• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sizinki Depresyon mu? Üzüntü mü?

16 Ağustos 2010
295.215
608.232
1.098
43
Malatya
depresyonu-yenmenin-yollari_orig.jpg


Üzüntü, insan olmanın bir parçası, can sıkıcı durumlar karşısında ortaya çıkan doğal bir tepkidir. Hepimiz hayatımızın bir noktasında üzüntü yaşarız. Fakat depresyon mutsuz bir ruh halinden çok daha fazla belirtiye sahip olan fiziksel bir hastalıktır.

Depresyon ve üzüntü arasındaki fark nedir?
Depresyonda olan bir kişi, hissettiği kasvetli duygular için çoğunlukla mantıklı bir neden bulamaz. İyi niyetli arkadaşların ve ailenin verdiği , ‘’Kendini toplamalısın” tavsiyeleri, kişinin yalnızca daha fazla hayal kırıklığı hissetmesine yol açar, çünkü bu, bir şeker hastasının, pankreasının daha fazla insülin salgılamasını istemesi gibi bir şeydir.

Üzüntü ise, kişi sorunlarını kabullendiğinde kaybolan geçici bir duygudur. Depresyon haftalar, aylar, hatta yıllar sürebilir. Üzgün insan kendini kötü hisseder ancak hayatına devam edebilir. Depresyonda olan insan ise kendini bunalmış ve umutsuz hisseder.

Normal üzüntü ve depresyon arasındaki farklılıkları açıklığa kavuşturmak gerekir. Aşağıda size bahsedeceğimiz belirli kriterler, ağır depresyonun teşhisinde kullanılır.

depresyon-teshisi-crop_orig.jpg


Depresyon nasıl teşhis edilir?
Ağır bir depresif bozukluk çeken bir insan, en az iki haftalık bir dönem boyunca devamlı olarak ya depresif bir ruh halinde olur ya da günlük faaliyetlere karşı bir ilgi ve istek kaybı yaşar. Bu ruh hali, kişinin her zamanki ruh durumundaki bir değişiklik değilse ve kişinin günlük yaşamındaki işleyişini zayıflatıyorsa, bu depresyon belirtisi olabilir.

Uyuşturucu, alkol ya da medikal ilaç gibi maddelerin neden olduğu ya da genel bir tıbbi durumdan ortaya çıkan depresif ruh hali, ağır bir depresif bozukluk değildir. Bu genelde geçici bir durumdur.

Sevilen birinin ölümünün ardından tutulan yas durumunda, eğer belirtiler, 2 aydan fazla zamandır devam ediyorsa ya da belirgin bir işlevsel bozukluk; kişinin saplantılı bir biçimde değersiz olduğunu düşünmesi, intihar düşüncesi, psikotik belirtiler (hezeyan-sanrı belirtileri), psikomotor (beyin-vücut koordinasyonundaki) gerilik gibi özelliklerle öne çıkıyorsa, ağır depresif bozukluk söz konusu olabilir.

Eğer kişi daha önceden, iki uçlu duygu durumu (bipolar durum) yaşamışsa ya depresif ruh hali, daha çok şizoafektif bir bozukluğun (kişinin halüsinasyon, duygu durum değişiklikleri ve depresyon gibi belirtiler yaşamasına neden olan zihinsel bir rahatsızlık) belirtisiyse ve şizofreninin üzerine eklenmemişse, böyle durumlarda ağır depresif bozukluk teşhisi konamaz.

erkek_depresyon.jpg


Depresyon belirtileri nelerdir?
Aşağıdaki belirtilerden 5 tanesi ya da daha fazlasını kendinizde gözlemliyorsanız, bir psikoloğa görünmenizi tavsiye ederiz:

  • Günün çoğunda ve neredeyse her gün depresif bir ruh haline sahipseniz, kendinizi sürekli üzgün ya da boş hissediyor veya çevrenizdeki insanlar bunun farkına varıyorsa (örneğin sürekli ağlamaklı ya da dertli görünüyorsanız),
  • Neredeyse her gün ve günün çoğunda, günlük aktivitelerin hepsine ya da çoğuna karşı belirgin bir ilgi ve istek azalmanız varsa,
  • Belirgin kilo değişimleri (örneğin bir ayda vücut ağırlığının %5 artması ya da azalması), ya da neredeyse her gün iştah azalması ya da artması yaşıyorsanız,
  • Her gün gözlemlenen uykusuzluk ya da aşırı uyuma halindeyseniz,
  • Neredeyse her gün psikomotor heyecan ya da geriliği hissediyorsanız,
  • Hemen hemen her gün aşırı yorgunluk ve enerji kaybı yaşıyorsanız,
  • Sürekli, değersizlik ya da aşırı ve yersiz suçluluk hissi duyuyorsanız,
  • Her gün belli konularda kararsızlık yaşıyor ya da düşünme ve odaklanma yeteneğiniz azalıyorsa,
  • Sürekli ölümü düşünme, yinelenen intihar düşünceleri ya da intihar teşebbüsü gibi durumlar söz konusuysa, bütün bu belirtiler, depresyon yaşadığınızı gösterebilir.
stres-nedir-kullan-crop_orig.jpg



Taram
a testleri
Eğer hala sizin ya da sevdiğiniz birinin depresyonda olup olmadığından emin değilseniz, bir profesyonelin yardımına ihtiyacınız olup olmadığını tespit etmek için uygulanan tarama testleri bulunmaktadır. Doktorunuza danışarak, bu tarama testlerinden birini yaptırabilir ve yaşadığınız durumun üzüntü mü yoksa depresyon mu olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kaynak:Istanbella
 
Back