• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Şirkette Gebelik İzni Dolayısıyla Yerime Yeni Birinin Alınması

Merhaba, sevdiğim bir işim var. ve kaybetmek istemiyorum. hamile kaldım. gebelik iznimi kullanıp işime geri dönmek istiyorum. yaklaşık en az bir 6 ay kadar izin kullanmayı düşünüyorum. Bu süreçte müdürüm yerime başka birini alacağını söyledi. Moralim çok bozuk çünkü gelen kişi buraya geçici nasıl gelecek ya ben geldiğimde çıkmak istemezse? Ya ondan memnun kalıp beni çıkartırlarsa? Bu durumda olan çok kişi var. 9 yıldır bu şirketteyim ama şimdi bu durum beni korkutuyor. aslnda onlar çıkarırsa tazminatımı almış olurum. ama bu devirde rht bir iş bulabilmek çok zor. helede şimdi bebek gelmişken hem masraf bakımından hem rhtlık bakımından yeni bir işe başlamakta skntı. yeni başlayacağın yer sana asgari ücret verr en fazla. bn kaç senedir buraya emek vermişim. bilmiyorum kafam çok karıştı. elimden bir şey gelmez. beni çıkartmazlar diye çok güvendiğim bir şirkette değil. yerime birini bulup memnun kalırlarsa o kişi bnm yerime geçebilir. bu beni çok üzüyor. hem kim 6 aylık bir işe girer sonra çıkmayı kabul eder. ya o da kalmak isterse ve beni çıkartmayı seçerlerse. bu şirket rht işimi seviyorum ama çok kolay eleman çıkarabilirler. bu beni çok rhtsz etti. çalışanlarıyla da aile gbi olmuştuk onlarıda kaybetmek istemiyorum. internette örnek durumlara baktım benim gibi çok sayıda madur kalmş çalışan insan var. bu da beni daha çok korkuttu. kafam çok karışık. elimden bir şey gelmiyor :KK43:

Merhabalar. Size yardımcı olmak isterim. Öncelikle 16 haftalık doğum izninizden sonra, 6 aylık ücretsiz izin hakkınız var. Ve sizi bu izni kullandığınız için çıkartamazlar. Yalnız bu tür bir talebiniz olduğunu belirtmek için resmi kanalları kullanmalısınız, yoksa ben ücretsiz izin alacaktım deyip bildiriminizi sözlü yaparsanız "işverenden habersiz 3 gün üst üste işe gelmeme" gibi bir bahaneyle tazminatsız atılabilirsiniz (onun da çözümü var ama uzun :) )
Şimdi, yapmanız gerekenler;
1- 16 haftalık doğum izninizin bitiş tarihini takip etmek.
2- İzin süreniz BİTMEDEN ÖNCE notere gidip, 6 aylık ücretsiz izin hakkınızı kullanacağınıza dair firmaya yaz göndermeniz lazım. APS ile yollasanız bile 7 gün dolaylarında süreceğinden, bu tarihleri dikkatle takip etmeniz lazım.
3- İşveren bu yazıyı aldıktan sonra sizi çıkartamaz. Eğer çıkartırsa, tazminatlarınızı öder, siz de iş yerinde çalışan sayısına göre işe iade/ haksız işten çıkartma davası açabilirsiniz. İş yeri çalışan sayısına göre belirlenecek bu davalardan, işe iade sonucu, kötü niyet tazminatı ya da işe iade çıktığı halde geri almak istemezlerse tazminat hakkı doğar.

Kısacası, haklarınızı iş kanunundan okuyun, sizi işten çıkartacaklar diye korkmayın. Çıkartırlarsa onların kaybı daha büyük olacaktır.
Bir de bu da kulağınıza küpe olsun, eğer iş yerinde açıktan maaş alıyorsanız, SGK priminiz düşük gösteriliyorsa, fazla mesai ücretleriniz ödenmiyorsa, bununla ilgili olarak elinizde kanıt bulundurun. Bu kanıtları toplarken bayrak sallamayın. Sakince kenara koyun.
İşverene 6 aylık ücretsiz izin kullanma isteğinizi izne çıkmadan bildirmek zorunda değilsiniz. Madem ki o sizi atabilir, siz de bu konuda ketum olun.

Bebeğiniz size mutluluk getirsin, kolay gelsin.

Bilgilerinizin bir cogu yanlis. Bir an evvel sgk yi arayip detaylica bilgi alin. Hak kaybina ugramayin...
Burda oyle her insan kaynaklariyim diyenin lafina inanma. Soylenenlerin gercekle pek alakasi yok.
4 aylik ucretli izin diye bir sey yok. Izin degil raporlu olma durumu var. Bu esnada sirket size tek kurus odemez. Cunku raporlusunuz. Sgk odeyecek bunu. Yani isyerim neden aylik odemiyor? Isyerim toplu alip en son toplu odeyecek vesaire diye bir durum yok. Isyeri ne para alacak ne de size odeyecek... sgk direkt size odeyecek. Bu esnada sigorta priminiz de yatmaz.

6 ay ucretsiz izinde de sgk primi yatmaz. Merak ettiginiz her seyi sgk yi arayip ogrenebilirsiniz. Yillik izin hakkinizda da bu 6 ay yer tutmaz.

Bilgilerinizin bir cogu yanlis. Bir an evvel sgk yi arayip detaylica bilgi alin. Hak kaybina ugramayin...
Burda oyle her insan kaynaklariyim diyenin lafina inanma. Soylenenlerin gercekle pek alakasi yok.
4 aylik ucretli izin diye bir sey yok. Izin degil raporlu olma durumu var. Bu esnada sirket size tek kurus odemez. Cunku raporlusunuz. Sgk odeyecek bunu. Yani isyerim neden aylik odemiyor? Isyerim toplu alip en son toplu odeyecek vesaire diye bir durum yok. Isyeri ne para alacak ne de size odeyecek... sgk direkt size odeyecek. Bu esnada sigorta priminiz de yatmaz.

6 ay ucretsiz izinde de sgk primi yatmaz. Merak ettiginiz her seyi sgk yi arayip ogrenebilirsiniz. Yillik izin hakkinizda da bu 6 ay yer tutmaz.

İnsanların haklarını öğrenmesi gerektiği ve bilgisiz insanların insan kaynakları elemanıyım açıklaması ile insanları yanlış yönlendirmesi konusunda çok haklısınız. :KK9:

Ufacık, minicik iki notum olacak burada, bazı firmalar maaş ödemeye devam ediyor ve SGK'nın ödediği rapor parasını iade alıyor çalışanlarından. Tamamen iyi niyete bağlı bir durum.
İkincisi ise, raporlu anne için SGK bildirgesi veriliyor, ancak EK-8 denilen eksik gün formu ile rapor bildiriliyor. Daha sonra emeklilik döneminde, kullanılan bu izin emeklilik hesaplanması döneminde doğum borçlanması olarak eklenebiliyor.

Olur mu hiç öyle şey hanımefendi herkes gebelik iznine çıkıyor hemen çıkartıyorlar mı sanki ne alakası var? siz kendinizden eminseniz işinizi iyi yapıyorsanız neden alıştığı güvendiği kişiyi gözden çıkarsın ki. En fazla çıkarmaz ama sana yardımcı olur sonrasında yani. Sonuçta izninizi bebeğiniz için kullanmalısınız bence bunları takmak yerine doğumunuza ve bebeğinizi odaklanın. Ya çıkarırlarsa deyip erken işbaşı yapmaya kalkmayın bebeğinizin size ihtiyacı var.

İnsanların haklarını öğrenmesi gerektiği ve bilgisiz insanların insan kaynakları elemanıyım açıklaması ile insanları yanlış yönlendirmesi konusunda çok haklısınız. :KK9:

Ufacık, minicik iki notum olacak burada, bazı firmalar maaş ödemeye devam ediyor ve SGK'nın ödediği rapor parasını iade alıyor çalışanlarından. Tamamen iyi niyete bağlı bir durum.
İkincisi ise, raporlu anne için SGK bildirgesi veriliyor, ancak EK-8 denilen eksik gün formu ile rapor bildiriliyor. Daha sonra emeklilik döneminde, kullanılan bu izin emeklilik hesaplanması döneminde doğum borçlanması olarak eklenebiliyor.

Bir arkadasima da sirketi maas odemeye devam etmisti aylik olarak. Sonra o sgkdan para alinca geri odemisti. Bu durum mu bahsettiginiz? Bu olabilir cok da isine yaran dogum yapanin. Ama madem yine en son toplu odenecek sirket niye sgk dan para alip anneye odesin? Sanirim konu sahibi bu aylik odeyip sonra sgknin verdigi parayi almaktan bambaska bir konudan bahsediyor.

Dogum borclanmasi nasil oluyor? Hep duydum ama bilmiyorum. Ben de dogum yaptim. O arada bir sure sgk primim yatirilmadi. Bunlarin bedelini ben para olarak mi oduyorum gun tamamlamak icin?

Bir arkadasima da sirketi maas odemeye devam etmisti aylik olarak. Sonra o sgkdan para alinca geri odemisti. Bu durum mu bahsettiginiz? Bu olabilir cok da isine yaran dogum yapanin. Ama madem yine en son toplu odenecek sirket niye sgk dan para alip anneye odesin? Sanirim konu sahibi bu aylik odeyip sonra sgknin verdigi parayi almaktan bambaska bir konudan bahsediyor.

Dogum borclanmasi nasil oluyor? Hep duydum ama bilmiyorum. Ben de dogum yaptim. O arada bir sure sgk primim yatirilmadi. Bunlarin bedelini ben para olarak mi oduyorum gun tamamlamak icin?

Konu sahibinin bahsettiği şekli ben de anlayamadım açıkçası, o yüzden genel bir bilgi verdim. Yoksa dediğimiz gibi, bazı iş veren iyi niyet göstererek maaş ödemesini yapıyor, SGK'dan alınan toplu parayı geri alıyor.

Doğum borçlanması, doğum yapan annenin canlı doğum yapması, raporlu olduğu dönemde SGK'lı olması gibi bazı şartları yerine getirdikten sonra, emekli olurken hizmet süresine 2 yıla kadar ek yapabilmesini sağlıyor. Tabi bu borçla ilgili bir ödeme de talep ediliyor SGK tarafından.

Ben de bu işe iade davalarından hep korkmuşumdur. Evet mahkeme işçinin tarafını tutuyor ve işe iade ediyor. Peki sonra? Hoşgeldin mobbing. Katlanabilir misiniz böyle birşeye?

İşveren bu süreçte sizi işten çıkartamaz. ola ki çikarttı ödeyeceği tazminatı da bilir.
Muhakkak bilir kişiye sorar bilgi edinir. Ben sizi işten çıkaracaklarını hiç düşünmüyorum.
Çalıştığınız birimde sizin yokluğunuzda işler aksayacaksa elbette yardımcı bir eleman
alacaklardır ki bu çok normal. ben doğum iznine çıktığımda benim yerimede almışlardı.
ama sonra işime devam ettim.

Raporlu olduğunuz sürece sgk priminiz normal şartlarda donar, yani işveren ödemez,
sorunda değil. Çünkü adı üstünde Raporlusunuz. Fakat işverenin insiyatifindesiniz.

Mesela 9 sene önce doğum yaptığımda işverenim Raporlu olduğum süreçte sgk primimi
ödemeye devam etti. Sgk dan Doğum paramı aldım. Bunun yanı sıra şirketim maaşımı da ödedi
üstüne ilaveten oğluma Ata lira hediye ettiler. sanırım doğumdan yana en şanslı olan benim :halay:

Bebeğiniz de hayırlı uğurlu olsun :KK9:

Ben de bu işe iade davalarından hep korkmuşumdur. Evet mahkeme işçinin tarafını tutuyor ve işe iade ediyor. Peki sonra? Hoşgeldin mobbing. Katlanabilir misiniz böyle birşeye?
İşe iade davalarında firmanın belli bir büyüklükte olması gerekiyor. Ufak patron şirketlerinde tazminat davası açılıyor.
Mobbing durumlarında tekrar mobbing davası da açılabiliyor. Zaten genelde firmalar 4-8 aylık brüt tazminat ödeyip kurtulmayı tercih ediyor.
Bu işler ne işçiye ne işverene, en çok SGK ve avukata yarıyor. :D

İşe iade davalarında firmanın belli bir büyüklükte olması gerekiyor. Ufak patron şirketlerinde tazminat davası açılıyor.
Mobbing durumlarında tekrar mobbing davası da açılabiliyor. Zaten genelde firmalar 4-8 aylık brüt tazminat ödeyip kurtulmayı tercih ediyor.
Bu işler ne işçiye ne işverene, en çok SGK ve avukata yarıyor. :KK70:

:bicak:

hem kim 6 aylık bir işe girer sonra çıkmayı kabul eder. ya o da kalmak isterse ve beni çıkartmayı seçerlerse.
Çok kurmuşsunuz kafanızda. 6 aylık işe girmeyi kabul edecek bir ton insan var. Zaten işyeri bu kişiyle baştan konuşuyor kadrosuz yani sözleşmeli işe alıyor.

Çalıştığım yerde doğum iznine ayrılan arkadaşımın yerine geçici personel alınmıştı. İzinde olan personel iznini uzattıkça geçici personelin sözleşmesi de uzatılıyordu. İşe dönünce arkadaşım, geçici personel ayrılmak durumunda kaldı. Kalmak için çok uğraşmıştı oysa. Ama o işler biz geçici personelden daha memnunuz eski personel sana güle güle seklinde olmuyor.

Ay konu eskiymiş yaaa 😬

Back