• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Söz Dinleyen Mükemmel Çocukları Nasıl Yaptınız?

Hanımlar merhaba ;
Size çok muzdarip olduğum bir konudan bahsedeceğim.
İki çocuğum var ve ben onlara asla söz dinletemiyorum.
Oyun oynuyoruz mesela ben tamam artık bu kadar yeterli diyorum ama hiç oralıklı olmuyorlar.
Gelip üzerime filan çıkıyorlar.
Sinirlenip bağırıyorum duruyorlar, bu kez de kızdığım için üzülüp hemen sarılıyorum ve hiç birşey olmamış gibi başa sarıyorlar. Koltuklarda zıplıyorlar, halıların altına giriyorlar :KK51:
Sizler bu konuda neler yapıyorsunuz? çocuklarınız üzerindeki otoriteyi onları üzmeden nasıl sağlıyorsunuz? yardımcı olursanız çok sevinirim.
Yapmadık yetiştirdik demek daha doğru olacak sanırım . Kurallar koyarak ve o kurallardan geri adım atmayarak. Bu kadar basit aslında yemek seçtiklerini hiç bilmem dışarda atıyorum avm de tutturup bişey istediklerini yada onların peşinden koşturduğumuzu hiç hatırlamıyorum ne bileyim halının altına hiç girmediler yani bana değişik geldi bu mesela yaşamadığım için ,oynarlar dağıtırlar toplarlar bukadar büyüğü 10 küçüğü 4 yaşında benim ,daha küçüklükten nasıl başlarsınız öyle gider yani sonradan kural koymak daha zor olur

Yapamadık. Olmadı benimki. Iki saat önce uzaya gidicem diye ağladı ve akabinde sinirden masayı fırlattı. Uzaya bi koşu götüremedim tencere yıkıyordum o anda. Yoksa uzay feda olsun benim altın büllüklüme. Özetle ben yapamadım o dediğinden.
Sizin oglunuzla ilgili yorumlarınıza hastayım ben ya. Cok ılginç bir çocuk bi de. Uzaya gitmeler, mor taksiler filan :))

Allah sağlıktan ayırmasın.

Öncelikle sağlıklı olsunlar..hep iyi insanlarla karsilasirlar umarim...
Söz dinleme konusuna gelince cocuklar yapı geregi bağımsız ve özgür olmak istiyorlar...yapma dedigin zaman sadece fiili algılıyorlar..
Ama söyleyebilirim ki en onemli unsur kararli olmak...
Her acidan kararlı olduğumuzu cocuklara hissettirmek lazim

Sizin oglunuzla ilgili yorumlarınıza hastayım ben ya. Cok ılginç bir çocuk bi de. Uzaya gitmeler, mor taksiler filan :))

Allah sağlıktan ayırmasın.

Bu ara yine beni delirtme aşamasına getirdi sağolsun. Çok ilginç tutturmaları var. "Beton mikserine gidicem" diyor bir anda. Hayır yani neden beton mikseri diye sormaya bile fırsat bırakmadan sürekli beni çekiştirip ağlıyor. Ciddi ciddi beton mikserine gitmek istiyor. Beyninde neler dönüyor bu çocuğun bir anlasam keşke.

Hanımlar merhaba ;
Oyun oynuyoruz mesela ben tamam artık bu kadar yeterli diyorum ama hiç oralıklı olmuyorlar.
Sinirlenip bağırıyorum duruyorlar, bu kez de kızdığım için üzülüp hemen sarılıyorum ve hiç birşey olmamış gibi başa sarıyorlar. Koltuklarda zıplıyorlar, halıların altına giriyorlar :KK51:
Sizler bu konuda neler yapıyorsunuz? çocuklarınız üzerindeki otoriteyi onları üzmeden nasıl sağlıyorsunuz? yardımcı olursanız çok sevinirim.
Biz öyle çocuklar istiyoruz ki ; her komuta uysun, ne söyleniyorsa yapsın, yemek saatiyse yiyecek başka yolu yok. Çocuk acikmis mi bunun bir önemi yok. Bağırmayi kizmayi onu durdurabilecek sanıyoruz ama bilmiyoruz ki bu uzun vadede çocuğu arsız yapar. Çocuğumuz bizim aynamizdir ve biz her istemediğimiz şeyi yaptığında ona yüksek sesle tepki verirsek, bu onun için sıradan bir durum olacak bir süre sonra ve o da bizden öğrendiği gibi bize karşı kizmayi, sinirlenmeyi öğrenecek. Hiç kızmamak, çileden çıkmamak mümkun mu ? Asla degil ama bunu en aza indirgemek gerekiyor bence.Her seye tamam diyen birey olamamış bir çocuktur bana göre. Çünkü kendi fikri yoktur, robot gibidir. Benim de çileden cikip bu saydiklarimi zaman zaman yaptığım oldu. Ama ne tepki verirsem aynı karşılığı aldım. Ayrica anne babanın birbiriyle iletişim şekli, TV de izlenen programlardaki agresyon boyutu vs bunlar da cocugun karakterinin şekillenmesinde çok önemli.

Ah bir de çevremden bu şekilde tepkiler alsam herkes çocuklarımı canavar gibi görüyor:işsiz:
O bende de var hic tınlama. Sanki kendi çocukları melekti. Millete bakarsan kusursuz çocukları var. Valla benimkiler şımarık napim. Dinlemiyorlar. Elbet düzelirler bosver

Onlara sabirla anlayisla ve cocuk ruhuyla yaklasmak önemli. Cok sabir istiyor. Ben de cok sabirsiz bi insandim ama sabri ogrendim kizinca huzursuz oluyorum bağırıp cagirmaktansa bikmadan yilmadan sebep sonuc iliskisi kurarak biseyler anlatmaya calistim. Simdi kurallarımızı biz yoksak bile uyguluyor. 5 yasinda. Abur cubur yemez ikram edileni kabul etmez vs.Babasiyla bile bir yere giderken benden izin alan bir oglum var ayni sekilde benle giderken babasindan izin aliyor. Buyuttugunuz kisilerle tutarli ve istikrarli olmaniz lazım her zaman her yerde. Zaman mekan farketmeden ayni davranisa ayni sekilde tepki vermek gerekiyor ki cocuk da davranislarini buna gore sekillendiriyor. Edimsel davranışı arastirabilirsiniz.
Yemek konusunda ben ek gidaya cok gec gecenlerdenim. Anne sütünü bir anda tamame biraktiktan sonra 18 aylikken gectim. Yani doktorumuzun tavsiyesiyle süt yogurt kahvalti ve meyveden sonra corba yemek olayina basladik ama gunluk 1 kofte büyüklüğünde bir eti vardi ana öğün olarak. Reddetme agzini kilitleme kusma gibi durumlarla karsilasmadim. Damak tadı anne karninda olusuyor deniyor erken ya da gec baslamaktan ziyade cocuk yiyecekse zaten yiyor deniyor.. bunlar benim tecrubelerim.
18.aya kadar hicbirsey yemedimi?8/9 aaylikkken cignemeyi ögrenir o aylar ppüre gibi sivi gidalarla gecerse bir daha zor diyorlar.

2 yasinda cocugum var, yapmasini istemedigim bir sey oldugunda olumsuz yaklasmak yerine, dikkatini dagitip neyi yapmasini istiyorsam onu soyluyorum.

benim eşim yabancı olduğundan onların çocuk yetiştirme tarzını da gördüm.gerçekten kuzu gibi çocuklar , ben hayatımda laf dinleyen çocuk kavramını onlarla gördüm ve şok oldum:halay: çünkü bizim evdekiler de hep canavar.ancak bizim insanımız bence onlar gibi yetiştiremez.mesela en basiti sizin bir cümlenizden örnek vereyim.dediniz ya sesimi yükseltip sonra sarılıyorum diye işte bu yanlış.çocuk bir daha seni ciddiye almıyor bunu yaptıktan sonra.onlarda daha bebekken karnı tok altı temiz gazı yokken ağlıyorsa tamam bebek bu susar deyip yatırıp beşiğe gidiyorlar içeri.en baştan böyle yetiştiriyorlar.çantasını kendi taşır , yemeğini kendi yer yemeyi beceremezse de annesi yine de yedirmez çünkü onu yemeyi öğrenecek der çocuk bir şekilde yer.bu gibi örnekler çok çoğaltılabilir ancak çocukları gerçekten yetişkin gibi laf dinliyor ben şok.ama ben de dahil biz böyle yetiştiremeyiz kıyamıyoruz.

Kepçeer, elbezleri,sofrabezleri,tencereler ve kapakları olmak üzere , ayakkabı kutuları, kendi dolabı kedinin maması olmak üzere Düzen li olarak dağıtıyor evde adım atacak yer kalmıyor, bugün boncuğun su kabında yüzünü yıkıyordu bağırdım üzüldü ağladı sonra bende onunla bir yikadim yüzümü.. Yani çocuk bu yapacak bisey yok yaramazlık doğalarında var .

Kim mükemmel çocukları nasıl yapti bilmiyorum ama bizde yapamadik ya da biz olamadık. Tek diyeceğim gün gelir bu zamanlarınizi bile ararsınız. Şimdi tepenizden inmiyorlar ya zamanı gelince yüzünüze bakmayacaklar. Siz yalvaracaksınız beraber aktivite yapmak için.

Biz öyle çocuklar istiyoruz ki ; her komuta uysun, ne söyleniyorsa yapsın, yemek saatiyse yiyecek başka yolu yok. Çocuk acikmis mi bunun bir önemi yok. Bağırmayi kizmayi onu durdurabilecek sanıyoruz ama bilmiyoruz ki bu uzun vadede çocuğu arsız yapar. Çocuğumuz bizim aynamizdir ve biz her istemediğimiz şeyi yaptığında ona yüksek sesle tepki verirsek, bu onun için sıradan bir durum olacak bir süre sonra ve o da bizden öğrendiği gibi bize karşı kizmayi, sinirlenmeyi öğrenecek. Hiç kızmamak, çileden çıkmamak mümkun mu ? Asla degil ama bunu en aza indirgemek gerekiyor bence.Her seye tamam diyen birey olamamış bir çocuktur bana göre. Çünkü kendi fikri yoktur, robot gibidir. Benim de çileden cikip bu saydiklarimi zaman zaman yaptığım oldu. Ama ne tepki verirsem aynı karşılığı aldım. Ayrica anne babanın birbiriyle iletişim şekli, TV de izlenen programlardaki agresyon boyutu vs bunlar da cocugun karakterinin şekillenmesinde çok önemli.
Her şeye tamam demesinler çok doğru ama bizimkiler hiç birşey tamam demiyor. :)

Kepçeer, elbezleri,sofrabezleri,tencereler ve kapakları olmak üzere , ayakkabı kutuları, kendi dolabı kedinin maması olmak üzere Düzen li olarak dağıtıyor evde adım atacak yer kalmıyor, bugün boncuğun su kabında yüzünü yıkıyordu bağırdım üzüldü ağladı sonra bende onunla bir yikadim yüzümü.. Yani çocuk bu yapacak bisey yok yaramazlık doğalarında var .
Evet ama bizlerde otorite sağlıyamıyoruz maalesef.

Muhtemelen ikisi de erkek dimi... Erkek çocuk kıza göre çoğunlukla daha hareketli oluyor. Yavrucaklar da hakli aslında nerede atacak enerjisini? Bir şey okumuştum diyordu ki çocuklara koşma hoplama zıplama filan demek nefes alma demekle aynıymış onun için :)
Süper dadınin eski bölümlerinden izleyip biraz fikir edinebilirsin canım kural konusunda. Benim vereceğim tavsiye de bolca sabır ve kaçınılmazsa zevk almaya bakacaksin kuralı :D madem o yaramazlık yapılacak bari beraber yapın :P

Hanımlar merhaba ;
Başlıktaki sorunun cevabı : yapamadık :)

benim eşim yabancı olduğundan onların çocuk yetiştirme tarzını da gördüm.gerçekten kuzu gibi çocuklar , ben hayatımda laf dinleyen çocuk kavramını onlarla gördüm ve şok oldum:halay: çünkü bizim evdekiler de hep canavar.ancak bizim insanımız bence onlar gibi yetiştiremez.mesela en basiti sizin bir cümlenizden örnek vereyim.dediniz ya sesimi yükseltip sonra sarılıyorum diye işte bu yanlış.çocuk bir daha seni ciddiye almıyor bunu yaptıktan sonra.onlarda daha bebekken karnı tok altı temiz gazı yokken ağlıyorsa tamam bebek bu susar deyip yatırıp beşiğe gidiyorlar içeri.en baştan böyle yetiştiriyorlar.çantasını kendi taşır , yemeğini kendi yer yemeyi beceremezse de annesi yine de yedirmez çünkü onu yemeyi öğrenecek der çocuk bir şekilde yer.bu gibi örnekler çok çoğaltılabilir ancak çocukları gerçekten yetişkin gibi laf dinliyor ben şok.ama ben de dahil biz böyle yetiştiremeyiz kıyamıyoruz.
Evet onları mutsuz etmiş gibi hissediyorum çok üzülüyorum.

Valla yalanların nasıl yaptığını anlatayım uygulayabilirsem uygula ama hemen sonuç almayı bekleme.
Benim esim yurtdışında büyümüş. Turk kültürü var ama egitim olarak tamamen yabancı birde pedagoji eğitimi var.

Kurallar koy
Kurallar saçma olmayacak kendine zarar verecek şeylere kesinlikle hayır diyeceksin ve geri vites yok.
Odasi ,eşyaları kendi sorumluluğunda olacak kendi toplanı kendi yerleştirecek sen sadece izleyeceksin.
Yapamadığı şeylerde karışmayacak nasıl yapması gerektiğini baştan göstereceksin. (Kiyafet katlama , yerleştirme,dış fırçalama, tuvalet eğitimi,kişisel temizlik)
Kızıp sonra sarılmak yok.
Otorite kurulacak ama sevgini eksik etmeyeceksin.
Birlikte kalitesiz çok aktivite değil kaliteli zaman ayıracaksın.
Sözünde duracaksın
Şiddet asla yok
Ceza odasinda yaşı kadar bekleme. 7 yaşındaysa 7 dk mesela
Yemek yedirmek yok kendi yiyecek. Yemek bitene kadar masadan kalkmayacak. Yeniyorsa diretiyorsa yemek kalkacak aç kalır diye bisey vermeyeceksin.

Birde anne baba nin kurallarına anneanne babaannede dikkat edecek.

Bunların hepsini eşim yapıyor. Ben kaytarıyordum ama akıllandım.ve babaya düşkün bizimki.
Bide tek cocuk tabii .kardeş falan olunca zordur tahmin ediyorum. Bi arkadaşı gelince odasında oynamasına izin veriyorum salona oyuncak asla kabul etmiyorum. Ve oyunlarına karışmak yok

Back
X