• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Siğil...

eylul77

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2007
1.322
33
118
- Yurtdışı
SİĞİL NEDİR ?




Siğil derinin üst tabakasının bir viral infeksiyon sonucu ortaya çıkan selim tümörlerdir. Siğillere neden olan virüsler human papilloma virus (HPV) olarak adlandırılır. Siğiller sıklıkla ten rengi dokunmakla pürtüklü, sert oluşumlardır ancak koyu renkli, düz ve yumuşakta olabilirler. Siğillerin görünümü yerleştiği alana göre değişmektedir.


Siğil çeşitleri nelerdir?


Değişik tipteki siğiller şu şekilde sınıflandırılabilir:
Genel siğiller
Ayak tabanı siğilleri
Düz siğiller


Genel siğiller: El parmakları, tırnak çevresi ve el üzerinde gelişir. Çoğunlukla derinin tahrip olduğu alanlarda örneğin tırnak yeme ve tırnak etlerini koparma alanlarında gelişir.


Ayak tabanı siğilleri: Kümeler halinde belirdikleri zaman mozaik siğil olarak adlandırılır. Genel siğillerden farklı olarak çıkıntılı değildirler. Yürüme basıncının etkisi ile derinin içine doğru girmişlerdir. Ayak tabanı siğilleri nasırlarla karıştırılabilirler. Nasır gibi ağrılı ve sert oluşumlardır.


Düz siğiller: Küçük ve daha düz yüzeylidirler. Sayıları çok olabilir 20-100 arasında sayıya ulaşabilirler. Her yerde görülebilirler fakat çocuklarda ve yüzde en çok ortaya çıkarlar. Erişkinlerde erkeklerde sakal bölgesinde, kadınlarda bacaklarda görülebilir. Traş sonucu tahriş sayılarını artırabilir.


Siğiller nasıl bulaşır?


Siğiller kişiden kişiye direk temas veya ortak kullanım alanları veya eşyadan geçer. İlk temastan sonra siğilin ortaya çıkmasına kadar geçen süre ayları bulabilir. Yine de el, ayak ve düz siğillerin kişiye bulaşma olasılığı düşüktür.


Niye bazı kişilerde siğil olur bazılarında olmaz?


Bu gibi insanların virüsle temas sıklığıyla siğilin ortaya çıkışı paraleldir. Siğil virüsleri eğer deride bir şekilde hasar var ise kolaylıkla bulaşabilir. Yine de bazı insanlar çok daha kolay virus kapıp siğil çıkarırlar. Bu kişilerin bağışıklık sisteminin siğil virüsüne direnç düşüklüğü ile de ilgilidir.


Siğiller tedavi edilmeli midir?


Çocuklarda siğiller tedavi edilmeden de aylar veya yıllar içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Yinede siğiller ağrılı , hızla çoğalma gösteriyorsa ve bothersome ise tedavi edilmeleri gerekir. Erişkinlerde çocuklardaki gibi hızlı ve kolayca yok olma söz konusu değildir.


Siğil tedavisi


Dermatologlar siğilin tipi ve hastanın yaşına göre uygun tedaviyi belirler.
Genel siğiller: Küçük çocuklarda evede aileleri tarafından uygulanan salisilik asit içeren solüsyon, flaster veya jeller uygulanabilir. Rahatlıkla uygulanılabilen bu tedaviden haftalar sonra yanıt alınabilir. Tedaviye yanıt alınmaya başlanınca ilaçlar yavaşça kesilebilir.
Erişkinler ve büyük çocuklar için kryoterapi (dondurma) tedavisi tercih edilmelidir. Bu tedavi yöntemi pek ağrılı değildir ve genellikle iz kalmaz. Tedavi tekrarları bir hafta ile 3 hafta aralıklarla yapılır. Elektrocerrahi de (koter) yine diğer bir tedavi yöntemidir. Laser tedavileri, diğer ilaç ve yöntemlere yanıt alınmadığı durumlarda kullanılır.


Ayak tabanı siğilleri: Derinin altına doğru girdikleri için tedavisi zordur. Salisilik asitli flaster veya solüsyon ve diğer kimyasal ilaçlar uygulanabilir. Yine bu siğillerde de kryoterapi, elektrocerrahi veya laser gibi cerrahi yöntemler kullanılabilir. Ayak ağrısını azaltmak için uygun ayakkabı ve siğilin yayılmaması için ayağın nemli kalmaması önemlidir.


Düz siğiller: Yukarda sayılan yöntemler bu siğiller içinde geçerlidir. Ancak peeling metodları örneğin salisilik asit, tretionin, glikolik asit gibi denenebilir. Bazı erişkin hastalarda belli aralıklarla tedavi gerekebilir
Siğillerde diğer tedavi yöntemleri nelerdir?
Siğil tedavisinde değişik lazerler kullanılabilir. Ancak lazer hem çok pahalı hemde iğne ile lokal anestezi gerektiren bir yöntemdir.


Ayrıca bir kemoterapik madde olan bleomisin ile de siğil içine injeksiyon yapılarak tedavi yöntemi vardır. Hem ağrılı hem de yan etkileri olan bir tedavi şeklidir.
Immunoterapi yönteminde de siğil üzerine allerjik madde sürülerek o bölgede reaksiyon sağlanır. Böylece tedavi amaçlanır.
Interferon tedavisi de hem pahalı hem de yan etkileri nedeniyle çok özel koşullarda uygulanır.


Doktora görünmeden kendi siğilimi tedavi edebilirmiyim?


Pek çok reçetesiz satılan siğil ilacı mevcuttur. Ancak başka bir oluşumu siğille karıştırabilirsiniz ve ciddi bir risk alabilirsiniz. Tanı ve en uygun tedavi açısından bir dermatoloğun görüşünü almanız gereklidir.


Halk arasında söylenen değişik batıl tedaviler nedir?


Pekçok insane bu tür yöresel batıl tedavilerin etkili olduğuna inanır. Çünkü siğiller özellikle çocuklarda tedavisiz de geçer.Bu iyileşmelerin bu yöntemlerle mi yoksa kendiliğinden mi geçtiği soru işaretlidir.


Tekrar eden siğiller ne gibi bir problemden kaynaklanır?


Bazen eski bir siğil gider gitmez bir yenisi çıkar. Bu olabilir çünkü tedaviden once eski siğilden etrafa virüsler sıçramıştır. Bu anne siğilin bebek siğil doğurmasına benzetilebilir. Bunu engellemenin en iyi yolu virus dağılmadan siğilleri hemen tedavi etmektir.


Siğiller konusunda yeni araştırmalar var mı?


Araştırmalar hızla devam etmektedir. En son beklenen yöntem siğillere karşı aşı geliştirilmesidir. En yakın zamanda en kolay ve en hızlı tedavi yöntemini umuyoruz
 
Yazın ayağımda siğil çıktı. Aksi gibi her yere çarpıyorum çok canımı yakıyor doktora gitmek, beklemekten daha iyi.
 
benım ayak parmagımda ve elımde cıkmıstı eczanede asıt gbı bır ılac satılıyor bunun ıcın ısmını hatırlamıyorum onu kullandım gectı ama daha sonra yenıden cıkmıstı o zamanda hmıleydım dr almadı.dogumdan sonra demıstı hamıleyken kendı kendıne gectı
 
siğilleri söküp atıyor: Bir parça bant alın, ortasına yuvarlak bir delik açın ve bu delik tam siğilin üzerine gelecek şekilde bantı cildinize yapıştırın. Ucu banttan dışarı çakan siğilin üzerine, daha önce toz haline getirdiğiniz Aspirin'i sürün ancak cildinizin diğer taraflarına bulaştırmayın. Sonra bunun üzerini başka bir bantla kapatıp aynı işlemi üç gece üst üste uygulayın. Siğiliniz iyileşecektir.
 
ıncır yapragının sap kısmından cıkan süt gibi bir sıvı var bunu siğillerin uzerıne bır sure uygulayınca sıgıllerı yok edıyormus...
 
Merhabalar, bu siğile sahip olunca partnerimizle cinsel ilişkiye girmemeliyiz sanırım, değil mi?
Merhaba. Evet, sigil iyilesene kadar iliski olmamali. İlişkiye girilirse bulaşır.
Doktora gidip ilac alinsa daha iyi olur. Internette yorum olarak yazilan sigil ilaclari veya kullanilan bitkisel alternatif tedaviler herkeste ayni sonucu verip iyilestirmiyor. Bilinmeyen bir sey var; en önce bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor sigilin gecmesi icin.
 
Back