merhaba ben 16 yaşındayım ve 3 aydır roaccutane kullanıyorum. kan degerlerimde trigliserit 330 çıktı ne yapmalıyım?
trigliserit'in ne olduğunu araştırdım önce,
Trigliserit yağ asidi ve gliserolün birleşmesiyle oluşan doğal yağlar olarak tanımlanabilir. Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir.
Trigliserid; bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir.
Yağ ve yağ içeren tereyağı, margarin, mısır özü, canola yağı tamamıyla Trigliserit formatındadır.
Kişi yağlı yiyorsa ve alkolü fazla miktarda tüketiyorsa trigliseritin yüksek çıkma olasılığı çok yüksektir.
Trigliserid yüksekliği, kolesterolden farklı olarak yediğimiz et ve yağdan ziyade
şeker, patates, pirinç, nişasta, un gibi yiyeceklere, yani karbonhidrat grubuna bağlıdır.
Trigliserid seviyesindeki yükseklik, eğer genetik değil ise iyi bir diyetle birkaç günde normale dönebilir.
Trigliserid seviyesini ölçtürürken bir gece önce alkol almamış, ağır yemek ve tatlı yememiş olmak gerekir.
İşte yağ seviyenizi düşürmek için dikkat etmeniz gerekenler:
1-Karbonhidratlı yiyeceklerden, özellikle şekerden uzak durun.
Her türlü tatlıyı, şeker ihtiva eden içecekleri, başta kola olmak üzere gazlı içecekleri hatta meyve suyunu bile kesin.
2-Zayıflayın ve normal kilonuza inin.
3-Margarinden uzak durun, yemeklerinizde zeytinyağı veya soya yağı kullanın.
Keten tohumu yağı, kanola yağı, soya yağı, Trigliserid seviyesini düşürür.
4-Sebze ve meyve tüketiminizi artırın.
Patates, domates, havuç, pırasa, sarımsak, soğan, lahana, semizotu, brokoli, marul ve diğer yeşil yapraklı sebzeler tüketin.
5-Alkol alımınızı sınırlayın. Az miktarda alkol bile Trigliserid seviyesini yükseltebilir.
6-Her gün bir adet Omega-3 kapsülü alın.
7-Hazır bisküviler, patates cipsleri, patates kızartmalarına dokunmayın.
8-Trigliserit seviyeniz yeteri kadar düşmezse mantı, pilav, hamur işleri, börekler ve hatta ekmek tüketimini bile azaltmanız gerekebilir.
9-Günde yarım saatten fazla spor yapın.
10-Ceviz, badem, fındık tüketin.
11-Haftada en az iki kere levrek Somon balığı, ton balığı, uskumru tüketin.
12-Haftada 3-4 kere Soya fasulyesi, kuru fasulye, nohut, mısır, mısır unu tüketin.
13-Bulgur kolesterolün düşmesinde size yardımcı olabilecek en faydalı tahıldır
14-Meyve olarak tercihiniz turunçgiller portakal, greyfurt, Kiraz, çilek, elma, erik, limon olsun.
15-Diğer meyveleri kabuklu tüketin.
16-Değişik renkte mevsime uygun sebzeleri tercih edin
17-Makarna, pirinç ve ekmeği kepekli veya esmer ekmeği kesin.
18-Süt, peynir ve yoğurt tüketirken az yağlı olanlarını tüketin.
19-Çiğ sebzeleri serbest yiyerek kolesterolünüzü daha kolay düşürürsünüz.
20-Bira mayası tüketin.
21-Adaçayı, Ardıç, Ay Çiçeği, Buğday Çimi, Karabaş Otu, Kekik, Kuşdili, Nane, Çavdar tüketin.
ben de 2.ayıma yeni girdim, şimdi baktım trigliserit sonucuma ilk ay başalamadan önce 66 imiş.şimdi 54 e düşmüş.yaa benimkinde de bir tuhaflık yok mu çok düşük sanki.ideali 0-150 arasında olması imiş.199 un üstü sınırın üstüne çıkılmış oluyor.
gerçi benim kolestrol de ilk ay 165, ikinci ay 159 çıktı.
ben yediklerime dikkat ediyorum içinde a vitamini olan şeyleri yemiyorum, yağdan uzak duruyorum belki onun etkisi olabilir.
seninki çok yüksek geldi benimkiyle kıyaslayınca doktoruna danış bence.