Sizin çocuklar nasıl ? (5yaş)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hiç bir pedagog 5.5 yaşındaki çocukları siz evden gözetleyip parka yalnız gönderin demez. Ya siz pedagoğu yanlış anladınız ya da bu görüşü veren kişi gerçek pedagok değildir.Siz hiç kreşte öğretmenin sınıfın camından bakarak çocukları saatlerce okulum parkında oynamasına izin verdiğini gördünüz mü? Ben sizin gelen tepkiler üzerine kendinizi savunmak adına böyle yazdığınızı düşünüyorum. Sizi yargılamak gibi bir düşüncem yok. Tabi ki anneleri sizsiniz. En iyi siz bilirsiniz.Ama hepimiz çocuk büyütürken hata yaptık. Zor çocuklar hele ki ikizleri zaptetmek kolay değil. Konunuz çocukları yalnız gönderip göndermemek değil ama yazınızdaki farketmeyerek eklediğiniz bu ufak detayın sonucu çok büyük tehlikelere yol açabilir. Burdan akıl vermek daha kolay tabi ama bu yaşa kadar çocuklarınızı yarım gün de olsa oyun gurubu, kreş gibi yerlere gönderseydiniz daha çabuk sonuç alırdınız. Orada kurallar ile tanışıp, kurallara daha çabuk uyum sağlıyorlar. Pandemi döneminde bile kreşler çok kısa süre kapalıydı. Okula daha çabuk alışsınlar diye parka yalnız gönderme fikri gerçekten saçmanın da ötesinde. Öyle olsaydı bizim çocukluğumuzda hava kararana kadar dışarıda oynayan çocuklar ilkokulun ilk haftaları anneleri gitmesin diye salya sümük ağlamazlardı

7 yaşında kapı önünde oynarken sapığın biri beni kendi apartmanımıza çekti. Annem camdaydı bir 3 dk falan yoktur. Onu gözlemiş.. dilim tutuldu son gayret korkunç bir çığlık atarak kurtuldm korktu kaçtı çok şükür. Yapmayın.

uzman size güvenli ve bağımsız alanlar yaratmanızı söylemiş. Başta güvenli değil bu yaptığınız. İhtimali dahi yok tek başlarına parka insinler demiş olmasının bu sizin yorumunuz uzmanın kastettiği bu değil.

ve hala özelden yollamadınız adını
Yolluyorum yaşan söylemiş olabileceğimi düşünüyorsunuz 😅😅😅
Ben kışın kadının söylediği şeyi yeni kabul edip uyguluyorum
Benim anlamada problemim yok
Kadın gayet de bana dedi ki “eviniz güvenlikli ise ve siz parkı görüyorsanız onları balkondan gözetiminiz altında izleyin zamanla bu süreyi Hatta arttırın” demişti
Bana kışın söylemişti ben henüz kabul edip uyguluyorum çünkü okul başlayacak ve okulda durmazlar diye telaş oldum açıkçası
Çünkü ben de okulda olacağım onlarla okulda kalamam (uyum haftasında)

Acaba bahsettiğiniz uzman beş altı metre öteden, müdahale edebileceğiniz mesafeden, çocukların oyunlarına, düşmelerine kalkmalarina karışmadan özgürce oynamalarını tavsiye etmiş olabilir mi? Yok cidden sal bahçeye sen evde kal dediyse değiştirin siz onu. 5 saat tuvalete de mi gitmiyorsunuz. Biraz mantık.
Ayy baydınız cidden
Öğretmenim dediğini anlamamış olabilir miyim ?
Ben köyde öğretmenken 8 saat tuvalete gitmediğim oldu,4 yıl boyunca 😅😅😅 (okulun suyu günlerce olmazdı,suyunun olduğu günler ortalıkta fare olurdu ya da tuvalet tıkanırdı vs vs ben köyde hiç gitmedim tuvalete)
Hijyen için tuvaleti kullanmayan ben gerekirse patlayacağımı bilsem çocuğum için gitmem tuvalete ama zaten öyle patlatacak duruma gelmiyorum ben rahat olun 🤭
Yani daha ne diyeyim yalan mı söylüyorum yahu oturup bayağı bayağı izliyorum
Çünkü amacım çay içmek keyif çatmak değil
Amacım çocuğumun kendi kendine bana bağımlı olmadan hareket edebilmesi 😊

Cocuklariniza balkondan seslenirseniz dinlemezler tabi. Otorite kurmak istiyorsaniz goz temasi kurmaniz lazim. Karsiniza alip ciddi sekilde konusmaniz lazim.

Ayy bu defa da buraya takıldınız 😀😀🤭🤭
Ben öyle bağırıp çağırıyorum demedim ki sesleniyorum burdayım kızım diyorum (arkadaşları da bilsin diye )
Gelmesini de isteyince sesleniyorum “yavrum artık gelin yemek yemeniz lazım” diyorum
Gelmeyince de zaten ikidebir gidip seslenmiyorum bile hem kendimi doldurmamak için hem kimseyi rahatsız etmemek için
Onlar su için çıkar ve evde konuşurum gerekirse kızarım balkondan bugüne kadar hiç bağırmadım evet çok itici insan tipi 😬✋🏻
Bağırmadan 2 kat da olsa sesinizi duyurmaniz zor geldi. Benim dediğim komşu de 2. Katta oturuyor zaten evler 2 katlı genelde orda. Takılmak demeyelim ne yönden baksaniz hoş durum değil demek istedim.

Uzman bagimsiz ortamlar saglayin demis ama siz onu cok yanlis anlamissiniz.bagimsiz ortam icin beraber inerdiniz siz uzaktan izlerdiniz onlari serbest birakirdiniz.ayrica size bagimli olsalar 5 saat nasil asagida oynuyorlar hatta eve gelmemek icin agliyorlar
Off keşke yazdıklarımı okusanız
Ben uzmanın söylediğini anlayabilecek kapasitedeyim
Kadın bana örnek vererek anlattı yeterli mi ? Adem Güneş de bağımlı çocuklar için bunu öneriyor
Sizin deyiminizle “salın” demiyor.
Ayrıca park konusunda hep böylelerdi yani yıllarca beraber indik yine böyleydiler

Çocuklarınızın öğretmeni bahçeye salsa bağımsızlıklrı gelişsin diye, sınıftan camdan izlese biri düşse tırnağının ucu kanasa; okula en başta koşup siz olay çıkarırsınız. Tanıyorum bu veli tipini de. Gerçekten şans diliyorm çocuklarınıza. Zira çok ihtiyaçları var.
Ayy tamam bi gidin nolur ya
Şuraya yazdığınız hiçbir şey fayda sağlamadı aksine sinir bozucuydu her dediğiniz
Yani deseniz ki bence aşağı indirmeyin bağımsızlıkları için şu yöntemleri deneyin iyi niyetli olduğunuzu düşüneceğim ya da çocuğumun beni dinlememeleri ile ilgili bi öneride bulunsanız anlarım sizi

Beni haklı bulun demiyorum,bir öneride asla bulunmadınız daima eleştiri eleştiri eleştiri

Ben öneri istedim ✋🏻

Allah sizin de etrafınızdaki insanlara da sabır versin çok gerginsiniz 😅

Bana normal geldi kendi kendilerine aşağıya inmeleri eğer güvenlikli ve kapalı otoparkı olan, site içi yaya yollarına araç girişinin olmadığı bir site ise.

5 yaş çocuğu gayet anlaşılır şekilde kendini ifade edebilir, yabancılarla gitmemek, tehlike hissettiğinde bağırmak, üniformalı birinden yardım istemek, oturduğu daire nosunu, kapı giriş şifresini, ev telefon nosunu ezberlemek, akıllı saatinden anneye-babaya ulaşmak gibi basit kuralları anlayıp uygulayabilir. 8 yaş çocuğuyla arasında bir fark yok bu açıdan.

Tabiki tehlikenin göbeğine, riskli ortamlara çocuğu salmak ihmalkarlık ama çocuk girişkense, anneye ihtiyaç duymuyorsa, yardım istediğinde anneye nasıl ulaşabileceği konusunda eğitilip güvenli ortamlarda tek başına zaman geçirmesini izin verilebilir. Böyle böyle büyüyüp sosyalleşiyorlar, kendilerine olan güvenleri artıyor çocukların.

Konudan azıcık bağımsız ama benim 8 aylık bebeğim var. Ne kadar bağıracaği konusunda veli kontrolü olmayan çocuklar ve uzaktan çocuklarına bağırarak konuşan ebeveynler yüzünden gündüz uykuları bölünüp duruyor. Bunu okuyan insanlardan bunları yapan varsa rica ediyorum yapmayın. Bir de matkap icin en mükemmel saatler akşam 6-8 arası. Sevgiler :))

Merhaba herkese
Bu konuda aşırı dertliyim ne yapsam olmadı
Ceza yöntemini (mahrum bırakarak) asla ben uygulamam diyordum ona bile başvurdum faydası olmadı :KK43:
İkiz kızlarım var 5yaşında sitemiz güvenlikli birkaç defadır tek başlarına iniyorlar ben de parkı gören taraftayım sürekli izliyorum onları
Neyse sorun şu ki hadi artık yeter eve gelin dediğimde gelmiyorlar asla ikna olmuyorlar

-Gelin yemek yiyeceğiz
-Gelin boyama yapacağız
….
-Gelin yoksa bi daha çıkamazsınız diyorum yok asla beni dinlemiyorlar
Ki daha küçükler şimdiden böyle beni dinlememeleri aşırı üzüyor beni :KK43:

Eve nasıl geliyorlar diye soracaksınız,tuvalet veya su ihtiyacı için gelince artık bırakmıyorum (4-5 saat olmuş oluyor)
Ben gidip kollarından tutup zorla getirmek de istemiyorum

Ciddi anlamda canım sıkılıyor ve çok konuşarak hatta artık son zamanlarda bağırarak (ki normalde sakince konuşurum ama artık doldum taştım) konuştuğum için onlar da korkuyor
Ne yapabilirim ne önerirsiniz ?

(Ben de eşim de söz verince yerine getiren insanlarız öyle çocukları kandırdığımız hiç olmadı ama onlar daima tamam deyip asla yerine getirmez tekrar tekrar aynı şeyi yaparlar)
5 yaş tek basına oynamaya yollamak için çok küçük… Kaldı ki evde birbirleri ile oynayabilirler. Çocuklara illa dışarıdan insanlar zarar vermiyor çoğu zaman yaşıtları ya da biraz daha büyük çocuklar da zarar verebiliyor. Çocuklar ise bunu oyun sanabiliyorlar.

Tam 5 yaşındaki oğlum, yan odadan çağırdığımda gelmiyor.
Ya da yemek vakti, diş fırçalama zamanı, ellerini yıka dediğimde de sürekli kavga dövüşteyiz.
Bunlar temel ihtiyaç yani, değil dışarı falan düşünemiyorum.
Ayrıca benimkilerde mi sorun var acaba, ayakkabılarını bile kendileri giysin diye 40 saat dil döküp komut veriyorum, kapıdan yalnız çıkacaklarını düşünemedim.

Bunu da denedim arkadaşım zaten hepi topu 5 defadır yalnız gidiyorlar
Öncesinde de bunu yaşıyorduk
Buna öneriniz nedir?
Bazi cocuklar boyledir direnmeyi severler. Sadece park mevzusunda mi boyleler? Diger konularda da zorluk gosteriyorlarmi. Kizlarinizla beraber parka gittiginizde hadi yeter dediginize nasil soyluyordunuz bunu mesela. Onlar oynarken uzaktan mi sesleniyordunuz yanlarina gidip artik surelerinin doldugunu mu izah etmeye calisiyordunuz. Uzmanlara gore cocuklarla boyle durumlarda goz temasi kurmak cok cok onemli. Benim oglum 4 yasina girmek uzere. Bir kac ay oncesine kadar herseye ama herseye direnen bir cocuktu. Ne desek aksini yapardi. Cok zorlu bir surecti. Yasi buyudukce bazi seylerin farkina vardigini goruyorum. Kurallara uymasi gerektiginin farkinda artik. Sizin kizlarinizinda daha zamani var belki. Sadece park mevzusunda boylelerse normal bence evde dort duvar arasinda sıkılıyor cocuklar parkta yasitlari var enerjilerini atiyorlar.

Çocuklarım 5 yaşındayken kendi evimizin bahçesine tek bırakmadım kaldı ki site istediğiniz kadar balkondan izleyin olmaz.
Tek başlarına bırakmazsanız eve nasıl sorunsuz getirebilirim diye bir sorununuz da kalmaz.

5 yaşında bir değil hem de iki çocuk 😳
Allah korusun 5 yaşında çocuğum var, güvenlikli sitede oturuyoruz. Parkta oynarken 5 dk gözümün önünden ayrılsa ellerim titriyor. Oldukça da sakin soğukkanlı bir anneyimdir.
Güvenlikli sitede oturuyor olmanız güvensizlik barındıran bütün unsurların sitenin dışında kaldığı anlamına mı gelir? Sitenin içinde sapık, katil, kötü niyetli insanlar yaşayamaz diye bir kural mı var? Ruh hastası bir sapığın “evimde rengarenk kuşlar, oyuncaklar var, gelin göstereyim.” diye çocukları evine çağırması 5 dakikayı almaz. Komşusunun evindeki sandığın içinde ölü bulunan Ecrin’i çoğumuz hatırlıyoruzdur. Tehlike her yerde olabilir.

Çocuklarınız parkta oynamak istiyorsa siz de onlarla inin.Cüzdanınızı, çantanızı, telefonunuzu 5 dk parkta unutsanız koşarak gider alırsınız. Tv programları bu kadar küçük çocukları yalnız dışarı göndermeyin diye bas bas bağırıyor. 5 yaşındaki çocuk nasıl parka gider gerçekten dehşete düştüm.
Maalesef böyle bildiğim bir olay var.
Sitede kendinden 2 3 yaş büyük başka bir çocuk tarafından istismara uğradı arkadaşımın oğlu.
Üstü kapatıldı mevzunun.

Bana normal geldi kendi kendilerine aşağıya inmeleri eğer güvenlikli ve kapalı otoparkı olan, site içi yaya yollarına araç girişinin olmadığı bir site ise.

5 yaş çocuğu gayet anlaşılır şekilde kendini ifade edebilir, yabancılarla gitmemek, tehlike hissettiğinde bağırmak, üniformalı birinden yardım istemek, oturduğu daire nosunu, kapı giriş şifresini, ev telefon nosunu ezberlemek, akıllı saatinden anneye-babaya ulaşmak gibi basit kuralları anlayıp uygulayabilir. 8 yaş çocuğuyla arasında bir fark yok bu açıdan.

Tabiki tehlikenin göbeğine, riskli ortamlara çocuğu salmak ihmalkarlık ama çocuk girişkense, anneye ihtiyaç duymuyorsa, yardım istediğinde anneye nasıl ulaşabileceği konusunda eğitilip güvenli ortamlarda tek başına zaman geçirmesini izin verilebilir. Böyle böyle büyüyüp sosyalleşiyorlar, kendilerine olan güvenleri artıyor çocukların.
5 yaşındaki oğlum çok fazla canayakın ve kötülük nedir bilmiyor. Ona etraftaki tehlikeleri de kitaplarla öğretmeye çalışıyorum. Hansel ve Gratel'i okurken cadının çikolatadan yapılmış evinin çocukları aldatıcı olduğu, tanımadıkları hiç kimseden hiç bir şey alınmaması ve iletişime geçilmemesi konusunda uyardım. Sonra sen de bunları yapma dedim tamam anneciğim yapmam dedi. 2 dakika sonra tanımadığın biri sana çikolata verse onu alır mısın dedim. Tabi ki alırım. O çocukları çok seviyor demek ki dedi☺️

Yani gerçekten 5 yaşındaki çocukların yukarıda saydığınız şeyleri yapabileceğini düşünüyor musunuz? Türkiye'de 5 yaşındaki çocukların yarısından fazlası yukarıda bahsettiğiniz detayların bir çoğunu yapamaz.Biz bile bir saldırıya uğrasak olayın şoku ile yapmamız gerektiği şeyleri hemen yapamayabiliriz.

Yahu okulla kıyaslamadım keşke doğru anlasaydınız ✋🏻
Demek istediğim okula başlayacaklar ve bana çok bağımlılar
Uzman da “sizden ayrı bağımsız olarak hareket edebilecekleri ortamlar sağlayın” dedi
Biz de 4-5 defadır deniyoruz ✋🏻
Yani sorum dışında her şey konuşuldu 😅
Yalnız siz uzmanın dediğini çok yanlış anlamışsınız. Kendi odaları mesela o ortam dediği. Siz salonda mutfakta işinizle ilgilenen ara ara kontrol edin ancak uzaktan, müdahale etmeden, kendi oyunlarını kendileri kursun yaratıcılıkları gelişsin, anneden bağımsız da kalabildiklerini kavrasınlar. Şu sitede milyon tane anne var, milyon tanesi de bu tavsiyeyi dinlemis okumuştur, ama siz haricinde bir tanesi de bu söylemi parka sal beş saat bir başına bırak anlamamıştır. Bunu böyle anlamak da ayrı başarı. Tebrikler!
Ayrıca parkta dibinde oturan anne ile balkondan seyreden anne bir mi Allah aşkına. Farz edin ki siteye birileri geldi sırtlandı çocukları götürüyor, siz aşağı inene kadar toz olur adamlar toz. Ya Allah korusun istismar girişiminde bulunur nasıl yetişeceksiniz yukarıdan aklınız mantığınız alıyor mu bunu

Son düzenleme:
BEN AYLARDIR ÇOCUĞUNU SOKAĞA YALNIZ SALAN BİR KADIN DEĞİLİM

ÇOCUKLARIMI BU YIL OKULA YAZDIRDIM VE BANA AŞIRI BAĞIMLI OLDUKLARI İÇİN UZMANA GİTTİK NE YAPABİLİRİZ DİYE O DA BİZE “BAĞIMSIZ OLACAKLARI ORTAMLAR SAĞLAYIN” DEDİ
TOPLAMDA 5 DEFA TEK GİTTİLER ONDA DA DİBİMDE OLSALAR O KADAR BAKAMAZDIM BELKİ.

SORUM DIŞINDA HERŞEYİ SÖYLEDİNİZ 😀

BEN ÇOCUĞUMU DÜŞÜNMESEM UZMANA GİTMEM NE HALİ VARSA GÖRSÜN DİYEN ANNELERDEN OLURDUM ✋🏻

ÇOCUKLARIM PARK KONUSUNDA HEP BÖYLEYDİ PARKTAN ÇIKMIYORLAR DİYORUM ✋🏻
Büyük harfle yazmak yasak.
Demek ki tutarlı değilsiniz. Parka her gün götürdüm diye yazmışsınız bir mesaj da bulurum eklerim onu birazdan. Eğer bir önceki gün çocuğunuz gelmemek için direndiğinde tutarlı davransaydınız böyle yaptığın için park yok deyip bunu da uygulasaydınız çocuğunuz tutturmamayı öğrenirdi. Demek ki yarın park yok deyip götürmüşsünüz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back