- 22 Ekim 2015
- 2.022
- 3.788
- 83
- 41
- Konu Sahibi SerenityMamoru
Merhaba, sevdiğim bir işim var. ve kaybetmek istemiyorum. hamile kaldım. gebelik iznimi kullanıp işime geri dönmek istiyorum. yaklaşık en az bir 6 ay kadar izin kullanmayı düşünüyorum. Bu süreçte müdürüm yerime başka birini alacağını söyledi. Moralim çok bozuk çünkü gelen kişi buraya geçici nasıl gelecek ya ben geldiğimde çıkmak istemezse? Ya ondan memnun kalıp beni çıkartırlarsa? Bu durumda olan çok kişi var. 9 yıldır bu şirketteyim ama şimdi bu durum beni korkutuyor. aslnda onlar çıkarırsa tazminatımı almış olurum. ama bu devirde rht bir iş bulabilmek çok zor. helede şimdi bebek gelmişken hem masraf bakımından hem rhtlık bakımından yeni bir işe başlamakta skntı. yeni başlayacağın yer sana asgari ücret verr en fazla. bn kaç senedir buraya emek vermişim. bilmiyorum kafam çok karıştı. elimden bir şey gelmez. beni çıkartmazlar diye çok güvendiğim bir şirkette değil. yerime birini bulup memnun kalırlarsa o kişi bnm yerime geçebilir. bu beni çok üzüyor. hem kim 6 aylık bir işe girer sonra çıkmayı kabul eder. ya o da kalmak isterse ve beni çıkartmayı seçerlerse. bu şirket rht işimi seviyorum ama çok kolay eleman çıkarabilirler. bu beni çok rhtsz etti. çalışanlarıyla da aile gbi olmuştuk onlarıda kaybetmek istemiyorum. internette örnek durumlara baktım benim gibi çok sayıda madur kalmş çalışan insan var. bu da beni daha çok korkuttu. kafam çok karışık. elimden bir şey gelmiyor
Merhabalar. Size yardımcı olmak isterim. Öncelikle 16 haftalık doğum izninizden sonra, 6 aylık ücretsiz izin hakkınız var. Ve sizi bu izni kullandığınız için çıkartamazlar. Yalnız bu tür bir talebiniz olduğunu belirtmek için resmi kanalları kullanmalısınız, yoksa ben ücretsiz izin alacaktım deyip bildiriminizi sözlü yaparsanız "işverenden habersiz 3 gün üst üste işe gelmeme" gibi bir bahaneyle tazminatsız atılabilirsiniz (onun da çözümü var ama uzun :) )
Şimdi, yapmanız gerekenler;
1- 16 haftalık doğum izninizin bitiş tarihini takip etmek.
2- İzin süreniz BİTMEDEN ÖNCE notere gidip, 6 aylık ücretsiz izin hakkınızı kullanacağınıza dair firmaya yaz göndermeniz lazım. APS ile yollasanız bile 7 gün dolaylarında süreceğinden, bu tarihleri dikkatle takip etmeniz lazım.
3- İşveren bu yazıyı aldıktan sonra sizi çıkartamaz. Eğer çıkartırsa, tazminatlarınızı öder, siz de iş yerinde çalışan sayısına göre işe iade/ haksız işten çıkartma davası açabilirsiniz. İş yeri çalışan sayısına göre belirlenecek bu davalardan, işe iade sonucu, kötü niyet tazminatı ya da işe iade çıktığı halde geri almak istemezlerse tazminat hakkı doğar.
Kısacası, haklarınızı iş kanunundan okuyun, sizi işten çıkartacaklar diye korkmayın. Çıkartırlarsa onların kaybı daha büyük olacaktır.
Bir de bu da kulağınıza küpe olsun, eğer iş yerinde açıktan maaş alıyorsanız, SGK priminiz düşük gösteriliyorsa, fazla mesai ücretleriniz ödenmiyorsa, bununla ilgili olarak elinizde kanıt bulundurun. Bu kanıtları toplarken bayrak sallamayın. Sakince kenara koyun.
İşverene 6 aylık ücretsiz izin kullanma isteğinizi izne çıkmadan bildirmek zorunda değilsiniz. Madem ki o sizi atabilir, siz de bu konuda ketum olun.
Bebeğiniz size mutluluk getirsin, kolay gelsin.