Sizce Türkiye'de İngilizce öğrenilir mi?

kivilcim

Guru
Kayıtlı Üye
23 Nisan 2007
2.390
19
dil eğitimi için özel bir kursa yazılıcam..fakat okadar çok araştırma yaptım ki,
gördüğüm yorumlar hep olumsuz..herkes ingilizcenin türkiyedeki dil okullarında öğrenilemeyeceğpinden yakınıyor..en iyi en pahalı kurslar bile iyi eğitim vermiyormuş..
erkek arkadaşım geçen yıl inkura gitti..bu sene de english time a yazıldı..english time izmitin en pahalı kursu fakat internette hakkında bir tane olumlu yazı göremedim..ben hala karar veremedim hangisine gideceğimi çünkü hiç biri hakkında olumlu yazı yok..
herkes ingilizcenin yerinde öğrenilebileceğini savunuyor..sizcede öylemi?

tabiki de ingilizce ve de her dil türkiyede hatta evde bile ögrenilir. yeter ki istensin... calisilsin...

kurslara gidenler kursa gider, cikarken kitabi kapatir sonra da tekrar kursta acar... bu sekilde dünyanin en iyi dil okuluna gitseniz de ögrenilmez. eger evde de konu tekrari, hatta merak edilen ekstra diger konular arastirilip bakilirsa da ne kursun ne ülkenin önemi yok. kurs katilimcilari genelde kendileri caba sarfetmeden ögretmenin bir sekilde herseyi onlari zorlamadan kafalarina sokmasini ister. bazen kurs ögrencilerinin , ögretmenlerin onlarin kafatasini acip icine bilgileri tikmasi gerek gibi düsündügünü saniyorum :)

ingiltereye dil ögrenmeye en güzel dil okullarina gidip 4 yil kalip cat pat ingilizceyle dönenler de gördüm. hersey sizin elinizde yani yerimseniben

sağol canım..
erkek arkadaşım türkiyede öğrenemem yurt dışına gitmem gerek diye tutturdu bi ara
istese öğrenebilir demekki..
onun derdi başka ayol..
aslında bende tereddüt ediyordum çünkü doğru düzgün kurs bulamadım
hedefim şöyşe ana dilim gibi konuşmak ya
iş ilanlarına bakıyorum hepsinde ingilizce koşulu var neredeyse
bu yıl halletmem lazım
olmadı en fazla bir aylığına gitmeyi düşnüyorum

valla kursa gir alt yapı al..ama birşey diyeyimmi pratik yapmazsan istersen 30 sene otur gramer çalış kelime ezberle hiç bişecik olmaz..mümkünatın varsa turistik yerlere git hatta mümkünse en aşağı bir sene yurt dışına git..benim arkadaşalr mezun olduktan sonra ingiltere-abdye gittiler..pompacılık-garsonluk-fabrikada işçilik..herşeyi yaptılar..hem para kazan hem hayatı öğren hemde dil öğren:)ama bir ay gittiğinden hiçbişe anlamazsın diyeyim..bide gittiğinde türklerin yanında bulunmayacaksın çünkü tembellik ediliyor..hatta arkadaş bangladeşlilerle kaldı ağzı iyice bozuldu..

kıvılcım, sorunu benım topiğime de yazmışsın. fikirlerimi orada belirttim yerimseniben

Türkiyede teorik olarak öğrenebilirsin, fakat pratik yapmak çok zor. O yüzden yerinde öğrenilmeli diyenlerdenim.

1 sene kalabileceğimi sanmıyorum ben
en fazla hadi 2 ay olsun
ama erkek arkadaşım için sorun değil o 2 senede kalabilir
ama buna da ben razı olamam
benim alt yapım var
geliştirmem ve kelime ezberlemem lazım bol bol
2 ay da yurt dışı yapsam bilmniyorum ne duruma gelirim
ama benim odun kafa napar bilemem =(

tabiki de ingilizce ve de her dil türkiyede hatta evde bile ögrenilir. yeter ki istensin... calisilsin...

kurslara gidenler kursa gider, cikarken kitabi kapatir sonra da tekrar kursta acar... bu sekilde dünyanin en iyi dil okuluna gitseniz de ögrenilmez. eger evde de konu tekrari, hatta merak edilen ekstra diger konular arastirilip bakilirsa da ne kursun ne ülkenin önemi yok. kurs katilimcilari genelde kendileri caba sarfetmeden ögretmenin bir sekilde herseyi onlari zorlamadan kafalarina sokmasini ister. bazen kurs ögrencilerinin , ögretmenlerin onlarin kafatasini acip icine bilgileri tikmasi gerek gibi düsündügünü saniyorum :)

ingiltereye dil ögrenmeye en güzel dil okullarina gidip 4 yil kalip cat pat ingilizceyle dönenler de gördüm. hersey sizin elinizde yani yerimseniben

vereliniortak

bence dil eğitiminde mesele süreklilike ve ilgililik. yani kitaplardan ve kurslardan bir hayli verim alınabilir. neden olmasın? tek mesele o dili hayatın bir parçası haline getirebilmek. o dilde düşünmeye başlamak. kitap okumak, film izlemek...
tabii pratik de önemli ama bunun için yıllarca kalmak gerekmez. gerçekten bu dili öğrendiğini düşünmeye başladıktan sonra o dilden başka bir iletişim aracı kullanmadığın veya kullanamadığın bir yerde 1-2 ay kaldıktan sonra da gerisi çocuk oyuncağı.
benim tecrübelerimden çıkardığım sonuç bu. ( bu arada ingilizceyi anadolu lisesinde öğrendim, yurt dışında değil ve bir yaz bir buçuk aylığına yurt dışına çıkıp pratik yaptım. şimdi gayet rahatım.)

kendine bi mektup arkadaşı bulmanı öneririm. çok yararlı oluyor..
benim var mesela çoğu şeyi ondan öğrendim.. çok yararlı oldu olmaya da devam ediyor..

Öğrenirsin tabi ama bence şunu göz önünde bulundur: İnsanlar duyduklarını öğrenir. Bu anlamda da telafuzu iyi olan hatta yurtdışında öğrenmiş birinden öğrenirsen çok daha verimli olur ve daha hızlı öğrenirsin. Onun dışında arkadaşlarımızın belirttiği gibi internetten de öğrenebilirsin. Artık dinleyerek de öğreniliyor çünkü :-)

Tabi ki öğrenilir, neden öğrenilmesin.Yerinde öğrenilmeli teorisine asla katılmıyorum. Önemli olan herkesin belirttiği gibi kendini odaklamak. Altyapısı da var bu işin. Kimi daha yatkın olur, kolay öğrenir. Kimi zar zor öğrenir. Ancak her şey kursta olcak diye bir şey yok. İngilizce bilen yakınınız varsa ondan yardım isteyerek de öğrenebilirsiniz. Fakat ingilizce öğrenmek ayrı, konuşmak ayrı. Bunun için de yabancı kaynaklara başvurulabilir. Bi kere elinizde ingilizce bir kitap olmalı ve onu anlamasanız da okumalısınız. Buna ek olarak, kitapta geçen bildiğiniz veya bilmediğiniz kelimeleri kendinize kelime kartı oluşturarak, o karta kelimenin okunuşunu ve cümle içindeki değişen anlamlarını yazmalısınız.Bir kelimeden onlarca cümle kurmalısınız ki iyice pekiştirebilesiniz. Bunun yanında sürekli alt yazılı film izleyin, ne biliyim bbc'yi açın. Anlamasanız da dinleyin, kelimelerin telafuzunu öğrenin. Zamanla oturur zaten. İngilizce de speaking bi kademe daha önemli. Ve artık evrensel dil olduğundan ingilizceyle ilgili kaynaklara bir çok yerden ulaşabilirsiniz. Bir de istek meselesi. Ben ingilizceyi sevmem mesela.İspanyolcayı çok severim. İlla ingilizce öğrenmeniz şart değilse başka dillere yönelebilirsiniz.Daha çok hoşunuza giden bir dil olursa belki öğrenme isteğinde farklılık oluşabilir.Ben ingilizceyi eşimden öğreniyorum.Bu dediklerim eşimin taktikleri.Çok da faydası olduğunu söylemeliyim.

arkadaşlar ben de kendime çok sordum bu soruyu belki de bahane uydurdum kendi kendime öğrenmeye gönlüm olmadığı için ama şu sayfadaki ve benzer sayfalardaki araştırmalarım sonucu, sorunu kendimde buldum. Eğer gerçekten isteğiniz varsa öğrenmeye her türlü halledersiniz. busuu diye bir site buldum. Ordan takip etmeye başladım. Bir de ücretsiz devlet kursları oluyor yazları. Geçen yaz oraya gittim gerçek anlamda gelişti diyebilirim ingilizce. Yurt dışı felan hikaye

ingilizce konuşabilen ülkeler arasında 46 ülke içinde 45. olmamızdan yola çıkarak söyleyebilirim ki, hayır öğrenilmez.. ingilizce çalışılarak değil, duyularak öğrenilen bir dildir..ve Tr'de duyma adına yapabileceğiniz en iyi şey yabancı dizi izlemekten ibarettir.. kendi kendinize gramer çalışırsınız, kelime ezberlersiniz, mektup yazarsınız hepsi o kadar.. ha öğrenmiş mi olursunuz? hayır.. harika mektup veya mail yazmak tam anlamıyla ingilizce bilindiği anlamına mı gelir? hayır! kendimden örnek vereyim, ilk yurtdışına geldiğimde iş yerinde şahane mail yazıyor, kitap okuyordum. ama telefon çalmasın diye de dua ediyordum.. her telefonu açmak zorunda kaldığımda dizlerimin titreyip, gözlerimin karardığını biliyorum :KK70: biri birşey sormasın diye dua ederdim :) hatta arkadaşlarım inanamıyordu, bu kadar iyi yazıp konuşamamak nasıl birşey diye :) elbette zaman geçtikçe ve duya duya oturdu konuşmam da yerine.. aksan sıkıntısı baki ne yazık ki ama önemli olan akıcı konuşabilmek..

elbette yıllarca yurtdışında dil kurslarına gidip öğrenemeyenler de var.. ama benim tavsiyem oralara gidip kendi milletinizden insanlarla bir arada olmayın.. gözlemlediğim okulda ingilizce konuşmayı öğrenip, arkadaş ortamında kendi dillerini konuşan insanlar ingilizceyi öğrenemiyor..

elbette bunlar benim gözlemlerim, fikirlerim.. kolay gelsin size :KK34:

Son düzenleme:
canım ingilizce gerçekten basit bi dil, çok rahat, yurt dışına gerek kalmadan öğrenebilirsin ama ilgilenmen gerekiyo. türkiyedeki kurslar konusunda haklısın, ankaradayım ben ve amerikan kültüre gitmiştim, ankaranın en iyisi dediler, bana çok bi artı sağlamadı açıkcası. ben lisede yabancı dildim ve onun sayesinde öğrenebildim. bir de son sene sınav senem olduğu için özel ders aldım ve özel dersin sağladığı yararı sana hiçbir şey sağlayamaz emin ol. bir dil kursuna da sadece speaking için gidebilirsin. onda çoğu sana yarar sağlayacaktır. bol bol ingilizce alt yazılı filmler izle, seviye 1 den başla kitaplar oku, kitap özellikle çok ilerletiyor. eğlenerek öğrenirsin hem de :)

dil eğitimi için özel bir kursa yazılıcam..fakat okadar çok araştırma yaptım ki,
gördüğüm yorumlar hep olumsuz..herkes ingilizcenin türkiyedeki dil okullarında öğrenilemeyeceğpinden yakınıyor..en iyi en pahalı kurslar bile iyi eğitim vermiyormuş..
erkek arkadaşım geçen yıl inkura gitti..bu sene de english time a yazıldı..english time izmitin en pahalı kursu fakat internette hakkında bir tane olumlu yazı göremedim..ben hala karar veremedim hangisine gideceğimi çünkü hiç biri hakkında olumlu yazı yok..
herkes ingilizcenin yerinde öğrenilebileceğini savunuyor..sizcede öylemi?

bende ingilizce bildiğimi sanıyormuşum.. öyle olmadığını Londra'ya gidince anladım.. tam kelime ile apıştım kaldım öyle.. sağolsun öğretmenler telaffuz diye birşey öğretmediği için tarzan aksanıyla dil öğretildiği için aynen öyle apışıp kalıyoruz.. misal " hair" bize okunuşuyla "heyır" diye öğretildi. ama " hee "olarak okunduğunda ne diyo bu allahım diye düşündük durduk.. ingiliz dili ve edebiyatı mezunu arkadaşım vardı orda.. şahane grameri var.. okuduğunu anlıyor.. yazabiliyor her derdini.. ama iş konuşmaya gelince tırt! .. konuşamayan çok insan gördüm.. 5 sene kalıp birşey öğrenemeyen yada ben gibi 2 sene kalıp ( hafatada 4 saat part-time) bu iş tamam diyen insanlarda var... anahtar kelime "heves" .. yanında bol bol pratik..( tabi konuşacak adam bulabilirsek) .. Türkiyede hair a heyır diyen adamlardan dolu olduğu için sağlıklı öğrenildiğini düşünmüyorum..

Eger ki yabanci hocalardan egitim alma gibi bi sansin varsa neden ogrenemeyesin ki?
O zaman telaffuzda da sorun yasamazsin, kultur konusunda da sorun yasamazsin. Mesela ILM kurslari yabanci hocalarla calisiyo hem de ogrettikleri her yabanci dil icin..(yani Ispanyolca, Rusca, Almanca, Ingilizce, Fransizca icin...)
Ayni zamanda Turk hocalarla da anlamadigin noktalari pekistirme imkanin oluyor. Ben cok memnunum acikcasi. Yani yabanci hocalarla ogrendigin dilde gunluk sohbetlerde bulunabiliyorsun, oldukca cana yakinlar ve bu da gerilmene kasilmana neden olmadan rahatca eglenceli bir sekilde ogrenme imkani cikariyor ortaya.. Bir denemelisin bence :)

insanlarla normal bi iletişim kuracak kadar öğrenilir ve konuşmaları anlayıp karşılık verirsin.ne var ki bunda??

hocamın dediği gibi ekonomi konuşmayacağız sonuçta

ha konuşucak olan varsa en iyi şekilde ana diliymişcesine öğrenmeye çalışsın.

ama herkese ileri derecede ingilizce gerekmiyor sonuçta

gerek iş yerinde olsun gerek günlük hayatında olsun.

ama dil isteyen bi yerde çalışacaksan,asla hataya yer yoksa,önemli bi iş yapıp,insanlardan öenmli bilgiler falan almak durumundaysan ve bunları kullanmak,o zaman tabiki hataya yer yoktur ve tamamen dile hakim olmak gerekir.

günlük konuşma dili her yerde öğrenilebilir.

Son düzenleme:
insanlarla normal bi iletişim kuracak kadar öğrenilir ve konuşmaları anlayıp karşılık verirsin.ne var ki bunda??

hocamın dediği gibi ekonomi konuşmayacağız sonuçta

ha konuşucak olan varsa en iyi şekilde ana diliymişcesine öğrenmeye çalışsın.

ama herkese ileri derecede ingilizce gerekmiyor sonuçta

gerek iş yerinde olsun gerek günlük hayatında olsun.

ama dil isteyen bi yerde çalışacaksan,asla hataya yer yoksa,önemli bi iş yapıp,insanlardan öenmli bilgiler falan almak durumundaysan ve bunları kullanmak,o zaman tabiki hataya yer yoktur ve tamamen dile hakim olmak gerekir.

günlük konuşma dili her yerde öğrenilebilir.

Ben English Time dil kursuna gidiyorum bu yaz,tamamen yabancı öğretmenler olduğu için ister istemez insan İngilizce konuşmaya alışıyor ve bir süre sonra çok eğlenceli bir hale geliyor yabancı birisi ile konuşmak,o yüzden gideceğiniz kurslarda yabancı öğretmenlerin olmasına dikkat edin bunun çok faydasını göreceğinize eminim :KK42: Ayrıca konuşmanızı ilerletmek için İngilizce videolar,filmler ve diziler izleyebilirsiniz.Önceleri türkçe altyazılı,sonra ingilizce altyazılı daha sonra da altyazısız izlerseniz ingilizcenin giderek gelişir ve günlük dilde konuşulan doğal İngilizceyi rahatça öğrenmiş olursunuz :KK3:

Herşeyden önemlisi pratik, bi de pratik yaptığın kişinin ana dili ingilizceyse, hem kulak aşinalığı hem de aksanlı şekilde konuşabilmen için faydalı oluyor, istanbul lisan merkezi diye bi kursa yazılmıştım en başta şüphelerim vardı tabi ama eğitimin yanında yapılan etkinlikler, speakin club, song day falan bol bol pratik yapmanızı hatta çevrenizde okadar yabancı insan olunca da mecburen ingilizce konuşmak zorunda kalmanızı sağlıyor ve bu da ister istemez ingilizceyi belli bir süre sonra kapmanızı sağlıyor. aldığım eğitim bitmesine rağmen hala arasıra gidip insanlarla muhabbet ediyorum orda :)

X