Şişecam’da grev başladı

Misty Day

she wolf
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2013
2.835
4.190
198
20 Haziran 2014




Kristal-İş ve Şişecam arasında yapılan 24. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca 10 fabrikada 5 bin 800 cam işçisi bugün greve çıktı.
Şişecam’a ait Anadolu Cam ve Trakya Cam Yenişehir işletmelerinde de bugün grev kararı uygulanmaya başladı.
Toplusözleşme görüşmelerinde 15’inci oturum, önceki gün Kemerburgaz’da gerçekleşti, ancak bir ilerleme sağlanamadı. Anlaşma sağlanamayan maddelerin başında ücret iyileştirmeleri geliyor. Sendika, saat ücretinde 1.90 TL artış istiyor. İşverenin teklifi ise 90 kuruş.
YATAY GEÇİŞ HAKKI
Üzerinde anlaşma sağlanamayan bir diğer talep ise, kapanan fabrikalarda çalışan işçilerin tamamının hiçbir hak kaybı yaşamadan diğer fabrikalara geçirilmesi. İstanbul Topkapı Şişecam fabrikasında bu talep geçen yıl fiilen hayata geçmişti. Fabrikanın kapatılmasının ardından Kristal-İş üyesi işçiler, 13 gün fabrikanın bahçesinde direniş gerçekleştirmiş, işçilerin bu kararlılığı karşısında işveren geri adım atmış, işçilerin taleplerini kabul etmek durumunda kalmıştı.
Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Topkapı’da fiilen uygulamaya geçirdikleri bu hakkın toplusözleşmeye de konularak resmiyete kavuşturulmasını talep ettiklerini söyledi: “Son olarak Mersin’de Paşabahçe fabrikası kapandı. Biz tüm işçilerimiz için bu hakkı istiyoruz, ancak işveren bu konuda katı davranıyor.”

İKRAMİYEDE KESİNTİ TALEBİ
Görüşmelerin tıkanmasına neden olan konular arasında işveren tarafının bir talebi de var: İkramiyelerde kesinti. Mevcut toplusözleşmeye göre, ikramiyelerde kesinti yapılmıyor. Cam fabrikalarında ısının özellikle bahar ve yaz aylarında çok yükselmesi nedeniyle işçiler istirahat izinleri kullanmak durumunda kalıyor.
İşveren, toplusözleşme görüşmelerinde fazla istirahat izni kullanan işçilerin ikramiyesini kesmeyi talep etti. Sendika bu talebi kabul etmedi. Cam işçisinin çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çeken Çetintaş, “Bu talebi kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

‘GELİN MASADA ÇÖZELİM’
Çetintaş, işverene bu işi masada çözme çağrısında bulundu. Grevin bir amaç değil, taleplerini kabul ettirmek için bir araç olduğunu söyleyen Çetintaş, taleplerinden kesinlikle taviz vermeyeceklerini belirtti. Kristal-İş Bursa Şube Başkanı Ali Şıracı da, grev için tüm hazırlıklarını tamamladıklarını kaydetti.

6 ŞİRKETE BAĞLI 5 BİN 800 İŞÇİ
Grev uygulaması, Şişecam’a ait 6 şirkete bağlı 10 İşyerini ve 5800 cam işçisini kapsıyor.
Grev kararı; Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş (Kırklareli, Mersin, Eskişehir Fabrikaları), Anadolu Cam Sanayi A.Ş. (Mersin fabrikası), Trakya Cam Sanayi A.Ş. ( Trakya Düz Cam, Trakya Otocam ve Mersin Fabrikaları), Anadolu Cam Yenişehir Sanayii A.Ş., Trakya Cam Yenişehir Sanayii A.Ş. ve Cam Elyaf Sanayi A.Ş. işyerlerinde uygulanacak.






http://yenisehir.com/sisecamda-grev-basladi/
 
Kristal-İş Sendikası'nın Şişecam'daki grevi 6. gününe girdi. 10 fabrikada 5800 işçi üretimi durdurdu. Gebze'deki Cam Elyaf Sanayi A.Ş'de de 160 işçi grevde. İşçilerinden Ferhat Korkut, "Biz Şişecam'ı dünyaya yaydık. Dünya devleri arasına koyduk. Ama beni açlık sınırının altında bırakıyorsun. Sonuna kadar grevimizin arkasındayız. Alınterimizin, emeğimizin karşılığını alıncaya dek geri dönmeyeceğiz" diyor.
Kristal-İş Şube Başkanı Koç, grevin amaçlarına ulaşmak için kullandıkları en büyük silah ve araç olduğunu belirtti.

ETHA'ya yaptığı açıklamalarda, THY ve ÇAYKUR'daki grevlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının işçilerde olumsuz algılara yol açtığını söyleyen Koç, 1966 Paşabahçe grevinden buraya geldiklerini hatırlattı. Koç şöyle devam etti:
"İşçi sınıfının önünü bir kez daha açmak istiyoruz. İşçi sınıfının buna ihtiyacı var."
"25 yıllık işçiler bile yoksulluk sınırı altında yaşamaya çalışıyor"
Toplu İş Sözleşmesi'nde hem parasal hem idari maddeler konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyleyen Koç, "Biz yüksek fiyatlarla çalışan işçiler değiliz. 5 bin 800 işçinin 2 bini asgari ücret seviyesinde maaş alıyor. Bu işçiler sosyal yardımlar ile nefes alıyor" dedi. Şişecam'da 25 yıllık işçilerin bile bin 500 TL civarında maaş aldığını hatırlatan Koç, bu işçilerin yoksulluk sınırı altında yaşamaya çalıştığını vurguladı.

"Tek derdimiz hakkımızın verilmesi"
Şişecam'ın üretim ve yurtdışı yatırımlarının arttığını, kâr üzerine kâr ettiğini ifade eden Koç, "Bu şirketi büyüten biziz, emekçi arkadaşların alınteri ile bu milyar dolarlar kazanılıyor. Bizim tek derdimiz hakkımızın verilmesi" dedi.
Koç, greve sadece parasal konular nedeniyle çıkmadıklarını, esnek çalışmanın önünü açan 19. maddeye de itiraz ettiklerini bildirdi. Koç, "TİS görüşmelerinde bu maddeyi tartışmaya bile açmayacağımızı söyledik. Bu konuda başarılı olduk" dedi.
"Toplu işten çıkarmanın önünü açan maddeleri kabul etmiyoruz"
Koç ayrıca, hastalık nedeniyle istirahat alınması durumunda yevmiyenin kesilmesini içeren, toplu işten çıkarmanın önünü açan, işçilerin başka fabrikalara gönderilmesinin önünü açan maddeleri de kabul etmediklerini söyledi, Şişecam yönetiminin insani boyutunu unuttuğunu söyledi. Koç, 14. maddede asıl işte taşeron çalıştırılamayacağı ile ilgili madde olduğunu hatırlatarak, bu maddenin önemli ve olumlu olduğunu kaydetti.

Grevci işçi: "Emeklilik yaşımız düşürülsün"
Grevdeki işçilerden Murat Onurlubaş, yetkililerin seslerini duymasını istedi. Grevin olumlu sonuçlanması temennisinde bulunan Onurlubaş, "Ücretlerimiz çok sıkıntılı. Bayağı bir ücret farkı var. 18 yıldır işçiyim, 2 bin lira maaş alıyorum, geçinemiyoruz. Paranın hesabını yapmasınlar artık, biz nasıl kazandırıyorsak onlara, onlar da bize yardımcı olsun" dedi. Emeklilik yaşının düşürülmesini isteyen Onurlubaş, "Nasıl ki maden işçisi arkadaşlarımızın emeklilik yaşını düşürdüler. Burası kimyasal bir fabrika, burada kimyasalların içinde çalışan insanların da emeklilik sürelerinin düşürülmesini istiyoruz. Burada çalışan bazı işçilerin boyun fıtığı, bel fıtığı gibi hastalıkları var. Buraya sağlam girdik ama her türlü hastalığa yakalanarak çıkıyoruz" diye konuştu.
Cam fabrikalarındaki çalışma ortamının zor ve zahmetli olduğunu ifade eden Yasin Büyük de bunu hak etmediklerini söyledi. Büyük, "Taleplerimizin kabul edilmesini istiyoruz" dedi.

"Ekmeğimizin peşindeyiz"
19 yıldır Şişecam'da çalışan Haydar Türkel ise ekmeklerinin peşinde olduklarını ifade etti: "Hepimiz ekmek davasındayız. Talebimiz maaşlarımızın arttırılması. Çok düşük bir ücret alıyoruz."
Şişecam patronunun grev ile ilgili fabrika girişine astığı yazıya tepki gösteren Türkel, "İşverenin oralara yazdığı gibi değil bu işler. Dışarıda insanları yanlış anlatıyorlar" diye belirtti.

"Şişecam dünya devleri arasına girdi, biz açlık sınırının altında kaldık"
8 yıldır çalıştığını ve 1180 TL net maaş aldığını söyleyen Ferhat Korkut, "Bu memlekette biliyorsunuz yaşamak ne kadar zor. Sermayenin belirlemiş olduğu enflasyon oranı ile benim hissettiğim enflasyon oranı aynı değil. Bugün 80 TL bir mutfak tüpü, pirincin kilosunun 3 TL olduğu bir memlekette, bin 180 TL maaş yetmez" dedi. Şişecam'ı işçilerin yarattığını, bu seviyeye getirdiğini belirten Korkut, "Bu iş gökdelenlerde oturup ahkam kesmekle olmuyor. Biz Şişecam'ı dünyaya yaydık. Dünya devleri arasına koyduk. Ama beni açlık sınırının altında bırakıyorsun. Bu ne hakka sığar ne hakkaniyete, hiçbir şeyle bağdaşmaz" dedi.

"Sermayenin kâr hırsı yüzünden Soma'da 301 kardeşimizi toprağa gömdük"
Sermayenin işçi sınıfına saldırısının sadece bununla sınırlı olmadığını söyleyen Korkut, "Geçen Soma'da gördük, 301 kardeşimizi toprağa gömdük. Sermayenin biraz daha kâr hırsı yüzünden. Bu böyle gitmemeli, değişmeli. Biz de bir yerden start verdik. Biz buna hazırız. Yazlıklarda, hanlarda, hamamlarda oturanlar da buna hazırsa, mesele yok. Biz 'ölmek var dönmek yok' dedik, bu yola baş koyduk. Sonuna kadar grevimizin arkasındayız. Alınterimizin, emeğimizin karşılığını alıncaya dek geri dönmeyeceğiz" diye konuştu.

http://marksist.org/emek/15215-sisecam-iscisi-alinterimizin-karsiligi-icin-grevdeyiz
 
Son düzenleme:
Şişecam çalışanı doğru söylemiş, fabrika gerçekten Dünya devleri arasında ve bunu çalışanlarına borçlular, zamanında İstanbul Beykoz Paşabahçe'deki fabrika kapatıldığında da çok insan mağdur oldu, Paşabahçe'deki fabrika kapatıldığında zorunlu emeklilik isteyenler, işten çıkarmalar yaşandı, bir kısım çalışanı da Mersin ve Tekirdağ'daki Şişecam fabrikalarına gitmek zorunda kaldı, ki Beykoz Paşabahçe Şişecam fabrikası, Şişecam'ın ilk fabrikasıdır, o fabrikayla başladı üretim ve orda çalışan insanların alın teriyle biryerlere gelmeyi başardı Şişecam...
 
Milli güvenlik gerekçesiyle şişecam grevi 60 gun ertelenmis.

Bakalim ilk hangi akli evvel bunlar paralel ,ateist, faizci, darbeci,dis mihrak diyecek?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…