Soru çözemeyen öğretmen

alindalin

Guru
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2010
2.082
1.034
36
Merhaba arkadaşlar.
Kimya öğretmeniyim ve iki yıl ücretli öğretmenlik yaptım. Ücretli öğretmenlikle birlikte ikinci dönem bir etüt merkezinde de çalıştım geçen yıl.

Bu yıl ise özel öğretim kursunda çalışıyorum. Toplam 5 sınıfın dersine giriyorum ama içlerinden bir tanesi seviye açısından açık ara önde. Çok iyi öğrenciler var ve içlerinden biri sürekli her şeyi sorguluyor. Bu neden böyle bunun cevabı bu olamaz şeklinde. Anlatılan şeyle de ikna olmuyor. Birkaç kez böyle şeyler yaşadık cevap anahtarını kabul etmedi anlattığımla ikna olmadı vs.

Çalıştığım kurum öğrencilere dönem ortasında bir anket yaptı. Çocuklar derslerine giren öğretmenleri değerlendiriyor. Toplam 30 öğrenci benimle ilgili çok iyi şeyler söylemiş. Kimya ile ilgili önyargılarını kırdıklarını çok iyi anladıklarını söylemişler. Ama 3 kişi olumsuz yorum yapmış. Sorduğumuz soruları çözemiyor demiş. Oysaki soru getirenlerin sorularını çözemediğim olmuyor. O seviyesi iyi sınıftan ise soru getiren zaten yok. Sadece sınıfta yaşadığımız o durumlar olmuştu. Ben o anketten sonra daha çok çaba sarfetmeye başladım. Sürekli konu tekrarı yaptım soru çözdüm. Onlara vereceğim testleri önceden çözdüm. Etütlerde de iyi gidiyoruz.

Anketin üzüntüsünü atlattım artık bir düzen oturttum derken bugün müdür benimle görüşmek istedi. Sınıfta soruları çözemiyormuşsunuz ve x öğrenciye nasıl çözdün diye soruyormuşsunuz soruları o çözüyormuş doğru mu dedi. Ben de durumu anlattım. Sınıfta o öğrencinin sürekli gereksiz detaylara takıldığını ikna olmadığını söyledim. Müdür de evet o öğrenci biraz öyle ama lütfen dikkat edelim, derslere hazırlıklı girelim dedi. Ki ben zaten her zaman hazırlık yapıyorum. Müdür hazırlık yaptığını da gözlemlediğini söyledi. Belki de sizin anlattığınız gibidir biraz daha dikkat edelim tekrar sınıfı gözlemleyelim dedi.

Benim yine çok moralim bozuldu ve modum düştü. Ne yapacağım nasıl bir yol izleyeceğim bilmiyorum. O sınıfta ders anlatmak bile istemiyorum ama kurumdaki tek kimya öğretmeniyim. Yarın da o sınıfa dersim var yine.

Gerçekten çok çaba sarfediyorum ve çok üzülüyorum. Geçen yıl da çalıştım hiç böyle şeyler duymadım. Benimle aynı durumu yaşayanlar var mı? Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

Yolu bilmiyorum ama o gıcık tipleri biliyorum.Başıma geldi çok benzeri okulda.Ağzımı açtığım an anlamadık diyen bi öğrenci grubuydu.Ne müdüre anlatabildim ne veliye.Önceden de çalıştım ve hiç karşılaşmadığım bir durum.

Tayinimiz çıktı ayrıldım şehirden.Sonra aynı çocuklardan sizi özledik mesajları,aramaları aldım.Biri soru sordu inanamadım.Hani anlamıyordunuz 1500 km ötedeki öğretmene ne sorusu :/

O şikayetçi grup beklenen başarıyı da gösterememiş sınavda.

Üzülme derim sana.Vicdanın rahatsa sıkıntı yok.Memnuniyetsiz tipler her yerde

Vicdanım rahat ama yine de üzülüyorum. Böyle bir uyarı almak insanı eksik hissettiriyor. Ders anlatırken de o sınıfta modum düşüyor. Benim donanımsız bir öğretmen olduğumu düşünmelerine çok üzülüyorum.

Hocam mesleğin ilk yıllarında beni de denemeye çalışan öğrenciler olurdu. Branşım edebiyat kalkıp en dipte köşede kalmış yazar ve eserleri,sırf biliyor muyum diye sorarlardı (hadsizlik diz boyu)

Yalnız sizin kurumunuz iğrenç bir kurum.
Ne demek öğrenciye öğretmeni oylatmak,anket yapmak ?
Öğrenciler bizi değerlendirecek ne bilgiye ne kültüre sahip !
Onlarin en sevdiği öğretmen derste en çok gevezelik eden öğretmen oluyor genellikle(istisnalar elbette var)

Sizi zorlayan öğrenciye kendinizi ifade etmeye çabalamayın.
O sizi zor durumda bırakmaktan hoşlanıyordur muhtemelen.
Ikna olmuyorsa keyfi bilir. Bosa vakit kaybi.

Zamanla geçiyor.O çocuğa standart davranarak bazen görmezden gelerek bikaç hafta geçirirsen ,unutur gidersin.

Öğretmen öğrenciyi ezsin demiyorum ama bazısı densiz oluyor yerini bilmiyor.Densiz denebilir heralde.Çok biliyor olsa orada olmazdı

Sınıfın genel olarak seviyesi iyi. Daha önce de başka bir öğretmenle ilgili şikayette bulunmuşlar. Seviyesi iyi bir sınıf olduğu için idare dikkate alıyor haliyle. Ben bir öğrenciyle sorun yaşıyorum ama ankete 3 öğrenci olumsuz yorum yazmış. Yani sınıfta birkaç kişi var demek ki böyle düşünen.

Çok doğru söylüyorsunuz seneye zaten bu kurumda devam etmeyi düşünmüyorum. Ama diğer taraftan da bu şekilde uyarı almak çok gurur kırıcı oldu benim için.
Dönemi nasıl tamamlayacağım bilmiyorum.

Dersin sınırlarını iyi çizmek lazım. Kimyanın her şeyini anlatamazsın o kadar ders saatiyle. Bazı öğrenciler öyle olur. Tartışmak için tartışır sorar vs. Bazen görmezden gelmek, çok yüz göz olmamak gerek. Çünkü vakit geçsin diye de yapabiliyor bazı öğrenciler. Sen kendinden eminsen kusura bakmasın müdür öğrenci lafıyla harekette etmesin. İyice mesleği düşürdüler. Hiç canını sıkma anlat geç. Ben dersimi anlatıyorum de. Çok arkasını ararlarsa zaten çok büyük çoğunluk memnun. Herkesi memnun edemezsin.

Ders anlatımımla ilgili olumsuz bir şey söyleyen olmamış zaten. Soru getirdiklerinde çözemediğimi söylemişler.

Dersi kaynatacak bir öğrenci de değil. Tam tersi hedefi tıp ve gözünü ders bürümüş hırslı bir öğrenci.

Hal böyle olunca idare de çok önemsiyor bu öğrenciyi. Daha doğrusu bu sınıfı çok önemsiyorlar.

Şimdi bu durum daha kolay ispatlanabilir bir şey. Arkasını ararlarsa çözemedi vs şeklinde senin de çözemediğin bir soru yoksa problem yok. Bence olayı çok şahsileştirme. O öğrenci tek sana mı yoksa genel bir tavrı mı var ona bak. Herkese karşı öyleyse sorun etme. Sana karşı olduğunu düsünüyorsan al bi teneffüste konuş çay için serbest bi ortamda sor nasılsın iyi misin vs çok faydası olur sana. Ağır baskı altındalar psikolojileri kaldırmayabiliyor. Çünkü aileler yarış atı gibi koşturuyor beklenti yüksek tutuyor ve her gelen nesil daha büyük baskı altında. Tıp diyorsun cidden hayatı sınav olmuş olabilir çocugun. O yüzden bence hiçç sorun etme.

Cevap anahtarını kabul etmiyor demişsiniz de, cevap anahtarı %100 doğru olacak diye birşey yok ki... gayet hatalı olabilir.. sizin anlatımınızdan kendinize güveninizin olmadığı hissine kapıldım, çocuklarda bunu farketmiş olmalılar ki çok üstünüze gelmişler... bunun yanısıra konularda eksiğiniz olabilir, çocukların bunu farketmiş olmaları da muhtemeldir.. eksik olduğunuz konular varsa bunları tamamlamanızı öneririm...

Benzer bir durum daha oldu aynı öğrenciyle ilgili. Matematik-1 ve matematik-2 derslerine farklı öğretmenler giriyor. Mat-1 dersine giren öğretmenden etüt almış mat -2 soruları sormuş. Öğretmeni de dersine giren öğretmenden alırsan daha hızlı ilerlersiniz demiş. Onu da idareye şikayet etmiş sorularımı çözmedi diye.

Evet bu söylediğiniz faydalı olabilir deneyeceğim bir çay içmeyi. Ama normalde de iletişimimiz iyi ders dışında karşılaştığımızda hal hatır soran bir öğrenci. Sohbet ettiğimiz de oluyor.

Konu sahibden tamamen bagimsiz olarak soruyorum. Niye igrenc ogrencinin goruslerine deger verdikleri, katilimci bi yontem kullandiklarin icin mi.
Ogrencinin ogretmeni degerlendirebilmesi icin nasil bir birikim nasil bir kultur isterdiniz acaba. Doktorasini yaptiktan sonra gecmise yonelik sizi degerlendirebilirler mi mesela.

Hocam burada asil sorun senin sorulari cozememen falan degil, o mudurun sana karsi hadsiz yaklasimi.
Ben ingilizce ogretmeniyim. Bu yil 11. Dil sinifina giriyorum. Bazen ilk kez gordugum ya da anlamini hatirlayamadigim kelimeler oluyor. Ogrencilere bakin bakalim anlami neymis, hatirlayamadim diyorum. Bu benim kotu ogretmen oldugumu gostermez. Her seyi her an hatirlamayabilirsin ya da bilemeyebilirsin. Senin vicdanin rahat mi? Onemli olan bu. Sorun sende degil o mudurde. Kendini gelistirdigini de biliyormus ama yine de ogrencinin lafiyla hareket ediyor. 30 tane ogrenci iyi diyorsa sadece bir tanesi sorun cikariyorsa insan bir durur dusunur bu laflari sarf etmeden once.

Ben hep bu bahsettiğiniz üst seviye sınıflarda olduğum için öğrenciyken söylediğiniz durumu tahmin edebiliyorum.

Bazen öğretmenler konuyu açıkladı ya da soruyu çözdü sanıyor ama öğrenciler dikkatli ve iyi eğitimli ise konunun tam oturmadığını fark ediyor bazen.

Ben bize konuyu ezberden anlatan öğretmenleri fark ediyordum mesela. Çocuk gereksiz yere takılmıyordur muhtemelen konuyu tam olarak anlamaya çalışıyordur. Önyargısız bir şekilde sorduğu soruyu dinlemeye çalışın bence.

Haklısınız cevap anahtarı doğru olmayabilir ama ben de çözüyorum ben de cevap anahtarındaki gibi buluyorum. Doğru olduğundan da eminim. Buna rağmen ikna olmuyor. Konu eksiğimin olmadığını iddia edemem çok tecrübeli değilim çünkü. Ama derse hazırlıksız gitmiyorum hiçbir zaman. Soru dahi getirmiyorlar nasıl böyle bir yorum yaptıklarını anlamıyorum.

Ben bu durumu kişisel olarak algilamadan önce o cocugun ve kankalarinin diğer derslere ve öğretmenlere yönelik tutumlari,ders başarıları konusunda bilgi toplamaya çalışırdım.Sube öğretmenler kurulu toplantıları bunun için yapiliyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…