bu iki meslek kolu ne iş yapıyor ve bu işler senin karakterine uygun mu onu öğrenmen lazım.Ne yazıkki üniversitelerimiz piyasa şartlarına hazır mezunlar çıkaramıyor.Dersler çok teorik kalıyor.Bir sürü konu hakkında nahtarlar veriliyor eline. Mezun olunca sürekli öğrenmeye devam etmen gerekiyor hemen hemen her bölümde bu böyle. & yıl tıp okuyan ben acilde hastayla ilgilenirim sorun yaşamam diyemiyor. İnşaat mühendisi mezun olur olmaz proje çizecek tecrübeye sahip olmuyor.
Seçtiğin meslek senin ilgi alanın olmalı. Severek araştırabilmeli ve kendini geliştirmelisin. Derslerden geçer not alman , diplomanı alman seni iş hayatına hazır hale getirmiyor ne yazıkki. Üniversitede aldığın bilgiler yanında benim seçtiğim meslek gurubu hangi bilgi ve becerilere sahip olmalı diye senin düşünüp çabalaman lazım.
Mesela bir endüstri mühendisi ne yapar Google ın yanıtı:Endüstri Mühendisliği mal, ürün ve hizmetlerin verimli bir şekilde üretim ve dağıtımının yapılmasını; makina, iş gücü, hammadde, bilgi, enerji, çevre ve para gibi kısıtlı kaynaklardan oluşan endüstriyel sistemlerin tasarımını, işletilmesini, yönetilmesini, ve bu sistemlerin üretkenliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayan mühendislik dalıdır.
Tanımda aslında Endüstri Mühendisliği bölümünde okutulan tüm derslerin bir özeti mevcuttur. Endüstri Mühendisleri çalışırken, bir işyerinin nasıl çalıştığını inceler ve daha etkin ve verimli çalışabilmesi için olanakları araştırır.
Çok geniş bir tanım. Araştırma organize etme ,planlama ve yönetme kabiliyetleri gerekiyor. Dışa dönük lider , emir verebilen yönetebilen bir yapı gerektiriyor diye tahmin ediyorum.
Kimya mühendisine google ın yanıtı:
TANIM
Kimyasal madde üreten veya kimyasal madde kullanarak üretim yapan tesislerin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi alanlarında çalışan kişidir.
GÖREVLER
- Organik ve inorganik maddelerin bileşimlerini, atom ve molekül ağırlıklarını, maddelerde elektrik, ısıtma vb. etkiler karşısında meydana gelen değişmeleri inceler,
- Belli bir kimyasal maddeyi en ekonomik şekilde üretmek amacı ile kurulacak işletmenin projesini hazırlar,
- Kurulacak tesis için gerekli araç ve gereç tipini belirler,
- Tesisin kuruluşunu denetler,
- İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlar,
- Kimyasal üretim için reçeteler hazırlar, maddelerin karışım ve bileşim oranlarının uygulama zamanlarını gösterir,
- Kimyasal madde üretimi için kullanılan yöntemlerin ayrıntılarını inceler,
- Kimya sanayiinde yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Analiz cihazları,
- Laboratuar cihazları ,
- Kontrol sistemleri ve bilgisayar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kimya mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne,
- Bilimsel meraka,
- Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip,
- Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan,
- Matematik, fizik, özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Sorumlu, sabırlı ve titiz
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kimya mühendisleri, çalışmalarını genellikle laboratuar ortamında yürütürler. Zaman zaman kimyasal üretim yapılan tesislerde görevlerini gerçekleştirirler. Proje mühendisi olarak görev yapanlar mühendislik bürolarında, işletme mühendisi olarak görev yapanlar doğrudan işletme alanında çalışmalarını yürütürler. Laboratuarlarda çalışma ortamı kokulu, sakin,sıcak ve temizdir. Tesislerdeki kontrol aşamasında ortam gürültülü, tozlu ve kokuludur. Kimya mühendisleri çalışırken laboratuar teknisyenleri, kimyagerler, biyokimyacılar, üretimle ilgili yöneticiler ve diğer çalışanlarla etkileşim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Endüstriyel tesisler, laboratuarlar, özel ve kamu proje büroları ithalat ihracat büroları petrokimya, temel kimyasallar, otomotiv, gıda, çimento ve refrakter, seramik, ilaç, tekstil, boya, cam, metal, gübre, elektrik, lastik, denizcilik, savunma sanayii ve sağlık alanlarında tasarım, işletme ve destek hizmetler veren birimlerde çalışabileceklerinden; işyerinin faaliyet alanına göre yaptıkları işler de şekillenmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı mühendislik, mühendislik-mimarlık ve fen fakültelerinin “Kimya Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
İlgili bölüme liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan alarak girilebilir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıl olup eğitim süresince; Matematik, Fizik, Genel Kimya, Sayısal Bilgisayar Programlama, Teknik Resim, Kimya Mühendisliği Temel Prensipleri, Yüksek Matematik, Analitik Kimya, Mühendislik Mekaniğinin Esasları, Akışkanlar Mekaniği, Organik Kimya, Malzeme Bilgisi, Mühendislik Ekonomisi, Isı Aktarımı, Kütle Aktarımı, Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği, Matematiksel Modelleme, Endüstriyel Kimya (seçmeli ders), Reaktör Tasarımı, Kütle Aktarımı, Kimya Mühendisliği Tasarımı, Temel İşlemler Laboratuarı, Proses Kontrol, Lisans Araştırma Projesi gibi dersler verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte ilerleme ve yükselme diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi lisansüstü eğitimle mümkündür. Isı, malzeme bilimleri, enerji üretimine ilişkin konular, kömür yanması, sıvı yakıtlar, petrol rafinasyon ürünleri, proses endüstrilerinde enerji ekonomisi gibi konularda yüksek lisans eğitimiyle meslekte uzmanlaşmak mümkündür.
- İşyerinde yeterli aktivite ve başarı gösterenler yöneticilik düzeyine kadar yükselebilirler.
İnternette meslek seçimiyle ilgili ne kadar test varsa yap.Kendini tanı. ilgin ne becerilerin neler. İçe dönük mü dışa dönük müsün. Yönetmeyi mi yönetilmeyi mi seviyorsun. Araştırmacı mısın yoksa aynı şeyi tekrar etmeyi mi seviyorsun...................... Uzar gider
Bu meslek guruplarının min ve max gelirlerini de araştır. Çünkü bazen mesleğini sevsen de maddi karşılığını bulamayınca hayat zorlaşır. Heykele çok ilgim var heykeltraş olayım ama para kazanmayayım diyemez kimse.
Forumları gez.Bu meslek gruplarının artıları eksileri nelermiş öğren. Hangi vasıflar gerekiyor irdele. İş bulma olanakları ne ? ÇOK ÇOK KOLAY GELSİN