Sivilceli Ciltler Soru-Cevap: Akne Problemi

Sivilceli Ciltler ve Çözümleri

Womanizer

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Eylül 2008
2.704
7
S: Sivilcelerime ne sebep oluyor?

C: Sivilce oluşmasının bir çok sebebi vardır.

Stres, aşırı yağ, ölü deri hücreleri, bakteri, hormonal dalgalanmalar ve kalıtım akneyi tetikleyen faktörlerdir.
Cilt uzmanınız ile cildinizeki akneyi neyin tetiklemiş olabileceğini tartışabilir,

Önerilen eksfoliasyon; gözeneklerin tıkanmasına neden olan ölü deri hücrelerinin atılmasına, akneye sebep olan bakterileri ve stresi azaltmaya; sivilcelerden meydana gelen kızarıklık ve ödemi yatıştırmaya yardımcı olur.

S: Süt, akneye sebep olur mu?

C: Başka bir yorumlama hatası daha: süt akneye ve sivilceyi tetiklemez.

Sütün içinde yer alan ve ineklerin ürettiği hormonlar yağ bezlerini harekete geçirerek yağ üretimini hızlandırır.
Süt veren inekler yaşamları boyunca hamile olduklarından, bu dönemde vücudunda bulunan hormonlar doğal olarak süte de geçer.
Süt ürünlerinin akneye sebep olması sütte bulunan hormonların yağ bezlerini harekete geçirmesindendir. Diğer taraftan ineklere enjekte edilen hormonların sütte bulunan hormon seviyelesini etkileyip etkilemediğini bilinmemektedir

S: Diş macunu gerçekten sivilceleri kurutur mu?

C: Tam aksine daha fazla etkiler.

Yeni bilgiler, diş macununun çenenizde ve ağız çevrenizde sivilceleri uyarabildiğini açığa çıkarmaktadır. Dermatologlar, tat verilmiş ve yüksek oranda florür içeren diş macunlarının sivilcelerin artışına sebep olabileceklerini söylemektedirler.
 
S: Yağlı bir cildim var. Neden nemlendiriciye ihtiyacım var?

C: Cilt durumu ne olursa olsun, nemlendiriciler her cilt bakım rejimi için önemlidir.

Yağlı cilt, nemsiz olabilir ve nemlendiriciden elde edilecek suya ihtiyaç duyar: nemsizlik ciltteki su eksikliğidir yağ değil.
Nemsiz ciltte yağ bezlerinin aktivitesi, normal hatta aşırı aktif olabilir.
Çoğu zaman, yağlı bir ciltteki nemsizlik ve aşırı yağ üretimi birlikte ilerler; bu yüzden yağ içermeyen bir nemlendirici ile cildi nemlendirmek aşırı çalışan yağ bezlerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir.


S: Şu anda bir sivilcem var ve hemen kurtulmak istiyorum. Ne yapabilirim?

C: Sivilceler yüzümüzün en iyi görünmesini istediğimiz zamanlarda ortaya çıkar.

Eğer yapabiliyorsanız, hemen profesyonel cilt terapistinizden randevu alın Sivilcenizin siyah nokta mı yoksa daha ileri seviyede bir oluşum mu olduğunu belirleyin.
Eğer bir profesyonele gidemiyorsanız, Kükürt içeren bir ürün kullanmayı deneyin. Bu ürünün içerdiği hafif renk sivilcelerinizi gizlemeye de yardımcı olacaktır.

S: Ciltte oluşan beyaz yağ tanecikleri ile siyah noktalar arasındaki fark nedir?

C: Sivilcelerin farklı aşamaları olarak tanımlayabileceğimiz beyaz yağ tanecikleri ve siyah noktalar, iltihaplı değildir.

Bu durumun üstesinden gelmek için cilt bakım rejiminizi oluşturacak bir uzman ile görüşün. Siyah nokta; folikül ağzında yağ ve ölü deri hücrelerinin birikimidir. Siyah noktalar pis, temizlenmemiş bir cildin göstergesi değildir.

Siyah noktalar föliküldeki tıkanıklıkların hava ile teması sonucunda oksitlenerek renk değişimine uğramasıdır (elmanın kesildikten ve hava ile temas ettikten sonra nasıl renginin değiştiğini hatırlayın)

Beyaz yağ tanesi kapalı komedon olarak da bilinir. Folikül ağzı tıkanmıştır; bu yüzden hava ile teması yoktur. Hava ile temas etmediği için birikim renk değiştirmez.

S: Güneşlenmek yağlı ciltte sivilcelerin giderilmesine yardımcı olur mu?

C: Çok açık ve net olarak söylüyoruz: bronzlaşmak cilt için asla iyi değildir!

Güneş altında sivilcelerden kurtulma düşüncesi ile kavrulmak sivilcelerin durumunu ve yoğunluğunu arttırır, ciltte sivilce izlerine ve hiperpigmentasyona (kahverengi lekeler) sebep olur.
Yavaş yavaş sivilceler azalabilir ama cilt UV ile temas edince biriken hücreler sonucu gözeneklerde daha fazla tıkanıklıklar meydana gelir.

DERMALOGİCA'NIN SİTESİNDEN ALINTIDIR.
 
cilt bakımınızda akneye sebep olduğu için kaçınmanız gereken içerikler

Komedojenik içeriklerin ciltte komedona sebep olduğunu ya da komedon oluşumunu tetiklediğini duymuş olabilirsiniz. Ancak akneye sebep olan içeriklerin akneye sebep olduğuna ya da akneyi şiddetlendirdiğine bu kadar aşina olmayabilirsiniz. Bu yaygın içerikler, akne ürünlerinin içine gizlenmiş olabilir ve sivilceleriniz için işe yaramaz bir bakıma neden olabilir. Dikkat etmeniz gerekenler:,

Lanolin: Yün anlamına gelen "lana" ve yağ anlamına gelen "oleum" kelimelerinden türetilen, koyunun yününden elde edilen yağlı bir maddedir. Bu madde nemlendirme özelliği kazandırmak için kullanılan bir yumuşatıcı olarak bilinse de, cildi gözeneklerini kapama kapasitesi olabilir, akne oluşumunu tetikleyebilir.

Suni koku: Suni kokular, akne enfeksiyonuna, cilt hassasiyetine ve foto-hassasiyete sebep olabilir.

D & C Kırmızı boyalar: Kömür katranı türevi olan bu boyalardan bazıları, oldukça yüksek miktarda komedojenik ve akneye sebep olan özelliklere sahiptir.

Mineral Yağ: Mineral Yağ, gözenekleri tıkar (bazı durumlarda Stratum Korneum'daki su kaybını fiziksel olarak engelleyen bir maddedir). Bir çok üründe kullanılır ancak akneye neden olduğu ve tetiklediği görülmüştür.

Komedojenik ve akneye sebep olmayan ve akneden kaynaklanan bakterilerin üremesine engel olmaya yardımcı olduğu bilinen bitkisel içeriklere sahip ürünler için cilt uzmanınıza danışın.
 
çamaşır alışkanlıklarınız cildinizi etkiler mi?

Konu akne olunca hikayelerin sonu gelmez. Söylentilere son verirek temiz ve sivilcesiz bir cilt için yapılması gerekenleri öğrenin.

Hikaye 1: Siyah noktalar aslında gözenekteki kirlerdir.
YANLIŞ! Açık komedonlar olarak bilinen siyah noktalar, basit bir şekilde cilt yüzeyine kadar ulaşan ve havayla temas ederek oksitlenen beyaz yağ tanecikleridir. Oksidasyon komedonun renginde değişim/kararma meydana getirir (aynı bir elmayı kestikten sonra kahverengileşmesi gibi).

Hikaye 2: Şekerli, rafine edilmiş yiyecekler akneye neden olur.
Yanlış bir yorumlama - bu yiyecekler doğrudan akneye sebep olmaz ama bunlar aşırı sebum üretimini arttırarak, akneye sebep olan maddelerin üremesini sağlar. Eğer belli bir beslenmeden dolayı yağ üretiminiz tetikleniyorsa, bunun nedenlerini bulmak için cilt uzmanınıza danışın.

Hikaye 3: Güneş koruyucuları yağ üretimini arttırır ve akne bakterilerinin beslenmesini sağlar.
YANLIŞ! Uzmanınızdan güneşten koruma sağlarken, yağlanmayı kontrol edip, bakterileri azaltan; yeni ve ileri teknoloji ile geliştirilmiş formüller içeren ürünler önermesini isteyin.

Hikaye 4: Çamaşır yumuşatıcılarından uzak durun.
DOĞRU! Çarşaf ve yastık kılıflarında çamaşır yumuşatıcılarından uzak durmaya çalışın. Temel içerikleri olan hayvansal yağ ve yapay kokular, cildinizin yüzeyini kaplayacaktır!


ALINTIDIR
 
vücutta oluşan akneyi engellemek


Siyah noktalar ve beyaz yağ tanecikleri; dekolte, sırt ya da vücut ve yüzün hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir! Vücutta meydana gelen siyah noktalar, genetik olarak yağlı ciltlerde özellikle çok yaygındır. Ayrıca, komedojenik veya aknejeye sebep olan losyonlar ya da vücut bakım ürünleri kullanan kişilerde vücudunda siyah nokta problemi yaşayabilir.
Burada vücuttaki akneyi kontrol altına almak ve önlemek için 6 püf noktası:

1) Doğal liflerden üretilmiş veya özellikle ciltteki nemi uzaklaştıracak şekilde tasarlanmış kumaşları giymeyi tercih edin. Dışarıda çalışıyorsanız oldukça önemli.

2) Akne problemi yaşıyorsanız, sırt çantanızı veya çantanızı nerede taşıdığınıza dikkat edin. Çantanızı elinizde taşımayı tercih edin.

3) Terledikten sonra en kısa zamanda duş alın. Eğer duş alamıyorsanız, yanınızda Salisilik Asit içeren, ciltteki aşırı yağı temizleyip arındıracak, taşıması kolay bir ürün tercih edin.

4) İlgili bölgeyi akneye eğilimli ciltler için tasarlanmış bir temizleyici ile temizleyin.

5) Cildin kurumasını bekledikten sonra, o bölgelere benzoil peroksit içeren bir ürün uygulayın.

6) Eğer sık sık cildinizin kuruluğundan şikayetçi iseniz, komedojenik olmayan bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirin. Aşırı kuru cilt, sivilcelenmeye sebep olabilir.
 
X