maden sektörünü iyi bilen biriyim .o kömür ocaklarına yer altına girmiş biriyim .hem de devletin kömür ocaklarına .
devletin kömür ocaklarında bile şartlar çok iyi değilken ,özel sektördekileri düşünemiyorum bile .
özel sektörde asgari ücretten çok daha az maaşla kayıtsız işçi çalıştırıldığını da biliyorum .
maden sektörü türkiyede bire on kazanılan çok büyük bir sektör .özel sektördeki maden patronları da çuvalla para kazanıyorlar .
ve bu paraları işçileri köle gibi çalıştırıp ,devletten kaçak illegal olmayan yollarla kaçak işçi çalıştırıp , insanların canını yok pahasına sayıp köle çalıştırıyorlar resmen .
insanlar da başka iş kolu olmadığından işsizlikten mecburen oralarda çalışıyorlar ..
ben burada kesinlikle ihmal olduğunu düşünenlerdenim ..ilk önce suç o maden patronlarında .ALLAH onları ıslah etsin .üç kuruş fazla kazanmak için insanları köle gibi çalıştırıyorlar ,daha fazla maden çıkarsınlar ,aşağıda yarım saat daha fazla kalsınlar onlar için kar .o yüzden böyle bir patlamada en büyük sorumlu o patrondur .onda vicdan olmadıktan sonra her türlü illegal yola başvurabiliyorlar.
devletin ihmali de maden sektöründe çok caydırıcı cezalar olmalı ,standartlar yüksek tutulmalı ,ya bu işi daha az kazanıp insana kıymet vererek yapacaklar ya da hiç yapmasınlar körolası patronlar .
öyle ki devlet de yetersiz kalıyor bazen çünkü maden patronlarının mafya ayağı da var ,denetimleri haber alıp ona göre hemen düzenliyorlar herşeyi ..
hümüketin eksikleri var fakat bu konu sadece hükümete yıkılmamalı ,çünkü maden sektöründe en az 50 yıldır maden kazaları oluyor ,çünkü hiçbir hükümet döneminde maden işçilerine yeterince önem verilmedi ,insana önem verilmedi ..bunda hepimiz suçluyuz.
en başta insan olarak biz ,adam maden patronu ,onda vicdan olmayınca devlet ona vicdanı nasıl öğretsin ,ama denetim ve yasal boyut olarak devletin görevi çok .lakin şu da var birçok insan tek geçim kaynağı orası olduğu için sorsanız bir çok şeyi gizleyecektir ,işten kovulma riskleri var çünkü ,hepsinin ekmek kapısı ,başka iş dalı yok ,sorsanız kaçak işçi var mı diye yok diyecekler ,halbuki devlet bunu da bilemez her dakika denetleyemezki ,adam yerin altına soksa çocuk işçileri sokar kim nasıl haber alacak ,yer altında prim olayı vardır ,başlarındaki şefler ne kadar çok kömür kazdırırlarsa o kadar prim alıyorlar ,dolayısıyla onlar da bu düzenin içinde olduklarından gıkları çıkmaz ,onlara da para geliyor ..
sabotaj olduğunu hele hiç düşünmek istemiyorum,hangi siyasi fikre sahip olursak olalım hepimiz insanız ve siyasi fikirlerimizden dolayı bir başkasının canını yok pahasına sayıp böyle bir şey yapabilecek kadar insanlığımızı kaybedebilecek olmamıza ihtimal vermek istemiyorum ..
çok üzgünüm çok
(((