımcı olabilirim.. Öncelikle; söz bohçası denilen şey, yöreye göre değişir.. Mesela bizde söz bohçası yoktur.. Sözlümün ailesinde de.. Nişanda bohça hazırlanır.. Dediğim gibi erkek tarafı ile de konuşulup bohça olacak mı diye karar verilir.. Biz mesela yemek yerine börekti kekti falan 8-9 çeşit yiyecek hazırlamıştık. Erkek tarafı gelirken çiçek , çikolata, pasta ve bir tepsi tatlı getirmişti.. Mesela kimi yerlerde de pasta falan olmuyor canım bu geleneklerle alakalı ama bizde olmuştu.. Sonrasında kısaca, el öpme merasimi oldu. Ben pek içlerinde durmadım zaten oldukça kalabalıktı.. Kahveleri yaptım ikram ettim büyükten küçüğe göre (bol tuzlu kahve de sözlüme tabi :1: ) sonra istenme olayı oldu. Biz nişanı sözden 3-4 ay sonra düşündüğümüz için takı falan istemedik.. Sadece benim tektaşım ile sözlümün yüzüğü takıldı. (mesela erkek tarafının adetlerine göre erkeğe de yüzük takılmazdı ancak ben onu kabul etmedim ) sonrasında herkes ile resim çekildik.. Güzel bir anı olsun diye nitekim çok memnun da oldular bundan ötürü.. Devamını yemek ikramları aldı ve gece muhabbetten sonra sona erdi :31: Yani canım senin anlayacağın bazı adetler yörelere göre, kişilere göre değişiyor.. En makulü kız-erkek annesinin bir araya gelerek bunları konuşup karara bağlaması.. Ben de böyle oldu ama, ablamda mesela, söz bohçası yapıldı çünkü erkek tarafı bizim adetlerimizde var dedi.. Enişteme, terlik, gömlek, kravat, parfüm, çorap ve iç çamaşırı alındı hatırladığım kadarıyla.. Ablama ise iç çamaşırı istemedi çorap tutkusu var diye bolca değişik çoraplar, parfüm, havlu falan vardı..

Bence YÜZÜK , makas ve kurdela kafi (: ama formaliteler var tabi..

Damat tarafı gelirken ÇİÇEK ve ÇİKOLATA getirmeli..

Gelin hanım süzüle süzüle KAHVE ikram etmeli :P

İsteme faslından sonra yüzükler sahaya çıkıp bir aile büyüğünün çifte mutluluk dileyerek yüzükleri kesmesi (:

Adetlere göre farklılık göstermekle beraber mümkünse kaynananın geline bohça getirmesi.

( Şart olmamakla beraber bohçada bulunacaklar ; patik , başörtü , seccade gibi çeyizimtrak şeyler işte :)

İsteme faslından sonra yüzükler sahaya çıkıp bir aile büyüğünün çifte mutluluk dileyerek yüzükleri kesmesi (:

Adetlere göre farklılık göstermekle beraber mümkünse kaynananın geline bohça getirmesi.

( Şart olmamakla beraber bohçada bulunacaklar ; patik , başörtü , seccade gibi çeyizimtrak şeyler işte :)

çok teşekkr ederm ya söz bohçası biz de varmış annem öyle dedi ama erkek arkadaşımın ailesi ne der bilmem.. onlara göre mi hareket etmeliyiz?
bir de şu kahve işi :) bol tuzlu olacak ya bizim ki puskurmasın :D tuz koymasam da adet yerini bulmaz :) çok heyecanlıyım ya..
daha var ama şimdiden stresi başladı.. söz stresi böyleyse nişan,düğün düşünemiyorum bile..

bu bohçaya isteğe bağlı şeyler konuluyor dimi? ben sorsam ihtiyaçlarını ona göre koysam nasıl olur acaba

çok teşekkr ederm ya söz bohçası biz de varmış annem öyle dedi ama erkek arkadaşımın ailesi ne der bilmem.. onlara göre mi hareket etmeliyiz?
bir de şu kahve işi :) bol tuzlu olacak ya bizim ki puskurmasın :D tuz koymasam da adet yerini bulmaz :) çok heyecanlıyım ya..
daha var ama şimdiden stresi başladı.. söz stresi böyleyse nişan,düğün düşünemiyorum bile..

Merak etme ben bile atlattıysam herkes atlatır (: Çok çekingen biriyimdir ve çok şükür paçayı yırttım :D 7 aylık evliyim

Bu formaliteler bitince herşey çok daha güzel oluyor el ele baş başa (:

Bence çokta önemli değil bizimde ara ara böyle farklılıklar oldu, ben hiç söylemedim bile ayıp olmasın diye

Kaynanam bildiği kadarını koymuştu sağolsun , hem şimdi olmasa da olur nişanda gelir bohça .

Kahveye tuz koymaya ben kıyamadım (: Enişteme koymuştuk diye gaza geldi eniştem bana ne siz koymasanız ben koyacam dedi ama bırakmadık (:

Tatlı telaşlar bunlar, Allah ömür boyu mutluluk versin cümlemize..

bu bohçaya isteğe bağlı şeyler konuluyor dimi? ben sorsam ihtiyaçlarını ona göre koysam nasıl olur acaba

Yani biraz kişiye bağlı kimisi der bizde adettir şu şu koyulacaktı neden eksik ?

Kimisi de karışmaz.

Şahsi fikrim önemli olmayan formaliteler bunlar 3 eksik 5 fazla ne farkeder Allah ağız tadı versin..

Sorsam derken kime soracağınıza bağlı , nişanlınıza soracaksanız makul ama samimi değilseniz kayınvalidenize sormayın bence. Elinizden geldiğince yapmanız yeterli.

Merak etme ben bile atlattıysam herkes atlatır (: Çok çekingen biriyimdir ve çok şükür paçayı yırttım :D 7 aylık evliyim

Bu formaliteler bitince herşey çok daha güzel oluyor el ele baş başa (:

Bence çokta önemli değil bizimde ara ara böyle farklılıklar oldu, ben hiç söylemedim bile ayıp olmasın diye

Kaynanam bildiği kadarını koymuştu sağolsun , hem şimdi olmasa da olur nişanda gelir bohça .

Kahveye tuz koymaya ben kıyamadım (: Enişteme koymuştuk diye gaza geldi eniştem bana ne siz koymasanız ben koyacam dedi ama bırakmadık (:

Tatlı telaşlar bunlar, Allah ömür boyu mutluluk versin cümlemize..

çok teşekkür ederim hayırlısı ya ama stres var işte atlatırım onuda zamanla :) inşallah yolunda gider herşey.
size de mutluluklar dilerim..

Yani biraz kişiye bağlı kimisi der bizde adettir şu şu koyulacaktı neden eksik ?

Kimisi de karışmaz.

Şahsi fikrim önemli olmayan formaliteler bunlar 3 eksik 5 fazla ne farkeder Allah ağız tadı versin..

Sorsam derken kime soracağınıza bağlı , nişanlınıza soracaksanız makul ama samimi değilseniz kayınvalidenize sormayın bence. Elinizden geldiğince yapmanız yeterli.

erkek arkadaşım ''sizde adet nyse öyle olacak'' diyo..
ama ben iki tarafında dediği olsun yani ortayı bulalım istiyorum..v

Stres olmaz mı sonuna kadar oluyo tabi..

Benim söz günü heyecandan ellerim titriyor diye yüzük geçiremediler , ben kendim taktım :D öyle kurdale kestiler..

Efendime söyliyim nişan desen yüzüm domates gibiydi..

Nikahımda ' evet ' zor demekle beraber gelinlikle düşücem diye tırsıyordum :D

Bunun üstüne takı merasiminde 2 - 3 kişi birden takı takıp biri elini biri yüzünü uzatıp öpmemi bekleyen duvağımı çekiştirip pozveren teyzeler de cabası..

Ama Allah söz den düğün bitimine kadar karşılıklı anlayışla herşeyi tamamlamayı nasip eylesin . Sonrası çok daha güzel diyebilirim (: Emin ol heyacanını , telaşını, korkularını ve daha başlamamış olan ailenden ayrılma hüznünü ben şimdiden paylaşıyorum...

İlk 1 - 2 ay yeni ev yeni hayat bocalamasından duvarların yabancı gelmesinden de kurtulduktan sonra senden iyisi yok (:

erkek arkadaşım ''sizde adet nyse öyle olacak'' diyo..
ama ben iki tarafında dediği olsun yani ortayı bulalım istiyorum..v

O zaman şey.. Fazla masraflı olmadan ufak tefek evde ne varsa işte lşf başörtü vs. birkaç parça koysunlar .

Hem sizin adetler yerine getirilmiş olur hemde onlara da pek masraf olmaz.

Daha nişan ve düğün var şimdiden fazla açılmamaları sizin düğün ve düğünden sonrası için çok önemli (:

Stres olmaz mı sonuna kadar oluyo tabi..

Benim söz günü heyecandan ellerim titriyor diye yüzük geçiremediler , ben kendim taktım :D öyle kurdale kestiler..

Efendime söyliyim nişan desen yüzüm domates gibiydi..

Nikahımda ' evet ' zor demekle beraber gelinlikle düşücem diye tırsıyordum :D

Bunun üstüne takı merasiminde 2 - 3 kişi birden takı takıp biri elini biri yüzünü uzatıp öpmemi bekleyen duvağımı çekiştirip pozveren teyzeler de cabası..

Ama Allah söz den düğün bitimine kadar karşılıklı anlayışla herşeyi tamamlamayı nasip eylesin . Sonrası çok daha güzel diyebilirim (: Emin ol heyacanını , telaşını, korkularını ve daha başlamamış olan ailenden ayrılma hüznünü ben şimdiden paylaşıyorum...

İlk 1 - 2 ay yeni ev yeni hayat bocalamasından duvarların yabancı gelmesinden de kurtulduktan sonra senden iyisi yok (:

ne güzel anlatıyorsun ya.. bir de beni korku sardı çok şükür erkek arkadaşımla aram iyi babam verecek mi hemen bilmiyorum sorun çıkaracak kesin ama eninde sonunda verecek.. herşey olup bittikten sonra ayrılmaktan fln korkuyorum. o SAmsun da ben İstanbul da.. aileler girdi mi araya ayrılık diye birşey olmaması gerek.. ailemi utandırmaktan korkuyorum.. annem bir de evi yok diye sorun çıkarıyor.. kabul ediyo ama evi olsaydı diyo.. ne alakaysa.. olur illa ki de işte gelde anlat..

ne güzel anlatıyorsun ya.. bir de beni korku sardı çok şükür erkek arkadaşımla aram iyi babam verecek mi hemen bilmiyorum sorun çıkaracak kesin ama eninde sonunda verecek.. herşey olup bittikten sonra ayrılmaktan fln korkuyorum. o SAmsun da ben İstanbul da.. aileler girdi mi araya ayrılık diye birşey olmaması gerek.. ailemi utandırmaktan korkuyorum.. annem bir de evi yok diye sorun çıkarıyor.. kabul ediyo ama evi olsaydı diyo.. ne alakaysa.. olur illa ki de işte gelde anlat..

Benim babamda azcık arızadır (: Kızını vermek zoruna gider, kıskanır filan zorluk çıkarır.. ablamların zamanında öyle oldu. Eşim benim ilk konuştuğum kişi ve 'ben hayatta evlenmem' diyen tiplerdendim.. Ondan galiba adam şok olup verdi beni (:

Merak etme hayırlı işler de Allah yardım ediyor..

Gurbete kız vermekte zor gelin olmakta zor tabi.. Başka bi şehir , çocukluğunu aileni arkadaşlarını uzaklarda bırakmakla eş değer.. Telefonla görüşülür vs. ama tabi yüzyüze gibi olmaz. Bunları zaten sende düşünüp ona göre karar vermişsindir..

Ev konusuna gelince.. Babadan miras kalmadıysa kimse bu yaşta ev sahibi olamaz zaten.. Ama şöyle olabilir bilezik ve düğün takılarınızı bozdurup peşinat verir ikinizde çalışarak kiradan birazcık fazla bi kredi taksiti ile ev alabilirsiniz.. Allah sağlık sıhhat versin yeter ki.

Benim babamda azcık arızadır (: Kızını vermek zoruna gider, kıskanır filan zorluk çıkarır.. ablamların zamanında öyle oldu. Eşim benim ilk konuştuğum kişi ve 'ben hayatta evlenmem' diyen tiplerdendim.. Ondan galiba adam şok olup verdi beni (:

Merak etme hayırlı işler de Allah yardım ediyor..

Gurbete kız vermekte zor gelin olmakta zor tabi.. Başka bi şehir , çocukluğunu aileni arkadaşlarını uzaklarda bırakmakla eş değer.. Telefonla görüşülür vs. ama tabi yüzyüze gibi olmaz. Bunları zaten sende düşünüp ona göre karar vermişsindir..

Ev konusuna gelince.. Babadan miras kalmadıysa kimse bu yaşta ev sahibi olamaz zaten.. Ama şöyle olabilir bilezik ve düğün takılarınızı bozdurup peşinat verir ikinizde çalışarak kiradan birazcık fazla bi kredi taksiti ile ev alabilirsiniz.. Allah sağlık sıhhat versin yeter ki.

Biz de öyle düşündük.. Bütün takılar feda olsun dedim ev sahibi olalım yeter ki dedim.. ama anneme anlatamıyorum.. gerçi annem her türlü kabul ediyor da ya babam da aynı şeyi sorun ederse diye korkuyorum.. ayrıca annem başka şehire gitme işine de sıcak bakmıyor.. bende tam tersi buradan uzaklaşmak başka şehirde yaşamak istiyorum.. başka şehir dediğim bizim memleketimiz.. ama istanbul da yaşasan daha iyi diyor.. gökhan istese ben istemem burada yaşamayı.. yani sorun çok ama ne olursa olsun 2 aya kadar sözleniyorum dedim.. kimse karşı koymaya kalkmasın dedim.. annem de tmm dedi.. bakalım ne olacak :) orta yolu bulup ona göre hareket etmek istiyorum.. annem de zaten benim gibi orta yolcudur.. kısmet.. mutluluklar diliyorum sizede.. inş bende sizin gibi ererim muradıma..

Back