• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Siğiller

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.064
30.531
1.123
61
Konya
Siğiller, bazıları kanserojenik olan, deri ve mukozanın iyi huylu, viral hastalığıdır. Siğillerin bulaşıcı olduğu bilinmektedir. Ancak genital (cinsel organ ve civarında görülen) siğillerin dışındakiler zannedildikleri kadar bulaşıcı değillerdir. Bulaşma şeklinde travmanın rolü vardır. Siğiller, pek sağlam deride meydana gelemezler. Siğiller, genelde basınca uğrayan (ör. Ayak tabanı) ya da kaşınan bölgelerde ortaya çıkar.

Siğil virüsüne karşı hiçbir ilaç tam tedavi sağlamamaktadır. Siğili tedavi etmede kullanılan bazı tedavi yöntemlerinin amacı siğili olduğu bölgeden uzaklaştırmak ve yok etmektir. Bu işlemlerin hiç birisinde, en iyi ellerde dahi % 100 başarı yoktur.

Siğil çeşitleri
JFK Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. İlgen Gazeteci, en sık karşılaşılan siğil tiplerini şöyle sıralıyor:

Ellerdeki siğiller: Siğillerin en sık görüldüğü kısımlardır. Çok veya tek sayıda olabilirler.

Ayak tabanındaki siğiller: Oldukça sık görüldüğü başka bir bölgedir. Ayak tabanındaki siğiller de tek veya çok sayıda olabilirler. Bazen ayak tabanında grup şeklinde siğiller oluşabilir. Siğil varlığı rutin muayene sırasında ayak tabanın kontolu sırasında ortaya çıkar. Ayrıca siğil ayak tabanında zaman zaman ağrıya neden olabilir. Bazen siğilin üzerinde kalın bir tabaka meydana gelebilir. Bu durumda siğil -nasır ayrımını yapmak ve ona göre tedaviye başlamak lazımdır.

Yüz ve gövdede görülen siğiller: El ve ayak tabanından sonra görüldüğü alanlardır. Çocuklarda siğiller genelde siğilli parmakları emmelerine bağlı dudaklarda da görülür. Boyun ve sakal bölgesinde genellikle grup şeklinde görülür.

Genital siğiller: Bu bölgede siğiller genelde birden çoktur. Bölgenin nemli oluşu siğilin yayılmasını sağlar.

Molloskum kontagiyozum: En sık olarak çocuklarda görülür. Bu siğilin tipik görünümü, küçük, kubbe şeklinde, hafif pembe, ortası göbeklidir.

Siğiller nasıl tedavi edilir?
Dr. İlgen Gazeteci, siğillerin tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerini şöyle açıklıyor:

Küretaj ve koter: Siğilin bulunduğu bölgeye lokal anestezi uygulanıp, siğil küçük bir küret ile kazınır, koter edilir.

Kryoterapi: (Sıvı azot ile soğuk teknik) Tüm siğillerde etkili bir tedavi yöntemidir. Lokal anestezi gerekmez. Siğillerin tedavisinde bence uygulanan en iyi tekniklerden biri. Uygulama bölgesinde sıklıkla hafif erezyon, kabuklanma, hafif su toplama beklenilen yan etkilerdir. Oluşan bu küçük yan etkiler yavaş iyileşir. Kryoterapide uygulamalar arasındaki süre 3 haftadan uzun olmamalıdır. Deriye uygulandıkları süre, tedavi edilen siğilin bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre değişir. Cinsel yolla bulaşan (genital siğillerde), haftalık aralarla 3-6 kez tedavi uygulanır.

Podofilin: Bir bitki reçinesidir. Tedavi etkinliğinin az olması ve yeni tedavi olanaklarının bulunmuş olması nedeniyle kullanımı azalmıştır.

Lazer: Genital siğillerde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Ancak derinin derine yakın hasarının oluşabileceği ve pahalı olması dezavantajlarıdır.

Siğillerin diğer tedavi şekilleri: Siğilin olduğu bölgeye Bleomisin, interferon enjeksiyonları, doktor tarafından uygulanır. Bu uygulamalarla alınan tedavi sonuçları değişkendir. Ayrıca doktorun hastaya reçete edebileceği ve evde uygulamasını bizzat kendisinin yapabileceği topikal uygulamalar da mevcuttur. Bunların uygulama süresi fazladır ancak etkinliği, Kryoterapi kadar iyidir.

Sonuç olarak, tedavinin iyi sonuçlanması, işlemin doğru uygulanmasına ve işlem sırasında hastanın siğil virüsüne karşı bağışıklık durumuna bağlıd
 
benim çocukken elimde çıkmıştı çok çekmiştim .. bi komşumuz okuyup üfledi geçtiiiii..
 
Back