Merhaba,
Satış danışmanlığı konusunda edindiğiniz bilgiler ne yazık ki gerçek dışı. Mağazalar bu konuda verdikleri vaatleri yerine getirmiyorlar ne yazık ki. Satış danışmanı olmak her çok yorucu, hem de çok zor.
Gece gündüz demeden çalışıyorsunuz. Sabah çok erken bir saatte olsa da mağaza kapanana kadar çalışanların gitmesine izin vermiyorlar. Düzenleri yok. Ayrıca bu sadece bir firma için değil genellikle bütün firmalar için geçerli.
Bu söylediklerimi bizzat tecrübe ettiğim için biliyorum. Bende çalıştım bir süre satış danışmanı olarak. Ben örgün eğitimde öğrenciyim. Belki kalıcı olmadığım için iş şartlarına uymamışlardır diye düşünüyorum ama mağaza da kalıcı çalışanlar da aynı konulardan şikayetçiydi.
Hatta işe girerken sabah 9 akşam 7 anlaşan bazı çalışanlar vardı. Akşam 9dan önce ayrılamıyorlardı mağazadan. Hem müdürlerden hem de müfettişlerden korktukları için. Haftada bir yapılan denetlemeler de de gördüm ki mağaza müfettişleri bile çalışanların sürekli mağaza da olmasını bekliyor.
Kısaca çok stresli, çok yorucu ve bıktırıcı bir iş. Ayrıca hiçbir satış danışmanı asgari ücretten fazla para almıyor. Sadece prim meselesi var. Prim almak için gün içerisinde çok fazla satış yapmak gerekiyor. Mesela küçük bir ilde bile tek bir şubenin günlük cirosunun en az 10.000 TL olması bekleniyor ki oldukça zor..
Satamadığınız da suratınıza bakıyorlar sanki her an satış yapmak mümkünmüş gibi. Eğer büyük bir şehirde ve büyük bir şubedeyseniz ancak o zaman satış konusunda sorun yaşanmayabilir ancak o konuda da belirli düzenlemeler var. Müşterilerle sırayla ilgilenilmesi gerekiyor, herkes satış yapabilsin diye.
Ayrıca yanlışlıkla çalışma arkadasınızın müşterisine hoşgeldin bile deseniz, müşteri kapmakla suçlanıyorsunuz. Elbette müşteri kapmak doğru bir davranış değil ama yorgunluktan ve yoğunluktan bütün çalışanlar hoşgörülerini kaybetmiş ve aşırı bir rekabet var buna dikkat çekmek istedim.
Özetle, bence muhasebe işi daha uygun. Hem haftada 2 gün izin, hem çalışma saatleri uygun. Hem sabahtan akşama kadar ayakta olup yorulmayacak. Hemde hangi bölümü okuyor bilemiyorum ama muhasebe işi çok daha faydalı olur, geleceği için.